Banner

Képzéstől a munkavállalásig - állás Miskolc városában (x)

Szerző: objektív | 2023-06-30 17:36:00


Az életünk során kapott különféle képzések, de elsősorban a felsőoktatási és szakképzések alapvetően a munkaerőpiaci helytállásra készítenek fel. Ez a tézis azonban sok esetben bizonyul helytelennek. Épp ezért lehet hasznosabb az, ha már a tanulmányok során is tényleges gyakorlatszerzés történik.

Elsősorban a felsőoktatási, de sok esetben a szakképzések is erősen elmélet-orientáltak. A régóta megkövült elképzelések szerint az itt megszerzett tudást a hallgatók majd a munkájuk során hasznosíthatják. Több esetben azonban csupán az igazolódik be, hogy az elmélet helyett inkább az ilyen-olyan módon megszerzett skillek számítanak, hiszen gyakorlati hasznuk inkább ezeknek van. Ezért is lehet fontos az, hogy a hallgatók már a tanulmányaik során is tényleges tapasztalatot szerezzenek a munka világában.

Ez természetesen nem minden szakon lehetséges, de az iparban hasznosítható műszaki és mérnöki képzések esetén abszolút releváns igény. Az egyre több helyen létrejövő duális képzések éppen ezt kívánják biztosítani a hallgatók számára. Miskolcon például régóta igencsak jó hírű és színvonalú műszaki képzés zajlik, így adta magát az, hogy az egyetem a helyi ipari szereplőkkel összefogva megreformálja a képzési hálót.



A duális képzés során a hallgatók tapasztalatot szerezhetnek az együttműködésben résztvevő cégek kötelékében és képet kaphatnak arról, hogy hogyan is működik belülről egy ipari nagyvállalat. Tekintve, hogy sok állás Miskolc ilyen jellegű cégeinél érhető el, ez már jó előre fontos rutint és élményeket adhat, megkönnyítve a jövőbeli álláskeresést. Arról nem is beszélve, hogy az elméleti háttér gyakorlati alapokat is kap, mely szintén nélkülözhetetlen a munka világában.

Ipari lehetőségek Borsodban

Nyilvánvalóan nem véletlen összefüggés az, hogy egy olyan híresen minőségi műszaki képzést folytató városban, mint Miskolc, számos ipari nagyvállalat és gyártó cég alakít ki telephelyet. A folyamatosan termelődő emberanyag, szakképzett munkaerő a multik számára is kiváló alapot jelent a hosszútávú tervek tekintetében. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen állás Miskolc és a környék lakosságának alapvetően is rendkívül kedvező lehetőség, jellemzően pedig élnek is vele.

A keleti régiók az elmúlt évtizedekben nem a sikeres gazdaságukkal tűntek ki az ország képéből, ám az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezéseknek köszönhetően egyre erősebb eredményeket képesek felmutatni. Mára számos állás Miskolc iparához és az ebben tevékenykedő cégekhez kötődik, melynek tevékeny részese az egyetem, illetve a városi és környékbeli lakosság egyaránt. A jelen mellett a jövőre is érdemes gondolni, itt pedig éppen ez történik.

A munkaerő bevonzása mellett ugyanis a helyben tartása is kifejezetten fontos szempont. Az egyetemről kikerülő képzett szakemberek, akik már tapasztalatot szereztek a helyi cégeknél, sokkal nagyobb eséllyel maradnak helyben, hogy itt kamatoztassák tudásukat. Ez pedig a vállalatok számára is kedvező, hiszen teret ad a fejlődésre, bővülésre. És hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Még több állás Miskolc és a környező települések lakóinak a számára is.

Színes álláspaletta

Miskolc álláskínálatáról beszélve persze túlzás lenne csupán az ipart említeni. Bár tény, hogy ez a szektor produkálta az elmúlt évek legjelentősebb fejlődését és a gazdaság összképe szempontjából is magával húzza a várost, természetesen más lehetőségek is adódnak. Tekintve, hogy Miskolc lényegében egy regionális központ, sok szolgáltató, intézmény és egy város életéhez hozzátartozó vállalkozás működik itt. Sok állás Miskolc e területein érhető el az itt élők számára.

A kereseti lehetőségek szempontjából talán nem egyenletes a kép, de a gazdaság fejlődése e tekintetben is segíthet közelíteni az olló két szárát. A munkaerő elvándorlása helyett a lehetőségek bővítése általi helyben tartásuk szintén ezt a tendenciát segíti. Így egyre inkább elmondható az, hogy egy állás Miskolc városában már kifejezetten sokszínű lehetőséget tartogat, meghagyva a választás lehetőségét.

A város ékes példája annak, hogy a változást már idejekorán érdemes elkezdeni és nélkülözhetetlen a következő generációkba fektetett munka és hit. Egy város működését nagyban meghatározza gazdasága és az ehhez kapcsolódó elérhető munkalehetőségek. A jelen tendenciákat tekintve Miskolc ebből a szempontból fényes jövő elé néz, így egy itt elérhető állás egyre többek számára lehet vonzó. A történet folytatásának pedig bárki tevékeny részese lehet.


És ezt olvastad már?
Banner