Banner

Légiósok, akik csak a magyar fiatalok elől veszik el a bizonyítási lehetőséget

Szerző: Jáborcsik András | 2020-01-11 18:39:00

A minap Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője a Nemzeti Sportnak adott interjújában egyebek mellett kifejtette, az elmúlt évekhez képest nincs változás a felkészülési időszakban, vagyis ha nem edzést tart, naphosszat a számítógépe előtt ül, nézi a videókat, amelyekkel a számtalan menedzser bombázza az Újpest FC vezetőedzőjét, hogy eladja ügyfelét. Eltekintve az abszurd helyzettől, ne legyenek illúzióink, szinte valamennyi NB I-es klubnál hasonló történik, legfeljebb a tehetősebbek alkalmaznak játékosmegfigyelőket, újkori, divatos megnevezéssel scoutokat - írja a nemzetisport.hu az "NB I. ki látta őket játszani? Ismeretlen arcok az élvonalban című mai összeállításában.


Ami viszont a jelek szerint óriási gond, hogy egyes menedzserek továbbra is malacperselynek tekintik a magyar bajnokságot, ráadásul vannak, akik előszeretettel szórják el a pénzt használhatatlan futballistákra.

Az elmúlt napok hírei között többször is olvashattunk arról, hogy a klubok olyan labdarúgóktól váltak meg, akik csupán néhány percet –vagy egyetlen percet sem… – töltöttek a pályán. Vajon mi lehet ennek a hátterében, mi generálja azt, hogy továbbra is minőségi játékra alkalmatlannak tűnő labdarúgók árasztják el a magyar profi futballt?

„Örök vita, hogy a légiósok elveszik a helyet a magyar fiataloktól, illetve hallani az ellenvéleményt, hogy a magyar labdarúgó megfizethetetlen – mondta Szabados Gábor sportközgazdász. – Sajnos ebben van igazság, mert a légiósokra vonatkozó korábbi szabályrendszer már korábban inflálta a hazai labdarúgó értékét. A külföldi játékos ráadásul hajlandó az előnytelenebb feltételeket is vállalni, annak reményében, hogy teljesítményével kiemelkedik a magyar mezőnyből, és továbbállhat valamelyik nyugati bajnokságba. A magyar játékos ellenben itthon futballozik, a többség tisztában van vele, hogy sohasem lesz légiós, tehát most akar jól keresni. Sőt létezik egy harmadik ok is, mégpedig a futballimázs: egy hasonló korú, játéktudású és technikájú magyar és mondjuk egy szerb labdarúgó közül a külföldi klubok biztosan a szerbet választják.”

Ez tehát a gazdasági szakember elmélete, azonban a valóság a magyar élfutball szintjén ennél szikárabb: gyenge képességű, rosszul kiválasztott külföldi játékosok (is) kerülnek klubjainkhoz.



Az NSO infografikája önmagáért beszél, de érdemes kiemelni a debreceni Florentin Bouolit, aki az ősszel egyetlen percet sem játszott a magyar élvonalban, továbbá a szintén Kamerunból érkező két diósgyőri külföldit, Yannick Ndzoumout és Ismaila Ousmant. Előbbi ráadásul hátvéd, és 2019 márciusa óta három (!) bajnokin mutathatta meg tudását, míg utóbbi középpályás – a posztján nagyobb a konkurencia… –, s neki hasonló időszakban csupán 22 perc jutott.

Szembeötlő még az Újpest kongói légiósának teljesítménye, Rosy Lubaki Kinkela 2018 augusztusában került a lila-fehérekhez, s csupán a 2018 novemberében rendezett Kisvárda elleni bajnokin (4–1) játszott – egyetlen percet.


Elolvasom a teljes cikket a nemzetisport.hu-n >>>>>>>


forrás: nemzetisport.hu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
3. toki*
2020-01-13 07:26:52 Fekete öves, Veterán
Azért nem valós ez - mind amellett, hogy nagyban egyetértek ezzel -, hogy a sérülés miatt nem játszott játékosokat, nem tudom, valahogy másképpen kellene kezelni.
2. Sparrow
2020-01-12 09:08:52 Barna öves, Fanatikus tag
Nem minden klub tud megfizetni scoutokat így nyilván fognak még jönni ilyen légiósok! Egyébként senki sem tiltja meg a magyar játékosnak hogy legyen szorgalma,akarjon plussz munkát vegezni,ne elegedjen meg a hazai milliós fizetésekkel, gürcöljön hogy napról napra jobb legyen!
2020-01-11 23:36:20 Piros öves, Őstag
Tajti elment,remélem véget ért a bénázás.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...