Banner

A magyar hoki 2022/2023-as szezonja röviden

Szerző: dfcwolf | 2023-07-06 10:55:00

Magyar, nemzetközi és válogatott szinten is kifejezetten sok esemény történt a 2022-2023-as magyar hokiszezonban. Megnézzük nagyon röviden, hogy mik történtek!

A 2022/2023-as ICE Hockey League-ben, ami az EBEL utódja, a Fehérvár AV19 a 8. helyen zárta a szezont. Az alapszakaszban egészen jó teljesítményt nyújtott a gárda, viszont aztán mondhatni a rájátszásra elfogytak és a későbbi győztes Salzburg elég simán söpörte ki őket. Az már az alapszakaszban látszott, hogy a csapat nem esélyes a végső győzelemre, a Salzburg és a Bolzano olyan szinten emelkedtek ki a többiek közül.

Ha megnézzük az alapszakasz statisztikákat, akkor látható, hogy a fehérvári csapatnak nem volt könnyű gólt ütni, de ők sem tudtak igazán kiemelkedő számú gólt szerezni. Cikkünkben a magyar klubszintű jégkorong 2022/2023-as szezonját értékeljük ki egy kicsit, azért kezdtük a Fehérvárral, mert ők egyértelműen a hazai jégkorong legerősebb klubjának számítanak. Mert a magyar jégkorong világában kifejezetten pörögtek az események 2023-ban is, és várhatóan hasonló izgalmak várhatóak a kisebb nyári szünet után.

Jönnek-jönnek a feltörekvő csapatok

A magyar jégkorongbajnokság a többi ligához képest "tömörsége" ellenére népszerű, és nemcsak a sportvilágban, hanem az igaming niche-ben is vannak rajongói. A https://kaszinok.online/ csapata például nemcsak maga az igaming iparág iránt érdeklődik, hanem a jégkorongliga élcsapatait is figyelemmel kíséri. Gyakran jutalmazzák őket szponzori vagy márkás reklámszerződésekkel.

A Magyar Jégkorong Szövetség tehát 36 mérkőzéssel rendezte meg a magyar bajnokságot az alapszakaszban, és félidőre kiderült, hogy négy csapat kiemelkedik, olyan legendás csapatokkal, mint a

  • Dunaujvaros Aselbikas,

  • Ferencvaros

  • és a Csíkszereda küzd majd az első helyekért.

A Dunaújváros jégkorong csapata vagy a Ferencváros számára ez új helyzet volt a maga módján, de az Újpest és a Csíkszereda teljesítményét megélni sem volt annyira könnyű a szurkolóknak. Persze ahogy szakértőnk, Boross Örs is kiemeli, „egy bizonyos szinten ez már inkább amatőr hoki, hiszen sok helyen nem egészen azok a feltételek, mint egyes versenytársaknál.” Apropó, feltételek – hatalmas változást hozhat a magyar jégkorongban az, amikor majd Székesfehérváron felépül az a hatalmas csarnok, ahol már tényleg európai körülmények között játszhatnak a legjobb magyar jéghoki csapat tagjai.

Visszatérve a magyar ligára, az alapszakasz szenvedése után jött a feketeleves az alapszakaszt jól záró csapatok számára. A Dunaújváros jégkorong csapata az Újpest legyőzésével bemasírozott a negyeddöntőbe, ahol a Gyergyói HK volt az ellenfele. A finn játékosokkal is megerősített székely csapat aztán söpörte a dunaújvárosiakat, viszont a negyeddöntő több ága hozott nagy meglepetéseket. A Ferencváros ugyanis a negyeddöntőn és az elődöntőn is átmasírozva jutott be a döntőbe, ahol csak egy kiélezett meccsen veszített a Gyergyói HK-val szemben. Az alapszakaszban láthattunk egyébként amatőr hoki meccseket idéző találkozókat, viszont a rájátszás megmutatta, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség által szervezett magyar bajnokság is egészen erős tud lenni.

Főleg azzal, hogy régióssá vált a liga és székely és román csapatok is csatlakoztak a felhozatalhoz. Úgyhogy klubszinten összefoglalóan elmondható, hogy a magyar bajnoki szezon teljesen jó teljesítményt hozott és bár a Fehérvár AV19 nem igazán tudott nagyot durrantani a szezonban, összeségében eredményes volt azért ez az évad. A kérdés, hogy mit hozhat majd a jövő.

Az látható, hogy a magyar bajnokságban azért a székely csapatok dominálni tudnak, viszont a Ferencváros és a Budapest Jégkorong Akadémia kifejezetten versenyképesnek tűnt ebben a bajnokságban. És az igazolások alapján az látható, hogy ez a versenyképesség meg is fog maradni hosszabb távon is. Hogy mi a helyzet a többi magyar csapattal? A DVTK és a Dunaújváros az a két gárda még, amely egy jó erősítéssel odaérhet a következő szezonban egy jobb helyezésre, de a Debrecen, az Újpest és a FEHA valószínűleg nem fog tudni nagyon megújulni.

A Duanújvárosnál az már látható például Somogyi szerződéshosszabbításával, hogy a keret gyengébb nem igazán lesz, a kérdés, hogy lehet-e még javulni. Igazi kérdés a Fehérvár AV19 helyzete, amely a várakozásokat valamelyest alulmúlta a szezonban, de a keretéhez képest versenytársa volt mindenkinek. Nem tesz jót a magyar hokinak, hogy válogatottunk jó teljesítménnyel ugyan, de kiesett az A-csoportos küzdelmekből. Remélhetőleg ez nem veti vissza a magyar hoki iránti töretlen bizalmat a szurkolókban. Ami viszont konkluzióként kifejezetten fontos és kiemelhető, hogy a magyar bajnokság a régiós bővülésével teljesen korrekt és élvezhető ligává vált, ahol tényleg kiváló nemzetközi játékosok is feltűnnek már egy-egy meccsen.

Plusz jó látni azt is, hogy az alacsonyabb, tényleg amatőr hoki világában is van élet, Szegeden, Győrben, Zalaegerszegen is megy a korong, erre pedig azért lehet építeni. Az Andersen liga, a félprofi másodosztály idén is jó meccseket hozott, olyanokkal a csapatok soraiban, akik az első osztályra készülődnek.

És ezt olvastad már?
Banner