Banner

Csak három klub árulta el, mekkora veszteséggel üzemel a stadionja

Szerző: Jáborcsik András | 2020-12-29 17:35:00

Az index.hu tizenkét NB I-es és három másodosztályú futballklubot kérdezett meg arról, hogy 2019-ben mennyit költöttek a stadionjukra, és mennyi bevételt tudtak összehozni. Három esetben kaptak érdemi választ.

A "Súlyos veszteséggel működnek a hazai stadionok" című összeállításból idézünk:


Az elmúlt években a stadion szinte szitokszóvá vált Magyarországon, divatossá – a koronavírus kezdete óta pedig egyre életszerűbbé – vált kiszámolni, hány lélegeztetőgépet lehet vásárolni egy több tízmilliárdért épített aréna büdzséjéből. Keveseket izgatna, hogy több tízmilliárdnyi közpénzből épülnek fel új létesítmények, ha a focink színvonala, népszerűsége, tőkevonzó képessége az eget verdesné, de sajnos erről szó sincs.

Amellett, hogy a magyar szurkolók a legritkább esetben képesek csak megtölteni a lelátókat,

SÚLYOS GOND, HOGY A LABDARÚGÓKLUBOK NEM TUDJÁK SAJÁT ERŐBŐL FENNTARTANI A STADIONJAIKAT,

így nem csupán a megépítésükhöz volt szükség rengeteg adóforintra, de a fenntartásukhoz is. Üdítő kivételt jelentett például a Debrecen, melynek üzemeltetője 2017-ben elsőként tudott pozitív mérleget készíteni a Nagyerdei Stadionban. A Ferencváros nemzetközi mintára a Groupama vállalatnak adta el stadionja nevét, az üzemeltetést végző SportFive koncertekkel, céges rendezvényekkel, konferenciákkal próbálja nyereségessé tenni a működtetést.

A többi klub stadionbüdzséjéről viszont nem sokat lehetett hallani, ezért körkérdést intéztek hozzájuk. Arra voltak kíváncsiak, hogy 2019-ben mekkora bevételt és kiadást jelentett a létesítmény fenntartása, illetve hogy a klub működteti a stadiont, külsős cég vagy az önkormányzat. Azért a 2019-es évet választották, mert nem akarták, hogy a pandémia által tönkretett 2020-as adatok torz képet adjanak.


Tizenkét NB I-es és három NB II-es csapatnak küldték el a kérdéseiket, és 16 nap várakozás után egy (!) első osztályú és két másodosztályú csapattól kaptak érdemi választ.


A DVTK sajtófőnöke megköszönte a megkeresést, de most nem szeretett volna élni a lehetőséggel, tegyük hozzá, a klubot most adta el Leisztinger Tamás, ez most valóban fontosabb elfoglaltságnak tűnik.

A Haladás – melyről lehet tudni, hogy többek között a stadionüzemeltetés miatt került lehetetlen helyzetbe – villámgyorsan elküldte a válaszokat. Az arénát egy külsős, 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő cég, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. Üzemelteti. Az önkormányzat jövő évtől szeretné átadni a fenntartást a magyar államnak. A stadionra tavaly 120 millió forintot kellett költeni, a bevételi oldalon 40 millió forint áll, mely kizárólag a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. bevétele, nem az egész Haladás Sportkomplexumé.


A Honvéd sajtófőnökétől botor módon először szintén a 2019-es adatokat kérték, de a Bozsik Stadiont abban az évben már elkezdték bontani, így a 2018-as adatokkal is megelégedtek (volna). Az a válasz jött, hogy mivel a klub nemcsak a stadiont, hanem az egész komplexumot (edzőpályák, akadémia, klubház) működtette, így nem tudnak pontos, kizárólag a stadionra vonatkozó kimutatást közölni, az új Bozsik Aréna esetében változhat majd ez a helyzet.

A Budafok részéről csak a megfogalmazásban volt különbség:

A kért költségvetési adatokat klubunk nem kívánja nyilvánosságra hozni.


A válaszadók sorában ott van még az MTK Budapest is, de sajnos csak arról tájékoztatták az indexet, hogy továbbküldték a kérdéseket az anyaegyesület felé.

A Puskás Akadémiától, a Kisvárdától, a Pakstól, a Mezőkövesdtől és a Gyirmóttól nem kaptak semmilyen választ.


Olvasd el a teljes cikket az index.hu-n >>>>>>>>


forrás: index.hu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
6. zaphod |Válasz erre: 2. grosser
2020-12-30 13:05:23 Fekete öves, Őstag
soha nem is lesznek azok, ahhoz folyamatos teltházaknak és magas jegyáraknak kellene lenniük.
5. kétess
2020-12-29 21:27:28 Lila öves, Őstag
Kíváncsi lennek hogy a DVTK Stadiont kí üzemelteti konkrétan??. Tudja ezt valaki????.
2020-12-29 20:19:50 Zöld öves, Tag
"... tegyük hozzá, a klubot most adta el Leisztinger Tamás..."

Ezek szerint már megtörtént a tulajdonosváltás?
3. grosser |Válasz erre: 1. korxi
2020-12-29 18:05:45 Piros öves, Veterán
mi a fasznak, már bocs, öt éve adták át, akkor mi a picsáért kell már most felújítani, főleg ennyiért?
2. grosser
2020-12-29 18:04:05 Piros öves, Veterán
A válasz roppant egyszerű, egyetlenegy újépítésű stadion NEM nyereséges jelenleg!
Lehet szépíteni meg eltitkolni a dolgokat, de ezek TÉNYEK!
Sajnos :(
ui: talán a tyúkól a kívétel, mert ott azért vannak meccsek, EL, meg míg meg nem épült az új Puskás, az összes válogatott meccs ott volt, de ebben se vagyok biztos, ha jön a bevétel, akkor abból többet lehet zsebre tenni...., sajnos :(
1. korxi
2020-12-29 18:02:34 Piros öves, Veterán
Mindeközben az állam éppen most adott TOVÁBBI 3 milliárd forintot az 5 évvel ezelőtt átadott Kubigrupi korszerűsétésére...
Magyarország, 2020
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...