Banner

Előtétfal készítése okosan

Szerző: objektív | 2022-03-06 18:00:00

Így varázsolj tükörsima falakat! (x)


Mindenki sima falakat és éles sarkokat szeretne, a régi házak esetében azonban ez kihívást jelent. Szerencsére van megoldás; a gipszkartonokkal megvalósított szárazépítészet egyre népszerűbb építési mód az otthonok felújítása során.



A gipszkartonok használata mellett számos érv említhető, így nem meglepő, hogy egyre többen folyamodnak ehhez a megoldáshoz. Mindenekelőtt el kell mondani, hogy az ilyen jellegű szárazépítészeti szerkezetek kifejezetten gyorsan elkészíthetők, ráadásul költséghatékony módon. Kisebb felfordulással járnak és gyakorlatilag nem igényelnek bontást. A gipszkartonfelületek teljesen repedésmentesek maradnak, ráadásul olyan egyenességet és simaságot képesek nyújtani, ami hagyományos kőművesmunkával aligha érhető el.

Érdemes eloszlatni azt a tévhitet a gipszkartonfalakkal kapcsolatban, miszerint kizárólag esztétikai megoldások készítésére alkalmasak. Megfelelő kőzetgyapot vagy más szigetelőanyag használata esetén megfelelő hőszigetelést biztosítanak, sőt, ennek a tulajdonságuknak köszönhetően előtétfalként is nagyszerűen alkalmazhatók! Ennek a megoldásnak köszönhetően mellőzhetők az újravakolással járó kellemetlenségek.

Jó hír, hogy az előtétfal készítése nem igényel különösebb szakmai jártasságot, némi affinitás birtokában mi magunk is nekivághatunk a feladatnak, persze odafigyelésre és felkészülésre mindenképpen szükség van.

A gipszkartonfal elkészítésének alapját a tartószerkezet vagy vázszerkezet előkészítése jelenti, amit profilok segítségével oldhatunk meg. Érdemes pontosnak és alaposnak lenni, hiszen így garantálhatjuk a kifogástalan végeredményt. A profilok jól kezelhető fémszerkezetek, amelyeket egy lemezvágó segítségével méretre szabhatunk.

Legyünk alaposak a vázszerkezet összeállítása során is! A tartóprofilokat a falakhoz, az aljzathoz vagy a mennyezethez kell rögzíteni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a profilok közötti távolságot a gipszkarton vastagságának megfelelően kell megválasztani; minél vékonyabb a gipszkarton, annál sűrűbb profilozás szükséges.

A gipszkartonlapok felhelyezése során rendkívül fontos a precíz méretrevágás. A lapok előoldalán szükséges jelölni a vágás helyét, majd magát a vágást precízen kell végrehajtani! A lapokon való lyukak kivágását érdemes gipszkartonfűrésszel végezni, de ha nem áll rendelkezésre ilyen eszköz, bevágást követően óvatos töréssel is eredményre juthatunk. Jó szolgálatot tesz egy gipszkartongyalu is.

Ha kellő alapossággal dolgoztunk és megfelelő méretűre vágtuk a lapokat, azok felhelyezése már nem okozhat különösebb problémát. Fontos, hogy kifejezetten gipszkartoncsavarokat használjunk, amelyek – önmetsző tulajdonságuknak köszönhetően – fém- és faprofil esetén is megoldást szolgáltatnak. Figyeljünk arra, hogy a csavarok behajtását minden esetben a lap oldalának közepénél kezdjük meg, innen haladva pedig a szélek felé haladjunk. A csavarokat hozzávetőlegesen 20 centiméter távolságban kell elhelyezni egymástól. A szélektől másfél centiméterre kerüljenek!

Végül az utómunkákra kell időt szánnunk. Fel kell helyezni az élvédőket, speciális hézagkitöltő anyaggal vagy glettel ki kell tölteni a réseket, majd teljes száradást követően vissza kell csiszolnunk a felületeket. Teljes száradást követően igény szerint festhetjük vagy tapétázhatjuk a felületeket.



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...