Banner

A bonus-malus besorolás - milyen kedvezményekre vagy jogosult?

Szerző: dfcwolf | 2024-02-27 10:28:00

Alapvető, hogy tisztában legyünk a bonus-malus besorolásunkkal

A bonus-malus besorolás az egyik legfontosabb szempont a gépjárműre kötött kötelező biztosítások szempontjából. Érdemes ezért pontosan tudni, melyik kategóriában vagyunk. Ez azonban nem egy fix állapot, sőt, pont ez a lényege: ha feljebb lépkedünk, kedvezményekre teszünk szert, ha pedig lejjebb, többet kell fizetni. De hogy is működik ez az egész, és honnan tudhatjuk, a lépcső melyik fokán állunk?

A bonus-malus besorolás jelentése

A kötelező biztosítás díját minden esetben meg kell fizetni. Ez az, amivel garanciát kapunk rá, hogy közlekedési baleset okozása során nem magunknak kell megtéríteni a kárt, vagy épp fordítva: ha mi vagyunk az elszenvedők, a másik fél biztosítója fizet.

A bonus-malus rendszernek köszönhetően ugyanakkor alacsonyabb, kedvezőbb is lehet az alapvetően befizetendő összeg – vagy épp magasabb. Ez csupán tőlünk függ. Amennyiben balesetmentesen vezetünk, “jutalmat” kapunk, és egyre feljebb kerülünk a ranglétrán. Fordított esetben pedig lejjebb kerülünk. 15 fokozat van:

  • 10 bonus (B01-B10), illetve
  • 4 molus (M01-M04), és az
  • alapfokozat (A00).

A képlet egyszerű: a csúcs a B10, a legrosszabb eshetőség pedig az M04. Ha új autót vásároltunk és még semmit nem mentünk vele (ezáltal balesetet sem okoztunk), az A00 alapfokozaton kezdjük meg a “versenyt”. Ha viszont már korábban, régi autónkkal a bonusban voltunk, azt sem veszítjük el!

Balesetmentes vezetés egyenlő biztosítási kedvezmények!

Amennyiben közlekedési baleset nélkül vezetünk és nem okozunk kárt másoknak, minden egyes év után egy lépcsőfokot lépünk felfelé. Ezzel egyidejűleg egyre kedvezőbb biztosítási díjjal is számolhatunk.

Mi történik, ha balesetet okozunk?

Fordított esetben éppen az ellenkezője történik. Ha balesetet és kárt okozunk, lekerülhetünk a malus kategóriába. Így pedig többet kell majd fizetni a biztosításért. A számláló pedig újraindul, de ekkor már akár mínuszból kell felkapaszkodni.

Honnan tudhatjuk meg a bonus-malus besorolásunkat?

Alapvető fontosságú tehát, hogy tisztában legyünk a bonus-malus besorolásunkkal, vagyis, hogy melyik kategóriában állunk épp. Adjunk meg minden lényeges adatot a biztosítónak, ami befolyásolja a besorolást. Arról is nyilatkozni kell, hogy volt-e korábban, és ha igen melyik biztosítónál szerződésünk. Azt, hogy melyik kategóriában voltunk, tőlük kell lekérdezni: ha nem vagyunk tisztában vele, akkor új szerződés esetén az A00 szintbe kerülünk, és bukhatjuk a bonus-besorolást! Amennyiben tehát váltáson gondolkodunk, érdemes már a felmondással együtt intézni ezt is, így egy ilyen jellegű program is könnyen ki tudja számítani, mennyit kell majd fizetni az új biztosításért.

Kérdésed van? Tedd fel a Biztoshely csapatának!

És ezt olvastad már?
Banner