Banner

A magyar labdarúgás számára is pozitív üzenet, ami Miskolcon zajlik

Szerző: objektív | 2023-09-03 12:20:00

Sajtófigyelő - bunteto.com


Az NB II-ből az első osztályba visszajutó diósgyőriek olyan futballt mutatnak be, ami nemzetközileg is magas szintű, mind elképzelésben, mind megvalósításban. Amellett, hogy a szemnek is tetszetős, eddig eredményes is, hiszen az öt mérkőzésen szerzett tíz ponttal az élmezőnyben szerepel a DVTK. - A cikk megszületése óta sajnos romlott ez a statisztika - a szerk.


A bunteto.com-on megjelent elemzésből idézünk:


A borsodiak ifjabb Kuznyecov Szergej vezetésével kiváló meccs/győzelmi aránnyal rendelkeznek (39/29). Ezt pozíciós játékkal érik el, ami a magyar pályákon ritkának számít. A DVTK viszont tanúbizonyságot tesz arról, hogy a labdával gondolkodva, folyamatosan előnyöket kialakítva is lehet eredményesnek lenni. Ehhez a játékhoz kellett, hogy a nyáron jelentős változások legyenek a keretben, ugyanis több, addig Diósgyőrben játszó futballistának lejárt a szerződése, vagy nem volt megfelelő a vezetőedző elképzeléseihez.

A DVTK esetében a legfontosabb az, hogy van egy stílusa a csapatnak. Ez a stílus karakteres, és az ehhez illeszkedő megfelelő elemekkel, azaz játékosokkal rövid idő alatt magas színvonalon művelhető. Mivel a labdával gondolkodnak és folyamatosan nyomás alatt tartják az ellenfél kapuját, ezért nagy a valószínűsége, hogy eredményekkel is párosul, ami elsősorban hosszú távon fog megmutatkozni. Az, hogy nevezhető-e már hosszú távnak az az egy év, amióta Kuznyecov a DVTK edzője, relatív.

Elindultak egy irányba, aminek a végigjárása egy hosszú folyamat. A legfontosabb eszközük ehhez a stílus és az identitás, ami – magyar viszonylatban – tisztának, jól kiforrottnak számít. A fejlődés pedig az által, hogy van egy világos, jól érthető vízió, illetve egy hatékonyan működő rendszer, folyamatos.

A stílus a játékfelfogás képi megjelenítődése a pályán, vagyis a már kialakult és beidegződött játékmód. Ennek tartalmi jellemzői a Diósgyőr játékában az attraktív, előnyöket kereső játék, a párharcoktól mentes futball – ezáltal folyamatos labda cirkuláció van jelen.


Játékszervezés

A Diósgyőr egyszerre több előnyt alakít ki a pályán. Az előbb már említett pozíciós játékban a területek racionális elosztása adja meg a lehetőséget arra, hogy a játék folyamatos tudjon lenni, és ezek az előnyök (pozíciós, létszámbeli, minőségi, dinamikus, tempó-, szocio-affektív) létre tudjanak jönni. Mivel jó a területmenedzsment, ezért a játékosok közötti szinergia könnyebben valósul meg, ez pedig a stílusuk egyik alkotó eleme. Jellemző, hogy a spanyol mélységi középpályás, Alex Vallejo a két belső védő, Szatmári Csaba és Bárdos Bence előtt (esetenként közöttük) helyezkedik, így biztosítva a labda cirkulációját.


A két támadó középpályás (a legtöbbször Holdampf Gergő és a fehérorosz Vladiszlav Klimovics) a „zsebekben”, azaz az összekötő területekben nagyon intelligensen manipulálja az ellenfeleket.

A pozíciós játékban a pozíciócseréket elsősorban helycserékkel érdemes végrehajtani, mert így az összes zóna feltöltésre kerül. A DVTK ezt is jól alkalmazza, sokszor a szlovén balszélső, Rudi Pozeg Vancas vagy a holland-ghánai Elton Acolatse húzódik be a félterületbe, a nigériai balhátvéd, Stephen Godfrey Bitok tartja a szélességet a vonal mellett, Klimovics pedig a pálya közepére húzódik. Ez egy variáció a sok közül, ugyanis a DVTK repertoárja nagyon sokoldalú ebből a szempontból.

A Diósgyőr játékában fellelhető a harmadik ember megjátszásának koncepciója. Itt az a cél, hogy a futballisták úgy játsszanak meg egy, az összjátékba belépő társat (azaz a harmadik embert), hogy az időt és teret nyerve tudja folytatni a játékot. A koncepció lényege, hogy a csapat a legkisebb kockázattal jusson előre. Ez legtöbbször egy felpassz és visszapassz kombináció, de mivel a Diósgyőr a mélységet keresve játszik, ezért a mélységi beindulások miatt átlós passzokkal is meg tudják csinálni ezt. Tehát a labdát ebben a szisztémában könnyebb előrejuttatni, mert kisebb az esélye az elvesztésének. Labdavesztés esetén pedig könnyebb visszaszerezni azt, mert a labda mögött több játékos helyezkedik. Ezt a DVTK „alákerülésekkel” kombinálja. Az ellenfél védekezésének megbontása ezzel az eszközzel kreatív és egyedi.


Tovább a bunteto.com-ra a teljes elemzésre >>>>>>


forrás: bunteto.com, fotó: dvtk.eu


És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2023-09-03 19:13:22 Fekete öves, Veterán
20 éves elemző. Hmm!!! Tény viszont, hogy nem ír faszságokat.
2023-09-03 13:25:30 Piros öves, Őstag
Büszke vagyok rá, hogy ilyen témát adunk az elemzőknek :)
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...