Banner

Stadionbúcsúztató - Értékmentés

Szerző: walaki | 2016-10-20 11:01:00

09.28-án Kiss János alpolgármester kezdeményezésére megbeszélés volt a Városházán, ahol a DVTK stadion bontását megelőző értékmentési munkálatok elvégzésére egy munkacsoport felállításáról esett szó.

A legfőbb cél, hogy a régi stadion elbontásával ne vesszenek oda pótolhatatlan sport- és kultúrtörténeti értékek, hogy azok a későbbiekben mind az új DVTK stadionban lévő sportmúzeumban, mind más kiállításokon, illetve az új stadion körülvevő közösségi tereken kiállíthatóak legyenek.

Ezen anyagok tárolására és rendszerezésére az önkormányzat gondoskodik megfelelő helyiségről.


Az „értékmentő csapat” létrejöttét a 10.06-án a városi közgyűlés egyhangúan jóváhagyta, a DVTK stadion területén lévő ingatlanok bejárását, a tárgyak begyűjtését és rendszerezését a Herman Ottó Múzeum hatáskörébe utalta.

Ezzel egy időben a kimentett tárgyak megőrzésére és rendszerezésére az Uitz Béla utcában található volt izraelita iskola épületét jelölte meg.

Az Észak-Keleti Átjáró Egyesület beszámolója egy kiváló alapot képez a megmentendő értékek számbavételére.

A stadionrekonstrukciót végző kft. ügyvezetője, Pásztor Ervin egy közös stadionbejárásra tett javaslatot, ennek időpontja: október 19. (szerda) 10.00

Pásztor Ervin tájékoztatása szerint az utolsó mérkőzést október 29-én rendezik a stadionban (október 30-án még lesz egy nb3-as bajnoki), majd ezt követően november 2-án adja át a DVTK az ingatlant a bontást végző vállalkozóknak.


A bontást megelőző tennivalók:

  • Október 19. Stadionbejárás
  • A konkrét munkafolyamatok meghatározása
  • Egyeztetés a kimenteni kívánt tárgyakról – pontosan melyek azok az elemek, amiket az építkezés során a kivitelező újra akar hasznosítani (pl. a Napos oldali lelátó elszállítása az MVSC pályára), illetve melyek azok a tárgyak, amiket a klub kíván értékesíteni
  • Október 29. DVTK- Ferencváros - a régi stadionban rendezendő utolsó mérkőzés fotó és videó dokumentációja, interjúkkal együtt.

A két eseményre fotós és videós stábot kell összeállítani.

  • November 2-a és a bontás megkezdése közötti napokban az előzetesen összeállított, mozdítható relikviák elszállítása, ennek dokumentálása, katalogizálása

Stadionbejárás 10.19.

  • A bejáráson részt Dr. Pusztai Tamás, Nagy Attila, Balogh Attila, Szunyogh László, egy múzeumi és egy külsős fotós a gömbpanoráma fotók készítésére. Balla László és Fodor József vezetett körbe minket.
  • A később megvalósuló kiállítás elemeiként a múzeum 3D-s és gömbpanoráma fotókat, valamint drón felvételeket készít majd a vizuális hatás fokozására.
  • A bejárás alatt kiderült, hogy a másfél évvel ezelőtti bejáráshoz képest is rosszabb a helyzet, ami a megmentendő relikviákat illeti, hiszen azóta több is eltűnt. Az egykori kupák, érmek, serlegek…stb., tehát a kiállítható emlékek 99%-a feltételezhetően egykori játékosok, klubvezetők, valamint szurkolók tulajdonában vannak.
  • A bejáráskor készült egy lista a mozgatható, valamint a kibontandó emlékekről. A mozgatható emlékeket október 29-ig, a kibontandókat a terület átadása után (november 2) a múzeum illetékesei a kivitelezőkkel összhangban fogják összeszedni, kibontani, majd elszállítani.

A kiállítás megjelenítésének koncepciója:

  • Épp ezért a kiállítás fő vezérelve a DVTK, mint család bemutatása, amiben az egyesület a legerősebb az országban. Tehát inkább történeteket fog a kiállítás megjeleníteni, erős hang és videoeffektek felhasználásával.
  • A tárgyak hiánya miatt a tárgyak begyűjtésére a „rendezze be a szurkoló a múzeumot” vezérelvet kéne erősíteni. Tehát a szurkolóktól beérkező relikviák fontos elemei a leendő sportmúzeumnak.
  • Épp ezért a kiállításban hangsúlyos szerepet kapna maga a szurkoló is, olyan történetekkel, amiben a klub 106 éves története során szintén bővelkedik (buszborogatás, bírókergetés, emlékezetes balhék, a szurkolói kerítésfestés, a lelátói koreográfiák, a vasgyári kohászok társadalmi munkája a régi stadion építésekor).
  • Magyarországon egyedülálló közeg szintén kiemelendő.

A bontás megkezdése után szeretnénk elkezdeni egy olyan gyűjtést, ahol a szurkolók, egy-egy náluk lévő, a DVTK történetében fontos vagy érdekes esményhez kapcsolódó relikviát felajánhatnák (egyeztetéssel) a leendő DVTK Múzeum számára.

Lehet ez egy régi mez, kupa, zászló, régi koreográfia, aláírás, meccsjegy, fénykép, videó, bármi.

Természetes megértjük azokat is, akik nem szeretnének emlékeiktől megválni, de őket is kérjük, hogy legalább annyi idő megtekinthessék a Múzeum dolgozói,hogy katalógusba vehessék, róla fénykép vagy egyéb digitális felvétel készüljön.

A múzeum csak úgy lesz teljes ha a gyűjtés után, minden tárgynak ismert lesz a története is.

Akinek már most lenne olyan reilkviája, amit felajánlana a Múzeum számára az itt megteheti:

Nagy Attila , Tel. :30/231-4333, Email: nagyatesz07@gmail.com. Köszönjük!

Az amigélekén.hu három személyt delegál még a Múzeum előkészítő csapatába:

Juhász Hildát - A Napos Oldal és a Miskolc A Múltban csoport oszlopos tagját , Varga Lajost, A Diósgyőr történészét, és Kovács Zoltánt a Diósgyőri Webmúzeum tulajdonosát.

Sok munka lesz, számítunk Mindenki segítségére.

A DVTK Múzeum kialakításáról, elért eredményekről rendszeresen tájékoztatást fogunk adni.


cikket írta: Nagy Attila Történész, "Mit Miskolc adhatott" blog szerzője.

"Mit Miskolc adhatott" Blog

Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Egyesület

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.