Foci kell, nem regisztráció!

Szerző: | 2015-07-29 10:00:00

A szervezett csoportok közleménye

Foci kell, nem regisztráció!

A debreceni és diósgyőri szervezett szurkolói csoportok legutóbbi közös közleményében, arról írtak, hogy szeretnék, ha valamilyen formában garanciát kapnánk arra, hogy az őszi ülésszakban a parlament elé kerül a sporttörvény módosítása és foglalkoznak a regisztráció eltörlésével.

A két szurkolótábor tagjai örömmel értesültek arról, hogy Kósa Lajos a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke újságírói kérdésre a napokban azt nyilatkozta, hogy a szurkolók képviselőinek meghallgatása után „megoldjuk a szurkolói regisztráció problémáját”.

Kósa Lajos ígéreteivel kapcsolatban a két tábor azzal kívánja kifejezni a bizalmát, hogy a csoportok bemennek a stadionba. A táborok bíznak benne, hogy a törvényhozók észreveszik, hogy a névre szóló jegyvásárlás biztonságilag semmilyen pluszt nem ad, csak megnehezíti a mérkőzések látogatását.

Azért, hogy az említett szurkolói meghallgatáson a problémákat minél átfogóbban ismertethessék, a csoportok kérik, hogy a losz99@gmail.com illetve aszurkoloiegyesulet1910@gmail.com e-mail címre küldjék el a debreceni illetve diósgyőri szurkolók az őket leginkább érintő olyan problémákat, amelyeket a sporttörvény szabályoz!

Mivel a szurkolói kártya eltörlése után voltak, akik nem értették miért harcolnak tovább a táborok a regisztráció (névre szóló jegyértékesítés) ellen, ezért most leírjuk a legfontosabb érveket:

- többen érveltek azzal, hogy a bérlet vásárláskor is megadják az adataikat, nekik ez nem jelent plusz időveszteséget. Ez egy „önző” és „szűklátókörű” felfogás. Nagyon sokan vannak, akik bár szeretik a csapatukat, de munkahelyi, családi, anyagi stb okokból nem tudnak, nem akarnak bérletet venni. Sokan vannak, akik teljesen spontán alkalmi meccsre járók, ők csak barátok, ismerősök invitálására látogatnak ki a mérkőzésekre. A hazai bérletesek számát ismerve, egy valamire való döntéshozónak, sportvezetőnek nem szabad megfeledkezni az utóbbi két csoportról sem! Sokan érveltek azzal is, hogy reptereken, bankokban ügyintézésnél megadja az ember az adatait. Ez is igaz, sőt valószínűleg a fent részletezett, bérletet nem váltó szurkolók, és teljesen alkalmi érdeklődők is megadnák az adataikat, ha ezt kérdeznék tőlük egy közvélemény kutatásban – de mint az élet megmutatta – tűző napon, szakadó esőben, hosszú sorban állva, a mérkőzés első 30 percéről lemaradva, az ilyen nézőknek elveszik a kedvét a következő mérkőzésre kilátogatástól.

- A névre szóló jegyértékesítésnek biztonságtechnikai jelentősége sincs, mert sokan – a hazai stadionok kihasználatlansága miatt – nem a belépőjükön feltüntetett helyre, hanem ismerősök közelébe, árnyékosabb részre stb. ülnek. Ha valaki balhézni akar, az pedig egészen biztosan nem azon a helyen ülve kezd balhézni, ahová a jegye szól!

- Komoly aggodalomra ad okot, hogy a névre szóló jegyeken feltüntetett adatokat nem a rendőrség ellenőrzi, hanem olyan kétes múltú személyek, akik a különböző hírportálok cikkei, és a sporttörvényben foglaltak szerint nem is láthatnának el rendezői feladatokat.

- Kell-e annál jobb érv, hogy az UEFA, az általa felügyelt EL selejtezőkben sem kér névre szóló jegyértékesítést.

- Lengyelországban is bevezették, de nem vált be, ezért már egyes kluboknál megszüntették, 2016-ra teljesen el kívánják törölni a névre szóló jegyértékesítést.

A fenti érveknek önmagukban is elegendőnek kell lenni a névre szóló jegyértékesítés eltörléséhez, mert a hazai labdarúgás nincs olyan helyzetben, hogy megengedhesse magának, hogy a nézőket elriasztó körülményeket fenntartsák!

A DVSC – Skonto Riga mérkőzés is megerősítette azon álláspontunkat, miszerint a hazai stadionok nézőszámainak növeléséhez

FOCI KELL, NEM REGISZTRÁCIÓ!

Ha a sporttörvény módosítása nem hoz változást a regisztrációban, úgy a debreceni és diósgyőri csoportok fenntartják a bojkott lehetőségét a többi táborral egyetemben.

Szervezett Szurkolói Csoportok

- Diósgyőr -

És ezt olvastad már?

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.