Az üveghegyen innen - harmadik rész

Szerző: dfcwolf | 2021-03-01 14:49:00

3. rész


Olvasva a hivatalos oldalon megjelent riportot Sántha Gergellyel, a Diósgyőr elnökével (WTF?), az jut az ember eszébe, hogy van egy valóság az üveghegyen túl, ahová mi el sem jutunk és ott sikerekről zengenek a hírek, és van egy valóság az üveghegyen innen, Diósgyőrben, ahol a szurkolók másképp látják a közelmúltat, de másképp látják az elmúlt tíz évet is. Viszont ez csak egy érzés a szerkesztőkben, ami a tapasztalatok és a Ti kommentjeitek alapján alakult ki bennünk. Viszont nem vagyunk tévedhetetlenek, az is lehet, hogy rosszul látjuk.

Bármennyire is kommunikálja a Klub, hogy megbecsülik azt, amijük van, a DVTK egyik legnagyobb és legrégebben meglévő elsöprő erejét, a szurkolót – mi úgy érezzük - nem becsülik meg eléggé. Amikor a klub vezetése nem mer találkozni a szurkolókkal, amikor biztonsági őrök mögé bújva élik a klubházban a mindennapjaikat, amikor elzárkóznak a valódi szurkolói kérdések elől, akkor joggal érezheti azt egy hétköznapi diósgyőri szimpatizáns, hogy nem becsülik meg.

De továbbra is azt mondjuk, lehet, hogy rosszul látjuk és tévedünk. Benne van. Éppen ezért az elnöki riport után arra gondoltunk, hogy mivel mi nem kérdezhetjük a mélyen tisztelt Elnök urat, megkérdezzük a szurkolót, hogyan látja ő most szeretett klubját és a körülötte kialakult légkört. Rajtunk kívül úgysem kíváncsi a véleményükre senki, pedig van nekik. Gyakran sokkal tisztábban látják a helyzetet egy lépéssel hátrébbről, mint azok, akiket az érdekek tartanak a klub mellett.

Szerettük volna, ha több diósgyőri is megválaszolja a kérdéseinket és ezek a szurkolók teljesen más típusúak lennének. Emiatt a válaszolók között lesz egy szervezett csoporttag, egy szinte minden mérkőzésre kilátogató oldallelátós, és egy távol élő, a meccsekre csak ritkán eljutó szurkoló is. Ezen kívül arra buzdítunk mindenkit, hogy kommentben írja le a saját válaszait és írja le, hogy mit kérdezne a diósgyőri vezetéstől, ha egyszer lenne rá lehetősége?

A szervezett szurkolói csoportok egyik tagja is válaszolt a kérdésünkre és a neve ebben az esetben teljesen mindegy, hiszen a véleménye a csoportok véleményét tükrözi.

Hogy érzi magát napjainkban egy Diósgyőr szurkoló?
A járványhelyzet okozta korlátozások miatt sajnos nem tudunk meccsekre járni, pedig nagyon hiányzik a légkör. Amit produkál a csapat hétről-hétre, azt pedig egy, vagy több sör, meg a jó társaság miatt lehetne csak elviselni, tv-n keresztül idegbajt kapok. Elég annyit mondanom, hogy szégyenszemre megint a kiesés elől menekülünk, hozzáteszem, hogy szánalmasabban, mint az elmúlt 4 évben. Ha ránézek a tabellára, nagyon nem érzem magam jól, utolsó a csapatom és innen kellene valahogy bent maradni. Amikor megvertük a Fradit, azt gondoltam, hogy na, valami elkezdődik, aztán a Budafok, a Paks, meg az Újpest meccsek után az NB II szele egyre jobban megérintette nemcsak a csapatot, hanem a Tábort is. Most, hogy legyőztük a Vidit, van még némi esély, de nem tudom, hogy már mi lenne a jobb, kiesni vagy bent maradni. Persze, bent maradni! Úgy érzem viszont, hogy a sors most visszaveszi azt, amit adott az elmúlt négy évben, amikor hajszállal is, de valahogy mindig bent maradtunk az élvonalban. Rajtunk röhögnek országszerte, hogy mennyire megérdemelnénk már, hogy végre kiessünk! És mit ne mondjak, igazuk is van. Napról-napra látni úgynevezett mémeket a kedvenc csapatodról, megalázó módon ábrázolva azt?! Sose voltunk a csúcson, talán egy-két jobb eredmény adott okot az örömre a 111 év alatt, de bizony, most nem emelt fejjel jár a csapata miatt a diósgyőri szurkoló.

Új tulajdonos érkeztével, milyen változásokra számítottál?
Elsősorban személyi változásokra, mert az elmúlt 10 év megmutatta, hogy nem hozzáértő emberek ülnek a klub kulcspozíciónak számító székeiben. Arra számítottam, hogy a klub gazdasági és szakmai téren is változtat, és nagy meglepetésemre ez nem történt meg. Többen is beszéltük, hogy az hogyan lehet, hogy jön egy új tulajdonos és nem hozza a saját embereit, hanem a korábbi "főnök" bizalmasai maradnak ugyanazokban a pozíciókban. Ráadásul, ha az új tulajdonos megvizsgálta volna a régi menedzsment „eredményességét”, akkor bizony páros lábbal kellett volna kirúgnia őket Diósgyőrből. De, ahogy írtuk is, úgy látszik "a cirkusz megy tovább! A sátor új, de a bohócok a régiek." Azt is gondoltam egyébként, hogy az új tulajdonos talán felfedi magát, vagy legalább küld egy égi jelet, hogy én vagyok az. Nagy derűt okozott, amikor a bajba jutott DVTK-nál megjelent a Fájdalom ambulancia, hogy orvosolja a problémákat. De, mintha Magyar Mátyás képviselő urat is a föld nyelte volna el.

Milyen változások történtek?
Lett 10-zel több idegenlégiósa a DVTK-nak, meg egy külföldi edzőnk. Ez feltételezi, hogy lett pénz valahonnan, valakitől. Vásároltunk játékosokat, pénzért, ami az elmúlt időkben nem volt ám jellemző ránk. És nem is sérültek, meg még van köztük jó játékos is. Ja, meg 2021-ben sikerült felismerni, hogy kell egy vezető scout ember is a csapathoz, amivel legalább egy évtizedes lemaradásban vagyunk. Változás az is, hogy időnként a néha-néha megszerzett győztes meccsek után, szép nagy interjúk születnek a klub elnökével, Sántha Gergellyel, amelyeket látva már az első félmondat felolvasásánál felröhögök. Öntömjénezés, de nem látja a valóságot? A foci utolsó, a röplabda utolsó, a hoki utolsó előtti, s mindig azt mondja, hogy micsoda eredmények vannak, lesznek. Mikor már könyörgöm, erre várunk vagy 5 éve?! Örülünk továbbá a dvt(kaka)demia.hu internetes oldalnak is. Hogy valaki ezt nem veszi észre, hogy ez így leírva, megint csak nevetséges? Ezzel gyakorlatilag önkéntelenül is sikerült leszarozni a kiemelt utánpótlásnevelő részét a klubnak, de persze nem állnak messze a valóságtól, mert fiataljainkat nem nagyon látjuk az élvonalban szerepelni, igaz még nagyon magyarokat sem.

Változtatnál-e a felsővezetői posztok egyikén?
Nem csak az egyikén!!! Sántha Gergely azt fújja állandóan, hogy itt minden a legnagyobb rendben van. Hát nincs! Keddenként, amikor Miskolcon van, ránézhetne az Internetre - vagy nincs klubházban - nem jár neki semmilyen újság, a tv- és rádió ki van kapcsolva a hálózatból nála? Hát hol van itt minden rendben? Azt mondják, jól végzi a dolgát, mert nincs a klub eladósodva, biztos anyagi alapokon nyugszik a DVTK, s mennyi új ingatlan épült, illetve micsoda körülmények vannak itt. Ezek 90%-ban állami pénzből jöttek létre! Az ő dolga az lett volna, hogy szponzoraink legyenek, mert játékosra nem jutott pénz, nem sikerült kigazdálkodni erre szinte semmit az elmúlt években, csak sérült, leharcolt, formán kívüli falábúakat igazoltunk, akikkel csak azt tudták kitűzni célul, hogy valahogyan, de ne essünk ki. Egyensúlyban kellett volna tudnia tartani a külső fejlődést a pályán mutatott eredményekkel! Ez nagyon nem sikerült neki! A sokak által elfeledett, most a háttérben mozgó Szabó Tamás pedig még mindig Diósgyőrben van. Nagy túlélő, pedig az ő idejében kezdődött el a hanyatlás, például a Szivic-csel való konfliktussal. Majd szépen kifarolt az első számú vezető helyéről és most a háttérből, néha pozícióban, néha anélkül irányítja a szálakat. Benczés Miki szakmailag megbukott. Ennyi mellényúlt igazolás, mint volt az elmúlt években Diósgyőrben... Kevés lenne a tinta, hogy felsoroljam. Ne legyünk naivak, most télen nem ő igazolta a játékosokat ide. Ráadásul egyik sem tud a DVTK-t életben tartó elemmel, a SZURKOLÓVAL mit kezdeni! Leülni egyeztetni, beszélni velük, csak mondják a jó marketing szöveget, hogy a mi szurkolóink a legjobbak, a mi szurkolóink szenvedélyesek, de persze mit gondolnak ilyenkor ők, hogy a szurkoló csak egy szükséges rossz. Ezt legutóbb Sántha Gergely is tudatta velünk: nem a szurkolók jelentik a DVTK alfáját és omegáját, azaz nem mi vagyunk a Diósgyőr! Jelentem, továbbra is mi tartjuk életben a Diósgyőrt! Mert ha mi nem lennénk, ez a klub sem lenne, s már nekik sem lenne aranyt tojó tyúk a DVTK. De itt van az akadémia vezetője, egy Nyíregyházáról jött ember, amivel még alapból nincs is baj, de fennhangon hirdeti, hogy az ő nagy álma, hogy egyszer a Szpari kispadján legyen vezetőedző, s még olyan utánpótlás edző is van, aki a nyíregyházi ultrák egyik tagja is. Na, az is micsoda jó szívvel nevelgetheti itt a diósgyőri tehetségeket… De jól sikerült az akadémia sajtósát is kiválasztani, aki konkrétan fradista. Hát, nincsenek Miskolcon tiszta piros-fehér szívű szakemberek ezekre a posztokra? Takarodjon mind Diósgyőrből!

Szeretnéd-e megismerni az új tulajdonost?
Persze hogy szeretném, de ez a mai világban nem ilyen egyszerű, mert a gazdag emberek nem szeretik magukat felfedni, ugyanis kereszttűzbe kerülnének újból és újból. Megkérdezném azért tőle, hogy miért vette meg a DVTK-t? Mi a célja a klubbal? Milyen tervei vannak arra, hogy eredményes legyen a klub? Szeretné-e tényleg megismerni a diósgyőri életérzést? Félek, hogy nem mindegyik kérdésre szeretném tudni a választ.

Te milyen gyors lépéseket tettél volna meg a helyében?
Felmértem volna a helyzetet. Részletes és gyors átadás-átvétel. Menesztettem volna a menedzsment tagjait. A kétes dolgokat, amiből nem kevés van a klubnál, kivizsgáltattam volna. Szakértő embereket ültettem volna helyükre. Elkezdtem volna értelmesen, egyenesen kommunikálni a szurkolókkal. Kidolgoztam volna egy rövidtávú koncepciót, ami erre a félvére szólt volna, majd később egy közép- és hosszútávú tervet mutatnék be, hogy honnan és hová jut majd el a klub. Ilyen intézkedések mellett azt gondolom, a szurkolók is odaálltak volna az új tulajdonos mellé, még ha azok a tervek most nem is feltétlenül a bentmaradásról szóltak volna, de egy olyan megvalósíthatónak gondolt elképzelést tettek volna le az asztalra, ami mindenki számára egy elfogadható út lett volna. Ilyen koncepciókat eddig sem láttunk, s most sem.

Hogy látja egy szurkoló a klub elmúlt 10 évét?
Benczés Miklós mondatát idézném: -„…..nem tudtunk sok mindent felmutatni ebben a 10 évben.”

Szerinted miért kell ennyi szakosztály?
Egyértelműen a multi-klub státusz a jelenlegi sportszabályozások szerint pénzt hoz a DVTK-nak, nem keveset. De azt halljuk, hogy ezek a szakosztályok nem dúskálnak ám a pénzben, ott van nekik a Medical háttér, érjék be azzal. A kiemelt sportágakban pedig ott van az óriási és ellenőrizetlen TAO pénz.

Milyen a kapcsolatod most a klubbal? Elégedett vagy a klub kommunikációjával?
Elmérgesedett a viszony a klub és a szurkolók között. Pedig mi törekedtünk egy jó kapcsolatra, azt gondoltuk, hogy nekik és nekünk is könnyebb lesz ha együttműködünk, de ez nem úgy sült, ahogyan mi azt elképzeltük. Mi is meglepetten néztük, amikor a menedzsmenten belül háború dúlt azzal kapcsolatban, hogy éppen ki jogosult a velünk való kommunikációra. Sőt, rendre egymást hazudtolták meg egyes vezetők, s mondták el egymást mindennek a másik háta mögött. Ekkor vezették be a szurkolókkal történő megbeszélésen, hogy minimum két DVTK képviselőnek jelen kell lennie. Ezekben a folyamatokban Sántha Gergely SOHA nem vett részt. Számunkra, Diósgyőr Ultráknak, s ahogyan a reakciókat látjuk, több ezer szurkolótársunknak elege lett a jelenlegi menedzsment ténykedéséből, amelynek első számú vezetője a nyilvános vitát nem vállalva olyan nyilatkozatokat tesz a mai napig a klubbal és a szurkolókkal kapcsolatban, amik egyszerűen nem fedik a valóságot. Sántha Gergely még mindig nem tudja, hogy ő jelenleg - reméljük nem sokáig - egy népszerű sportklub vezetője, és annak labdarúgó csapatának az ország top 3-ba sorolt szurkolótábora van! Adja meg a tiszteletet nekünk! Világi Péterről, a kommunikációs-marketing "zseniről" pedig csak annyit, hogyha a fejünkre is szarnak, ő szépen becsomagolja azt és abból is pozitív hírt csinál. Itt született, de nem tudja, hogy ez itt nem Budapest, hanem Miskolc, csak ő már ezt elfelejtette, mert ő is heti 1-2 napot tölt itt, mert elfoglalt. Egy ilyen nagy klub, ahogy mondják a DVTK-ra, nem teljes embert igényelne ezen a poszton is? Közben pedig a csepeli sportegyesület dolgait is egyengeti kis pénzért…lehet, Csepelen is tervez egy feliratot, csak nehogy kihagyjon ott is egy betűt, mint Diósgyőrben! Nem ide való!

Milyen lehetőségek rejlenének egy magasszintű szakmai munkával és ilyen pénzügyi kerettel? Milyen célokért kellene küzdenünk?
Egyértelműen a diósgyőri szurkolók sikerre éhesek! A bajnokságban az érmekért kellene versenyben lenni. A Magyar Kupában pedig megcélozni a finálét. Ezek már azt vonnák maguk után, hogy esély lenne ismét a nemzetközi színtérre is kilépni. És a többi, hagyományos diósgyőri csapatsportágakban is előre lehetne lépni.

Mit remélsz a következő szezontól?
Két forgatókönyv létezik számomra. Hogy most valamilyen csoda folytán bent maradunk és akkor megint elmondhatják vezetőink, hogy már több mint egy évtizede vagyunk egyhuzamban az NB I-ben. Hurrá! Ez az! Majd ezzel a vezetőséggel marad minden a régi posványban. Vagy kiesünk, és remélhetőleg(!) jön egy megtisztulás, elindul egy értelmes klubmodell felépítése egy olyan csapattal, amelyik 1, 2, vagy 3 éven belül visszajut majd az élvonalba. Persze, létezik egy harmadik forgatókönyv is, ez lenne a legjobb, ha megvalósulna! Ezt a riportot elolvasva lemondanak a mostani vezetők, a csapat a hátralévő összes meccsét megnyeri és a következő szezonban egy hozzáértőkből álló stáb felvirágoztatja a Diósgyőrt és 10 év múlva arról kérdezel, hogy a DVTK melyik BL meccse tetszett a legjobban.

És ezt olvastad már?
Hozzászólások

1 2 > 

19. dvtk-3534 |Válasz erre: 18. fater
2021-03-02 09:47:27
Egyetértek. Nem is gondoltam ilyenre.
Csak megjegyeztem H ő sem szent. evidens hogy a 2 embert nem lehet egylapon említeni.
18. fater |Válasz erre: 16. dvtk-3534
2021-03-01 22:36:24
Azért ne próbálkozzál már azzal, hogy megpróbálod lejáratni Bódogot.Nagyon nem lehet a klub vezetőit egy napon említeni vele.
17. makaó
2021-03-01 19:57:56
Nem vagyunk egyformák.
Engem például egyáltalán nem érdekel, hogy egy személy vagy egy csoport a tulajdonos.
Attól, hogy tudom, hogy Kis Pál vagy Nagy János vagy xy cég a tulaj, nem játszik jobban a csapat.
Engem két dolog érdekel:
1, Legyen pénz jó játékosok vásárlására.
2, Megmaradjon nb1-es tagságunk és a következő szezonban a harmadik helyet érjük el.
Egyenlőre ennyi, a távolabbi jövőn még nem gondolkoztam (esetleg egy kupa győzelem).
16. dvtk-3534 |Válasz erre: 14. dge840
2021-03-01 19:14:57
Igaz. Ugyanakkor BT. Sem tartotta a szavát amit a szurkolóknak ígért. Emlékeztek rá?
15. alpesi krokodil |Válasz erre: 7. zorba
2021-03-01 19:01:49
Ja, érthetetlen ez a bénázás...
14. dge840 |Válasz erre: 1. Tamas78
2021-03-01 18:44:59
Bódog már megmondta:nem gerinc volt a jelük ......
13. elzett |Válasz erre: 12. dfcwolf
2021-03-01 16:40:54
Egy megkeresést azért megérne, legfeljebb azt mondja, h bocs, nem lehet. Ha meg mégis, akkor örülünk.
12. dfcwolf |Válasz erre: 10. dvtk-3534
2021-03-01 14:48:01
Jó ötlet, de szerintem vele is titoktartásit irattak alá.
11. spongyabob
2021-03-01 14:18:40
Mosoda ez az egész......leírtam már... Semmi más! Meg talán választás.............22...Ennyi!
Nem tudjuk ki a tulaj valójában. Van ez valahol?? Mocskos munka ez!! Megalázzák a Borsodi , Diósgyőri szurkereket!
Van ilyen??? Van...
És közben olvashatjuk jánost, meg a többi kosárba való( benne leledző) embert....
Közben kapja jánosunk a lájkokat.. elképzelni nem tudom hogy?! Milyen Diósgyőri szurkolók ezek??? Magyarázzák, reszelik a fingot folyamatosan! De bejön nekik..működik még mindig! Közben azt vesszük majd észre, hogy az NB 2-ben leledzünk, csak úgy" véletlenül".....b...+!
10. dvtk-3534
2021-03-01 14:10:51
Zoli arra nem gondoltatok H Geri Gergővel csináltok egy interjút hogy mi miatt alakult így vagy mikor tudta meg H ennyi és nincs tovább vagy miben egyezett meg benczéssel mikor idejött. Az ő idehozatala és távozása még homály sokunknak. Jó lenne tisztán látni vele kapcsolatban...

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...