Banner

Sajtótájékoztató vágatlanul

Szerző: objektív | 2016-10-21 19:17:00

Nagy tisztelettel köszöntök mindenkit! Egy győztes mérkőzés után vagyunk, más ilyenkor a hangulat, nem csak a játékosoknak, nem csak a stábnak, hanem mindenkinek. Nekünk is. Innen közelíteném meg ezt a szombati mérkőzést. Nyilván, másabb így nekifutni.

Horváth: Nagyon örülünk neki, hogy nyerni tudtunk múlt héten. Nagyon fontos dolog volt, remélem, hogy ebből erőt tudunk meríteni. De igazából nem történt semmi más, a Diósgyőr még mindig az utolsó helyen áll, amit nem szívesen lát egyikünk sem. Annyi történt, hogy tisztában lehetünk azzal, hogy bármelyik csapat ellen képesek vagyunk győzelmi eséllyel pályára lépni. Ez valamilyen szinten visszaadhatja a játékosok és a mi hitünket. Ebben bízva szeretnénk egy ugyanilyen fegyelmezett és egy ugyanilyen jól fellépő csapattal kiállni Újpesten, és szeretnénk onnan is pontot vagy pontokat elhozni.

Mahalek: Természetesen a három pontra számítok, ugyanúgy, ahogy a Videoton elleni mérkőzésen is. Szerintem a csapat hasonló módon készül, úgyhogy ha ezt nézem, ugyancsak boldogok lehetnek majd a szurkolók a szombati meccs után.

Feri, úgy tartják, hogy a tegnapi sikerekből ma már nem nagyon lehet megélni. Viszont ha ezt sikerülne megismételni az Újpest ellen, mire lehetne ez elegendő?

Horváth: Természetesen nagyon jó dolog volt ott állni az oldalvonal mellett, látni a srácokat, hogy így dolgoznak, és az még jobb volt, hogy egymás hibáját javították akkor, amikor kellett. Fejben egy más összetételű gárda lépett a pályára. Nagyon bízom abban, hogy ez nem csak egy egyszeri alkalom volt, hanem ennek lesz egy folytatása, egy útnak a kezdete és nem csak egy jól sikerült pillanat.

Úgy tűnt, hogy nem idegenkedsz a fiatalok beállításától. Ez tendencia is lehet Diósgyőrben?

Horváth: Szerettem mindig fiatalokhoz nyúlni a pályafutásom alatt. Meg kell várni azt a pillanatot, amikor be lehet tenni őket. Van egy pár tehetséges játékos, aki tudna játszani, de amit mondtam is, nem ezek a fiatal játékosok fogják kihúzni a csapat szekerét a kátyúból. Ők hozzá tudnak tenni dolgokat, de tőlük nem várhatjuk azt, hogy megoldanak mindent. Viszont ha szép lassan hozzászoktatjuk ehhez a miliőhöz, ehhez a játékhoz, akkor nagyon értékes tagjai lehetnek a közösségnek.

amigeleken.hu: Itt most nem csak egy nüansznyi különbség volt az eddig mutatott játék és a Videoton elleni mérkőzés között. Itt most egy hatalmas kontraszt volt. Ezt hogy a fenébe csináltátok? Én megmondom őszintén, nem hittem ebben a három hétben, meg az edzőtábori beszélgetésekben, de tévedtem. Vajon ez a változás ennek a három hétnek volt köszönhető, vagy most kezd beérni valami?

Horváth: Ez egy több összetevős dolog. Biztos, hogy nagyon nagy szükség volt erre az edzőtáborra, már mondtam, hogy lehet, ezt még hamarabb meg kellett volna húzni. Sok minden változott a játékosok fejében és ez most párosult egy jó játékkal is. Ez egy nagyon fontos pillére volt ennek a szombati mérkőzésnek. Egyre többet tudunk gyakorolni, az angol erőnléti edzőnek köszönhetően a csapat egyre jobb erőben van, amit a számok is mutatnak. Majdnem 4 kilométerrel többet futottunk a Videotonnál egyénenként. Csak azok a játékosok futottak 10 kilométer alatt, akiket lecseréltünk, úgyhogy futómennyiségben is sok minden változott. Én azt mondom, a futballban majdnem minden fej kérdése, úgyhogy a legfőbb változás ott történt, és ez lehetett az. Én nagyon óvatosan beszélek erről az egészről, mert ez egy egyszeri alkalom volt. Nagyon szeretnék erről beszélni egy hónap múlva is, hogy igen, ezen az edzőtáboron változott meg minden, és hogy ez egy nagyon okos gondolat volt, de nagyon nehéz mérkőzések vannak még előttünk, és bár egyet ugyan megnyertünk belőle, de szeretném, ha ez tendenciává válna, hogy a csapat így játszik.

amigeleken.hu: Igen, mert itt most minden rendben volt, a fegyelmezettség, az erőnlét, a játék is. A játékosok még 2-0-nál is futottak, mentek, és most a taktika is egy olyan taktika volt, ami ellen a Videoton nem nagyon találta az ellenszert. Ezt jól láttuk?

Horváth: Igen, így volt… Az erőnlétnél hadd emeljem ki Ákost – amit kiemeltem a videózásnál és a 2. gólnál, talán 85. perc volt, vagy valahogy így – volt abban egy olyan 80 méteres sprint az Ákos részéről, ami dicséretes a mérkőzésnek ebben a szakaszában, és hogy az egy gólt ért, ezt mutattam a srácoknak – ha be merik vállalni a futásokat, akkor nagyon veszélyesek lehetünk. A taktikával kapcsolatban ez egy érdekes dolog volt, mert egy ilyen teljesen vegyes védekezés volt. Volt benne emberfogás is, voltak játékosok is, akikkel a középpályán nagyjából a lyukat kivettük ezzel, de ezt természetesen nem lehet minden mérkőzésen eljátszani, mert nem a legújabb trend a futballban, hogy úgy mondjam. Úgy éreztem, ha ezt a komplett középpályát ki tudjuk venni, akkor nem nagyon lesz, aki játékot csináljon, és nem is volt. A Videoton csak a felívelt labdákból tudott veszélyes lenni, úgyhogy ez most jól sült el valóban, de valamit változtatunk a taktikán, ezt továbbra is fogjuk csinálni, de teljesen ugyanígy nem fogunk játszani a következő mérkőzésen.

amigeleken.hu: Említed mindig a csapategységet… Mégis, meg tudsz említeni valakit, aki kiugróan jól teljesített önmagához képest, vagy a korábbi teljesítményéhez képest?

Horváth: Azt kértem, hogy ne kelljen kiemelnem senkit, hadd beszéljek csapatról, és ezt továbbra is tartom. De ha meg lettek találva előzőleg a húzóembereink, hogy egy kicsit keveset tesznek hozzá, akkor most hadd dicsérjem meg őket, hogy nagyon fontos volt a jelenlétük a pályán úgy is, mint labdarúgó és úgy is, mint vezér. Mert ennek a csapatnak most voltak vezérei, mi nagyon nagy dolog. De nem akarok átcsapni tényleg most ilyen fellengzős nagy dolgokba, hogy minden rendben van. Utolsó a Diósgyőr, ezt tudomásul kell venni. Volt egy jól sikerült meccs. Menni kell, csinálni kell tovább a dolgunkat, aztán reméljük, jönnek majd az eredmények is.

amigeleken.hu: Marcell, te hogy láttad?

Mahalek: Megmondom őszintén, én már meccs előtt nagyon vártam ezt a Videoton elleni találkozót. Nyilván nagy volt a teher rajtunk és még mindig az, de pontosan az ilyen meccseken lehet igazán megmutatni, hogy mire vagyunk képesek. Nagyon élveztem a mérkőzést és nyilván utána is, amikor már lefújták. Ha ebből a teljesítményből tudunk kiindulni minden mérkőzés előtt, akkor nekünk nem lehet itt problémánk.

Védekezésről sok szó esett korábban. Abból a szempontból mindenképpen előrelépés történt, hogy sikerült gól nélkül lehozni a mérkőzést.

Horváth: Igen. Ilyen is régen volt. Ez is adhat egy önbizalmat. Ebben a bajnokságban, talán a legtöbb gólt lőtte a Videoton és nekünk nem tudott gólt lőni. Természetesen egy ilyen mérkőzést nem lehet lehozni úgy, hogy az ellenfélnek ne legyen helyzete. Ami pozitívum, hogy mindig volt egy láb, akié odavetődött, volt olyan is, hogy négyen vetődtek a labda elé. Én ezekből a blokkolásokból mindig le tudom szűrni, hogy mennyire van belőve a csapat.

Az UTE számomra egy talány. Milyen mérkőzésre készülsz?

Horváth: Nagyon rapszodikus csapat az Újpest. Vannak nagyon jó sorozatai és kevésbé jó sorozatai. Azt se lehet tudni, hogy mikor szakad meg az egyik és mikor kezdődik a másik. Most 6 mérkőzésen nem tudtak nyerni. Mi meg ugye múlt héten nyertünk egyet. (nevet- szerk.) Számítsunk a legrosszabbra, hogy a jó arcát mutatja az újpest. Nekem nagyon tetszik különben, ahogy az Újpest futballozik. Egy nagyon sokat passzoló, sokat futó agresszív csapat, de remélem, hogy a Diósgyőr is az lesz.

Könnyebb egy ilyen csapat ellen felkészülni, akinek ilyen markáns arca van?

Horváth: Sokkal. Sokkal könnyebb, mert van miből készülni. Sokszor előfordul az, hogy nagyon nehéz kitaláln, hogy mi volt tudatos és mi nem. Az Újpestnél azért van pár tudatos dolog.

amigeleken.hu: Idegenben játszunk, de idegenben játszik az Újpest is. Semleges pályán. Jelenthet ez bármiféle változást szerkezetben ahhoz képest, amit idegenben szoktunk játszani? Idegenbe mindig más felfogással megy egy csapat játszani, legalábbis nagyon kevesen tudják mindenhol ugyanazt a játékot produkálni. ebből a szempontból van a semleges pálya és az idegen pálya között különbség?

Horváth: Valamennyi biztos hogy van. Ők már azért többször játszottak ott, a Fáy utcában, tehát nekik biztos ismerősebb lesz, mint nekünk. A taktikában is lesz egy nüansznyi változás, de sajnos nem vagyunk abban a helyzetben, hogy itthon és idegenben mást játsszunk, azért, mert jó csapatokkal játszunk, úgyhogy nagy változást nem tervezek.

amigeleken.hu: Csak hogy mindenki számára tisztába tegyük… Az Újpest ellen ránk vonatkozik a légiós-szabály, vagy lehet mindenkit játszatni, akit szeretnél?

Horváth: Előfordulhat az is, hogy maradunk így, ahogy most játszottunk.

amigeleken.hu: Tehát alapvetően az Újpest ellen 3 légióst vethetnénk be az MLSZ ajánlását figyelembe véve.

Horváth: Igen. Volt…öööö… nem tudom, végül is ebben mire jutott a klub, Radosnak meg kell vizsgálni a körülményeit, hogy őt magyarnak tekintik, vagy nem tekintik magyarnak. Ez egy lényeges kérdés lesz.

amigeleken.hu: Ennek apropóján megkérdezhetem - talán Norbitól - hogy a felröppent hírek a lett válogatott labdarúgóról igazak-e vagy sem. Van-e az ő játékának itt létjogosultsága?

Demkó: Erre annyit tudok mondani, hogy én is több helyen olvastam, hogy leigazoltuk Vitalijs Jagodinskist. Én ezt meg tudom cáfolni. Annyit elárulok, hogy a héten több alkalommal velünk edzett. Több klub is szeretné a soraiban tudni. Szabadon igazolható. Nagyon szeretnénk, ha minket választana.

amigeleken.hu: Tehát folynak a tárgyalások jelenleg…

Demkó: Igen.

Engem az érdekelne a simai edzőtábor kapcsán, hogy a trénerrel, aki besegített nektek egy egyszeri felkérés volt, vagy van-e vele valamilyen hosszabb távú terv is?

Horváth: Van. Folytatjuk. Nagyon jó reklámot csináltunk nekik szerintem, úgyhogy most már nekik is megéri velünk foglalkozni.

Ki az, aki biztosan nem játszik?

Horváth: Karan, Ugrai, Ternován, Tamás Márk.

amigeleken.hu: Egervári Sanyi bácsi mondta még itt pár hónapja az idegenbeli meccsek előtt, hogy évtizedek óta, ha a csapatok idegenbe mennek, a döntetlenből indulnak ki, illetve abból, hogy az már jó eredmény. Mivel lennél most elégedett hétvégén? Egy döntetlen elég nekünk, vagy a győzelemért megyünk?

Horváth: Szeretnék nyerni. Alapvetően úgy fogunk kimenni, hogy nyerünk. Természetesen nem leszünk elkeseredve, ha nem nyerünk, mert utána akkor itthon játszunk és itthon fogunk nyerni. Ha már nagyon előreszaladunk, akkor ugye stadionbúcsúztató lesz, ami nagyon fontos mérkőzés. Ha most nem kapunk ki, akkor azt gondolom, hogy azt meg is nyerjük.

amigeleken.hu: Picit furcsa talán a kérdés, de mivel lennél elégedett? Ha egy hasonló jó játékkal, mint hétvégén, egy nyíltsisakos meccsen kikapnánk – bár az sosem jó – vagy egy nagyon gyengén sikerült meccsen, ha be tudnánk húzni a három pontot? Mi most a prioritás?

Horváth: A mi helyzetünkben a pontok. Az a prioritás. Szoktam mondani, hogy ha egy olyan góllal nyerünk, amitől hánynak a nézők, az sem probléma. Esetleg ha nem éri a gólnál a labda a hálót, nekem az sem probléma. Most ez az időszak van. Pontokat kell szereznünk.

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.