Egy stadion születése

Szerző: Jáborcsik András | 2020-05-24 11:28:00

Két évvel ezelőtt, 2018. május 5-én adták át gyönyörű stadionunkat. A kivitelező Market ZRt.-nek köszönhetően lehetőségünk volt arra, hogy építkezés különböző fázisaiban stadiontúrákat szervezzünk, ahol szurkolótársaink az építésvezető idegenvezetésével tekinthették meg az épülő szentélyt.

Ezúttal újra közreadjuk az avatóünnepség alkalmából megjelent összeállításunkat, melyben időrendi sorrendben mutatjuk be a stadiontúrákat. Vegyél részt Te is ezen a virtuális időutazáson!Az új stadion építése a diósgyőri szurkolók életében egy olyan esemény, ami egyrészt kitör egy darabot a szívünkből, hiszen a régi stadionhoz megannyi szép és persze keserű emlék is kapcsolódik, másrészt viszont egy szép jövőt vetít elénk. Az amigeleken.hu csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az építkezés menetében folyamatosan tájékoztatni szeretné a szurkolókat a munkálatok előrehaladásáról.

Ennek érdekében már a stadion alapkövének 2016.12.01-i lerakásakor megkerestük a kivitelező Market Zrt. projekt menedzserét, Boros Lászlót, legyen a segítségünkre abban, hogy ki tudjuk elégíteni szurkolótársaink információéhségét. László rendkívül együttműködőnek bizonyult, első lépéseként lehetőséget biztosított nekünk arra, hogy találkozzunk a stadion építésvezetőjével és felajánlotta a lehetőségét annak is, hogy rendszeres időközönként, előre egyeztetett időpontban szurkolói stadiontúrákat szervezhessünk azok számára, akik érdeklődnek az építkezés menete iránt, szeretnék látni, hol tartanak a munkálatok.


Az amigeleken.hu fotósa, Max és a Miskolci Fotóklub tagja, Barkóczi Boglárka remek fotóinak köszönhetően most Ti is nyomon követhetik a csodálatos stadionunk születését. Meg kell mondjam nektek, hogy joggal érezhetem magam a legszerencsésebb diósgyőri szurkolónak, hiszen jóllehet rengeteg szervezőmunkát igényelt a stadiontúrák tető alá hozása, de ennek köszönhetően a bontástól az átadásig testközelből élhettem meg az ország legszebb stadionjának elkészültét.


A 2016.12.05-i találkozónkon Silling Balázs építésvezető arról tájékoztatott minket, hogy a bontással párhuzamosan zajlanak már az új stadion déli lelátójának a földmunkái is. Beszélgetésünk napján a tribün teljes egészében lebontásra kerül, majd megkezdődik a stadion és a Szinva part közötti depóban a törmelék darálása, aminek köszönhetően amit csak lehet, a vasalt aljzat alá töltésként mindent visszahasznosítanak az új stadionba.

A munkálatok menetével kapcsolatban Balázs elmondta, hogy a déli oldalon kezdik az új stadion építését és az óra járásával megegyező irányban haladnak majd. Időben a leghosszabb folyamat egészen biztosan a főépület építése lesz, hiszen az egy több szintes épület lesz, abban van a legtöbb monolit szerkezet és persze a belső szakipari munkák is hosszú időt vesznek majd igénybe. Ezt az épületet kell minél gyorsabban felépíteniük, annak érdekében, hogy a belső szakipari munkák (elektromos, gépészeti, stb.) a lehető leghamarabb el tudjanak indulni.


2017.03.21.-én került sor az első szurkolói stadiontúrára. A diósgyőri szurkolók ezúttal sem okoztak csalódást számunkra, hiszen a bejárás meghirdetését követően néhány órával már be is telt a 30 fős engedélyezett létszám. A lemaradókat azzal tudtuk vigasztalni, hogy rövid időn belül folytatjuk a stadionlátogatásokat.

Ekkor már teljesen látszódott a stadion kontúrja. Az építésvezető derekasan állta a sarat és készséggel válaszolt minden felmerülő kérdésre. Elmondta, hogy május elejére tervezik azt, hogy a pilonok és az előre gyártott elemek keretállása teljesen összeáll. Utána még a büfék, a mosdók, és a monolit falak következnek, amik szerepet játszanak a merevítésben. Amint ezek készen lesznek, elkezdik felrakni a lelátóelemeket.


2017.06.09-én már javában zajlottak a főépület építési munkálatai is. A főépítésvezető elmondása szerint a főépület négy szintből fog állni. A földszinten, az Andrássy utca felőli oldalon kerül kialakításra a DVTK öltözője, a zuhanyzók, a rekreációs helyiségek és kiszolgáló létesítmények. A Szinva felőli oldalon lesz a vendégcsapat öltözője (csak hideg víz legyen benne – vetette közbe egy szurkoló viccesen), középen pedig egy bejárati tér kerül kialakításra. Itt lesz például a sajtótájékoztatónak teret adó helység, a játékoskijáró és a játékvezetői öltözők is. Az első emelet szinte teljesen egybe lesz nyitva, de az összefüggő teret mobil válaszfal segítségével ketté is lehet majd választani. Itt különféle rendezvényeket lehet majd lebonyolítani, illetve bérbe is adható majd.

Az első emeleten a pálya felőli részen a homlokzat üveg-alumínium szerkezetből készül majd, itt lesz egy VIP terasz, a második emeleten a pálya felőli oldalon pedig végig Sky-boxok lesznek. A tetőn - ami tulajdonképpen a harmadik emelet - fognak helyet kapni a média munkatársai.

Kérdésre válaszolva Balázs elmondta, hogy a pálya a jelenlegi magasságtól kb. 40 cm-rel lesz magasabban. Nagyjából 15 cm-t leszednek majd a mostani felső rétegből, arra jön majd egy drénhálózat a vízelvezetés céljából, utána egy ágyazóréteg következik, majd a pályafűtés. Erre jön majd egy speciális keverék, ami elsősorban homokot tartalmaz, végül erre kerül a fű. A kapuk mögötti oldalon a pálya hét méterre lesz a lelátó szélétől, a két hosszabbik oldalon pedig hat méter lesz a távolság a nézőtértől.


2017.09.19. és 26.-án újabb 30-30 diósgyőri szurkoló tekinthette meg testközelből az épülő aréna építkezését. A második, 26-i bejárásra azért kerülhetett sor, mert a Market Zrt. munkatársai olvasták a honlapunkon, hogy milyen sokan lemaradtak az első túráról, ezért az ő kárpótlásukra rögtön lehetőséget adtak egy újabb stadionlátogatásra. Hihetetlen odafigyelés, maximális köszönet érte Vámosi Attilának, a Market Zrt. sajtóreferensének.

Az arénatöltőn keresztül a nézőtérre érve kísérőnk - aki ezúttal Mohacsek Károly volt - elmondta, hogy jelenleg a pályának az alépítmény része, az esővíz-elvezető készül. A hosszanti irányban kiásott gödrökben, a pálya közepétől a két vége irányában halad a főgerinc, onnan megy el a két oldalra a kivezető kutakhoz. A gödrökben dréncsövek vannak lefektetve. Épp akkor öntötték le teherautóról a szűrőrétegként szolgáló anyagot, amelyre geotextília kerül, majd a pályafűtés, végül a termőréteg elhelyezése következik.

Láthattuk, hogy fölöttünk már elkészült a tető, a két sarokban már állnak a kivetítők tartószerkezetei és láthattuk a világítótestek tartószerkezeteit is, melyeknek köszönhetően fényárban úszik majd az aréna.

Az északi lelátón tartottunk egy hangpróbát:


Kísérőnk elmondta, hogy a stadion az úgynevezett kerengő révén három oldalon, a főépület kivételével körbejárható lesz. A pálya locsolásával kapcsolatos érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a főépület alatt, a játékos kijáró mellett jobbra és balra, a két-két raszter között található négy darab ciszterna, ami összegyűjti az esővizet. Ezek nem kerültek besüllyesztésre a talajba, hanem közvetlenül a lelátó alatt helyezkednek el. Azért kerültek így beépítésre, mert a lelátó alatt adott volt a tér. A ciszternákban a szintszabályzók úgy lesznek beállítva, hogy ha nem megfelelő szintet érzékelnek, akkor a fúrt kutakból fogják megtáplálni a rendszert. Mivel Magyarországon eléggé váltakozó az időjárás a csapadék mennyisége szempontjából, száraz idő esetén a kútból táplálják majd az öntözőrendszert.2017.11.10.-én végre megtudhattuk, - amiről már régóta terjengtek a hírek a szurkolók körében - hogy az eredetileg tervezett aluhab borítás helyett úgynevezett expandált lemez kerül felszerelésre a tetőszerkezet belső oldalára, valamint a stadion külső borításaként is. Ennek az az oka, hogy a gyártó Aluinvent Zrt. nem tudta a rendelt mennyiséget határidőre leszállítani, ezért volt kénytelen a beruházó más megoldást keresni. Az Andrássy utca felőli oldalon, egy nagyobb felületen már felszerelésre került az expandált lemez, így volt lehetőségünk megtekinteni, hogyan is mutat.

A másik kérdés, ami igen csak megosztotta a szurkolótársakat, az ülések szín szerinti felszerelése a lelátóra. Erre vonatkozóan Silling Balázs azt emelte ki, hogy a Market Zrt.-nek nincs beleszólása abba, hogy milyen mintázatban kerülnek felszerelésre a székek, ők a megbízó által kiadott minta szerint rögzítik az üléseket. A bejárás során azt is megtudhattuk hogy a kivetítők próbája is sikeresen megtörtént, a napokban mindkettőt ideiglenesen feszültség alá is helyezték és zajlik a világítás szerelése is.


Az utolsó stadiontúrán, 2017.12.12.-én a keleti oldali maratoni kapunál már álló beléptető kapuk mellett elhaladva jutottunk be a pálya mellé. Csodálatos látvány fogadott minket, hiszen a székek 85-90%-a már a helyén voltak. A szurkolótársak egyöntetű véleménye volt, hogy a különböző színű székekből kialakított függőleges csíkozás igazán egyedivé teszi a stadiont. Akadt olyan köztünk, aki bevallotta, hogy néhány héttel ezelőtt, a székezésről készült első képek láttán hangot is adott nemtetszésének, de a bejáráson látottak meggyőzték arról, hogy jó választás volt a függőleges csíkozás.

Meggyőződhettünk róla, hogy rohamléptekkel halad az aluhabot kiváltó expandált lemez szerelése, a két hosszú oldalon már szinte teljes hosszban felszerelésre is került a tető alatti részen. A reflektorok is a helyükre kerültek és gőzerővel haladt a büfésor és az illemhelyek kialakítása. Gondos kezeknek köszönhetően a régi stadion egyik emblematikus elemének, a Gombának az áthelyezése is jól haladt.

Több szurkolói stadionbejárásra sajnos nem kerülhetett sor, mert a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja nem engedélyezett több stadionlátogatást és a csúszás okaira vonatkozó kérdéseinkre sem kaptunk tőlük érdemi választ.


Április végére aztán elkészült a stadion, megköttetett az üzemeltetési szerződés a DFC Kft-vel, majd az április 26-án lejátszott sikeres tesztmérkőzéseknek köszönhetően immár minden adott ahhoz, hogy szombaton átadásra kerüljön városunk ékessége.

Most már csak egy csapat kellene hozzá!

Az amigeleken.hu csapata szeretne köszönetet mondani a Market Zrt. munkatársainak azért a partnerségért, amit velünk szemben és a diósgyőri szurkolókkal szemben tanusítottak. Köszönettel tartozunk Scheer Sándor vezérigazgatónak, Boros László projekt menedzsernek, Vámosi Attila sajtóreferensnek, valamint kísérőinknek, Silling Balázsnak és Mohacsek Károlynak. Köszönjük!

És ezt olvastad már?
Hozzászólások

1 2 > 

13. vebgy |Válasz erre: 6. qwerty
2020-05-30 12:52:28
Szívesen Rozi !
12. vebgy |Válasz erre: 5. 2017.
2020-05-30 12:51:42
Tulajdonképpen az egyetlen Ratyi elleni meccset kivéve nagyon szellősen elférnének a vendégszurkolók abban a sarokban...
11. betyarok |Válasz erre: 10. dudik-attila
2020-05-25 13:46:54
Igazán nincs mit....velem született intelligenciámat mindig is örömmel bocsájtottam a köz javára.
10. dudik-attila |Válasz erre: 9. betyarok
2020-05-25 13:31:16
Kösz, Csoki, sokat segítettél.:):)
9. betyarok
2020-05-25 12:01:54
Csodálatos ötletek születnek a virtuális és egyéb (pót)szurkolási lehetőségekről, én is szeretnék hozzájárulni egy frappáns ötlettel.
A törvény szerint egymás melletti távolságot kell tartani, de nem egymás felettit-alattit! Tehát ha egymástól 2 méterre felállnak a 120 kg-on felüliek, mondjuk százan, akkor ha mindegyikük vállára felkapaszkodik még húsz fő, akkor a felső tizek ezren összesen már minimum 18 méter magasból láthatják a meccset és beszurkolhatnak!
8. anszkord |Válasz erre: 4. Szabó József
2020-05-25 09:04:08
Dejó, ennek örülök.
7. KáGábor
2020-05-24 20:01:21
Nyilván belőlem beszél az elfogultság is, de szerintem a miénk az egyik, ha nem a legszebb stadion. A hangulata szerintem nagyon rendben van, erőt sugároz, kiemelkedik a környezetéből, hangzása szerintem kifejezetten jó. Ami az elfogultságot kicsit alátámasztja az az a tény, hogy a szakma is a legszebbnek nyilvánította a 2018-as új stadionok között. :)
6. qwerty |Válasz erre: 2. vebgy
2020-05-24 19:47:26
Köszönjük Emese!
5. 2017.
2020-05-24 19:07:00
Én építész vagyok és részt is vettem a székezési terv megálmodásában és nagyon büszke vagyok erre az egészre. Magasan a mi stadionunk a legszebb és legjobb, hozzánk épp ilyen aréna illik. Az acél, a karakán megjelenés az szín tiszta Miskolc, ez az állandó erő amit a mi kis ipari városunkat körül veszi. A dőlése a lelátónak szintén praktikus, sokkal jobban visszaadja az aréna jelleget, mint pl egy Loki stadion ahol viszonylag laposak a lelátók.

Nagy ötlet volt, hogy 15 ezres legyen és ne 20 vagy 25 ezres, mert abban elvesznénk, ugyanúgy mint a Loki szurkolók elvesznek a monstrumukban. Az arányai is isteniek, megnézzük a Haladás stadiont, olyan magas a tető mint maga a lelátó, lerí róla, hogy akartak valami nagyot, de fölösleges lett volna több széksort berakni ezért ekkora, nálunk ez is tökéletes. Nem is ragozom tovább, nekem ez az álom stadion, nem láttam még egy ennyire szerethető, szép, kortárs és erőteljes stadiont. Aki elmegy mellette nem tud nem odanézni.

De hogy kritikával is éljek, a szimmetria és a szerkesztés, megközelítés miatt került oda a vendégszektor, ahova került, viszont tényleg a sarokba kellett volna berakni. Nagyon irritál, hogy a stadion harmada nincs nyitva egy átlagos meccsen, hiszen az az oldal és a mellette lévő 2 sarok és még a tribünnek a vendég felé eső része nincs kiadva. Csak akkor nyitják ki, ha a többi megtelt, de pl az Újpest ellen is most márciusban nem nyitották ki, ezért fordult az elő, hogy a 15 ezres stadionban 8 ezren voltunk és arról szóltak a hírek hogy csordultig teltek a lelátók. Gondolkodtam, hogyan lehetne mégis odarakni, és meg lehetne csinálni simán.

JAJ majdnem elfelejtettem, a legnagyobb hibát benne. Hát a pacsizás....a régi stadionnak a menekülőlépcsői 2 irányban lépcsőztek le, azért pacsizásnál felment a játékos rajta és a másik oldalt lejött, itt viszont, mivel a reklámtáblák rá vannak tolva a lépcsőre teljesen azért csak úgy tudnak végig pacsizni a szurkolókkal a napos teljes hosszába, hogy ha kb 8szor átugrálnak a reklámtáblákon, szegény Feczkó is múltkor mit összekínlódott :D Ez egy kb félmilliós összeg lenne, hogy 4 db kb 5 lépcsőfokos lépcsőt hegesszenek oda és akkor 2 irányba megy le. Írtam a klubnak ezzel kapcsolatban, nem kaptam választ.
4. Szabó József |Válasz erre: 2. vebgy
2020-05-24 15:45:30
Egyetértek!

Egyébiránt nekem volt szerencsém az első "aki diósgyőri" rigmust felkonferálom, igaz nem volt nálam megafon. :)

1 2 > 

BannerBanner
Mégsem


Üzenet küldése...