Banner

Nyugdíjig ne tervezz az NB I-ben!

Szerző: Jáborcsik András | 2021-01-26 18:26:00

Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest az NB I-ben csak két vezetőedző maradt a helyén, ez alighanem világrekord a maga nemében. A csakfoci.hu a ZTE sportigazgatóját, Sallói Istvánt kérdezte arról, milyen okok vezethetők vissza arra, hogy ilyen gyakoriak az edzőváltások az NB I-ben.


Az NB I most futó idényében legutóbb Diósgyőrben történt edzőváltás, amikor is január elején a mindösszesen 30 napot hivatalban lévő Geri Gergely helyére Zoran Zekicet nevezték ki, így tizenhat forduló elteltével ez volt a hatodik csere a kispadon – a DVTK-nál pedig a második.

Önmagában az a mutató is felettébb látványos, hogy a bajnokság felénél már öt együttesnél is történt edzőváltás, ennél is durvább azonban az a kimutatás, ami mindössze egy évet vesz alapul. Szembetűnő, hogy milyen drasztikus változáson esett át egy év alatt az NB I-es edzői garnitúra 2020 januárjához képest: az előző kiírásban is a ligában szereplő 10 csapat közül csak a Ferencvárosnál és a Puskás Akadémiánál ül jelenleg is ugyanaz a vezetőedző a kispadon, mint 2020 januárjában, vagyis a legszerényebb számítások szerint is a csapatot irányító edzők 80%-át elküldték az elmúlt egy év során – ez alighanem világrekord az élvonalbeli bajnokságokat figyelembe véve.

És akkor még nem vettük figyelembe az előző szezon 2 kiesőjét, ott sincsenek már a helyükön az egy éve még pozícióban lévő szakemberek.


Sallói István: A mai felgyorsult világban és azon belül a fociban mindenki igyekszik gyors sikereket elérni. A futballban a tulajdonosok látni akarják a befektetett összegek eredményét, ezért kevés helyen van türelem az edzők felé. Itthon a tizenkét csapatos NB I-ben olyan nagy az eredménykényszer, hogy egy-egy rossz sorozattal könnyen kieső helyre sodródhat egy csapat és ilyenkor nagy nyomás alá kerül a klubvezetés. Bajnokság közben a kereten nehéz jelentősen korrigálni, ezért általában az edzőváltás jelentheti a reményt, a megújulásra. Ez így egyszerűnek tűnik és a szurkolók, a média is általában ezt a lépést várja a vezetőségtől, de azért számunkra ez ennél sokoldalúbb döntést igényel. Az új edző nyilván más elképzeléseket akar megvalósítani, amelyekhez más játékosokat képzel el, így azok a játékosok ,akik az előző edző elképzeléshez igazodva érkeztek, esetleg partvonalon kívül kerülhetnek, plusz minden edző azonnal új igazolásokat szeretne, ami ugyancsak emelheti a büdzsét.


A ZTE sportigazgatója szerint alapvetően a játékoskeret minősége határozza meg az edzők mozgásterét, mert meggyőződése, hogy a tavalyi Kaposvárral még Mourinho sem tudott volna bennmaradni. Ezek alapján természetesen azoknak is megvan a felelősségük, akik a keretet kialakítják, így a sportigazgatóknak is, vagy bárkinek kluboktól függően, akik ebben részt vesznek.

Rövidtávon viszont az edzőké a felelősség sajnos, pedig ahhoz, hogy kiderüljön melyikük mennyire alkalmas a feladatra, legalább 3 átigazolási időszakra szükségük lenne. Ezt a mostani 12 csapatos NB I-ben csak a legritkább esetben kapják meg az edzők. De a leggyorsabb változást, ami a bennmaradást jelentheti adott esetben, sajnos az edzőváltással lehet csak megoldani. Pedig az állandóság erőt ad egy klubnak és tervezhetőbbé válnak a folyamatok, de nálunk a kiesés több száz milliós veszteséget jelent egy klubnak és ezt bármi áron megpróbálja mindenki elkerülni.


Edzők az NB I-ben a 2020/2021-es szezonban:

NB I-es edzők 2020 telén 2021 telén
Ferencváros Szergej Rebrov Szergej Rebrov
MOL Fehérvár FC Joan Carrillo Márton Gábor
Puskás Akadémia Hornyák Zsolt Hornyák Zsolt
Paksi FC Osztermájer Gábor Bognár György
Mezőkövesd Kuttor Attila Pintér Attila
Budapest Honvéd Giuseppe Sannino Pisont István
Újpest Nebojsa Vignjevic Michael Oenning
Kisvárda Dajka László Supka Attila
ZTE FC Dobos Barna Boér Gábor
Diósgyőr Feczkó Tamás Zoran Zekic

Tovább a csakfoci.hu-ra a teljes cikkre >>>>>


forrás: csakfoci.hu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

17. tamaskpt |Válasz erre: 15. Bierkoff
2021-01-28 15:07:28 Piros öves, Őstag
Sok választása nem volt a Barcikának, hallani hogy a Zete némi fű alatti pénzzel is megkínálta a csapatot érte. Az meg ott nagy kincs.
Mindenesetre pár, a képességei alapján egyértelműen a másodosztályra sem alkalmas játékost az egész felkészülés alatt hitegetett azzal hogy mennyire elégedett a munkájukkal, mennyire számít rájuk. Aztán ezek voltak az elsők akik csapták a hisztit Vitya alatt, hogy miért nem játszanak.
16. Izsák20 |Válasz erre: 15. Bierkoff
2021-01-27 22:00:42 Piros öves, Őstag
De amilyen véleménnyel voltak róla a játékosok...
15. Bierkoff |Válasz erre: 14. Izsák20
2021-01-27 21:55:04 Fehér öves, Újonc
Hogyan tudta xarban hagyni a Kazincbarcelonát?
Júniusban írt alá és két hét múlva Ők engedték el, mert első osztályú ajánlatot kapott.
Március és Augusztus vége között még meccset sem játszottak az NB2-ben.
14. Izsák20 |Válasz erre: 13. tamaskpt
2021-01-27 20:37:52 Piros öves, Őstag
Barcikat is szarban hagyva lelépett.
13. tamaskpt |Válasz erre: 10. Izsák20
2021-01-27 19:59:52 Piros öves, Őstag
Én is örülök neki hogy nem jött. Akkor most szerintem a Csákvár ellen készülnénk, nem a Budafok ellen.
12. fekete-peter |Válasz erre: 8. notoriusbg
2021-01-27 14:45:28 Barna öves, Tag
Ha te mondod, Vlagyimir, neked elhisszük! :)
11. Realitie
2021-01-26 23:31:04 Narancs öves, Lelkes újonc
Sallói jól gondolja, jól látja és úgy néz ki hogy jól csinálja mert ki is mondhatja és ki is mondja, hogy szerinte mi a probléma, annak ellenére hogy neki is jutott egy tulajdonos. Érdekes. Zalaegerszegen szakmázik a tulaj véleménye van, igazol is játékost, de valószinüleg beszélnek egymással és ha nem is mindig egy a nyomtáv, van egy párhuzam kettejük között ami jelenleg pozitivan hat az edzö munkájára. Financiálisan van egy határuk, ennek megfelelöen van egy céljuk, tudják honnan merithetnek, miböl épitkezhetnek és kialakult egy stratégia. Ennek megfelelöen hoznak játékost. Kézben vannak a dolgok. Kialakult kevés pénzböl egy egészen jó szerkezetü csapat és úgy néz ki hogy az edzö rendelkezik azzal a képességgel hogy kialakitsa az erre a játékoskeretre illö jatékfilozófiát. Neki ez a dolga, és hogy elkészitse stábjával az edzestervet vezesse az edzést, meccseljen, ismerje fel a hibákat,csatoljon vissza,kontrollláljon és ha kell legyen alternativája. Van mellette egy sportigazgató aki támogatja, akine van agya és érti mi miért történik edzésen és a mérközésen. Érti mert játékos volt és tanul hozzá mindig és ezáltal lesz több, igy tud az idö múlásával jobb döntéseket hozni. Kialakul egy struktura, egy bázis ami lehet egy Club hosszútávú szakmai koncepciójának az alapja.
Ez csak erös emberek tulajdonsága, a gyengék meg készen kapott olasz koncepcióval szaladgálnak fehervárra meg felcsútra.
10. Izsák20 |Válasz erre: 7. tamaskpt
2021-01-26 23:24:12 Piros öves, Őstag
Ha jól tudom Boér neve itt is felmerült egyszer amikor Fernandot elküldték. Kövezzetek meg de én örülök neki, hogy nem jött ide több negatív, mint pozitív vélemény van róla.
9. zaphod |Válasz erre: 6. tamaskpt
2021-01-26 21:53:38 Fekete öves, Őstag
nem ugyanez látszik, mindkettő teljesen más eset. pontosabban az NB1-es eseteket is saját magukban kellene vizsgálni, de ezekben az esetekben jellemzően mindig valamilyenfajta szakmai inkompetenciára lehet visszavezetni a dolgot.

Lampard azért bukott meg, mert nagy volt rá a kabát, de ezt már lehetett róla tudni a szezon elején is. Tuchelnek meg eredményei is voltak, de összeveszett a sportigazgatóval. De ezeket teljesen értelmetlen az NB1-gyel összevetni, topligák, topfoci, és Tuchel top szakember is.
2021-01-26 21:34:27 Kék öves, Tag
Az eddigiek mellett Megemlíteném azt a szempontot is, hogy egy edzőt ugyanúgy ki tudnak csinálni a játékosok, akár egy profitorientált vállalatnál a beosztottak a főnöküket, mondjuk egy zsíros előléptetés reményében. Alapesetben ehhez kell egy hangadó, aki maga mellé gyűjt néhány tudatos főkolompost/kevésbé tudatos, befolyásolható (akaratgyenge) játékost és mondjuk elkezdenek másképp játszani, mint a csapat érdeke kívánná. Na de vágjátok ti ezt szerintem.
A zöldeknél én úgy látom, kellett adni egy csomó pénzt Rebrovnak igazolásokra, plusz be kellett vállalni, hogy adott esetben az addigi közönségkedvenceket kipattintja a csapatból és így sikerült az ő irányába billenteni a mérleget (most csak a hatalmi viszonyokra gondolok). Ha valaki nem jól muzsikál, azonnal leszedi, az esetleges klikkek kialakulására meg gondolom, tud közben figyelni...
Szóval jómagam ideális esetben korrekt játékosokat feltételezek, akik mindig a legjobbjukat próbálják előadni - de azon sem akadok ki, ha egy új edző kér maga mellé néhány "saját" embert. Ez csak hatalomtechnika, a teljes projektnek csak egy része, bár nem jelentéktelen ugyebár...
A lényeg számomra: a Csapat sikere. (Jelen helyzetünkben: a bentmaradás!)

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...