Veréb Gyuri Miskolc város díszpolgára lett

Szerző: Jáborcsik András | 2018-05-11 18:35:00

MIskolc város napjának előestéjén kitüntetések átadására került sor a Miskolci Nemzeti Színházban. Az ünnepségen Dr. Kriza Ákos polgármester díszpolgári címet adományozott a DVTK legendás kapuvédőjének, Veréb Györgynek. Szívből gratulálunk, Gyuri Bácsi!Gyuri NB1-es pályafutása 1968. március 31-én kezdődött. Ezen a napon az MVSC pályán fogadta a DVTK az Újpesti Dózsa együttesét.

A Varga Lajos által összeállított „A Futball-labda diósgyőri útja” című könyv így emlékezik vissza erre a mérkőzésre: „A hónap utolsó mérkőzésén az Újpest ellen Veréb állt a háló elé. Az újoncnál elsőként Dunai Antal tette le a névjegyét, amikor a 61. percben gólt szerzett a kifutó kapus mellett. Gyuri mégsem vesztes, hanem döntetlent hozó mérkőzésen mutatkozott be, mert a játékidő vége előtti percben nagy kavarodás után Szucsányi a mellel maga elé tett labdát továbbította a vendégek hálójába.”


Az első idényben 11 találkozón védett, majd az 1970-71-es bajnokságtól kezdődően vált stabil csapattaggá.

Harminc éves pályafutása során bajnoki bronzérmet szerzett és kétszer hódította el csapatával a Magyar Népköztársasági Kupát.

Olyan felejthetetlen kupamérkőzéseken védte kapunkat, mint a Besiktas és a Hajduk Split elleni Kupagyőztesek Európa Kupája meccseken, valamint a Rapid Wien, a Dundee United és a Kaiserslautern elleni UEFA Kupa mérkőzéseken.

Két alkalommal védte az olimpiai válogatott hálóját. A lengyel és a csehszlovák válogatott elleni mérkőzésen is sikerült megőriznie hálóját a góltól. Sokak szerint a válogatott azért nem jutott ki az olimpiára, mert az utolsó mérkőzésen, a csehszlovákok elleni idegenbeli találkozón Lakat Károly a jó formában levő Veréb helyett Mészöly Kálmán nyomására Katzirz Bélát állította a kapuba.

Gyuri így emlékezett vissza erre a napra: „Volt egy óriási hátrányom, a 176 cm-es magasságom. A prágai visszavágóra engem jelöltek. Előtte sokak szerint jól védtem, jó formában voltam. Prágában szinte glória vett körül, de a rádióban az esti hírekben Salamon Józsival együtt hallottuk, hogy nem én fogok védeni. Még akkor sem mondták meg Mészölyék. Az utolsó pillanatig vártak vele. Gondolom, én nem kaptam volna gólt. Nem estünk volna ki. A csehek jutottak ki a moszkvai olimpiára és bajnokok is lettek.”


Veréb Gyuri pályafutásának méltatásakor két mérkőzést feltétlenül ki kell emelni!

1981. október 7. Újpesti Dózsa – DVTK 1 – 1

Részlet „A Futball-labda diósgyőri útja” című könyvből: „A közel négy hónapos mellőzés után visszatérő kapus, Veréb György nagyszerű teljesítményt produkált Újpesten. A DVTK a 18. percben Kolár öngóljával vezetéshez jutott, ami a 82. percig tartott. A sosem volt, de a játékvezető által megítélt 11-est Veréb sem tudta hárítani. A mérkőzés tudósítója, Lakat T. Károly a korábban alig-alig előfordult 10-es osztályzattal honorálta a Népsportban a kapus egész mérkőzésen nyújtott pazar teljesítményét.”

1998. június 6. DVTK - Videoton 4 – 1

A bajnokság zárómérkőzésen Tornyi Barnabás a sérült Rácz Róbert helyére a kapusedzőként dolgozó, 49 éves Veréb Györgyöt állította a kapuba. Gyuri korát meghazudtoló frissességgel őrizte hálóját. 4-1-es vezetésnél a 68.percben a közönség hatalmas ünneplése közepette cserélte le Tornyi Barnabás.

Érdekesség, hogy a helyére beálló 17 éves Dávidot néhány perc múlva kiállította a játékvezető és tizenegyest ítélt a vendégek javára. Kiser Laci állt a gólvonalra és szenzációs vetődéssel kivédte a büntetőt.


Csáki József, a DVTK vezérszurkolója ezekkel a szavakkal méltatta Gyuri 20 éves pályafutását a DVTK műsorfüzetében:

Kedves Gyuri!

Valamennyi DVTK szurkoló nevében gratulálok ahhoz a ritka jubileumhoz, amivel nem sok magyar labdarúgó dicsekedhet.

1 csapatban 1 poszton 20 év.

Szép! Visszapillantva, 20 év röpke idő, mégis mennyi közös szép emléket jelent. Feljutás, bentmaradás, kupasikerek, dobogós helyezés, olimpiai válogatottság, majd néhány, napjainkig tartó gyengébb esztendő, de Veréb mindenkor csapata rendelkezésére állt és a szurkolók kevésbé aggódtak, ha az ellenfél támadott.

Köszönjük Gyuri!

Ritka jubileumod alkalmából szívből kívánom Neked és mindnyájunknak, hogy ősztől újra NB1-es játékosként köszönthessünk 21. DVTK idényed alkalmából.

Szurkolótársaim nevében is szeretettel: Csáki József”


Gyuri Bácsi a csapathoz és a városhoz való hűségének elismeréséért idén a város napján tartott ünnepi közgyűlésen "Miskolc város díszplogára" elismerésben részesült.


Pályafutása elismeréseként számos kitüntető cím birtokosa:

1992-ben a belügyminiszter dísztőrt adományozott számára sport- és munkateljesítményéért;

2003-ban Miskolc város közgyűlése Nívó-díjjal jutalmazta;

2006-ban az abaújszántói Szent Ivó Borlovagrend tiszteletbeli tagja;

2007-ben szülőfaluja, Méra díszpolgári címet adományozott neki.

2015-ben Miskolc város sportjáért elismerésben részesült.Gyuri Bácsi!

A DVTK szurkolók nagy családja nevében szívből gratulálunk a díszpolgári címedhez!


Ha szeretnél még többet megtudni Gyuri csodálatos pályafutásáról, kattint ide és olvasd el a "Kapuslegendák Diósgyőrben" című beszélgetésről készült összefoglalónkat >>>>>>


fotók: magánarchívum és minap.hu

Támogatom az amigeleken.hu oldal munkáját 500 forinttal:
És ezt olvastad már?
Hozzászólások
8. Bobák Kornél
2018-05-12 07:45:29
Gratulálok Gyuri, nagyon kiérdemelted!
7. bloodmage
2018-05-12 07:15:39
Gyuri bácsi gratulál az egész Kuruc utca!
6. KáGábor
2018-05-12 01:16:46
Gratula, Gyuri bácsi! :)
5. norbee
2018-05-11 21:55:22
Isten eltessen Gyuri bacsi es gratulalok!
4. scs001
2018-05-11 21:51:45
Van szerencsém tegező viszonyban lenni vele a több, mint 20 év korkülönbségünk ellenére.Ha valaki, akkor ő igazán megérdemelte ezt a címet, gratulálok Gyuri bácsi!
3. elzett
2018-05-11 21:28:47
gratulálok!
2. fules1
2018-05-11 20:49:24
Gratulálok Gyuri bácsi. Mészőly meg a sleppje meg kapják be.
1. borivoje
2018-05-11 20:14:13
Nagyon helyes, szívből gratulálok Gyuri bácsi!!!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...