Banner

Fárbás Eliza a DVTK felnőttcsapatában folytathatja a szintlépések sorát

Szerző: amigeleken.hu | 2023-09-16 14:46:00

Sajtófigyelő - utanpotlassport.hu


A miskolciak 17 éves kosárlabdázója, Fárbás Eliza kiválóan teljesített a nyáron Európa-bajnoki ötödikként záró U18-as válogatottban, és töretlen fejlődésének köszönhetően kiérdemelte helyét a DVTK euroligás felnőttcsapatában.

A DVTK HUN-Therm játékosával az utanpotlassport.hu-n olvashatunk interjút.


Újabb nyár, újabb Eb-ötödik hely és ismét vezérszerepben – valahogy így lehetne röviden összegezni Fárbás Eliza nyári produkcióját az U18-as kosárlabda-válogatottban. Ugyanis azok után, hogy a DVTK fiatal magasembere a tavalyi U16-os Európa-bajnokságon nagyban hozzájárult a magyar csapat ötödik helyéhez (például a legtöbb lepattanót és legmagasabb VAL-mutatót jegyezte a mieink közül), idén az U18-asok között is meghatározó szerep hárult rá, és a törökországi Konyában újfent ötödik helyen záró korosztályos válogatottnak lehetett részese. Fárbás 7,3 pontot, 5 lepattanót, 1,3 szerzett labdát átlagolt meccsenként az U18-as kontinenstornán, és 12-es teljesítményindexével a magyar lányok legjobbjának bizonyult.„A tavalyihoz hasonlóan az idei Eb is nagyszerű élményként maradt meg bennem. Értelemszerűen szerettünk volna bejutni az elődöntőbe, és éremért játszani, ezért szomorúak voltunk, hogy rosszul alakult a későbbi győztes szlovénok elleni negyeddöntő, de összességében úgy gondolom, az ötödik helyezés is szép eredmény.

Nagyon örültem, hogy fiatalabbként, elsőéves juniorként részese lehettem a csapatnak, és megkaptam a lehetőséget a bizonyításra, igyekeztem élni a bizalommal.


A nyár végén a 17 esztendős miskolci reménység – Toman Dórával egyetemben – meghívást kapott Wroclawba, az NBA, a WNBA és a FIBA szervezésében zajló Basketball Without Borders elnevezésű elittáborba. Az augusztus 25. és 28. között rendezett, lengyelországi programon a negyven legtehetségesebb, középiskoláskorú európai leány kosaras vehetett részt.

„Fantasztikus élményben volt részem, hatalmas megtiszteltesként ért, hogy ott lehettem a táborban, hiszen a korosztályom legjobb európai játékosaival edzhettem és próbálhattam ki magam ellenük, ráadásul mindeközben NBA-s és WNBA-s edzőktől és korábbi játékosoktól tanulhattam. Csupán néhány nap volt az egész, viszont úgy érzem, ennek ellenére is sokat tudtam profitálni ebből a kalandból."Az U18-as Eb után klubjába visszatérve Eliza csatlakozhatott a diósgyőriek tavalyi bronzérmes, Euroliga-selejtezőben érdekelt felnőttcsapatához.

"Első körben arról volt szó, hogy csak az alapozást fogom végigcsinálni a felnőttekkel, majd időközben sikerült bekerülnöm az első csapat tizennégy fős keretébe. Iszonyatosan boldog voltam, amikor ez kiderült, mert ez óriási lehetőség számomra, csak tanulhatok a nagyoktól, a profi játékosoktól.

Nyilván, a beilleszkedést megkönnyítette, hogy Völgyi Pétert vezetőedzőt nemcsak a DVTK-ból, hanem az U18-as válogatottból is jól ismerem. Nagyon élvezem ezt a profi közeget, mindenki igyekszik támogatni. Én pedig azon vagyok, hogy ezáltal napról napra minél többet fejlődjek. Az évad közben meglátjuk majd, hogy milyen hamar sikerül felvennem a tempót. Éppen emiatt a felnőttekkel párhuzamosan a juniorokkal is fogok készülni, az időben fele-fele arányban megosztva a kettőt."


Tovább az utanpotlassport.hu-ra >>>>>>>>


forrás: utanpotlassport.hu

fotó: FIBA Basketball​​​​​​​


És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...