Banner

Forduló kibeszélő

Szerző: objektív | 2024-05-06 15:47:00

OTP Bank Liga 31. forduló


Fehérvár FC - MTK Budapest FC 4-0 (3-0)

Akárcsak a legutóbbi székesfehérvári fellépésén, az MTK ezúttal is nagyon gyorsan emberhátrányba került: a gólhelyzetben kapura törő Mamadou Karamokót Kádár Tamás rúgta fel, ezért piros lapot kapott. Az emberelőnyben futballozó Fehérvárnak alig negyedórára volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze a vezetést. Nem sokkal később újabb hazai találatoknak örülhetett a héten vállsérülést szenvedő válogatott hátvédet, Fiola Attilát is éltető hazai publikum, ezekkel pedig gyakorlatilag el is döntötte a meccset a Fehérvár. Szünetig a vendégeknek mindössze egyetlen veszélyes lövésük volt. Fordulást követően alábbhagyott az addig sem túl magas iram. Az MTK szórványos támadásokkal próbálkozott, a Fehérvár kényelmesen adogatva kereste a jobbnál jobb helyzeteket, de egyik alakulat sem járt sikerrel. Aztán a hajrához közeledve Pető Milán megszerezte élete első NB I-es gólját, majd Karamoko hagyott ki egy kezezésért megítélt büntetőt. A fehérvári együttes azonos pontszámmal - jobb gólkülönbségével - a második helyen áll az egy meccsel kevesebbet játszó Paks előtt, míg a Puskás Akadémiát hét, a Debrecent nyolc ponttal előzi meg, de utóbbi két csapat egymással is mérkőzik, így a Fehérvár negyedik helyezettnél rosszabb nem lehet a bajnokság végén.



Mezőkövesd Zsóry FC-Zalaegerszeg 1-2 (1-0)

Mindkét csapat rengeteg hibával futballozott az első félidőben, egy-egy ilyen momentum után alakulhattak ki nagyobb lehetőségek, ám míg a ZTE Mance révén elhibázta a maga ziccerét, addig a vendéglátó Mezőkövesd Szalai révén értékesítette a Croizet csúnya labdavesztéséből végigvitt támadását nem sokkal a szünet előtt. A 21 éves csatár sorozatban a harmadik bajnokiján talált be. A fordulást követően a vendégek megnyomták az első negyedórát, Bedi egy hatalmas góllal egyenlített, de ezt követően mintha mindkét gárda megelégedett volna a döntetlennel, volt, hogy szinte "állóháborút" láthatott a közönség. A 79. percben Bedi újabb nagy lövést eresztett meg, ezúttal azonban a kapufa megmentette a hazaiakat. A 87. percben már nem volt szerencséje a Mezőkövesdnek, a csereként pályára lépett csatár, Drazic ugyanis egy rövid sarokra érkező szögletet a saját kapujába csúsztatott, eldöntve ezzel a három pont sorsát.



Puskás Akadémia FC-Kisvárda Master Good 4-2 (2-1)

Nyílt támadófutballal indult a mérkőzés, mindkét oldalon több nagy helyzet, komoly gólszerzési lehetőség alakult ki, ezek alapján az volt a furcsa, hogy egyik csapat sem került előnybe az első húsz percben. A Puskás Akadémiának a dobogós hely megszerzése, a Kisvárdának a bennmaradási esélye megőrzése szempontjából volt fontos a jó eredmény, ennek megfelelő felfogásban játszott mindkét csapat. Ivószünet után, még az első fél óra letelte előtt szerzett vezetést a hazai csapat, Plsek nagyszerű indításával Puljic futott el, és átpörgette a labdát a kifutó Kovács Marcellen. Ezt követően a Puskás Akadémia játszott fölényben, szinte mindegyik támadása veszélyes volt. Csakhamar növelte is az előnyét, az agresszíven labdát szerző Komáromi jobbról ívelt át a túlsó oldalra, az érkező Nagy Zsolt pedig kapásból lőtt a kapuba. Nem zuhant azonban össze a Kisvárda, amely a szünet előtt Navratil jóvoltából szépített. A szünet után is maradt a nagy iram és a lüktető játék. Nagy Zsolt újabb gólt lőtt kapásból, majd Komáromi is betalált egy elfutás végén, ezzel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. A végén szépítő Kisvárda felvállalta a támadó játékot az elejétől fogva, ezzel nagyobb teret hagyott a Puskás Akadémiának, amely gyors támadóival jóval több helyzetet alakított ki, így megérdemelten győzött.



Újpest FC-Diósgyőri VTK 7-0 (4-0)

Jelentős fölényben futballozott az élvonalban maradást bebiztosítani szándékozó Újpest már az első pillanattól kezdve, a lila-fehérek gyakorlatilag tíz perc alatt egyértelművé tették, hogy ezt a mérkőzést mindenképpen meg akarják nyerni. Előbb Radosevic, majd Keita volt eredményes fejjel, a Diósgyőrnek pedig nem igazán sikerült kijönnie a szorításból, így aztán a 30. percben már háromgólos hátrányban volt. Egy bal oldali beadásba ugyanis Edomwonyi kézzel ért bele a vendégek tizenhatosán belül, így videobírózás után büntetőt ítélt Káprály játékvezető, Mörschel pedig nem hibázott a tizenegyespontról. A folytatásban is leginkább az történt a pályán, amit a hazaiak akartak, a DVTK négy próbálkozásából egy sem találta el az újpesti kaput, nem úgy Ljujic nagyszerű átlövése a 45. percben, amely négygólosra növelte az Újpest előnyét. Fordulás után labdabirtoklásban ugyan kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, kapura veszélyesen azonban csak a hazaiak futballoztak. Csoboth Kevin két perc alatt duplázott, ezzel kiütéses újpesti diadal kezdett kialakulni, a hajrához közeledve pedig Ambrose is befejelt egy kapufáról kipattanó labdát. A folytatásban a DVTK igyekezett szépíteni, de sem pontrúgásból, sem pedig akcióból nem járt sikerrel, így kiütéses vereséggel távozott a Szusza Ferenc Stadionból. A fővárosi lila-fehér együttes sorozatban négy vereség után nyert ismét, míg a borsodiak három veretlenül megvívott bajnoki után kaptak ki. A Kisvárda a hátralévő két mérkőzésen már nem érheti utol a kilenc ponttal előtte álló Újpestet.



Kecskeméti TE-Paksi FC 0-0

Nem túl magas színvonalú és viszonylag eseménytelen első félidőt láthatott a Széktói Stadion közönsége, igaz, ehhez nagyban hozzájárult, hogy a Paks már a hetedik percben emberhátrányba került. Haraszti teljesen feleslegesen csúszott rá ellenfelére hátulról nyújtott lábbal, a piros lap teljesen jogos volt. A Kecskemét az emberelőny tudatában már-már túlságosan is türelmes játékot választott, ritkán jutott el a vendégek kapujáig, és gólt sem sikerült szereznie a szünetig. A Paks elsősorban a védekezéssel foglalkozott, támadásokat csak elvétve tudott vezetni.
Fordulás után annyit változott a játék képe, hogy sokkal inkább fölénybe került a hazai együttes. A Kecskemét jóval többet birtokolta a labdát és gyakorlatilag támadásokat is csak a lilák vezettek, a vendégek alig-alig "jutottak szóhoz". Igaz, az idő előrehaladtával úgy tűnt, hogy a Paks elsősorban az egy pontért küzd, a hajrában szinte kizárólag azzal törődött a Tolna vármegyei együttes, hogy a lehető legtovább megtartsa a labdát. Végül a vendégek erőfeszítése vezetett sikerre, annyiban legalábbis mindenképpen, hogy szinte az egész meccsen emberhátrányban futballozva is elvittek egy pontot Kecskemétről.



Ferencvárosi TC-Debreceni VSC 5-1 (0-0)

A bajnok már az első percben gólt szerzett, de Traoré találatát les miatt érvénytelenítették, a találkozó pedig korántsem folytatódott ilyen lendülettel. Bár a zöld-fehérek egyértelmű fölényben futballoztak, a vendégek szervezett védelmét nem tudták feltörni, csak olyan egyéni villanások okoztak veszélyt, mint Lisztes cselsorozata, aki azonban utána nem találta el a kaput. A Debrecen sikeresen tördelte a játékot, ezzel nemcsak a hazai rohamokat akadályozta meg, de a rivális lendületét is folyton megtörte, így jószerivel helyzet nélkül, meddő ferencvárosi mezőnyfölénnyel telt el az első játékrész. A folytatásra a hajdúságiak kettős cserével próbálták frissíteni a csapatukat, de ez korántsem jött be, mert - a hazai szurkolók pirotechnikai show-ja után - Megyeri két remek védését követően Abena közelről már nem hibázott. A góltól megélénkült a találkozó, Traoré pedig hét perc elteltével megduplázta a hazai előnyt. Ebben a periódusban kedvére dolgozta ki a helyzeteket az FTC, a gólkirály Varga Barnabás például "ajtó-ablak" ziccert rontott. Ez meg is bosszulta magát, mert a DVSC váratlanul szépített, azonban a nagy kedvvel játszó Lisztes 11-est harcolt ki, melyet az immár húszgólos Varga értékesített, azaz hamar visszaállt a kétgólos különbség. A Ferencváros továbbra sem állt le, így csak a győzelem mértéke volt kérdéses, végül Abena és Abu Fani volt még eredményes, a DVSC pedig csak Megyeri bravúrjainak köszönhetően kerülte el a még nagyobb vereséget. A klub alapításának 125. évfordulóját ünneplő fővárosiak immár 15 kör óta veretlenek, ráadásul már 78 szerzett gólnál tartanak, amivel megdöntötték a Paks három évvel ezelőtti, 76 gólos rekordját a 12 csapatos rendszerben. Az ötödik hajdúságiaknak a kudarccal minimálisra csökkent az esélyük a nemzetközi kupaszereplésre, mivel a hátrányuk négy pont a negyedik Puskás Akadémiával szemben az utolsó két forduló előtt.



forrás: mlsz.hu


És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...