Banner

Bódog Tamás - Sok hibát véltem felfedezni

Szerző: dfcwolf | 2017-03-27 18:35:00

A diósgyőri szurkolók körében rendkívül nagy várakozás előzi meg Bódog Tamás miskolci szerepvállalását. A kérdés az, hogy az új edző irányításával sikerül-e a csapatnak meghosszabbítani az NB-I-es tagságot, vagy az új stadionban másodosztályú mérkőzéseket láthat-e a szurkolótábor?

Remélhetőleg, Bódog érkezésével – aki sok éves németországi és dániai tapasztalatait próbálja hasznosítani a magyar labdarúgásban - új fejezet nyílik a diósgyőri labdarúgásban, nem titkolt célja ugyanis, hogy saját hazájában is sikeres legyen.


Tamás! Köszöntünk a szurkolók nevében és köszönjük, hogy vállalkoztál a beszélgetésre!

Mi motivált arra, hogy Diósgyőrbe szerződj?
A lehetőség motivált, Magyarországon kevés olyan klub van, ahol olyan szinten lehet valamit felépíteni a szurkolókkal közösen, hogy nyugati jellegű lehet az egész. Az új stadion készül, a klubot építik, a játékosok, a csapat jobb, mint ahogy az eredmények mutatják. Ha jönnek az eredmények, a szurkolókkal olyan közösséget lehetne alkotni, olyan tömegeket lehetne a csapat mögé beállítani, ami nem azt mondom, hogy példa nélküli, de Magyarországon kevés helyen megvalósítható.

Pár hónappal ezelőtt az origo.hu-n megjelent egy interjú, amiben pedzegetted, hogy most már eljött az ideje, hogy Magyarországon is vállalnál munkát. Mennyire számít előrelépésnek, hogy vezetőedző vagy egy magyar klubnál, mint az, hogy másodedző vagy egy dán élcsapatnál?
Voltak megkereséseim, de eddig nem gondoltam komolyabban bele, hogy hazajöjjek és segítsek a magyar labdarúgásban. Mostanra azt gondolom, hogy tanultam annyit edzőként, hogy vissza tudok adni valamit, mindemellett szeretnék vezetőedzőként dolgozni. Ez a lehetőség Diósgyőrben egy esély a számomra is. A másik az, hogy tudom, milyen helyzetben van a klub és amikor segítséget kértek, akkor egyértelmű volt számomra, hogy ez igen is megoldható és úgy gondolom, hogy tudok is segíteni.

Nehéz nem beszélni arról, hogy kieső helyen van a csapat. Nem fizethetsz túl nagy árat azzal, hogy adott esetben az első csapattal, ahol vezetőedző vagy, kiesel az első osztályból?
Bízom benne, hogy tudok segíteni, ezért is vállaltam el. Én is tudom, hogy milyen nehéz a szituáció, de megoldható. Én hiszek benne és az a lényeg, hogy a játékosok is higgyenek benne. Úgy gondolom, hogy tudom annyira befolyásolni a játékosokat, és a két és fél hetes munka után, amit közösen elvégzünk, ők is fognak hinni benne, hogy ez megvalósítható. Az a lényeg, hogy a klub is higgyen benne, a szurkolók is higgyenek benne és mindent rendeljünk alá annak, hogy ez az elkövetkező két hónapban - még ha lesznek benne nehezebb időszakok is - jussunk el odáig, hogy az utolsó két-három forduló még legyen nyílt és a kezünkben legyen a sorsunk. Ott már csak rajtunk múlik, hogyan végződik a történet.

Mennyit tud hozzátenni ehhez a csapat és mekkora az edző szerepe?
Nehéz ezt megítélni, de az edzőnek hatalmas a szerepe szerintem. Mindenképpen ő állítja össze azt a csapatot, amelyik kimegy a pályára, utána valamilyen szinten tudod még a csapatot befolyásolni, de nem teljes mértékben. Ezért fontos az, hogy a mérkőzés kezdetére úgy alakítsd ki a csapatot, hogy utána maguktól oldják meg a feladatot, amihez azt a kis segítséget, ami még szükséges én kívülről, esetleg a félidőben az öltözőben meg tudom adni.

Milyen képet akarsz kialakítani a csapatról? Tudod már, hogy mit akarsz velük játszatni? A játékosoknak kell ehhez alkalmazkodniuk, vagy neked hozzájuk?
Egyértelmű, hogy nekem kell alkalmazkodni a játékoskerethez, mert nem tudom megváltoztatni, illetve nem is kell feltétlenül megváltoztatni. A játékoskeret ugyanis szerintem sokkal jobb, mint ahogy a pillanatnyi helyezés mutatja. De vannak olyan hibák, amiken változtatni kell, és fogunk is és tudunk is rajta változtatni. Ha például én látom, hogy a csapat nem működik rendesen támadásban, akkor megpróbálom azt az elképzelést, amit én képviselek, beleültetni a játékosok fejébe. Ha látom, hogy mi nem működik a védekezésben, akkor megpróbálom azt továbbadni a játékosoknak. Tudom azt, hogy ez működött Németországban, működött Dániában, akkor ez Magyarországon is működni fog. Ez egy aprólékos, sziszifuszi munka. A játékosok hozzáállása parádés, az teljesen rendben van. Azt azért ne várjátok, hogy teljes egészében megváltozik minden, de egy kompaktabb, egységesebb csapat fog pályára lépni.

Melyik az a csapat, amelynek a játékstílusa a leginkább közel áll hozzád?
Az a játékstílus, amit én képviselek, az a gyors játék, kevés érintéssel és teljes odaadással. Ha a játékos a hozzáállásával és az akaratával megcsinálja azt, amit én kérek, akkor az már jó. Melyik csapat áll hozzám közel? Olyan nincsen. Annak idején a Mainz-cal támadó futballt játszottam. Utána, mikor elkezdetem edzőként dolgozni, Mainzban ugyanúgy támadó futballt játszottunk, a Lipcsével szintúgy és a Bröndbyvel ugyanezt megcsináltuk. Én nem az a típusú edző vagyok, aki beáll védekezni a saját tizenhatosa elé, inkább a kezembe veszem az irányítást és támadó szellemben lépünk fel. Ez nem jelenti azt, hogy amikor kell, akkor nem lesz célfutball. Nem fogunk nekimenni a Fradinak a pályájukon.

Az első sajtótájékoztatódon sokat emlegetted a stílust és a filozófiádat. Kialakulhat egy klubstílus Diósgyőrben Bódog Tamás által? Lesz olyan stílus, amihez ragaszkodni fogsz, és amit esetleg az utánpótlásnál is játszatni fognak?
Úgy gondolom, ez lenne az ideális. Mint ahogyan az elején említettem, Lipcsében működött, Dániában működött, azért az két komoly klub. Most elsősorban nem erről van szó, mert az a legfontosabb, hogy az első csapatnál próbáljuk megoldani ezt a feladatot. A legfontosabb, hogy minden játékos tudja, mi a feladata. Az, hogy milyen stílusok voltak régen, azt nem tudom megítélni, annyira nem vagyok naprakész a diósgyőri futballból. Az tudom, hogy én mit szeretnék játszatni. Minden edzőnek van elképzelése. A legfontosabb az, hogy a játékos tisztában legyen azzal, hogy különböző szituációkra hogy kell reagálnia, mit kell csinálnia, különböző helyzeteket hogy kell megoldania. Ha ezt elmondod - ez az edző felelőssége - akkor neki is ott van egy mankó a kezében, ami alapján ő meg tudja oldani. Tudja, hogy melyik helyzetben mit kell csinálnia. Ezért fontos az, hogy mindent átvegyünk, mindent gyakoroljunk. Természetesen, szeretném én is, ha a csapat magasan védekezne, visszatámadnánk és nem szakadnánk szét. De a legfontosabb az, hogy egységként működjünk, és ebben benne van az, ami lehet, hogy egy másik edzőnél nem volt megkövetelve, hogy a támadó védekezik, a védő támad, szóval mindenki minden pozícióban kihozza magából a maximumot.

Ezek azok a bizonyos automatizmusok, amit Dárdai is emleget?
Fontos mindenképp. Ha abból indulok ki, hogy hány érintéssel játszik a magyar játékos, akkor mindenképp fontos az, hogy már az edzéseken ugyanúgy megköveteljük azt, hogy kevés érintés legyen. Magyarországon van időd arra, hogy több érintéssel futballozz. Nyugaton ez nem működik, mert ha túl sok érintés van, rögtön ott vannak a nyakadon és legyalulnak. Magyarországon egy kicsit több időd és több helyed van ezekre a dolgokra, de próbálom azért a fiúkba beleverni azt, hogy minél gyorsabban és minél kevesebb érintővel próbáljanak játszani.

Horváth Feri is azt mondta, mikor először beszélgettünk vele, hogy a támadó futballt és a visszatámadásokat szeretné erőltetni, de később az volt a véleménye, hogy ez a keret még nem alkalmas rá.
Minden keret alkalmas rá, csak meg kell tanítani. Ha én tudom, hogy hogyan működik egy letámadás-visszatámadás, akkor a védelem nem helyezkedhet 15-20 méterrel mélyebben, mint a középpálya, mert úgy nem lehet letámadni. Olyan hibák vannak a pályán, amik nekik nem lettek megmondva. Én ebben bízok, hogy ez változni fog, és ez alapján, ha nem is olyan gyors egy játékos, akkor is meg tudja csinálni, mivel egységesek vagyunk és egységként működünk.

Volt egy sarkalatos riportod a nyálas magyar játékosokról… Találkoztál ezzel a jelenséggel Miskolcon?
Amikor ez annak idején elhangzott, azért mondtam, mert volt egyfajta csalódottság bennem. A Videotonnál jó körülmények között, jó játékosokkal dolgoztunk, és ott volt egy bizonyos réteg - nem feltétlenül magyarok, voltak ott külföldi játékosok is - akik megelégedtek azzal, amiben benne voltak. Nem voltak versenyző típusok, nem akarták magukból a maximumot kihozni, ami az én felfogásomban megengedhetetlen. Nem voltam egy jó játékos, de abból a közepes szintből, amit képviseltem, megpróbáltam a maximumot kihozni. Ezért volt az, hogy én játszottam a csapataimban, amikor egészséges voltam. Nem azért, mert olyan jó játékos voltam, hanem azért, mert az edző tudta, hogy amit tőlem megkér, azt én megpróbálom visszaadni.

És egy olyan játékost, akit nyálasnak titulálunk, azt át lehet formálni, vagy meg kell tőle válni?
Én úgy gondolom, hogy meg lehet változtatni, meg kell követelni tőle. Az edzésen meg kell állítani a játékot, ki kell javítani a hibákat és rá kell kényszeríteni, hogy igenis fusson. Ez valamilyen szinten az edzőnek is a felelőssége, ebből a komfortzónából ki kell billentenie a játékost, hogy igenis többet tegyen, igenis a képessége sokkal jobb, mint amit elér. Ha megvan a konkurencia, megvan az a harc, hogy bekerüljön a csapatba, akkor biztos vagyok benne, hogy ki tudjuk csikarni belőlük azt a kis pluszt.

Az erőnlétre mekkora hangsúlyt fektetsz? Ehhez a futballhoz, amit leírtál, nagyon jó erőnlét kell.
Az lenne a normális, hogy minden futballhoz jó erőnlét kelljen. Az a munka, amit elvégeztünk az elmúlt pár napban, az egy kis képet ad a játékosoknak, hogy mi az, amit közösen el akarunk végezni a jövőben, és ehhez mindenképpen szükséges, hogy a futómunka meglegyen. Fizikai állóképesség nélkül nem működik semmi. Az a minimum, hogy a játékosok mindent alárendelnek annak, hogy kihozzák magukból a legjobbat. De eddig ez tökéletesen működik, mert a hozzáállás az nagyon rendben van.

Milyen állapotban voltak a játékosok erőnlétileg, és ez alatt a két hét alatt lehet-e pluszban hozzátenni?
Nem voltak rossz állapotban erőnlétileg. Gondolkodásban kellene a játékosokat úgy megformálnom, hogy azt, amit tudnak, ki is hozzák magukból. Úgy gondolom, ez a két és fél hét elég lesz arra. Én sem tudom megítélni, összehasonlítva a különböző csapatokkal, milyen állapotban vagyunk, de bízom benne, hogy jó. Ez majd úgyis akkor derül ki, amikor meccset játszunk. Nem tudom megítélni, hogy a többi csapat milyen szinten van fizikailag.

Miért áll itt a Diósgyőr szerinted, ahol áll?
Én sok hibát véltem felfedezni, amit próbálok kijavítani. Elemzünk, videózunk, és ezt látja a játékos is, és ha elfogadja, amit mondok - márpedig kénytelen lesz elfogadni - akkor ezek a hibák nem fognak előfordulni, legalábbis nem olyan sűrűn. Az, hogy miért áll itt a csapat? Valamilyen szinten elveszítették az önbizalmukat is, az is egyértelmű, de ez az, amit nem tudok teljesen megítélni, mert nem láttam a mérkőzéseket, meg a bajnokságból sem láttam minden mérkőzést, hogy pontosan meg tudjam mondani. Gondolom, valami nem működött eddig. Ezért is vagyok itt, hogy ami nem működött, azt megpróbáljam megváltoztatni. Lehet, hogy ebből a szempontból nekem nem olyan nagy baj az, ha nem láttam az összes mérkőzést, vagy annyira nem vagyok képben, mert én próbálom a saját elképzeléseimet megvalósítani, és bízom benne, hogy ez működni fog.

Korábbi edzőkkel nem egyeztettél, akár Horváth Ferenccel, akár Egervárival, hogy milyen tapasztalataik voltak, akár a klubbal, akár a játékosokkal kapcsolatban? Mert ezek az elmúlt egy év történései voltak.
Volt, aki hívott, volt, aki beszélt velem. A többség próbált lebeszélni róla. Nem csak a Diósgyőrről, hanem hogy egyáltalán miért akarok Magyarországra hazajönni. De ez az én döntésem, és úgy gondolom, megvalósítható. Azért is vállaltam el. Teljesen mindegy, hogy egy külsős mit mondott volna, vagy mi lett volna a véleménye.

Ha kiesnénk, akkor is maradnál?
Szerződésem van két és fél évig, ha nem küldenek el.

Mennyire lesz beleszólásod az igazolásokba, képben vagy a magyar csapatokkal, a magyar játékosokkal kapcsolatban?
Az egyértelmű, hogy a csapat kialakítása eddig nem az én feladatom volt, de szeretnék egy fejlődést ebben a tekintetben is. Egyre jobb rálátásom lesz az egészre és meg tudom ítélni, hogy mi az, ahol változtatni kell, ahol valami nem működik. Pillanatnyilag ezek a játékosok a legjobbak számomra és eddig elégedett is vagyok velük.

Formálódik már a fejedben a kezdőcsapat?
Még van egy hét az első tétmeccsig, de természetesen van elképzelésem, látom már, hogy kit, milyen poszton tudok használni. De ez még az utolsó nap is változhat, hiszen sérülés vagy bármi más is közbejöhet.

Egy edzőnek mennyi időre van szüksége, hogy egy játékost megismerjen?
Az edzésen meg tudom tapasztalni, hogy milyen sebessége van, milyen technikailag, és látom a hozzáállását is. De látom azt is, hogy mennyi vér van benne, a párharcokat hogy keresi. Ami nekem fontos, az előre való védekezés vagy a pozíciójában mit csinál meg, illetve mennyire meri felvállalni a test-test elleni küzdelmet, mik az erősségei. Minden játékosnak megvannak az erősségei és úgy gondolom, hogy most mindegyik próbál is bizonyítani, hiszen egy új edzőnek mindig próbálnak bizonyítani. Mi pedig figyeljük, elemezzük a játékosokat, ezáltal képet kapunk arról, ki mi tud. Szóval ez nem egy egynapos vagy kétnapos történet, mert ez sok mindenből tevődik össze. Van olyan játékos például, akiről lehet, hogy egy héttel később - amikor elemzem a videókat - látom csak, hogy ezt vagy azt a dolgot milyen tökéletesen csinálja, de addig nem tűnt fel. Ugyanakkor, addig is jó véleménnyel voltam róla, de lehet, hogy pont az a kicsi plusz dönti majd el a kérdést, amikor két játékos közül őt választottam, és ő fog játszani.

Amikor idejönnek új edzők, új stábtagok, új játékosok, akkor biztosan vázolnak nekik egy nagyon szép jövőképet, de aztán az is előfordulhat, hogy nem kapja meg a megfelelő támogatást a munkájához, amit előtte megígértek. Vannak neked erre vonatkozóan valamilyen garanciáid, hogy megkapod majd azt, amire ígéretet kaptál a szerződésed aláírása előtt?
Az elején, amikor beszéltünk és egyeztettünk, akkor én megemlítettem, hogy mik azok a személyi és tárgyi feltétel, ami nekem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy eredményesen dolgozzak. E nélkül az én szempontomból nem működik semmi, ezek a dolgok kellenek ahhoz, hogy eredményesen, jól dolgozzunk. A klub garanciát adott rá, de ez nem arról szól, hogy én ezt mindennap ellenőrzöm, hiszen én bízom a klubban. Csak közösen tudjuk elérni azt, hogy ne essünk ki. Mind a két fél részéről megvan a bizalom, aminek végig töretlennek kell lennie és ez működni is fog.

Nem feltétlenül bójákra gondoltam, hanem edzőtáborra, a játékosok mérésére szolgáló rendszerekre, amik a Videotonnál, illetve a külföldi klubjaidnál is adottak voltak.
A játékosok különböző mérése, a pontos diagnosztika valamint a fizikai állapot meghatározása az egy következő lépés lenne, amit a csapat meg fog kapni, hogy jobbá váljanak és mi is magasabb szintre lépjünk. Ezek fontosak ahhoz, hogy komolyabb munkát tudjunk végezni. Ha be vannak mérve, akkor láthatjuk, ki hogyan fejlődik, és így tudjuk megállapítani azt a terhelést, ami hozzásegít az optimális szint kialakításához. Ha ezek nincsenek meg, akkor az nehéz, mert szemmel terhelni a játékost nem lehet.

Mik a benyomásaid Miskolcról, megállítanak már az emberek az utcán?
Nem voltam még annyit a városban, de bízom benne, hogy meg fognak majd állítani és elmesélik a hétvégi meccsel kapcsolatban a pozitív élményeiket. Pillanatnyilag az köti le minden energiámat, hogy itt vagyok a pályán, edzések jönnek egymás után, de eljön majd az az időszak is, amikor jobban meg tudom ismerni a várost. Mindenképpen fogom keresni a kapcsolatot a szurkolókkal, mert tényleg csak közösen működik a dolog, e nélkül nem lehet eredményesen dolgozni.

Milyen Bódog Tamást fogunk látni a pálya szélén? A pálya mellett szaladgáló, a játékosokkal azonos hőfokon izzó edzőt, vagy egy nyugodt, megfontoltat?
Nem fogok ott ülni vagy állni csendben. A hibákat látom, úgy, ahogy edzésen is, és javítom azokat. Ha nem szólok, ha nem javítom a hibákat, akkor azok megmaradnak, és nem tud a csapat jól mozogni. Úgy gondolom, hogy ebből a szempontból szerencsés is, hogy Magyarországon nincs annyi néző, mert amit bekiabál az edző, azt hallja is a játékos. Nyugaton ez nem működik, mert ott van 30-40-50 ezer ember a meccsen, ott ezt nem tudod megvalósítani.

Amikor felmerült a neved, hogy Te lehetsz a következő edző Diósgyőrben, nagyon pozitív volt a megítélésed a szurkolók részéről, mindenki várta már a bejelentést. Nem nagyon ismernek, mégis nagy a bizalom feléd. Milyen érzés ez?
Ha a bizalom megvan, az mindenképpen jó érzés, köszönöm. A bizalmat azonban hamar el lehet játszani, de nem azon leszünk, hogy eljátsszuk, hanem azon leszünk, hogy a szurkolók érezzék azt, hogy a csapat és mi is mindent megteszünk azért, hogy a csapat minél jobb legyen. Azért jöttem haza, mert itthon akarok sikeres lenni. Az a minimum, hogy amit meg tudunk tenni, azt meg is tegyük.

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 > 

45. cz |Válasz erre: 40. korxi
2017-03-28 22:09:34 Lila öves, Tag
Vajon melyik az életszerűbb? Előre közlik vele hogy ez nálunk lehetetlen, majd arra hivatkozva még is feláll, vagy lapítanak mint szar a fűbe, mindent megígérve, majd mikor nyilvánvalóvá válik, hogy nem lesz itt semmi akkor az Öreg köszöni szépen és csomagol.
44. Pozsi
2017-03-28 20:31:48 Narancs öves, Tag
Amúgy Daushvili hol a pékben volt az elmúlt két hétben?
A mai barátságos meccsen sem volt még keretben sem. Érdemes volt neki hazamenni...
(https://www.whoscored.com/Matches/1166424/Live/International-Int-Friendly-2017-Georgia-Latvia)
2017-03-28 17:54:24 Barna öves, Őstag
Én szerintem, több gyenge láncszem is van...a DVTK vezetői beosztásában!
42. bohumil-stejskal |Válasz erre: 40. korxi
2017-03-28 17:30:11 Fekete öves, Őstag
Én szerintem maradt még legalább egy gyenge láncszem DVTK vezető beosztásban. De remélem képes lesz felnőni a feladathoz...
2017-03-28 16:33:08 Fehér öves, Lelkes újonc
http://dvtk.eu/12954-Csapatkent_kell_jol_mukodni-cikk

- Két és fél hét kevés idő arra, hogy egy vezetőedző maradéktalanul megvalósítsa, azt, amit szeretne - mondta el Bódog Tamás. - Ettől függetlenül próbáltam teljes mértékben átadni az elképzeléseimet, és a játékosok mindent megtettek, hogy átvegyék, és alkalmazzák ezeket, mert ahogy sokszor elmondták: korábban “nem ezt kellett, nem így kellett”.

Hmmm...
40. korxi |Válasz erre: 32. funkdvoid
2017-03-28 15:49:04 Piros öves, Veterán
A szezon végén nyilatkozta, hogy a nyári edzőtáborba - ami kb 3 héttel a szezonvég után volt és ami közben lelépett - már a végleges kerettel szeretne menni. Ami ugye science -fiction vágyálom, nyilvánvalóan nulla realitása van. Nálunk a keret szeptemberben, az utolsó átigazolási napon 23 óra 59 perckor véglegesedik, mivelhogy mi sosem tehettük meg és nem is fogjuk tudni megtenni, hogy már az átigazolási szezon kezdetén ellenálhatatlan ajánlatokkal leszerződtetjük azokat akiket kiszemelünk., és az így véglegesedő keretet elvisszük edzőtáborba.

Az sosem derült ki hogy erre Benczés azt mondta-e neki hogy igen Egervári Úr, persze, hogyne, a júniusi edzőtáborba már a végleges kerettel megyünk, avagy elmondta neki hogy ez egy teljesen esélytelen vágyálom, ugye ön sem gondolja komolyan?.
39. vebgy* |Válasz erre: 22. bohumil-stejskal
2017-03-28 14:21:54 Fekete öves, Veterán
Hát igen...most én is összetenném a kezem azért a bennmaradásért, miközben full gáz az is, hogy ezért már mennybe fog menni az edzőnk...DE legyen úgy előbb !!!
38. norbi |Válasz erre: 37. tb
2017-03-28 11:35:23 Kék öves, Tag
Tudom, hogy két különböző ember, láttam én is az oldalon. Én arra gondoltam, hogy a becenév miatt keveredett a csapatba, de azért rákérdeztem, hogy tud e valaki bármi infót, hátha tényleg érkezik. :)
37. tb |Válasz erre: 36. norbi
2017-03-28 11:24:46 Piros öves, Őstag
Real Name: David González Plata
Ez nem a mi Nono-nk. Hiba.
Ő a miénk: http://www.transfermarkt.com/nono/profil/spieler/199132
36. norbi
2017-03-28 11:06:58 Kék öves, Tag
http://www.transfermarkt.com/nono/profil/spieler/152776

Hibának tűnik, tekintve a mezszámot és az azonos becenevet. Ha mégse, ti esetleg tudtok valamit?

1 2 3 4 5 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...