Banner

Edzősors: Őszintének lenni veszélyes – Bódog Tamás

Szerző: objektív | 2019-04-26 14:45:00

A nemzetisport.hu interjút készített Bódog Tamással, aki a DVTK-ról is beszélt. Az alábbiakban az interjú egy részletét olvashatjátok.

– Amire emlékeznek a szurkolók: amint megérkezett Diósgyőrbe, megpróbált egy teljesen újnak tűnő szisztémával sikert elérni – ez, persze más minőségben, a már említett Liverpoolra is jellemző azonnali visszatámadás. Korábbi játékostársa, Radoki János is erről beszélt a Puskás Akadémia edzőjeként, próbálta ezt a játékot meghonosítani, de csak néhány hetet ülhetett a felcsúti kispadon…
– Ismerem Jánost, láttam is a csapatát játszani, és erre azt tudom mondani, a nemzetközi futballban manapság sok csapat erre törekszik. Az RB Leipzig ezzel a stratégiával jutott el a negyedik osztályból a Bajnokok Ligájáig, ezt a felfogást ismerem, ebben a világban éltünk évekig, ezt gyakoroltattuk, ebben hittünk. Friss példa: ebben a bizonyos Ralf Rangnick-féle iskolában Adi Hütter a Salzburg edzőjeként volt a kollégánk, ő a svájci Young Boysot vitte a BL-be, most az Eintracht Frankfurt edzője, és ezzel a felfogással az éveken át szürke csapattal jelenleg az Európa-liga elődöntőjére készül. Két szempont miatt volt ez fontos: egyfelől a taktikai hatékonyság miatt, másrészt a szurkolók számára is nézhető, élvezhető játékfelfogás.


fotó: Koncz György

– Van itt egy kis gond: a jelenlegi, tizenkét csapatos NB I-ben nagyon sűrű a mezőny, két rosszul sikerült bajnoki után máris a kiesés közelébe sodródhat bármelyik együttes – persze hogy az edzők óvatosak, a tulajdonos eredményt vár, senki sem kockáztat, és a biztonságos védekezésre helyezi a hangsúlyt.
– Ezt megértem, persze hogy az eredmény a legfontosabb, de védekezni is többféleképpen lehet: labdavesztés után az ellenfél térfelén megzavarva az ellenfél építkezését, vagy mindenki tolasson vissza a saját tizenhatosa elé, és tömörítsük a mezőnyt. Az előbbit sokat kell gyakorolni, mindenkinek pontosan tudnia kell a pozícióját, mikor, melyik területen kell lenni, ehhez sok edzés, sok futás, megfelelő koncentráció kell. Elfogadom, ha bárki a másik megoldás sikerében hisz, csak akkor ne várjuk, hogy emelkedjen a nézőszám. Az emberek nem azért mennek meccsre, hogy a felállt fal előtti passzolgatást nézzék. Meggyőződésem, hogy támadófelfogással lehet a szurkolókat visszahozni a lelátóra. Kieső helyen állt a Diósgyőr, amikor kineveztek, és néhány nap alatt a játékosok megértették, mi a szándék, a Fradit is meg tudtuk ezzel zavarni, a bajnok Honvédot, az Újpestet legyőztük. Szerintem nagy eredmény volt azt a csapatot akkor megmenteni a kieséstől. Ehhez az szükségeltetett, hogy a játékosok fogékonyak voltak az új elképzelésre, élvezték az edzéseket, látták, van eredménye annak, amit játszani próbálunk.

– A következő idény elején még elsők is voltak, de az évad vége ismét a kiesés elleni harcé volt – és nem is maradhatott a posztján.
– A harmadik forduló után voltunk elsők, az nem volt mérvadó. Valóban nem tudtuk befejezni azt a munkát, amelyet elkezdtünk, holott az előző év tavasza sem indult rosszul, legyőztük a Fradit, de hullámvölgybe kerültünk, és így alakult a közös munka vége.

– A DVTK az érkezése előtt és a távozása után is a kiesés ellen küzdött és küzd, nem tudom, mennyire edzőkérdés ez ilyen hosszú időn át…
– Noha a tavaszunk nem volt sikeres, engedje meg, hogy kiegészítsem: amikor én voltam az edző, az előző idényben egyszer sem voltunk kieső helyen, noha sohasem lehettünk igazán hazai pályán, a stadionépítés miatt folyamatosan úton voltunk. Maradjunk annyiban, sokat tapasztaltam abban az időszakban.

– Mi a legfőbb tanulsága a DVTK-nál eltöltött időszakának?
– Őszintének lenni veszélyes. Így neveltek, szemtől szembe, a véleményed mondd el egyenesen, nekem az a természetes, hogy ami a szívemen, az a számon. Ez nem mindig szerencsés, ezen talán változtatnom kell.

Olvasd el a teljes cikket >>>

forrás: nemzetisport.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 > 

27. toki*
2019-04-29 09:23:06 Fekete öves, Veterán
Szerintem amíg ez a ....... vezetőség van, addig sem ő, sem más értelmes tréner nem fog ide visszajönni. Pedig DVTK edzőnek lenni még mindig kiváltság, L.T. ide vagy oda.
26. toki* |Válasz erre: 16. Donadoni
2019-04-29 09:19:07 Fekete öves, Veterán
Erre csak annyit tudok mondani, hogy örülj neki, hogy te még nem voltál olyan helyzetben mint ő.
25. vebgy* |Válasz erre: 23. Sparrow
2019-04-27 23:31:43 Fekete öves, Veterán
Vagy lassan megkérdezni tőle, hogy valami befektetőt, tulaj - jelöltet nem ismer-e ?...;-)
24. KáGábor* |Válasz erre: 22. mr-d
2019-04-27 17:04:28 Fekete öves, Veterán
True :(
23. Sparrow |Válasz erre: 13. KáGábor
2019-04-27 16:43:06 Barna öves, Fanatikus tag
Hogy a bubanatos f@szba kéne visszahozni ezt az embert ide!
22. mr-d |Válasz erre: 13. KáGábor
2019-04-27 14:16:06 Fekete öves, Őstag
Mire? Nézz körül a világban, hol játszanak magyarok.
21. gbacsi* |Válasz erre: 11. mr-d
2019-04-27 14:14:24 Fekete öves, Veterán
A Bódog éra elején írtam, hogy igen, értjük mit akarna, de itt a játékosok nem fogják, csak fellángolás lesz, mert hosszú távon ez működésképtelen verzió, nincsenek erre sem képezve, sem fizikálisan sem mentálisan. Anno írtam is, hogy pl Lipták, akinek a Pinyő féle tolódás sem ment, annak 30 felett mi fog átmenni abból, amit Bódog akar? Leginkább hosszútávon? Amit meg Fernando akar játszatni, az kb az MTK esetén működne, mert ott már az akadémián erre képzik úgymond a játékosokat, hogy rövid passzos foci. Szerintem ma nagyon fel lesz tüzelve a Kövesd.
20. sch1910 |Válasz erre: 16. Donadoni
2019-04-27 13:54:09 Lila öves, Tag
Meglepne,ha azt gondolná magáról,hogy kiváló vezetőedző. De persze ezt nem tudhatjuk. Szerintem tudja,hogy hibázott,hogy minden hibáját belátta-e azt megintcsak nem tudhatjuk.
19. objektiv |Válasz erre: 13. KáGábor
2019-04-27 13:50:45 Fekete öves, Őstag
))))))))))))))))))))
Na látod, ez egy kulcskérdés.
18. sadab1*
2019-04-27 13:50:41 Fekete öves, Veterán
Ha esze van, többet nem jön haza edzőnek! Nem tudom, van e olyan tulaj, aki teret enged az Ő focijának!?
Itthon pont elvannak ebben és ebből a szarból az ezen élők busásan!
Egyébként szívesen látnám, ha kiesünk, mert a 2. vonalban lehetne építeni az Ő taktikájára egy futni akaró játékosokból álló csapatot, aki feljut, aztán simán megélne az első vonalban! Biztos vagyok benne, h vannak itthon ilyen játékosok, akik nem elégszenek meg ezzel a fossal, ami hazánk focikája!
Persze ehhez tulaji akarat kell! MB2ben volna idő, akár 2-3 év erre, mert különben több lesz mire feljutunk és ki tudja milyen posvány focival, ami megint nem vezet sehova!

1 2 3 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...