Banner

Lehet-e videójátékokkal javítani a magyar futballklubok hírnevét?

Szerző: dfcwolf | 2024-02-27 10:43:00

Van, akinek a karosszék, van, akinek a pálya füve a vonzóbb

Nem sok olyan dolog van, ami képes egyszerre fájdalmat és örömet is okozni, mint a sport: egy nemzet számára büszkeséget jelent egy-egy nemzetközi siker, ha pedig az elmarad, akkor hirtelen mindenki tudni véli az okát, vagy legalábbis megpróbálja megmagyarázni a kudarcot. A labdarúgásra pedig mindez fokozottan érvényes: a nemzeti válogatott egy-egy sikere napokig tartó eufóriát idéz elő, sikertelensége szinte mindenkinek személyes szomorúságot okoz.

A válogatott egy-egy jó szereplése után tízezrek kezdik az adott játékos nevével és számával ellátott mezt hordani, jelentősen megugrik a futballozni vágyók száma, sőt, a meccsekre is nő a jegyeladás. Közös az öröm, a jó cselezést napokig vagyunk képesek felidézni beszélgetésekben, a gólszerzőt mindenhol ünneplik, dicsőségének fényében mindenki meg akar mártózni, hiszen ki ne akarna a sikeresekhez tartozni?

Mindez, ha kisebb mértékben is, de jellemző a klubcsapatokra is. Egy-egy város fociklubjának is vannak kisebb-nagyobb sztárjai, akikért lehet rajongani, akiknek lehet szurkolni, s akiket mindenki szeretne a nemzeti válogatottban is viszontlátni. A magyar klubok meccseinek látogatottsága meglehetősen változó, vannak, akiknek lelkesebb a drukkertábora, mások nem annyira népszerűek. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen számos tényező van, amely befolyásolja, hogy egy-egy mérkőzésre hányan látogatnak el.

Természetesen, minél jobb formában van egy csapat, annál népszerűbb lesz a nézők körében is, illetve ha unalmas, fáradt játékra számítunk, mi magunk is inkább otthon maradunk.

Van, akinek a karosszék, van, akinek a pálya füve a vonzóbb

Természetesen van, akit még a legjobb meccs ígérete sem képes kimozdítani a karosszékéből, s meggyőződéssel vallja, hogy az online szerencsejáték az 32-reden Magyarországon a legjobb választás, ha szórakozásról van szó. Örök vitatéma lehet, hogy az online játékok nyújtanak-e jobb időtöltést vagy a hús-vér mérkőzés, ez egy olyan kérdés, amelyben még nem született közmegegyezés.

Annyi azonban bizonyos, hogy a két szemben álló tábor jó eséllyel találkozhat félúton, ha a labdarúgással kapcsolatos videójátékokról van szó. Aki szereti a focit, esélyes, hogy szereti a focis videójátékokat is, aki pedig egyébként is a monitor előtt szeret játszani, szívesen kipróbálja a szórakozásnak azt a formáját is, amikor ő maga lehet edzője, menedzsere egy-egy csapatnak. Megtanulhatjuk, miért fontos a csapatszellem, miért és mikor kell edzéseket tartani, mikor kell pihentetni egy-egy játékost. Mindezt megtehetjük a gombok nyomogatásával anélkül, hogy akár egyetlen alkalommal is le kellene izzadnunk, miközben vég nélkül rójuk a köröket a pálya szélén.

Azonban a videójátékok nemcsak arra jók, hogy a futballról általában szerezzünk tudást, arra is kiválóan alkalmasak, hogy népszerűsítsenek játékosokat, csapatokat, akár még edzőket is. Ha adott a lehetőség, hogy egy magyar videójátékos olyan játékkal játsszon, amelyben magyar csapatok is szerepelnek, esélyes, hogy nagyobb érdeklődéssel fordulunk személyesen is az adott klub felé, elkezdjük követni a meccseket, a csapattagokat, talán még a pályára is kilátogatunk, hiszen a játékban is kamatoztathatjuk a való életben megszerzett ismereteinket. Mindezt természetesen úgy, hogy közben ténylegesen mégsem nekünk kell az utánpótlással, a játékosvásárlással vagy a sportsérülésekkel foglalkozni.

Ebből a felállásból mindenki profitálhat

Ki ne szeretne a saját városának csapatával játszani online is? A játékélményt is növeli, ha olyan játékost mozgathatunk a virtuális pályán, akinek passzait, góljait élőben is láttuk. Éppen ezért van kimagasló jelentősége annak, ha a legnagyobb videójáték-fejlesztők egy-egy magyar labdarúgót, netán egy egész magyar klubcsapatot beillesztenek az adott játék kínálatába.

Mindehhez persze arra is szükség van, hogy klubcsapataink a való életben is egyre jobban szerepeljenek, mert a videójátékos sem szívesen meccsel a vesztesekkel, ő is nyerni akar, ahhoz pedig az kell, hogy jó játékosokat mozgathasson, akiktől el is várható az eredmény.

Egymásra ható folyamatokról van tehát szó, amelyekből mindkét fél profitálhat: a videójátékos kedvet kaphat a valódi meccshez, s a meccsrajongónak is lehetősége lesz arra, hogy kedvenceit győzelemre vigye az online világban.

Jelenleg erre csak korlátozott mértékben van lehetőségünk, de ahogyan a magyar labdarúgás fejlődik, úgy jelennek meg egyre nagyobb mértékben a nagy fejlesztők játékaiban. Ez pedig jó hír mindannyiunk számára, hiszen a magyar labdarúgópiac nemzetközi versenyképességének növekedésével a fejlesztők is egyre több fantáziát láthatnak majd a magyar sportolók és klubok szerepeltetésében, ami az ő megítélésüket is javítani fogja.

És ezt olvastad már?
Banner