Banner

Igazságtalan az NB1 versenykiírása

Szerző: Jáborcsik András | 2019-07-03 21:03:00

Bíró Dávid, a Semleges Térfél műsorvezetője bloggereket kérdezett meg arról, mi a véleményük az OTP Bank Liga versenykiírásáról. A probléma gyökerét az okozza, hogy a 33 fordulós bajnokságban a csapatok három kört játszanak egymással, a harmadik kör pályaválasztói jogát pedig az előző bajnokságban elért helyezés határozza meg. Az összeállítás a bunteto.com oldalon olvasható.


Nektek mi a véleményetek? Várjuk hozzászólásaitokat!


A probléma a 33 forduló miatt van. Az első és a második körben a csapatok egyszer otthon és egyszer idegenben játszanak egymással, majd a harmadik körben elvileg a csapatok helyezése dönt a kedvezőbb, vagy a kedvezőtlenebb sorsolásról, de gyakorlatban ez nincs így.

Ha az MLSZ szeretné kiegyenlíteni a pályát a csapatok számára, akkor két lehetősége van. Vagy emeli a csapatok létszámát, amire egyrészt a szurkolóknak nagy igénye van, másrészt már van 14-16 olyan anyagilag is stabil csapat, amelyik tudná vállalni az NB1-es tagságot. A másik lehetőség, hogy a második kör után alsó és felsőházra bontja a csapatokat. Akik kétszer játszanak egymással, egyszer hazai pályán, egyszer pedig idegenben.

Megkérdeztem néhány embert, hogy ők igazságosnak tartják e a jelenlegi versenykiírást.


Bődi Balázs – Blogger (Lokiblog/Semleges Térfél)

„Izgatottan vártuk, hogy kiket kapunk majd, reméltük is, hogy valamilyen formában lehet majd követni az eseményeket. Természetesen tévedtünk, hiszen 2019-ben megoldhatatlan, hogy akár szöveges, akár streamelt formában követni lehessen egy ilyen sorsolást, így az nagy titokban zajlott. Kiderült, hogy a címvédő Fradi otthonában kezdünk. Nem túl jó előjel, sanszosan vereséggel kezdjük az új szezont. Sebaj, idén előző évi harmadikként biztosan kedvezőbb sorsolást kapunk, mint tavaly, amikor az előző bajnokság összes felsőházban végzett csapatával kétszer kellett idegenben játszanunk, és csak egyszer fogadhattuk őket itthon. Aztán kijött a teljes menetrend. Mit ad Isten, idén is mi lettünk azok a "szerencsések", akik az összes előző évi felső házi csapattal kétszer kell idegenben játszaniuk. Eddig azt hittük, hogy az előző évi helyezések alapján osztják ki a sorszámokat a csapatoknak, és illesztik be őket az előre kész sémába, ami alapján kijön a menetrend. Beleástuk magunkat a versenykiírásba, kiderül, hogy a sorszámokat sorsolják, tehát véletlenszerűen alakul ki, hogy ki szívja meg adott szezonban. A hat felsőházi csapatból ötnek úgy oszlanak el a rangadói (tehát a másik öt ellen), hogy legrosszabb esetben kettő ellenfél ellen játszik kétszer otthon, és három ellen idegenben. Ez a hatból egy csapat esetében 0-5 arányban oszlik el. A fair-play és az esélyegyenlőség már eleve azzal sérül, hogy a 12 csapatból 6-nak eggyel több hazai meccse lehet a szezonban, de erre még rátesznek egy lapáttal, hogy ilyen aránytalan és igazságtalan módon osztják szét az ellenfeleket. Köszönjük MLSZ!”


Kovács Gergő – Blogger (footballfactor)

Nem tartom igazságosnak ezt a fajta lebonyolítási rendszert. A harmadik körben hiába játszik a felsőházban végzett 6 csapat eggyel több meccset hazai pályán, a gyakorlatban ez nem jelent semmit, vegyük példának a Ferencváros - Újpest meccseket, ahol igenis sokat számít, ha valamelyik csapat kétszer is hazai pályán játszhat. Én személy szerint sokkal igazságosabbnak tartanék egy playoff-körös rendszert, alsóházzal és felsőházzal. Ezzel nem lenne egyenlőtlen a pályaválasztás, illetve a 33 helyett csak 32 fordulót rendeznének így. Ez pont arra lenne jó, hogy a szokásos éves hétközi fordulót (minden szezonra jut egy) ki lehetne küszöbölni, így az annak szokásosan kirívóan gyenge átlag nézőszáma nem húzná le az éves átlagot, valamint nyilvánvalóan sokkal szurkoló-barátiabb is lenne.


Horváth Csenger – Sportkoordinátor (Győri ETO)

A jelenlegi versenykiírás miatt nem vitás, hogy sérül a verseny egyensúly a csapatok között, ugyanakkor én a sikerességet, eredményességet a konkrét eredmények mellett egy más szempontból is megközelíteném. A jelenlegi versenyrendszerben 12 csapat küzd egymással a bajnokságban. Véleményem szerint nagyon kevés az olyan filozófiával rendelkező klub, amelyik nevelne, fejlesztene játékosokat a legmagasabb osztályban. Minden klub vásárol játékosokat, emiatt nagyon kevés a fiatal magyar potenciállal rendelkező játékperc a bajnokságban. Támogatva a fiatal magyar játékosok játéklehetőségét egy más típusú lebonyolítás segíthetne, amelyben a klubok osztályban maradása kiszámíthatóbb lenne. Ellenben a lényeg véleményem szerint a mindenek feletti eredmények hajszolása helyett, hogy a klubok ragaszkodjanak filozófiájukhoz, alapelveikhez, amelyekben nevelik és fejlesztik saját értékeiket és közép és hosszú távú stratégiában gondolkodnak.


Tovább a bunteto.com oldalra >>>>>>>


Forrás: bunteto.com




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

15. Krapulax
2019-07-07 10:22:07 Piros öves, Őstag
Ez a 3x11 meccses bajnoki kiírás valami extrém módon kretén, igazi fogyatékos barmok találták ki.
14. divan |Válasz erre: 13. pe-pe
2019-07-06 15:30:30 Narancs öves, Tag
A cikk pont arról szól, hogy bár a Debrecen a 3. lett, mégsem kedvező a sorsolása.
13. pe-pe |Válasz erre: 8. battila74
2019-07-06 10:16:20 Lila öves, Tag
A Debrecen nem kirakat csapat, kevesebb pénzből is gazdálkodik mégis behúzta a 3. helyet. Ez a kiírás, előrébb kell végezni mint a 7. És jövőre kedvezőbb lesz a sorsolás.
12. kiscsavo
2019-07-06 04:56:03 Fehér öves, Újonc
Oda vissza 2 kör? Vagy a 44 meccs már megerőltető lenne?
11. tvk-003 |Válasz erre: 10. dudik-attila
2019-07-05 15:16:32 Barna öves, Fanatikus tag
Hát igen .22.forduló után az mtk 6.volt .biztos nem eshetettvolna ki.,és hatodiknál rosszabb nem is lehetettvolna.Vajon ki esett volna ki?Nem nehéz kiszámolni.tényleg jobb lenne mint ez?
10. dudik-attila |Válasz erre: 6. tvk-003
2019-07-05 13:48:16 Piros öves, Őstag
De még mindig jobb lenne, mint ez. Akkor legalább a kozepcsapatoknak is érdeke lenne küzdeni. Nem mindegy, hogy a rajatszasban a dobogoert vagy a kiesés ellen kell harcolni. Főleg, ha a hozott pontokat pölö megfelezik. Akkor a jó formába lendulo utolsó simán bent maradhat, illetve a 6. Is lehet akár bajnok.
9. kempes |Válasz erre: 8. battila74
2019-07-05 11:04:07 Piros öves, Veterán
Igen, és utána jön a várt nemzetközi szereplés, és nicsak szembesülnek a szomorú valósággal. Ott már nincs hátszél, nincs haver bíró, de van Albán második, aki beárazza őket.
8. battila74 |Válasz erre: 6. tvk-003
2019-07-05 08:20:53 Fehér öves, Újonc
Ez nem összeesküvés elmélet ezek tények. Van 2-3 kirakatcsapat ami nem annyiból gazdálkodik mint a többiek ezek nagy eséllyel mindig az első hatban fognak végezni tehát egy ilyen rendszerben mindig többet játszanak majd otthon eggyel sőt valahogy a vakszerencse évről évre úgy hozza, hogy ezek közül kettő csapat még a közvetlen ellenfeleivel szemben is többször játszik otthon. Ehhez nem kell összeesküvés ez csak matek ami segít (a légiós szabály) már eltörölték még alájuk tett anno.
2019-07-05 06:31:52 Piros öves, Őstag
Sokszor követendő példa, hogy ha valami nagyon nem megy , akkor álljunk meg, nézzük meg magunkat kívülről s nyúljunk vissza a gyökerekhez. Itt is ezt történt kis félreértéssel, mert itt a gyökerek maguk az MLSZ tagok....
6. tvk-003
2019-07-04 20:31:28 Barna öves, Fanatikus tag
Vot már alsó felsőházas 12 csapatos bajnokság,nem vált be.Ott négyszer játszol valakivel,az is unalmas.ott meg az volt a baj hogy hiába sokkal több pontja volt az utolsó harmadban jobb formába lendülő hetediknek, mint a leeresztő hatodiknak,mégse előzhette meg ,az se jobb.

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...