Banner

Sajtótájékoztató vágatlanul

Szerző: objektív | 2017-03-03 15:39:00

Nagyon nagy tisztelettel köszöntök mindenkit! A csütörtöki napon a DVTK felmentette a munkavégzés alól Horváth Ferencet. Bár előrehaladott tárgyalásokat folytatunk az új vezetőedzővel, egyelőre nem tudjuk őt bejelenteni. Erre akkor kerülhet sor, ha minden hivatalossá válik. erre várhatóan a következő napokban szintén egy sajtótájékoztatón kerülhet majd sor. Ez a mai sajtótájékoztató elsősorban a nagyon fontos holnapi mérkőzésről szól. Ahogy olvashattátok, a következő két bajnoki találkozón Vitelki Zoltán látja el a vezetőedzői feladatokat. Én egyet kérdeznék, mivel lennél elégedett? Hogyan készül a csapat?

Vitelki Zoltán: Talán nem lenne meglepő, ha azt mondanám, hogy a maximummal. Maximumra törekszem, szombaton is ezt várom. Még mielőtt belemennénk kérdésekbe, válaszokba és egyéb értékelésekbe, nagyon fontos dolog, hogy itt volt egy elmúlt időszak, aminek volt egy vezetőedzője, Horváth Feri, akivel nekem megtiszteltetés volt játszani, mint játékos. Tudom a kvalitásait, tudom a mentalitását, mint játékos, tudom, mint ember, és tudom milyen, mint edző. Sajnálom, hogy az eredmények nem úgy alakultak, mint amennyi munkát ő beletett ebbe az egészbe. ezúton is kívánok neki nagyon sok sikert, és találja meg a számítását, és jöjjenek be azok a dolgok, amiket ő elképzelt. Mivel lennék elégedett? Győzelemmel lennék elégedett. Hivatkozhatnék arra, hogy milyen kevés időm van, meg hogy ez nem egy ideális állapot, de én úgy fogom föl, hogy ez nekem egy feladat, amit meg kell oldani. A játékosokban is ezt próbálom tudatosítani, hogy ez egy olyan állapot, amit nekik meg kell oldani a pályán, mert ők egymásért, a csapatért és legfőképpen a klubért kell, hogy játsszanak hétvégén. Mindenki látja, hogy milyen kiélezett harc van a bajnokságban. Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy bizonyítson. Ez a meccs nagyon jó lehetőség lesz mindenkinek.

Hasonlóan csatlakozol a csapathoz most, mint a múltkor, csak most lényegesen nagyobb a tét. Hogyan mész neki ennek a feladatnak?

- A tét az ugyanaz. Nyerni kell. Ez egy nagyon jó ajánlólevél lehet nekem is. De értem mit akarsz kérdezni. Más az intervallum is, más a helyzet is egy picit, talán a feszültség is másabb volt akkor, mint most. Gondolom, hogy ez a csapat eléggé feszült állapotban van, hiszen ha nem jönnek az eredmények, az a játékos idegeit felőrli. Ez lesz a feladatunk legfőképpen, hogy ezeket picikét tudatosítsuk a játékosokban, hogy igenis nem számít, ha valaki hibázik, ha a következő pillanatban már azon van, hogy kijavítsa a hibáját. Én mosolygós játékosokat akarok látni annak ellenére, hogy a helyzet nem azt mutatja, hogy lenne okunk mosolyogni. Én azt szeretném, ha mindenki egymást kirángatva a slamasztikából egy célért és egy úton közlekednénk előre. Ebben lesz a feladatom nekem és a stábnak.

Mit szólsz a kupasorsoláshoz?

- Egy kupamérkőzés azért, az teljesen más. egy másik fronton meg kell küzdeni egy másik csapattal. Nyilván, ott a továbbjutás a cél. Ha abban tovább tudunk menni és minél tovább életben maradni, az egy pozitívum, és az lehet a cél, az kell, hogy a cél legyen ott is.

amigeleken.hu: Mennyire ért hirtelen, váratlanul ez a felkérés, illetve gondolkoztál-e akár egy percig azon, hogy elvállalod-e, vagy teljesen természetes volt, hogy leülsz a kispadra?

- Őszintén megmondom, hogy ez váratlanabbul ért, mint az elmúlt időszakban. De nem gondolkodtam most sem. Több dolog járt a fejemben, egyik hogy segítsek, a másik pedig, hogy én többet látok ebben a csapatban, mint amit a bajnokságban elfoglalt pozíció mutat. A harmadik pedig, hogy a pro-licenszes tanfolyamot, amit már annyira várok, hogy el tudjak végezni, és tudjak egyáltalán jelentkezni, egy jó ajánlólevél lehet nekem, ha sikeresen ezt meg tudjuk vívni a csapattal.

amigeleken.hu: Tudom, hogy a papírok nem teszik lehetővé, hogy hosszú távon légy az edző. Ez most akkor egy hálátlan szerep, vagy megtiszteltetés? Két meccsen vagy öt meccsen nem tudsz kiteljesedni…

- Nyilván nem egy ideális állapot egy edző életében, amikor 5 hétig vagy 2 hétig dolgozhat egy csapattal, de én ahhoz próbálok alkalmazkodni, ami van. Nyilván a célom az, hogy hosszú távon legyek majd vezetőedző, és legfőképpen itt, Diósgyőrben, úgy tervezem. Ha a sors is úgy akarja, akkor ahhoz kell alkalmazkodni és azt fogom megoldani, nagyon bízom benne. Hiszek magamban, a játékosokban, és mindenki másban, aki segíti a munkánkat. Ezt milliószor elmondtam, ez a legfontosabb.

amigeleken.hu: Mennyire ismered most a srácok lelkiállapotát? Nyilván ezt figyelembe veszed, velük együtt mozogsz, élsz, de mélységében mennyire tudod, hogy milyen pszichés állapotban vannak, és mennyire tudod kirángatni őket ezalatt a két meccs alatt?

- Játékosként voltam ilyen szituációban, és át tudom érezni, hogy milyen lehet egy játékos feje ilyenkor. Biztos vagyok benne, hogy az új impulzus picit új löketet ad a csapatnak, és azon leszünk, hogy a maximumot ki tudjuk hozni belőlük. Túl sok variációs lehetőség nincs. itt azt kell velük megértetni, hogy nincs más út, nincs más cél, nem lehet más célja egy játékosnak, mit az, hogy minden mérkőzést megnyerjen, és kilábaljunk végre közösen ebből a gödörből, amiben vagyunk.

Mindenki rendelkezésre áll?

- Vannak sérültek. Még nem találkoztam a csapattal. Ma délután lesz egy edzés, akkor fogok tiszta képet kapni a játékosok állapotáról, de lesz hiányzó sajnos.

Mi volt a baj ezzel a csapattal? Mi nem működött? Mi az, amin azonnal változtatni kell?

- A fejekkel. Ami információm volt, azt tudom, hogy Feri jó munkát végzett, és a kohézió is jó volt, de mégis az a fajta kiteljesedés, ami ilyenkor szükséges, az hiányzott. Talán egy új hét, ami egy új vezetőedzővel kezdődhet, talán az esetleg fölnyitja a játékosok szemét. Itt azt kell mindenkinek tisztába tenni, hogy mire képes. Ezért mondtam, hogy mosolygós játékosokat akarok látni a pályán, mert aki görcsben játszik és folyamatosan fél attól, hogy hibázik, az nem fog tudni alkotni. Én ezt vallom, és soha nem csesztettem egy játékost, ha hibázik, főleg ha látom, hogy olyan típusú a játékos, akivel törődni kell. Akkor őt igenis tolnom kell előre és mögötte kell állnom.

Debrecennel játszik holnap a csapat. Tudsz velük foglalkozni egyáltalán, vagy a Diósgyőr annyira viszi az energiákat, hogy ez másodlagos kérdés ezúttal?

- Elemeire nem elemezzük ki a Debrecent, viszont információink vannak. Pár dolgot el fogok tudni majd mondani a srácoknak. De elsősorban a saját csapatunkkal kell foglalkoznunk, és a fejekkel, hogy sikeresen meg tudjuk vívni ezt a találkozót.

A ma délutáni edzés igazából a lelki felkészítésről szól?

- Van egy elképzelésem. Azért senki ne gondolja azt, hogy nyuszi módjára fogunk elmenni Debrecenbe és úgy fogunk majd játszani, hogy várunk esetleg egy alkalomra, hogy eljutunk az ellenfél kapujáig. Erről szó sincs. Próbálunk játszani, labdát szerezni és abból helyzeteket, gólokat kialakítani. Ez az egyetlen cél. Nincs más hátra, mint előre.

amigeleken.hu: Szakmailag, szerkezetileg, felállásban… Mennyire nyúlsz bele a csapatba? Mennyire fogunk más Diósgyőrt látni? Van olyan komolyabb szerkezetbeli változás, ami már a fejedben van?

- Olyan komoly nincs. Nincs. Vannak elképzeléseim, hogy támadásban, védekezésben hogy fogunk kinézni. Ezt fogjuk délután is gyakorolni, és nagyon bízom benne, hogy amit mi elképzelünk, az vissza is fog jönni a mérkőzésen.

Zoli, hogy lehet mosolygós játékosokat csinálni? Kabaréjeleneteket fogtok nézni délután?

- Ha azt kell, akkor azt nézünk, Csabi. Nagyon nehéz. Ez egy feladat. ezzel meg kell birkózni, és ha a játékos felfogja azt, hogy nm szabad a hibától begörcsölni, és nem szabad begörcsölni, hogy mi lesz, ha mi most kikapunk. Én tudatosítani szeretném bennük azt, hogy igenis egyenként mindenki nagyon jó játékos. Ez egy nagyon jó keret, és ha mindenki oda tudja tenni magát és együtt tudunk dolgozni, akkor igenis el tudjuk érni közösen. Ez feladat nekem is. ha kabaréjeleneteket kell nézni, akkor azt fogunk nézni. Ami ebbe az egy napba belefér. Ezt szeretném megoldani.

Nem túl sok ez az egy nap neked?

- Egy kicsit lehetne kevesebb is. Jó lett volna úgy is, ha holnap reggel megyünk neki, de nem. Ez van.

Ha egy játékos úgy érzi, hogy ez nem jó keret és nem képes ez a csapat arra, hogy nyerjen Debrecenben, akkor mit lehet egy nap alatt csinálni?

- Nem tudom elképzelni, hogy van ilyen játékos. Én úgy gondolkodom, és játékosként is úgy gondolkodtam, hogy ha egy játékosnak esetleg megfordul a fejében az, hogy nem bízik a csapattársában, vagy nem értékeli nagyra a keretet, akkor edzzen és dolgozzon saját magáért, és az már jó lehet. Ha magából ki tudja hozni, és apró részletekből össze tudjuk rakni ezt a meccset, akkor jó lehet a vége. Itt mindenkinek saját magát kell fölépíteni, a saját karrierjét. Hogy ki, mit akar? El akarok innen menni, hosszú ideig akarok itt játszani, ez egyéni érdek. És az nekem is jó, ha egy játékos így gondolkodik. Az, hogy pluszban a kohézió megvan csapaton belül, játékosok között, az csak egy pozitívum.

Ki segít neked? Kriston Pilu?

- Kriston Pilu segít, igen.

- Legutóbb, bár akkor nem volt ekkora a tét, bátran nyúltál a fiatal játékosokhoz. Bár Feri ez alól felmentést kapott legutóbb és nem volt 20 év alatti játékos a pályán, nálad lesz-e? kaptál-e ilyen instrukciót a vezetőktől?

- Nem, de a fejemben van. Tervezem a fiatalt a csapatba.

amigeleken.hu: A játékosok hogy élték meg lelkileg Ferinek a menesztését, mennyire kötődtek hozzá? Azért mégiscsak együtt dolgoztak 20 fordulón keresztül, voltak jobb és rosszabb periódusok, amiken együtt mentek át… Gondolom, azért van egy törés a bennük.

- Minden váltás törés. Túl sok információm nincs ezzel kapcsolatban, de az életben is minden váltás törés. Van, akinek pozitív, van, akinek negatív. Ki hogy dolgozza föl… Ki milyen viszonyban van a vezetőedzővel. ki hogy áll ahhoz, hogy jön egy új vezetőedző, és utat próbál neki mutatni. Én is így voltam. Voltak nekem is kedvenc és kevésbé kedvenc edzőim. Kötődtem edzőkhöz, nem bírtam edzőket. Volt, hogy vártam, hogy jöjjön egy másik edző, és kíváncsi voltam, hogy ő hogy áll hozzám és hogy áll a csapathoz, a klub stílusához és felfogásához.

Zoli, mikor leszel pro-licenszes edző?

- Kiírták a pro-licenszes tanfolyamot, már lehetett rá jelentkezni, jelentkeztem is. Április második felében lesz egy felvételi vizsga, és az információim szerint nyáron fog indulni a tanfolyam. Egy éves.

Zoli, megint egy beugró szerep jut neked. nem félsz attól, hogy beskatulyáznak?

- Nem. A pro-licensszel már nem leszek beskatulyázva, ha sikerül elvégeznem, és nagyon bízom benne, hogy az eredmények fogják eldönteni, hogy mennyi időt fogok kapni egy csapatnál.

Mindenki nagy szeretettelés tisztelettel beszél Önről. Ezt a mostani szituációt mennyire érezte át? Ez egy olyan vészhelyzet, aminek a végén ott van a két opció, hogy most megdicsőülök, vagy szégyenszemre elkullogok. Tulajdonképpen a saját hírnevét is kockáztathatja azzal, hogy ha most kétszer elverik jól a csapatot.

- Ühüm. Ez meg sem fordul a fejemben. Aki edzőségre adja a fejét, abban teljesen benne van az, hogy vagy fönt, vagy lent. A tegnapi nap, picit más hangulatú volt, mint a mai. Ma sokkal felszabadultabbnak érzem magam, és sokkal több energiát érzek magamban, mint tegnap. Tegnap járt a fejem és tele volt nagyon sok gondolattal. Ma már úgy várom ezt a feladatot, ahogy egy edzőnek kell. Nagyon várom, hogy délután találkozzam a srácokkal és meg tudjuk beszélni közösen, és tudjunk végre edzeni. Nekünk az életelemünk a pálya.

Mekkora kihívást jelent ez Önnek?

- Nagy kihívás, de én szeretem a kihívásokat. Aki nem szereti a kihívásokat, az úgy gondolom, gyáva. Szeretnék jobb edzővé válni ezáltal, szeretnék tapasztalatokat gyűjteni ezalatt az egy hét alatt, és fölépíteni magam, ugyanúgy, hogy egy játékosnak kell.

És ha most kikap a csapat?

- Nem fog. Erről ne is beszéljünk.

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

13. scs001
2017-03-03 22:18:35 Piros öves, Őstag
Hajrá Vitya! Hajrá Diósgyőr! Legyen már meg az a pro licensz Zoli és akkor várunk vissza a kispadra vezetőedzőként. Mi már hétfőn eldöntöttük, hogy megyünk Debrecenbe, de Zoli megbízása csak ráerősített erre az elhatározásra! A pozitív gondolkodása és magabiztos nyilatkozata pedig teljes felüdülést jelentett Ferkó után!
AMÍG ÉLEK ÉN...........................CSAK A DIÓSGYŐR!!!
12. cz
2017-03-03 20:42:41 Lila öves, Tag
Teljesen más!!! Le a kalappal!
11. diodio
2017-03-03 18:42:28 Barna öves, Fanatikus tag
Hamarosan be jelentik az új edző nevét!!!!!!???????
10. walaki |Válasz erre: 7. isten
2017-03-03 17:06:20 Piros öves, Őstag
Nemes tegnap is volt edzesen. Nincs eltunve.
2017-03-03 16:44:14 Piros öves, Őstag
Látszik, hogy abszolút csakis a pozitív energiákat képes figyelembe venni! Ez nem könnyű dolog, ez különbözteti meg a többi magyar edzőtől. Valóban DP ilyen még.
8. KáGábor*
2017-03-03 16:42:47 Fekete öves, Veterán
Köszi újra az írásos anyagot. Ezúttal megnéztem a vágott videó anyagot is. Elképesztő a higgadtság, magabiztosság. Kíváncsi vagyok a holnapi meccsre.
7. isten
2017-03-03 16:34:06 Barna öves, Fanatikus tag
Nemes? Gyanús az eltűnése.
2017-03-03 16:34:03 Fehér öves, Újonc
Nekem az utolsó kérdésre adott tömör válasz mindent elmond
2017-03-03 16:30:03 Fekete öves, Veterán
Jó volt olvasni a sajtótájékoztatót, egy kérdésem lenne: szóba került a légiós szabály?
4. objektiv |Válasz erre: 3. pe-pe
2017-03-03 16:25:21 Fekete öves, Őstag
Köszönöm, hogy respektálod. Jólesik.

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...