Banner

A másodosztályból a Magyar kupa döntőjébe - miskolciszemelvenyek.blog.hu

Szerző: objektív | 2020-02-27 13:05:00

A diósgyőri futballcsapat hatszor játszott kupadöntőt 110 éves története során. Ebből a hat "döntőzésből" sajnos csak kettőt sikerült megnyernie. Nem olyan régen foglalkoztunk az első - második világháború alatti - döntővel, most a második, 1965-ben történt szereplést vesszük gorcső alá. Ennek a menetelésnek az értékét jelentősen növeli, hogy a csapat másodosztályú tagsággal rendelkezett, így harcolta ki a döntőbe jutást, két elsőosztályú gárdát is búcsúztava a mérkőzések során.

A másodosztályú bajnokságban

A másodosztályú szezon végül sikerrel zárult, ugyanis a DVTK feljutó, második helyen végzett. Nagy küzdelemben sikerült elérni ezt a helyezést, hármas holtversenyben voltak a Haladás és az Egyetértés csapatával, de tőlük jobb gólaránnyal. Így a döntőben már azzal a tudattal léphettek pályára, hogy a következő szezont ismét a legjobbak között kezdik. De nem szaladjunk előre ennyire!

Az NB1-ből 1964-ben kiesett Diósgyőrben a szakmai munkát továbbra is Nagy György irányította a szezon kezdetekor. Őt a nyári szünetben - a bajnokság félidejében -, a Székesfehérvári Vasas és a Budafoki MTE elleni vereségek után állították fel a kispadról. Utódja Preiner Kálmán lett, aki előtte a Csepel kispadján ült. Vele sikerült a feljutás, pedig az Egyetértés elleni hazai vereség után nagyon messze kerültek tőle. A fővárosiak elleni vereséget követően azonban már nem szenvedtek vereséget, annak ellenére sem, hogy az említett meccs alatti rendbontás miatt - mondjuk ki nyíltan, Müncz játékvezető ordenáré módon csalt - a következő két hazai meccset Egerben jatszották.

Menetelés a döntőig

A kupa lebonyolítási rendszere nagyon érdekes volt, bár eddig nem tanulmányoztam különösebben a MK és MNK sorozat egyes lebonyolítási rendjeit. Szóval, a csapatokat 16, egyenként 16 csapatos csoportokba osztották, ahonnan egyenes kiesési rendszerben a győztes juthatott tovább, így alakult ki a nyolcaddöntő mezőnye.

A diósgyőriek a MÉMTE ellen kezdték a kupaszereplést, a népkerti pályán 2000 néző előtt diadalmaskodtak 3-1-re. A gólokat Oláh (2) és Deák szerezték.

A második mérkőzésen Gyöngyösön vendégszerepeltek, ott 1200 néző volt kíváncsi a csapatra, akik jórészt szomorúan mentek haza, hiszen a vendégek 6-1 arányban diadalmaskodtak. A gólokat Sikora (3), Vári (2) és Kovács szerezték.

Olvasd el a teljes cikket >>>

forrás, fotó: dvtk.eu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
4. Pele1958
2020-03-01 09:37:23 Kék öves, Tag
A kép bal szélén látható házak egyikében nöttem fel és laktam ott 27 évig.
Ott volt a "gyerekszobám"-jó hosszú volt a Szabó Jenő utca(ma Topiczer).
Csak úgy jönnek az emlékek ahogy a képre nézek!
Régen volt, talán igaz sem volt.
Boldog fiatalságom ott van a képen!!!
2020-02-27 20:06:42 Barna öves, Fanatikus tag
Itt szorongtam az Aranycsapat idején 20-25 ezer emberrel együtt a nemzetközi kupameccsek idején.
Micsoda meccsek! Rapid Wien, Dundee United, Kaiserslautern, Hajduk Split, Celtic, Besiktas és a többi bajnoki meccs.
Óriási szurkolások, pl. Besiktas ellen 5-0!!!
2020-02-27 20:01:45 Barna öves, Fanatikus tag
Micsoda kép! Az előbb írtam egy másik cikkhez, hogy most milyen gyönyörű Stadionunk van!
De ezt a képet meglátva is megdobban a szívem!
Ha már az 1965-ös MNK-döntőről beszélünk ebben a visszaemlékezésben, akkor nem illik ide ez a kép.
Ha jól tudom ezt a formáját a DVTK Stadion 1969-ben nyerte el.
A visszaemlékezés ennek ellenére kiváló szakmai munka!
1. toki*
2020-02-27 13:57:30 Fekete öves, Veterán
Komoly! Meg maga történet is!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...