Mr-d válaszol

Szerző: objektív | 2019-09-15 15:32:00

Objektív: Lement az első éles meccs az új edző irányítása alatt, és pontok tekintetében hozta a csapat a maximumot. Gratulálok Feczkónak és a csapatnak, ettől jobb bemutatkozás nem kell, legalábbis ami a győzelmet illeti.

Győzelem és győzelem között viszont van különbség, és ez most nem az a fajta volt, amire csettinteni lehet. Én azok mellett állok a véleményemben, akik nem vártak nagy változást a csapat játékában. Apró lépésekben bízom, ugyanis a keret jórészt ugyanaz, az új embereknek pedig kell még akklimatizálódni, időbe telik a beilleszkedésük, illetve az új edzőnek sem elég ennyi idő ahhoz, hogy kiverjen a fejekből egy másfél éves „spanyolos” oktatást. Nem vártam lehengerlő játékot és több gólos győzelmet sem, de bíztam egy kiküzdött 3 pontban, ami meg is lett végül. Ehhez jár a gratuláció.

A győzelmet ugye nem kell megmagyarázni, de persze vannak az emberben hiányérzetek, például hogy a kiállítást követően miért nem lehet rárúgni a másodikat, miért zavar minket az emberelőny, miért fogy el a szufla látványosan a 60-70 perc után?

Sajnos, a mérkőzés nem hozott tűzbe, rettenetesen lassú volt a játék mindkét részről. Ha nem tudom kik játszanak, azt mondom, ez egy alacsonyabb osztályú, vagy barátságos meccs. A Tamás által említett „csúszás-mászás”-t én nem érzékeltem, számomra a tegnapi nem ilyen hozzáállású volt. Az, ha valakit úgy kell lehúzni a pályáról, nem feltétlenül azt jelenti, hogy 150%-ot adott ki magából fizikailag, hanem jelentheti azt is, hogy még nem bírja a 100-at sem egyelőre. A két szempont között pedig nagy a különbség. A Zalaegerszeg - valljuk be - nem nyújtott kiemelkedőt, valószínűleg most még tudásuk alatt is játszottak, ki is állítottak tőlük 2 játékost – bár a második már nem osztott, nem szorzott a meccs végén – így azért óvatosan örömködök.

Pozitívumként értékelem a hátul passzolgatós játék elhagyását, ha csak ez lett volna, én már örülök. Szerencsére azért emellett is voltak biztató jelek a meccsen, például az előre játék számomra bizakodásra ad okot, vannak szép támadásépítések, látok gyors felfejlődést az ellenfél kapujáig kevés labdaérintéssel, kár, hogy a végén a befejezések nem voltak pontosak, illetve jó néhány esetben nem árt észrevenni a 16-oson belül a jobb helyzetben lévő társat. Ha ezek meg lettek volna, akkor több gólos győzelmet is arathattunk volna. Egy kis statisztikát ennek alátámasztására hadd vigyek bele, melyet az eredmenyek.com oldalról lestem le. A kapura lövések tekintetében egy 15/6-ös adatot hoztunk. Eddigi mérkőzéseink alatt egyszer sem lőttünk 15-ször kapura és egyszer sem találtuk el 6-szor azt. Igaz, hogy ez a statisztika ZTE ellen volt, az eddigiekben meg ugye volt egy Honvéd, UTE, Vidi, Fradi. Az objektív értékelésnél ezt is figyelembe kell venni. A mostani számokhoz a Mezőkövesd elleni meccsen álltunk közel – 12/5 – de az az eredmény tekintetében csúnyán végződött.

A mester nagyon jó időben vette át a csapatot, ami a soros ellenfeleket illeti, mert valószínűleg egy komolyabb minőséget képviselő gárda tegnap még megevett volna minket. Így viszont az egyik hatpontost behúztuk, és most jöhet a másik kiesőjelölt. Önbizalom növelőnek tehát két ideális meccs ez, aztán ha a kaposvári pontok is megvannak, akkor picit fellélegezhetünk és talán a teljesítménykényszeres célfutballt is felválthatja lassan-lassan egy Feczkó féle kreatív foci és előre játék.

Én nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy Te milyennek ítéled Feczkó bemutatkozását? Elsősorban a mérkőzésre vagyok kíváncsi, de ha időrendben megyünk, kitérhetünk az ideérkezése utáni markáns véleménye azonnali kinyilvánítására is, a ráncfelvarrásos nyilatkozatra, illetve a Barcika elleni meccs utáni kijelentéseire, amit a játékosok felé intézett és nem cizellált kifejezetten…

Mr-d: Nyilvánvalóan az elején kell kirakni a keretből azokat a játékosokat, akikre nem számít, nem látok semmi kivetnivalót benne, ha ezt megteszi. Ez eléggé bevett szokás, meg kell alapozni a tekintélyt. Azokkal, akikkel együtt fog dolgozni, nem ilyen hangot üt majd meg a nyilvánosság előtt, abban biztos vagyok. Nem értek egyet azzal, hogy lassú lett volna a mérkőzés tempója. Mindkét csapat igyekezett labdaszerzés után a támadó harmadot gyorsan elérni, így a mi erőnlétünkhöz képest változatos volt a játék. Sok volt a technikai hiba, ebből adódóan viszonylag sok a labdavesztés, általában nem volt idő a visszarendeződésre, megnyúltak a csapatok, de kevés tényleges helyzet alakult ki. Taktikailag egyszerűsített játék folyt a pályán. A ZTE elsősorban a szélsőhátvédek felfutásával került mögénk. Ezt megtehették, mert mi befelé húzódó tükörszélsőkkel játszottunk, akik labdavesztés után nehezen zártak vissza. Nálunk a leglátványosabb különbség az előző meccsekhez képest, hogy a kapus minden esetben a mezőnybe lőtte fel a labdát, a lecsorgók megszerzésére összpontosítottunk, de egyébként sem volt két passznál több hátul, sokkal több volt a direkt előre passz, így nem volt labdavesztés a saját térfelünkön. Emberelőnyben megvoltak a lehetőségek, gyors lefordulásokkal sokszor elértük az ellenfél tizenhatosát. Miért nem lett újabb gól? Jó kérdés. Olyan játékos, aki mindig jó döntést hoz, euro tízmillókba kerül. Ne legyenek illúzióink, hogy bármilyen taktikával hosszabb ideig el lehet tüntetni a képességbeli, képzésbeli hiányosságokat. Az ellenfél megfelelő önbizalommal és egységes játékkal jelentkezett, meg kell becsülni ezt a győzelmet.

Objektív: Mi a véleményed az új játékosok bemutatkozásáról?

Mr-d: Pedróról tudjuk, hogy magyar szinten futballistának nevezhető, a középpályán sokszor átszaladt a játék, így viszonylag kevesebb labdaérintése volt, igazából akkor lesz hasznos, ha betömörült védelem ellen is hatékony lesz. Iszlai kellemes meglepetés, a kezdeti dadogás után után voltak jó labdaszerzései, nem dajkálgatta feleslegesen a labdát. De azt mindenki látja, hogy 3-4 futballistával (nem labdaelrúgóval) mélyíteni kellene a keretet, ha előre akarunk lépni. Az új sportigazgató nehéz választás elé került. Eldöntendő szakmai kérdés, ha van anyagi lehetőség, akkor megvárjuk-e inkább a téli piacot, ahol talán nagyobb a merítési lehetőség vagy a mostani szabadon igazolható, de mégiscsak kényszerű lehetőségekből igazoljunk, akitől aztán nem tudunk következő nyáron megszabadulni, mint történt most is. Ha nincs további pénz, akkor egyszerűsödik a képlet.

Objektív: Mi történhetett az erőnléttel?

Mr-d: Csak a szokásos. A Pedro, Korbély, Prosszer hármasnak rengeteget kellett futni a játék jellegéből adódóan, hogy a védekezésből felérjenek a támadásokhoz, illetve a labdavesztéseink miatt, ami azért benne van ebben a direktebb játékban, sokat kellett visszazárni. A passzjáték, amit Feranado elképzelt azért jó, mert labdajáratással lehet területet nyerni, megközelíteni az ellenfél kapuját, már ha működik. Most ugye futással kell minden esetben elérni a területeket, ez eleve energia igényesebb. Védekezésben a visszatámadás (előre védekezés) kiválthatja a hátra sprintet. Ezeket kell összhangba hozni a keret képességeivel. Ha folyamatában értékeljük az erőnlétet, azt látjuk, hogy a sokak által szidott Horváth egy jó állapotban lévő csapatot adott át. A kezdeti 60-70 perces bódogi letámadás ideje fokozatosan csökkent, tavaly áprilisra teljesen leépült csapatot vett át Fernando, nagyjából fél év kellett, mire használható lett a keret. Tavasz óta viszont nincs jelentős előrelépés erőnlétben sem, stagnálás látható. Magam is kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e erőnlétben előre lépni, van-e tartalék a stábban, játékosokban? Persze a Catapult rendszer sok segítséget adhat ennek eldöntésében. Személyes véleményem szerint itt kifizetődőbb egy profi erőnléti edzőre pénzt költeni, mint topedzőre. Persze tudjuk, erre sincs pénz.

Objektív: Összességében pozitív vagy-e a jövő tekintetében? Tudunk-e, lehet-e egyáltalán másnak lennünk?

Mr-d: A képességek behatárolják a teljesítményt. A már említett Korbély, Pedro, Prosser hármas jó sebességgel rendelkezik, ez jó alap az előre lépéshez, ha taktikailag fegyelmezettek lesznek. Bódog távozása után szitokszó lett Diósgyőrben, szakmai berkekben a letámadás. Fernando távozása után pedig a passzjáték a szurkolók körében. De azt látni kell, hogy korszerű csapatjáték nincsen visszatámadás és passzjáték nélkül, az eredményes csapatok mindkettőt tudják alkalmazni, ez a jövő. Ezeket az elemeket be kell építeni a játékunkba, de nem olyan egysíkú vaksággal, ahogy a két, kétségkívül korszerű elképzelésekkel rendelkező előző edzőnk, mert bebizonyosodott, hogy ehhez nincsenek elég képzett játékosaink. Hiába volt Fernandonál taktikailag kidolgozva egy meccs, ha azt a játékosok nem tudták végrehajtani. Azt hiszem a végén erre Fernando is rájött, de inkább kapkodás lett már ebből. Sajnos Feczkónak kompromisszumokat kell kötnie, a korszerű elemek alkalmazását a játékosok valós tudásához illesztve. A tegnapi meccs azt mutatta, hogy képes lehet rá, nem rest használni a modern futballban már kevésbé korszerűnek tartott elemeket (pl. ívelgetés), ha az a hasznos. De jelenleg nincs kidolgozott módszer, hogyan lehet topklubnál szerzett tapasztalatot, ott alkalmazott korszerű játékelemeket átültetni a diósgyőri viszonyokra. (megjegyzem, Rossi is ívelgetést választott a szlovákok ellen, mintsem bevállalja a labdavesztést saját térfélen, ez talán mutatja a magyar játékosoktól jelenleg elvárható szintet, illetve ott is elfáradtunk 60 perc után).

Objektív: Köszönjük a válaszokat!

Támogatom az amigeleken.hu oldal munkáját 500 forinttal:
És ezt olvastad már?
Hozzászólások

1 2 3 > 

27. sadab1 |Válasz erre: 26. dvtk-3534
2019-09-17 16:47:39
És egy ilyen múlt szezonbeli pl. ute és ftc elleni meccseken meg ismét szembe jött a valóság, h talán még sincs minden rendben, mégse vagyunk olyan faszák!? Kár hazudni sztem, meg persze ki az a hülye, aki ezt beveszi? Ha igen, akkor meg is érdemli! Ja, hogy milliókért havonta... akkor értem már!
26. dvtk-3534 |Válasz erre: 25. totalrecar
2019-09-17 11:32:29
Szerintem Fernando nem amortizalta le az önbizalmukat. Épp ellenkezőleg . Aki szarul játszott azt is dicsérte. Túlságosan vattába csomagolta a játékosokat. Védeni akarta őket mindentől. A szurkolóktól. A kemény edzések től mindentől. Mintha egy óvodás csapata lett volna akiket óvni kell mert meg hangosan se lehet szólni nekik nehogy megijedjenek.
Ez vezetett ide H azt hitték a játékosok H minden jó mert betartják a taktikát. És nem értették H akkor mi van. És nem voltak felkészítve arra H az ellenfél a hatulpasszolgatas hibáira utazik.

Fernando egy végtelenül szívélyes megértő ugyanakkor gyenge kezű edző volt. inkább tesitanar volt mint bármilyen versenysportedző.
25. totalrecar
2019-09-16 16:10:40
Ferna úgy fizikálisan, mint önbizalom tekintetében leamortizálta a csapatot. Plusz a szurkolók is elpártoltak, akik nem, azok egy része pedig szidja őket, ezt is figyelembe kell venni a játékosok jelenlegi teljesítményének értékelésénél!
Jó lenne ha nem Rui Perdó és Iszlai szűrkűlne hozzánk önbizalom tekintetében pár furduló múlva, hanem Prosserék jönnének ismét fel arra a szintre, amilyen szintén voltak, amikor ide jöttek!
Remélem Feczkó fog tudni segíteni nekik.
24. mr-d |Válasz erre: 22. tomi87
2019-09-16 16:05:56
Sőt, eggyel több légiós lehet a pályán, ha U-20-as játékost is szerepeltetsz. Jelenleg még mínuszban vagyunk a "fiatalpercekben", de jól állunk a "légióspercekben". Röhej ez a matekozás:)
23. mr-d |Válasz erre: 21. ropek
2019-09-16 15:55:59
Igen, sajnos a sok sérülés okát nem tudjuk, de feltűnő. Remélhetőleg már régen kielemeztette a menedzsment és megfelelő válaszokat kapott (na ezt én sem gondolom komolyan).
22. tomi87 |Válasz erre: 21. ropek
2019-09-16 15:42:20
Szerintem is. Főleg ,hogy 2000-es születésű. Így a pályán töltött játékpercei duplán számítanak.
21. ropek |Válasz erre: 20. mr-d
2019-09-16 14:37:49
Korbélyt szerintem játszatni fogjuk a fiatalszabály miatt, a légióskorlátot pedig Sergii szívja meg a legjobban. (Max négyen lehetnek egyszerre a pályán). Másrészt az erőnléti edző nem csak a kondiért, hanem a sérülések elkerüléséért is felel.
Ebben sem vagyunk túl jók (Adukor, Tabakovics, Ivánka). Nem csak a kondi, hanem a sérülések száma volt nagyon rendben Zirojevicsnél, sőt anno már Barney-nél is. Most ez sajnos kuka, a rehabilitációk pedig nagyon lassan mennek.
20. mr-d |Válasz erre: 18. Jamie
2019-09-16 14:29:17
Hasonló szerkezetre van esély, de szerintem a légiós szabályt tartani fogjuk, így Polgár lesz az első számú jobb bekk. Prosser helyzete érdekes, mert ha nem lövi be a helyzeteit jobbról indulva, akkor felesleges ott játszatni, így a bal oldalon maradna számára hely, ahogy vázoltad is, ha addig nem jelentkezik ott valaki extra teljesítménnyel. Nem baj az, ha lenne végre versenyhelyzet a csapaton belül.
19. mr-d |Válasz erre: 17. gbacsi
2019-09-16 14:17:22
Valószínű, a szombaton játszott 4-1-4-1-et -ha csak valami katasztrófa nem történik-, hosszabb távra is tervezi, így középpályán csak egyiknek lenne hely az Iszlai/Adukor kettősből.
18. Jamie |Válasz erre: 16. mr-d
2019-09-16 14:04:50
Iszlai és Adukor egy Fradi, Vidi ellen nem jön majd rosszul, hogy be tudjunk tömörülni középen. A többiek ellen talán tényleg sok lenne a két szűrő.

Hasani nálam is kérdőjel, mert mezőnyben én sem láttam eddig tőle olyat, amitől hanyatt kéne esni. Ha nem inverz szélső, akkor árnyékék. Úgy azonban Prosserrel egymás cseréi lennének, ami valljuk be nagy luxus a mi szintünkön.

Tudom, hogy te nem szeretsz alakzatokat rajzolni, de én szívesen megnézném egyszer ezt a csapatot:
----------------Danilovics------------------
Sesztakov-Karan-Brkovics-Tamás
--------------Iszlai/Adukor----------------
--------Márkvárt----Rui Pedro---------
Hasani----------------------Prosser------
---------------Ivanovszki-------------------

Hasani egyértelműen középre indul és mellett Sesztakov érkezik. Prosser oda indul, ahol hely van és a kreatív középpálya tudja őt indítani. Ivanovszki a labda felé lép, ezzel is utat nyitva Prosser előtt. Sesztakov az ellenfél alapvonaláig kell, hogy bejátssza a vonal melletti területet, Tamásnak maximum Rui Pedro vonaláig kéne bejátszania a területet. Iszlai/Adukor egészen a középső védők mélységéből játszik, hogy Márkvártnak és Pedronak legyen helye.

Erre nagyon kíváncsi lennék egyszer.
Banner

1 2 3 > 

Mégsem


Üzenet küldése...