Banner

Minket ne sértegessen és ne fenyegessen senki!

Szerző: Jáborcsik András | 2024-02-22 22:39:00

Ha mi tiszteletlenek voltunk, akkor mit lehet mondani rátok?


Megdöbbentő zárófelvonással ért véget a tegnapi Euroliga negyeddöntő mérkőzés. A vendégcsapat vezetőedzője és játékosa olyan kijelentéseket tett a meccs utáni sajtótájékoztatón a miskolci közönségre, ami megbotránkoztató és példa nélküli volt. Az emberben felmerül a kérdés, hogy itt bárki bármit mondhat ránk, el kell néznünk neki?


A francia csapat 22 éves belga játékosa, a mérkőzésen 11 pontig és 6 lepattanóig jutó Maxuella LISOWA MBAKA tiszteletlennek nevezte a miskolci közönséget és sokak megdöbbenésére a "we kill them" kifejezést használva azt mondta, hogy "megöljük őket" otthon a második meccsen.

Nyilatkozatának ez a része a következőképpen hangzott:


"Jobban kell teljesítenünk, megvan az esélyünk hazai pályán, hogy kiharcoljuk a harmadik meccset, hogy bosszút álljunk a hazai csapaton és a szurkolókon, akik tiszteletlenül viselkedtek. Úgyhogy igen, remélem otthon Villeneuve-ben megöljük őket és akkor meglesz újra az esélyünk két hét múlva, hogy megmutassuk, hogy kik is vagyunk."


A francia együttes vezetőedzője, Rachid Meziane - aki egészen bizonyosan sok-sok parázs hangulatú csatát megélt már pályafutása során - a csapatát ért inzultus miatt panaszkodott. A belga válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedő Meziane lehülyézte azokat a szurkolókat, akik szerinte tiszteletlenek voltak velük szemben.


"Ahogy elmondta (a játékosára mutat), hallottunk néhány hülyét a lelátóról és úgy gondolom nem azért vagyunk itt, hogy inzultáljanak minket és tiszteletlenek legyenek velünk. Szerintem a klub felelőssége ezzel a témával foglalkozni és megoldást találni. Mi kosárlabdázni jöttünk, nem azért, hogy inzultáljanak minket."


A kiragadott mondatok 0.39-nél és 2:18-nál:


A sajtótájékoztatón tolmácsként jelenlevő hölgy érdekes módon le sem fordította ezeket a mondatokat, úgy tett, mintha el sem hangzottak volna. A sajtótájékoztató végén össze is súgtak, mintha azt kérdezné Mbaka az edzőjétől, hogy szerinted lefordította, amit mondtunk?


A nemzetisport.hu-n megjelent tudósításban a francia edző nyilatkozatában a "néhány hülye ember" helyett "furcsa magatartást tanúsító közönség" -ről írnak.

Rachid Meziane:

Jól kezdtünk, de egy idő után elvesztettük a fókuszt. A furcsa magatartást tanúsító közönség támogatásával a hazai együttes visszajött a meccsbe. Sajnos képtelenek voltunk a saját játékunkat hozni, emiatt nem nyertünk. Elemezzük a hibákat, és egy hét múlva szeretnénk megmutatni, hogy többet tudunk. Azért dolgozunk, hogy két hét múlva is legyen még meccs.


Számomra érthetetlen, hogy miért kell elkendőzni, elhallgatni a dolgokat, illetve miért kell megváltoztatni a nyilatkozatot? Igen is, vállalja mindenki a felelősséget a szavaiért!


Pedig nem így indult a mérkőzés. A csapatok bemutatásánál a közönség illedelmesen megtapsolta a franciákat, kifejezve ezzel elismerését amiatt, hogy a Villeneuve d"Asq hozzánk hasonlóan "kiscsapat"-ként - akik eltörpülnek a nagyok mellett - bravúrral került a legjobb nyolc közé, ahova senki sem várt, sem őket, sem minket. Ahogy előzetesen várni lehetett, női kosárlabdában Európában meglehetősen szokatlan, a fizikai erejükre és a gyorsaságukra épülő kosárlabdát játszanak, ahol az egyes játékszituációk, palánk alatt megmozdulások megítélése játékvezetői szempontból nagyon nem könnyű feladat. Érdekes módon az első félidőben mégis mi felénk záporoztak a személyi hibák, az egyik negyedben, amikor az ötödik hibánkat kaptuk, a franciáknak még csak egy volt. A végére azért valamennyire kiegyenlítődött a faultok aránya, 18-14 volt a meccs végén.


Az a jelenet, ami miatt tiszteletlennek minősítették a franciák a diósgyőri közönséget, a harmadik negyed nyolcadik percében zajlódott le. A Villeneuve játékosa, Kariata Diaby ekkor szenvedett sérülést a palánkunk alatt, majd ölben vitték le a pályáról. Az mérkőzés felvételét visszanézve tisztán látható és hallható, hogy az ilyenkor megszokottaknak megfelelően a közönség sportszerűen megtapsolta a sérült játékost. Az ultraszektorban volt 2, azaz kettő néző, akik a középső ujjukat mutatták a franciák felé. de még le sem ültették a kispadnál a sérült játékost, az ultrák már belefogtak a következő rigmusba.

A meccs felvételén 1:23:05-től látható a jelenet:


Azt gondolom, hogy néhány szurkoló viselkedése miatt nem lehet minősíteni 3.000 embert! Ez teljességgel elfogadhatatlan. Itt mindenki azt hiszi, hogy belénk törölheti a cipőjét, válogatás nélkül sértegethet minket? Az igaz, hogy Meziane néhány hülyéről beszélt, de az, hogy ezt inzultusnak nevezi, az enyhén szólva nevetséges. Az meg, hogy a játékosa a "we kill them" kifejezést használja és bosszút emleget, egyenesen vérforraló.

A facebookon többen is voltak, akik védelmükbe vették Mbakát, hogy biztos valami Franciaországban elterjedt, feketék között használatos szlenget használt, de könyörgöm, Magyarországon vagyunk, itt ez nem elfogadott.

Ugyanazt tudom mondani, mint a Fenerbahce meccs után, hogy teljeséggel kizártnak tartom, hogy Völgyi Péter és bármely játékosunk is ilyen tiszteletlenségre vetemedjen az ellenfelet és azok szurkolóit illetően bármely idegenbeli meccs utáni sajtótájékoztatón. Ez tisztán intelligencia kérdése.


A Villeneuve honlapján egyelőre sem tudósítás, sem nyilatkozat nem olvasható a mérkőzéssel kapcsolatban és a facebook oldalukon sem olvasható egyetlen negatív komment sem a miskolci közönséggel kapcsolatban.

Talán jobban tették volna Meziane-ék, ha azon gondolkoznak el inkább, hogyan is tudták 17 pontos előnyről 12-vel elveszíteni a csatát és nem hergelnék maguk ellen a miskolci szurkolókat.


A közösségi médiában több szurkoló is hangot adott annak a véleményének, hogy várja a diósgyőri klub reakcióját a sajtótájékoztatón elhangzottakkal kapcsolatban. Én is így vagyok vele ...



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 5 > 

47. vebgy* |Válasz erre: 46. IEVVV
2024-02-26 18:14:23 Fekete öves, Veterán
Hoppá...
46. IEVVV |Válasz erre: 40. Elemér
2024-02-26 14:00:43 Lila öves, Fanatikus tag
Oké… a bírókat azért lehet hatni.
Amúgy nem is értem, h pl. a miskolci meccsek kapcsán a vendégcsapat és a játékvezetők miért egMás melletti hotelekben vannak Tapolcán?
Miért nem lehet a játékvezetőket eldugni a Citybe, a Palotába vagy az Öreg Miskolczba??
45. Elemér |Válasz erre: 42. Geotic
2024-02-24 09:57:45 Lila öves, Őstag
Pénzbüntetést kaptunk, ennyi következménye lett.
2024-02-23 22:21:50 Barna öves, Őstag
Van már beszámoló a honlapjukon, nincs benne semmi különös. Csak a meccs alakulását írják le, megemlítve Diaby sérülését, és hogy a 2. meccset muszáj megnyerniük, hogy megmaradjon a remény a Final Four-ra.
43. Fähmel |Válasz erre: 39. rugoka
2024-02-23 18:08:00 Kék öves, Tag
Legfeljebb megkérjük a Sepsi testvéreket, hogy tanúskodjanak mellettünk. Ha jól emlékszem, őket nem érte atrocitás... :)
42. Geotic |Válasz erre: 38. Fähmel
2024-02-23 17:45:47 Piros öves, Őstag
Ha jól tudom, a "banya" leöntésének nem lett nyilvánosan komolyabb következménye, nagyon meglepne, ha ennek lenne...
Konkrétan a semminek.
2024-02-23 17:44:40 Fekete öves, Veterán
Mindenesetre így már élesebb lenne egy újabb itteni meccs... reméljük megkíméljuk őket ettől..
40. Elemér |Válasz erre: 37. IEVVV
2024-02-23 17:35:44 Lila öves, Őstag
Szerintem ők hallgatni fognak, mert Pisti ha csatolja a sajtótájékoztató felvételét, abból ők jól nem jönnek ki. Illetve indirekt nyomásgyakorlás lesz.... Bíróküldésbe már nem tudnak beleszólni, mert az megvan előre, kérdőjelesen a harmadik meccsé is.
39. rugoka |Válasz erre: 36. Fähmel
2024-02-23 16:37:01 Piros öves, Tag
Akkor jó!:)
A baj az lehet ebből, hogy ők (ellenfelek, FIBA) nem értik és nem is kultiválják az itteni szurkolói szokásokat, no pláne női kosármeccseken. Csak hogyha több csapat is jelezni fogja ezt, akkor bajban lehetünk.
38. Fähmel |Válasz erre: 37. IEVVV
2024-02-23 16:35:15 Kék öves, Tag
Szeretném remélni, hogy a FIBA ilyen mutogatásokkal nem foglalkozik. Ha meg elővennének valami komolyabbat, akkor nagyon kilógna lóláb, mert azt azonnal jelezniük kellett és jelezték is volna.

1 2 3 4 5 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...