Banner

Bemutatjuk: London Lions

Szerző: Jáborcsik András | 2023-09-13 21:57:00

Euroliga selejtező ellenfelünk alaposan megerősített kerettel vág neki a 2023/2024-es szezonnak.


Euroliga selejtező ellenfelünk, a London Lions csapata alaposan megerősített kerettel vág neki a 2023/2024-es szezonnak. A Lions klasszisokat igazolt, amely arra enged következtetni, hogy egyértelmű céljuk az Euroliga csoportkörébe való jutás. Ha a kedves olvasó elolvassa az Oroszlánokat bemutató összeállításunkat, megbizonyosodhat róla, hogy egy bivalyerős csapat ellen kell felvenni a harcot a DVTK HUN-Therm csapatának az Euroliga selejtezőjében.

Az Oroszlánok pénteken Győrben vendégeskednek, 17 órakor a SERCO UNI Győr ellen meccselnek a Fűzy Ákos-Tapodi Péter-emlékmérkőzésen. Érdekesség, hogy a brit női kosárlabda bajnokság küzdelmei csak egy hónappal az Euroliga selejtező után, október 21.-én fognak megkezdődni a Lions számára.


A London Lions sikerkorszaka a Covid járvány után, a 2020/2021-es szezontól kezdődik. A járványt megelőző két évben nem jutottak a bajnokság rájátszásába és a kupában rögtön az első fordulóban kiestek. A 2017/2018-as bajnokságban mindössze egy győzelmet arattak az alapszakaszban.

A Covid utáni időszakban pedig alaposan megerősített kerettel vágtak neki a bajnokságnak és amint az a táblázatban is látható, az elmúlt három évben a 2020/2021-es szezon kupáján kívül minden megnyerhető címet elhódítottak Nagy Britanniában.A 2022-2023-as szezonban a Leicester Riders ellen nyerték meg a rájátszás döntőjét 57-41-re. Az angol bajnokság lebonyolítását tekintve rendhagyó, hiszen a rájátszásban minden párosítás egy meccsen dől el. Az alapszakaszban 22 meccset játszottak, ehhez jött még 3 playoff meccs, ami összességében kevésnek mondható.


Az oroszlánokat erősíti a brit női kosárlabda válogatott két ásza, Temi Fagbenle és Holly Winterburn.

Fagbenle-t 2016-ban a Minnesota Lynx draftolta, akik később megnyerték a WNBA-t abban az évben. Az előző szezonban két Euroligás csapatban, a ZVVZ USK Praha-ban és a CBK Mersinben játszott.


A szeptember 8.-án a 31. születésnapját ünneplő Fagbenle az idei szlovén-izraeli közös rendezésű Európa bajnokságon a brit válogatott erőssége volt. A britek négy mérkőzést játszottak a kontinensviadalon, a csoportmérkőzéseken Szlovénia, Franciaország és Németország ellen, míg a negyeddöntőben Szerbia ellen játszottak.

Temi átlagban 33,4 percet töltött a pályán meccsenként, ezzel a legtöbbet foglalkoztatott játékosa volt hazája válogatottjának. Átlagban 18 pontot és 3 lepattanót szerzett, valamint 3 asszisztot osztott ki. Ezzel a brit válogatott magasan legponterősebb tagja volt, az utána következő Anigwe 12,3 pontot szerzett átlagban mérkőzésenként.


Holly Winterburn háromszor nyerte el a brit liga, a WBBL Év Fiatal Játékosa címet. Fiatal kora ellenére (október 1.-én tölti be a 23-at) már nagy rutinnal rendelkezik a bajnokságban és a válogatottban egyaránt. Számos alkalommal képviselte Nagy-Britanniát a korosztályos válogatottakban, 2019-ben a FIBA U20-as B-divíziós Európa-bajnokságon beválasztották az All-Star Five-ba. Egy szezont az Oregoni Egyetemen is eltöltött, ahol 28 mérkőzésen 11,4 percet átlagolt.

A 2022-es WBBL döntőn a Lions 72-36 arányban diadalmaskodott a Sevenoaks Suns ellen Glasgowban. Ezen Winterburn nyerte az MVP-díjat, miután 16 pontot, hat lepattanót és öt asszisztot szerzett, és hat hárompontos kísérletéből négyet értékesített.A 2023-as Európa bajnokságon Fagbenle után Holly neve mellett áll a legtöbb játékidő, előbbi 33,4 percet játszott meccsenként átlagban, míg Winterburn 32,2 percet töltött a pályán átlagban. Az a kontinensviadal nem a legjobban sikerült számára, hiszen a kétpontos dobásokat csak 22,2%-os pontossággal értékesítette. Meccsenként átlagosan 8,8 pontot, 5,5 lepattanót szerzett és 4,3 asszisztot osztott ki.

A fotón Holly Winterburn és Temi Fagbenle látható a Szlovénia elleni csoportmérkőzésen.


Egy egészen parádés Winterburn dupla a 2022-es bajnoki döntőből:


A Lions augusztus 18-án jelentette be egy igazi nagyágyú leigazolását. Megan Gustafson az Egyesült Államokból, Wisconsinból teszi át a székhelyét Londonba.

Gustafson 2015 és 2019 között az Iowai Egyetemre járt. A végzős szezonjában elképesztő 27,8 pontot és 13,4 lepattanót átlagolt meccsenként, és ezzel letette a névjegyét az amerikai egyetemi kosárlabda történetében. Több NCAA rekord is fűződik a nevéhez, 2018-ban és 2019-ben is a Big Ten Konferencia Év Női Kosárlabdázójának választották.

Gustafsont a 2019-es WNBA drafton a második körben (17. helyen) draftolta a Dallas Wings , majd a következő szezonban a Washington Mystics játékosa lett. Jelenleg a Phoenix Mercury csapatában játszik, ahol 7,1 pontot és 3,5 lepattanót átlagol meccsenként.

Európai kupatapasztalattal is bír, két lengyel csapat, a Gorzow és a VBW Arka Gdynia játékosaként az Európa Kupában szerepelt, valamint két szezont töltött a görög Olympiakosznál, ahol 22,6 pontot és 9,4 lepattanót átlagolt meccsenként az Euroligában.


Szintén új igazolás a szerb Ivana Katanic, aki ismerős a magyar kosárlabda szerelmeseinek, hiszen tavaly a PEAC Pécsben játszott, valamint a szerb válogatottban is pályára lépett nyolc alkalommal.

A szlovén-izraeli közös rendezésű kontinensviadalon 6 meccsen lépett pályára a szerb válogatottban. Az Európa bajnokságon kiegészítő szerep jutott neki, átlagban 8,8 percet töltött a pályán meccsenként, ezzel a 10. a rangsorban a játékperceket illetően. A statisztikákban átlagban 2 pont, 1,2 lepattanó és 1,7 assziszt áll a neve mellett .


Savannah Wilkinson és Juicy Landrum van még a következő szezonra bejelentett játékosaik között, akik sok évnyi amerikai egyetemi szezon után igazolnak a londoniakhoz.

Wilkinson is tagja volt a brit nemzeti csapatnak a szlovén-izraeli közös rendezésű Európa bajnokságon. Átlagban 13,8 percet töltött a pályán az angolok négy meccsén, ezzel a 7. a játékperceket tekintve. Átlagban 1 pontot szerzett, 2,3 lepattanó és 0,8 assziszt áll a neve mellett a statisztikákban.

Landrum 2016 és 2020 között a Baylor egyetemen játszott, ahol kulcsszerepet játszott csapata 2018-19-es bajnoki címének. A Notre Dame elleni döntőben 8 pontot dobott és 6 asszisztja is volt. Egyetemi pályafutásának egyik kiemelendő pillanata, hogy sikerült beállítania az egy meccs alatt dobott 3 pontosok rekordják, ugyanis volt olyan mérkőzés, ahol 14-et dobott. Egyetemi évei után 2022-ben a Connecticut Sun draftolta 35. helyen, majd decemberben a török Melikgazi Kayseri csapatához csatlakozva tette át székhelyét Európába.


A Los Angeles Sparks-ból érkezik hozzájuk Karlie Samuelson. Az amerikai-brit játékos a jelenleg is zajló WNBA szezon után csatlakozik a londoni csapathoz a 2023-24-es szezonra. Samuelson 2018-ban debütált a Sparksban és a brit válogatottban is. Azóta több WNBA csapatban is megfordult, valamint EuroLeague és EuroCup tapasztalata is van már, amit a Castors Braine és Perfumerias Avenida csapataiban szerzett. Egyetemi karrierjét a Stanfordon töltötte - összesen 249 dobott triplával végzett, amivel az iskola örökranglistájának harmadik helyén található azóta is.


A londoniak játékosa lett a Washington Mystics-ből Abby Meyers is. Egyetemi pályafutását a Princeton egyetemen kezdte 2017-ben. Már ebben az évben meghatározó szerepe volt csapata sok év utáni első rájátszásba kerülésében, valamint Ivy liga győzelmében. Liga szinten elismert játékossá nőtte ki magát és a 2021-22-es szezonban átlagban 17.9 pontot és 5.8 lepattanót szerzett meccsenként, valamint vezette a ligát tripladobás pontosságban. Ennek megfelelően azév játékosává választották a ligában. Ezután váltott iskolát és a szülővárosa egyetemén, Maryland-en folytatta a pályafutását, ahol korábbi statisztikáihoz hasonlókat produkált, ezzel hozzásegítve a Maryland-et a 2023-as rájátszásban való részvételhez. Teljesítményének megfelelően a 2023-as draft 11. választásával vitte el a Dallas Wings, majd innen került a Mystics-hez.


És végül, de természetesen nem utolsósorban Cheridene Green, aki az előző két szezont Miskolcon töltötte és vált a diósgyőri közönség kedvencévé. A londoni születésű Green két évnyi miskolci kitérő után hazatér szülővárosába. Egy olyan játékossal lett gazdagabb a londoni csapat, aki végig domináns játékot nyújtott az utánpótlásválogatottakban, és a Tennessee-i egyetem első nemzetközi játékosa lett. 2014-15-ös szezonban Green volt az egyetlen játékos a Vols csapatában, aki minden meccsen kezdett és 6 dupla-duplával zárta azt a szezont. Edzője Vanja Cernivec is kiemelte, hogy milyen jó teljesítményt nyújtott a DVTK-ban az elmúlt két szezonban és hogy nagyon örül, hogy csapatában tudhatja. Reméli, hogy a hazatérés egy emlékezetes szezonnal párosul majd Green számára.


Ahogy a bevezetőben is írtuk, a London Lions alaposan megerősítette a keretét és egyértelműen azzal a céllal vágnak neki az Euroliga selejtezőnek, hogy a DVTK-t legyőzve, a párharc nyerteseként a csoportkörben szerepeljenek.


forrás: The London Lions Basketball Team | Home, FIBA Basketball, InstagramÉs ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 > 

29. Mkosar |Válasz erre: 27. IEVVV
2023-09-14 12:38:01 Barna öves, Fanatikus tag
Tudomásul kellene venni, kevésbé vagyunk 'szavahihetőek' mint Tz...
Más,rossznyelvek szerint, 300e jurót kért a fiba csak a rendezésért.
28. rugoka |Válasz erre: 27. IEVVV
2023-09-14 10:19:36 Piros öves, Tag
Szerintem Határt el lehet felejteni, mint húzó embert. A sérülése igencsak hátráltatja a jövőben...
2023-09-14 10:02:24 Kék öves, Fanatikus tag
Báder M.:
"Két lehetőséget mérlegeltünk, Sopront és Miskolcot. Mindkettő mellett több érvet fel lehetett sorakoztatni. Végül az billentette Sopron felé a mérleg nyelvét, hogy a válogatott játékosai azt a csarnokot az évek során jobban bejátszották.

Miskolcon fantasztikus infrastruktúra áll rendelkezésre, mely szintén méltó lett volna egy ilyen eseményre. Megbeszéltük az ottani vezetőkkel ezt a kérdést. Egyértelműen elmondtuk, hogy milyen szakmai érvek szóltak Sopron mellett és ők ezt elfogadták. A magyar női kosárlabdának mindkét város értékes fellegvára és az, hogy most Sopron lett a befutó, nem jelenti azt, hogy Miskolc bármivel is kevesebb lenne."

A legutóbbi válogatott meccsen 3 diósgyőri, 2 soproni lépett parkettra. Vera, Nina, egész jól "bejátszotta" már az új diósgyőri arénát, Lelik pedig "bejátsza" majd gyorsan. Sopronban nyilván jobban érzi magát Határ és Varga Alíz. A többi játékos kb. fele-fele arányban játszott itt és ott.
Miskolcon kb. kétszer annyian buzdítanák a csapatot, "nyilván" ez nem tesz hozzá annyit, mint a soproni "fanatikusok" hangorkánja, de hát ez a bambaképű exkosaras úgy tűnik nem érezte meg a szolnoki évei alatt az igazi szurkerek erőt adó támogatását...
26. Fähmel |Válasz erre: 23. Reality
2023-09-12 16:01:45 Kék öves, Tag
Itt a hivatalos indok:
https://wbasket.hu/sopronbol-juthat-a-magyar-kosarlabda-ujra-olimpiara-interju-bader-martonnal/
25. Mkosar |Válasz erre: 22. IEVVV
2023-09-11 18:14:58 Barna öves, Fanatikus tag
Ameddig az aktuális ellenfélnek sincs, nem érdekes
24. Mkosar |Válasz erre: 23. Reality
2023-09-11 18:13:10 Barna öves, Fanatikus tag
Biztosan;))
És apujuk adott hozzá 1guriga jurót...
23. Reality |Válasz erre: 16. Mkosar
2023-09-11 13:21:21 Narancs öves, Tag
Ha jól tudom, a játékosok szavazták meg az EB után,hogy Sopronban szeretnének játszani!
2023-09-11 13:03:38 Kék öves, Fanatikus tag
Mi lesz a centerjátékunkkal?????
21. Karpfen |Válasz erre: 20. Mkosar
2023-09-10 10:32:17 Barna öves, Veterán
Azért az utóbbi időben egyre többszőr nyúltak mellé: Epoupa, Kunek (én nem tartom szuper igazolásnak), Sykes , Vandersloot, Dolson. Nagy kockázat náluk Határ. 1. Visszanyeri-e a formáját? 2. Egészség? A tegnapi meccsen is sérülés miatt nem játszott. Na, majd meglátjuk. Mindenesetre TZ nagy mester a kreatív finanszírozás terén.
2023-09-10 09:32:01 Barna öves, Fanatikus tag
Február vége felé, azért találni.
Kipottyanó El, Ek csapatokban.
Zolit azért ne féltsük, a kapcsolatrendszere nem mai keletű.
A wnba kezdők kikopnak valszeg európából, és/ vagy lesérülnek, a rövidtávú szerződésekkel rendelkezőket, még esetleg tudja majd hozni.

1 2 3 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...