Banner

Hangpróbát is tartottunk az új stadionban

Szerző: Jáborcsik András | 2017-10-06 21:07:00

A Market Zrt.-nek köszönhetően szeptember 19-én illetve 26-án újabb 30-30 diósgyőri szurkoló tekinthette meg testközelből az épülő arénánk építkezését.

A második, 26-i bejárásra azért kerülhetett sor, mert a Market Zrt. munkatársai olvasták a honlapunkon, hogy milyen sokan lemaradtak az első túráról, ezért az ő kárpótlásukra rögtön lehetőséget adtak egy újabb stadionlátogatásra. Köszönet érte!


Ezúttal Mohacsek Károly építésvezető volt a kalauzunk, aki a stadiontúra előtt ajándékkal kedveskedett két születésnaposunknak, Balogh Attilának és Soltész Zoltánnak.

A szeptember 19-i csoport

A szeptember 26-i csoport


Az aréna töltőn keresztül a nézőtérre érve kísérőnk elmondta, hogy jelenleg a pályának az alépítmény része, az esővíz-elvezető készül. A hosszanti irányban kiásott gödrökben, a pálya közepétől a két vége irányában halad a főgerinc, onnan megy el a két oldalra a kivezető kutakhoz. A gödrökben dréncsövek vannak lefektetve. Épp akkor öntötték le teherautóról a szűrőrétegként szolgáló anyagot, amelyre geotextília kerül, majd a pályafűtés, végül a termőréteg elhelyezése következik.


A szeptember 26-i stadiontúra alkalmával már a pályafűtés csövezését kezdték el éppen lerakni a szakemberek. Mit mondjunk, elég érdekes látvány volt a piros színben pompázó pálya. (A lenti fotón a déli lelátó előtt már látszódnak a piros fűtéscsövek)


A pálya locsolásával kapcsolatos érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a főépület alatt, a játékos kijáró mellett jobbra és balra, a két-két raszter között található négy darab ciszterna, ami összegyűjti az esővizet. Ezek nem kerültek besüllyesztésre a talajba, hanem közvetlenül a lelátó alatt helyezkednek el. Azért kerültek így beépítésre, mert a lelátó alatt adott volt a tér. A ciszternákban a szintszabályzók úgy lesznek beállítva, hogy ha nem megfelelő szintet érzékelnek, akkor a fúrt kutakból fogják megtáplálni a rendszert. Mivel Magyarországon eléggé váltakozó az időjárás a csapadék mennyisége szempontjából, száraz idő esetén a kútból táplálják majd az öntözőrendszert.

A kutak hozamát illetően azt a tájékoztatást kaptuk, hogy több próbafúrást is végeztek, ahol mérték a hozamot és az alapján lett meghatározva, melyik kutak maradnak meg végül.

Láthattuk, hogy fölöttünk már elkészült a tető, a két sarokban már állnak a kivetítők tartószerkezetei és láthattuk a világítótestek tartószerkezeteit is, amelyeknek köszönhetően fényárban úszik majd az aréna.


Az északi lelátón tartottunk egy hangpróbát, majd elénekeltük a „Harmincan vagyunk” kezdetű dalt.


Az építésvezető elmondta, hogy a stadion az úgynevezett kerengő révén három oldalon, a főépület kivételével körbejárható lesz. Ennek a szintjén lesznek a média kiszolgáló helységei, ezért ez a rész lezárásra kerül majd. A kerengőben már elkezdték felszerelni a korlátokat.

Mohacsek Károly megmutatta nekünk azt a hat méter széles polikarbonát fényáteresztő sávot, amely a tetőszerkezetnek a pálya felőli oldalára van felszerelve. Ennek az a funkciója, hogy átereszti a természetes fényt, így jó időben nem kell majd mesterségesen táplálni a gyepszőnyeget.


Stadionvilágítással kapcsolatban kiemelte, hogy azt még a fű telepítése előtt fel kell szerelni, mert utána már nem lehet munkagéppel közlekedni a pályán.

Egyik szurkolótársunk a kispadok kialakításáról érdeklődött. Kérdése arra vonatkozott, vajon süllyesztett vagy normál kivitelű kispad lesz-e és milyen székekkel kerül majd felszerelésre.
A válaszból megtudhattuk, hogy ha süllyesztett kivitelű lenne, akkor már elő lenne készítve neki a süllyesztés, ebből következően normál lesz. Arról, hogy milyen székek lesznek a kispadokon, még egyeztetések folynak.


Egyik szurkolótársunk azt tudakolta, hogy a vasszerkezetek gyártása Magyarországon történik-e? A válaszból megtudhattuk, hogy itthon gyártják őket, több darabban érkeztek, és itt a helyszínen rakták össze őket és emelték be a helyére.

Következő állomásunk a készülő vizesblokkok és büfék megtekintése volt. Az illemhelyeknek külön bejárata és kijárata van, hogy körbe lehessen járni őket. Így remélhetőleg nem alakul majd ki tumultus. Ezek elkerülése érdekében bármelyik oldalon be lehet majd menni és ki is lehet jönni. Megtudhattuk azt is, hogy a büfékbe LED TV-k lesznek elhelyezve, hogy a közvetítést ott is nyomon lehessen követni.


Károlytól azt is megtudhattuk, hogy a Gomba áttelepítésre kerül egy új helyre a Kilencedik utca felé. Ahogy látható is volt, már elkezdték lebontani a diósgyőri szurkolók számára oly sok kedves emlékeket idéző kis épületet, de Károly ígéretet tett arra, hogy minden erejükkel arra törekednek, hogy valamennyi eredeti anyagot fel tudjanak majd használni az áttelepítés során.


Az északi lelátó alatti részen, az Andrássy utca felé eső részen levő épületen folyó munkálatokat megtekintve tájékoztatást kaptunk arról, hogy itt kap helyet majd egy nem meccsnapokon is folyamatosan nyitva tartó vendéglátóhely, a szurkolói bolt és a múzeum is. Az épület külső oldalán végig egy függönyfal lesz, tehát az Andrássy utca felől teljesen belátható lesz. Az épülettől egészen a Bakter kocsmáig egy közösségi tér, egy sétány kerül kialakításra.


Innen a főépület irányába vettük az irányt, de útközben egy pár pillanatra megálltunk a stadion észak-nyugati sarkánál. Itt kísérőnk felhívta a figyelmünket a sarkon található nagy alaplemezre, amely a beléptető kapuk alaplemezeként funkcionál.

A beléptető kapukra vonatkozó kérdésre azt a választ kaptuk, hogy hasonló, forgó villás kivitelű lesz, de modernebb változatban, mint a régi stadioné volt.

A főépületbe sajnos nem tudtunk bemenni, mert a földszinti rész éppen feltöltés alatt állt és munkagépek mozogtak benne. Kísérőnk, akinek egyébként a főépület kivitelezése a fő szakterülete, elmondta, hogy a gépészeti munkálatok kb. 75 %-os készültségi fokon állnak, de hasonló jó szinten állnak a villamossági alapszerelésekkel is. Ez utóbbi a betáp’ kábelek, a főkábelek telepítését, behúzását és a kapcsolószekrények elhelyezését jelenti.

Az építkezésen jelenleg 250-300 munkás dolgozik, de szinte minden szakterületen tudnának alkalmazni még szakembereket.

Az építésvezető azzal folytatta, hogy a főépület homlokzata három szekcióból fog állni és az egyes szekciókat egy szálcement burkolat fogja elválasztani egymástól. A legfelső szinten egy lamellás esővédő szerkezet lesz, alatta függönyfal, alul pedig egy színezett dryvit rendszert fogunk látni. A homlokzat színe világos szürkés-fehér átmenetű lesz majd. Továbbmenve, ahol a homlokzat kiemelkedik, oda fog felkerülni egy nagy DVTK logó.

Az esővíz elvezetésére vonatkozó kérdésre válaszolva Károly elmondta, hogy a tetőre zúduló esővizet a négy sarki pilonra felrögzített esőelvezető csatornákon vezetik le, amelyek a felszín alatt bekötnek a csapadékvíz elvezetésére szolgáló gerincvezetékbe.

A déli oldali lelátóhoz érve ismét felmentünk a nézőtérre, majd átsétálva a napos oldalra, szemből tekinthettünk rá a főépületre. Ennek első szintje lesz a VIP terasz. Ha jó idő van, akkor kint is meg lehet majd teríteni és állófogadásokat lehet tartani, közben pedig nézni a meccset. A második szinten SKY-BOX-ok lesznek, végig üvegfallal és két sor lelátóval. A felső szint – amint azt a kerengővel kapcsolatban már említésre került - a média szintje lesz, itt lesznek a televíziós és rádiós közvetítő állások, illetve innen tudósíthatnak majd az újságírók.


A stadiontúra végén a kijárat felé menet egy közös fotó erejéig még egy pillanatra megálltunk a beléptetőkapuk helyénél. Ott jártunkkor már látszódtak kapuk aljzatai. Megtudtuk, hogy egy sarokban négy darab beléptető kapu lesz, ami azt jelenti, hogy a hazai szurkolók beléptetésére összesen 12 darab kapu szolgál majd.


Ugyanitt mutatta meg nekünk az építésvezető a stadion díszkivilágítására szolgáló elemeket. Eszerint a pilonok tetejére kettő darab U-szelvény kerül felszerelésre, erre fognak rácsúszni a 9 méter hosszú lámpatestek, amelyek belsejében futó LED-szalagok fogják megvilágítani a külső teret.


Remélhetőleg, a következő stadionbejárás alkalmával már a gyepszőnyeget is testközelből csodálhatjuk meg!


Ez az összefoglaló nem jöhetett volna létre "grosser" szurkolótársunk segítsége nélkül! Nagyon hálásak vagyunk neki érte!

És természetesen köszönjük a fotókat Max-nak!








És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 > 

32. vebgy* |Válasz erre: 30. dvtk64
2017-10-10 22:33:19 Fekete öves, Veterán
Én hibrid füvet olvastam valahol...30 %-ban műanyag szálakkal.
31. vebgy* |Válasz erre: 18. wexeye
2017-10-10 22:31:19 Fekete öves, Veterán
Van egy olyan érzésem, hogy te szeretnéd is , ha csak 4 ezren lennénk az újdonság varázsa után az új stadionunkban...
30. dvtk64 |Válasz erre: 29. Bobák Kornél
2017-10-10 22:03:54 Piros öves, Fanatikus tag
Maradjunk annyiban, hogy a fűnek a legolcsóbb megvilágítást a nap adja. Mesterséges megvilágítás esetén elég a kék és vörös színtartományt adni, hiszen a nap teljes színtartományából is csak ezt a két színt hasznosítják fotoszintézis során. Mivel a füvet nem virágzásra serkentik ebben az esetben a vörös összetevőt nagyon le lehet csökkenteni.
A grupinál lehetett látni ilyen téli pálya világítást. Úgyhogy biztos vagyok a szakemberek kivitelezésében és módszereiben. Szép és jó gyepszőnyegünk lesz. Nem ezen fog múlni a jó szereplésünk.
29. Bobák Kornél* |Válasz erre: 26. mr-d
2017-10-10 21:43:56 Fekete öves, Veterán
Nem vagyok ugyan a kérdés nagy szakértője, csak egyszerű kerttulajdonos, aki látott már füvet életében. :)
Szerintem akár vetett fű, akár gyepszőnyeg, mindkettőnek meg kell telepednie, hogy ne úgy járjunk, mint a Dél-afrikai VB-n, hogy a játékosok nagy téglákat rugdostak ki a gyepből. Szerintem a kandeláberek hideg fényű világítása nem pótolja a Napot semmilyen vonatkozásban, a pálya fűtése pedig még rossz hatással is lehet, mert a gyökerénél szárítja a talajt. A megtelepedéshez, a növekedéshez inkább nedvesség szükséges.
Mindezek alapján szerintem az utolsó órában vagyunk.
28. betyarok
2017-10-08 15:45:23 Fekete öves, Őstag
Szeretném megkérdezni a fikázóktól, hogy eddig életükben hány négyzetméter aluhabot kentek fel és hová, valamint hány négyzetméter gyepszőnyeget telepitettek? Az igaz, hogy fejvakarós az, hogy a grupamában vagy miben fölszedték a gyöpöt, Felcsúton meg katasztrófális. De hát csak értenek hozzá - az biztos, hogy nem úgy működik mint az udvaron a diszgyöp.
Amúgy pedig nyugtával dicsérd - vagy szidd - a napot!
27. wexeye
2017-10-07 20:18:30 Fekete öves, Őstag
Nem szar minden,ahogy nem minden sunshinehappy. A következmények nélküli országban nekem akkor is bosszantó,ha korlátlan milliárdok mellett nem úgy valósul meg valami,ahogy vetítették. Konkrétan nem úgy fog kinézni,ahogy a videókon mutogatták. Hogy ez miért,ki miatt és hogyan lehet,azt igenis meg kell kérdezni,felelőst találni,nem tapsolni a szarnak. A fű ehhez képest smafu,annyi csak hogy azon kéne focizni...
26. mr-d
2017-10-07 16:36:24 Fekete öves, Őstag
a fűkérdéshez:
http://www.csakfoci.hu/magyar-foci/nb-i/fradi/vilagsztarok-miatt-kellett-felturni-a-groupama-arenat-a-derbi-elott-foto
https://ulloi129.hu/2017/09/08/ket-nap-alatt-hajtottak-vegre-a-gyepcseret/

tegyük hozzá, hogy eredetileg 240 millióba került a Groupama gyepszőnyege, amit garanciában fél év után cseréltek 2015 telén. nem tudom milyen fű lesz nálunk. vetett fűnek természetesen jóval több idő kell, de fűtéssel, mesterséges napoztatással rövidíthető a használatbavételi idő. minden csak pénz kérdés. egyébként is a karbantartás minősége lesz a kulcskérdés, milyen minőségű gyepünk lesz hosszabb távon.

szerk: multifunkciós stadionban értelmetlen a vetett fű, mint a fenti példa is mutatja, tehát először a stadion felhasználását kell tisztázni
25. Bobák Kornél* |Válasz erre: 23. pirosfehér 1910
2017-10-07 12:34:44 Fekete öves, Veterán
Amekkora a Szinva mostanában, nagy kockázatot nem vállalsz. Úszógumit ne vigyél! :)
De látod? Te is csak ígérgetsz, megvalósítás meg semmi. :)
24. laca |Válasz erre: 14. Bobák Kornél
2017-10-07 12:05:24 Lila öves, Fanatikus tag
Azért ez nem pontosan így van. A csirkeólat sem a Groupama üzemelteti, csak a nevet vette meg vagy 10 évre. Van a Luss Kft. vagy kicsoda, ők üzemeltetik, a Groupama is nekik fizet. ők adják ki a stadiont a koncert és egyéb rendezvényszervezőknek, az MLSZ-nek stb.

ezt találtam most róla: https://hu.wikipedia.org/wiki/Groupama_Aréna

van egy érdekesség is, az első bajnoki gólt Busai lőtte :)
23. pirosfehér 1910 |Válasz erre: 18. wexeye
2017-10-07 10:39:13 Barna öves, Fanatikus tag
Kész. Semmi se lesz. Stadion se. Szar minden. Megyek a Szinvának azonnal.

1 2 3 4 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...