Károlyi Andrea: Az alapszakaszban az U20-asokkal való összehangolás igényel nagyobb tervezést

Szerző: amigeleken.hu | 2023-09-30 09:42:00

Sajtófigyelő - wbasket.hu


Szombaton öt mérkőzéssel elrajtol a 2023/2024-es bajnoki évad.

A wbasket.hu az első fordulót megelőzően a csapatok nyári változásairól és a várható erőviszonyokról állandó szakértőjét, játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdezte.


SOPRON BASKET

„Mindenkit óva intenék attól, hogy a Sopron kapcsán a felkészülési meccsek eredményéből induljon ki. Egyrészt, akik ott maradtak, illetve az érkezők, gondolva itt elsősorban Papp Diára, tudnak egy jó csapatot alkotni. Ahol honosítottként Jelena Brooks, Yvonne Turner – bár tavaly jócskán elmaradt a teljesítménye az első soproni időszakától – áll rendelkezésre vagy ott van Fegyverneky Zsófi, csínján kell bánni azokkal a gondolatokkal, melyek esélytelenként kezelnék ezt a csapatot. Még akkor is igaz ez, ha az induló keretet sok sérülés hátráltatja.

Ahogy láthattuk a fiatal szerb center Jovana Jevtović leigazolása kapcsán, tud újat húzni a Sopron és biztos vagyok benne, ha lehetősége nyílik rá, további légiósokkal egészülhet ki a kerete. Nyilván nagy kérdés Határ Bernadett, hogy mikor érkezik meg és milyen állapotban van, illetve a rutinos játékosok egészsége mit enged év közben, de azon sem lepődnék meg, ha döntőt játszana a Sopron.”


AZ EUROLIGÁSOK: SERCO UNI-GYŐR, DVTK HUN-THERM

„Tavaly láttuk azt a példát Szekszárdon, hogy négy amerikai légióssal vágott neki egy csapat a szezonnak és hamar elbukott ez a koncepció. A Győr most hasonló játékospolitikát képvisel. Rengeteg fog múlni azon, hogy mennyire tudják a csapatot szem előtt tartani vagy mennyire akarják magukat szem előtt tartani a játékosok. Ez lesz a kulcskérdés. Nyilvánvaló, hogy játékosállományban és tudásállományban ennek a Győrnek ütőképes csapatnak kellene lennie, de ezt a légiósválasztást ebben a formában bátor döntésnek tartom. Szakmai oldalon pedig – főleg az Euroliga főtáblás szerepléssel együtt – Földi Attila hiánya nagy terhet fog róni a többi edzőre.

Többször használtam a szekszárdi párhuzamot, de azt hozzá kell tenni az Euroliga kapcsán, hogy a Győrnek nem az első éve lesz ezen a szinten. Már két szezont szerepeltek a legrangosabb európai sorozatban és biztos vagyok benne, hogy ezzel a játékosállománnyal nagyobb reményekkel indulnak neki, mint a Szekszárd bármelyik évében. Fontos lesz, hogy ez az egészséges önbizalom végig egy egészséges önbizalom maradjon eredményektől függetlenül. Egy ilyen nyár után a magyar válogatott tagjai vélhetően tudnak is miből meríteni.

A DVTK–ról sokat beszéltünk, hiszen 10 nappal előbb kezdődött az idény a csapatuknak a sikerrel megvívott Euroliga selejtezővel. Ha a keretük bővebb lesz minőségileg, mint tavaly, tehát a pályára kerülők jobban tudják tehermentesíteni a kulcsembereket és minőségileg többet hozzátesznek, akkor az elmúlt szezonnal ellentétben jobban kitarthat a lendületük. Egy évvel ezelőtt a rosszabb forgatókönyv jött be, hogy az extra Euroliga főtáblás debütálásnak nagy ára lett. Akár egy-egy sérüléssel, akár azzal, hogy egyik hazai sorozatban sem jutottak döntőbe. Mindenképpen a csapat frissen tartása a kulcs, amire a mostani kerettel van is esély.

A DVTK a tavaszi időszakhoz hasonlóan öt légióssal rendelkezik, így közülük a bajnokikon egy játékost ki kell kihagyni. Lesznek olyan mérkőzések, ahol akár két légiós hiányát is elbírnák. Itt inkább az alapszakaszban az U20-asokkal való összehangolás igényel nagyobb tervezést. Ha az U20-as szabályt említettük, a Győr és a DVTK között érdekes lesz majd figyelni miként döntenek a szakvezetők. A győrieknél Gyöngyösi Janka, Molnárova Laura és Küllős Kíra, míg a DVTK-nál Aho Tyra, Fárbás Eliza, Oláh Fruzsina és Toman Petra előtt a feladat, hogy megoldja ezt. A posztokat, a szerkezetet nézve mindkét edzői stábnál nagy sakkozásra számítok. Győrben különösen érdekessé teszi a helyzetet, hogy Dombai Réka kiöregedve immár felkerült a felnőtt magyar rotációba, ami az egyik legkritikusabb szituáció egy játékos életében.”


Tovább a wbasket.hu-ra a teljes cikkre >>>>>>>>>>


forrás: wbasket.huÉs ezt olvastad már?
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Mégsem


Üzenet küldése...