Banner

Isten éltessen, Mustos!

Szerző: Jáborcsik András | 2023-07-16 12:16:00

Ma ünnepli 82. születésnapját Kovács "Mustos" István, a DVTK egykori játékosa.


Ma ünnepli 82. születésnapját Kovács "Mustos" István, a DVTK egykori játékosa.


A magyar futball nagy ígéretének indult. A gyerekkori barátok, későbbi játékostársak, Solymosi Pixi és Tamás Gyula sokszoros válogatottak lettek, az ő pályafutása azonban egy makacs gerincsérülésnek köszönhetően nem tudott kiteljesedni, korán pályafutása befejezésére kényszerült. Hiába volt 8 évig a DVTK keretének a tagja, alig 50 NB1-es meccset játszott.


Tizenegyszer ölthette magára az ifjúsági válogatott szerelését, kora egyik legnagyobb tehetségének tartották. Az egykori ifiválogatottbeli csapattársai közül nyolcan - köztük Albert, Farkas, Ihász - később a felnőtt válogatottban is meghatározó szerepet játszottak.

A Levente téren nőtt fel, itt focizott éjjel-nappal többek között a későbbi játékostársaival, Tamás Gyulával és Sikora Ferenccel. Egy iskolák közötti mérkőzésen figyeltek fel a tehetségére, amelyet mezitláb fejezett be, mert a meccs közben szétment a cipője és leszakadt a lábáról. Mindössze 17 és fél éves volt, amikor 1959. március 1.-én, negyedikes gimnazistaként a Dorog elleni hazai meccsen bemutatkozott a DVTK-ban. Első élvonalbeli gólját negyedik NB1-es meccsén szerezte az MTK elleni összecsapáson a Népstadionban.

1969-ben, három évvel pályafutása befejezése után így emlékezett vissza diósgyőri bemutatkozására: "Első gimnazista korom óta fociztam a DVTK-ban, tizenhét éves koromban ifiválogatott lettem és még abban az évben bekerültem a Dorog ellen pályára lépő csapatba. Szigeti, Török, Paulás, Csányi és a többiek mellett ez akkoriban nem volt kis dolog. Jól ment a játék, felfigyeltek rám, tizenegyszer ölthettem magamra az ifjúsági válogatott mezt, többek között az emlékezetes szófiai UEFA tornán. A Képes Sport akkori cikke szerint én is bekerültem az elmúlt tíz év legjobb ifjúsági váloghatottjába. Olyan szépen indult minden ..."


Az ifjúsági válogatott tagjaként tevékeny szerepet játszott abban, hogy az 1959-es bulgáriai UEFA tornán a magyar válogatott a dobogó harmadik helyén végzett. Akkoriban a nagyválogatott mérkőzései előtt előmérkőzés keretében rendre pályára lépett az ifjúsági válogatott is. Nem egyszer előfordult, hogy Mustos Solymosi Pixi csapattársaként 70-80 ezer néző előtt futballozott a Népstadionban. Tagja volt az 1960-as ausztriai UEFA tornára készülő ifjúsági válogatottnak is, azonban egy sérülés miatt sajnos kénytelen volt itthon maradni.


A fenti képen az MLSZ kikérője az ifjúsági válogatottba, az alsón pedig az 1959-es bulgáriai UEFA torna harmadik helyezett válogatottjának csapatképe. Kovács István az alsó sor bal oldalán látható.


Az 1959-ben, a Népstadionban Jugoszlávia ellen pályára lépő magyar ifjúsági válogatott. Balról: Keglovich, Albert. Ihász, Kékesi, Kovács, Nagy, Solymosi E., Menczel, Solymosi Z., Acél, Sóvári

Kovács lövése után gólba tart a labda


Az 1962/63-s NB2-es bajnokságban a Bukovi Márton által vezett DVTK óriási versenyt futott az Ózddal a bajnoki címért. Az öldöklő csata csak az utolsó fordulóban dőlt el a Diósgyőr javára. Ebben az évben Kovács Istvánnak remekül jött ki a lépés, 18 góljával a csapat házi gólkirálya lett. Érdekesség, hogy góljainak több, mint felét, szám szerint tizet fejesből szerzett. Az ózdi, idegenbeli győzelmet követően, melyet Kovács góljával nyert meg a DVTK, eltette emlékbe a mérkőzés labdáját. Többek között Mustos gólerős játékának is köszönhetően a bajnokság végén feljutást ünnepelhetett a csapat.

A fenti képen a gólszerzőt ölelgetik csapattársai, az alsón pedig a gólörömet követően a fotó bal oldalán visszafutó Kovács az Ózd kapusának üzen


Pályafutásának egyik legemlékezetesebb mérkőzése az 1966.05.15.én Diósgyőrben lejátszott DVTK-Újpesti Dózsa elleni találkozó volt. A lelátón helyet foglaló 22.000 néző nagy örömére a DVTK 3-1-re diadalmaskodott a Fazekassal, Benével, Dunai II-vel, Göröccsel felálló lila-fehérek ellen. A mezőny legjobbja a két gólt szerző Kovács István volt. Ekkor már az ellenfélben lépett pályára egykori csapattársa, barátja, Solymosi Pixi.


Részlet a mérkőzés tudósításából, a többi képen a gólöröm pillanatai láthatók


Vissza-visszatérő gerincbántalmai azonban megakadályozták abban, hogy folyamatosan jó játékot tudjon produkálni.

Sokszor előfordult, hogy edzésen ragyogóan ment a viktóriázás, másnap viszont már alig tudott lábra állni a fájdalomtól. Ilyenkor Gomercsics gyúrót kérte meg, hogy hozza játékra képes állapotba. Egy Népstadionban lejátszott idegenbeli meccs előtt például lidocainnal stoppolták be a gerincét, hogy pályára tudjon lépni. A meccs végére a meze hátul tiszta vér volt. Mustos visszaemlékezése szerint edzője, Preiner Kálmán őszintén meg is mondta a szemébe, hogy "Maga nagyon jó játékos, de nem tudok mit kezdeni magával a sérülései miatt"

A jobb oldali képen középen Preiner Kálmán, jobb oldalon Kovács István.


A klub is segíteni próbált a gyógyulásában, a fövárosban valamint Bécsben is többször járt kivizsgáláson, illetve kezelésen, közben 20-30 perc erejéig tudott csak pályára lépni többnyire a tartalékcsapatban. Olykor még felcsillant a remény, de be kellett látnia, hogy nincsenek csodák. Az 1969-ben megjelent "Úgy szerettem volna még focizni" című interjúban így mesélt erről: "Azt hittem, belepusztulok, először még reménykedtem, de reménykedni sem lehet örökké. A DVTK-nak csak hálás lehetek, hogy anyagilag segítették a kezeléseimet, de valami mégis nagyon fáj. Azt vártam, hogy egyszer majd megszorítják a kezem, és azt mondják, sajnáljuk, hogy így történt és köszönünk mi is mindent. Ezt a kis semmiséget azonban elfelejtették."


Diósgyőri mezben utoljára 1966.05.22.-én lépett pályára a Honvéd elleni hazai meccsen. A 2-0-ra megnyert találkozón be is talált a vendégek hálójába. Pályafutása befejezését követően hamar a civil életben találta magát, sikeres vállalkozásokat indított, jelenleg pedig nyugdíjas éveit tölti.


Kedves Mustos! Nagyon boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk!További fotók Kovács István pályafutásából:

Az 1959-es bulgáriai UEFA tornán az NDK ellen pályára lépő magyar ifjúsági válogatott: balról Sóvári, Takács, Menczel, Kürtösi, Solymosi, Nagy, Keglovics, Kovács, Pém, Albert, Radics

.Kovács lövését követően a hálóban köt ki a labda.


1960-ban a tatai edzőtáborban készül az ifjúsági válogatott az ausztriai UEFA tornára. A fotókon az "ötösfogat", a tornára tervezett csatársor, amelyből Kovács sérülés miatt végül sajnos lemaradt. Mustos valamennyi fotó bal oldalán látható.


1961-ben Albániában túrázott a DVTK. A fenti fotón balról Paulás, Erdősi, Kovács, Fekete, Ráczi, Perecsi, Csányi, Papp, Krompaszky, Hódi, Szigeti és az albán úttörők.

A lenti fotón közös csapatkép látható az Elbasani játékosaival.


Rendkívül jó rugóinak köszönhetően sokszor bizonyult a levegő urának az ellenfelek kapui előtt, ennek köszönhetően is szerzett sok fejesgólt.


Kovács a BVSC kapuját veszélyezteti


Egy MVSC elleni meccsen a Kubikban


Az 1962/63-as bajnokságban lejátszott Ózd elleni idegenbeli meccs labdája, amelyet a

DVTK Kovács István góljával nyert meg 1-0-ra.
És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
3. kisbe
2023-07-18 17:37:40 Piros öves, Őstag
..ezt ugyan hogy lehetett lelkileg feldolgozni...?...nem is értem...!...tudom hogy jó vagyok, nagy tehetségnek tartanak.....látom a barátaimat hogy játszanak...és nem játszahtok mert fáj a derekam...ebbe én lelkileg bele haltam volna az biztos..!...Isten éltesse erőben egészségben..!...Boldog Születés Napot...!..
2. toki*
2023-07-16 22:46:38 Fekete öves, Veterán
Isten éltesse!
1. Pele1958
2023-07-16 21:03:50 Kék öves, Tag
Isten éltessen erőben-egészségben.
Ez a karrier egy igen szép életpálya volt ! Az hogy igy alakult nem Te tehetsz .Légy rá nagyon büszke.
Én hálIsten végig láthattam a Szinva parti fekete salak pályától-a " Center " pályáig.
Szeretettel ölellek: kis Kökesz.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...