Banner

Fürdőszoba felújítás a Rona Renovától

Szerző: objektív | 2021-06-05 09:50:00

Akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában. (x)

2021. január 1-je óta akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakásukat. Sokféle építőipari munka támogatott, például a fürdőszoba felújítás is.

Magyarország lakosságát mindenképpen megmozgatta ez az akár 3 millió forint ingyen pénz. Akinek esetleg nincsen meg a szükséges önereje, előfinanszírozási képessége, az ráadásul már 6 millió forintos, tíz évre szóló, legfeljebb évi 3 százalékos kamattal kínált hitelt is tud ehhez igényelni.



Fürdőszoba felújítás Miskolc

Tudjátok, focihoz, pénzhez, építőiparhoz mindenki ért.

Az építőiparban eddig is nehéz volt olyan kivitelezőt találni, aki megfelelő ajánlásokkal, referenciamunkákkal tudja alátámasztani, hogy valóban magas szinten ért ahhoz, amire vállalkozik.

Bár néha lehet, hogy úgy érzed, hidd el, nem csak kóklerek vannak Miskolcon az építőiparban, de a megrendelők őket találják meg a leggyakrabban. Jó, olcsó és gyors munka csak a mesében létezik.

Az új lakásfelújítási támogatásnak köszönhetően újra beindultak a lakossági építőipari projektek Magyarországon!

Emiatt most még inkább fennáll a veszély, hogy megnő a munkákat vállaló, de saját vállalkozással vagy szakmai tapasztalattal nem rendelkező kóklerek aránya is.

Letolt árakkal jön a “mester”, magát különböző neveken és hamis netről vett képekkel hirdető burkoló, hanyag és bunkó kőműves, részeges festő, megbánt ajánlások, fenyegetések. Megrendelőink és partnereink elmondása egybevág a mi tapasztalatainkkal: borzasztó nehéz ma jó szakembert találni.

Kivitelező partnereink szerint a megrendelő és a tomboló feketepiac is hibás abban, hogy így alakult a magyar helyzet. Nem lehetetlen megtalálni a jókat, pláne ha az emberek nem akarják megfizetni a jó mester árát.

A legtöbb velünk kapcsolatban álló szakember egyébként azt tanácsolta, mindig kérjünk referenciát és mindig kössünk szerződést.

Így kerüld el a kóklereket 10 pontban!

Hogy kerülhetjük el a legalapvetőbb hibákat egy felújítás során?

Ha tippjeinket megfogadod, sok bosszúságot megspórolhatsz!




1. Keressük mestert!

Állandóan hallani mindenféle beszélgetésekben, hogy „nem tudsz ajánlani valakit erre a...” A legtöbben érdekes módon tudnak. Ez azért fura, mert nagyítóval kell keresni a rendes mestereket, akkor hogy lehet, hogy mindenki ismer épp egyet?

Ennek oka sokszor az, hogy aki ajánlja, annak fogalma sincs arról, hogy milyen minőségű munkát kapott. Ha ajánlanak nekünk valakit, vegyük a fáradságot, és menjünk el az illetőhöz, és nézzük meg, mit csinált nála. Ha kikérdezzük a részletekről, és az szimpatikus, plusz amit látunk, az is tetszik, akkor érdemes felhívni.

2. Ki tárgyaljon a mesterrel?

Mindegy, hogy a férfi vagy nő intézi a tárgyalást, de fontos, hogy kemény legyen a fellépése a szakival szemben. Láttam már több olyan felújítást, ahol az asszonytól szinte remegtek a melósok, amikor megjött a férj, azzal meg gyakorlatilag haverkodtak.

3. A felmérés

Ez az egyik legfontosabb rész. Először pontosan tisztázni kell, hogy mi a feladat, mik az elvárások. Nincs hülye kérdés, mindent meg kell kérdezni, nem maradhat bizonytalanság.

Egy fürdőszoba felújítás nagyon összetett folyamat, fontos, hogy a fürdőszoba felmérés során a szakember kellő tájékoztatást nyújtson a várható megoldásokról, nehézségekről.

4. Az ár

Az olcsó munka nem jó. A jó munka nem olcsó.

5. A szerződés

A szakik fő érve a szerződés ellen az, hogy „akkor 27 százalékkal drágább lesz” és ugye a megrendelő gyorsan oszt-szoroz egyet, és ugrik a papír. Tekintve, hogy ennyire kókler munkát végez a többség, ha nem írsz szerződést, szinte biztos, hogy azt a 27 százalékot ki fogod fizetni, csak egy másik szakembernek vagy az elpocsékolt anyagokra.

Ehhez ajándékba jár a többhavi utánajárás és hogy végül is kifizeted az összeget, de nem az lesz a munka vége, mint amit vártál. A papír megvéd az egymásra mutogató szakik ellen is.

Egy tisztességes vállalkozás adót fizet, a munkásai munkaruhában dolgoznak, szerepel az építőipari kivitelezői jegyzékben, szerződést köt és számlát ad.

6. Tisztázzuk a takarítás fogalmát!

Neked azt jelenti, hogy úgy kapod vissza a lakást, mintha ott sem jártak volna, viszont a szakinak annyit jelent, hogy felszedi a leragasztott takarófóliát a földről. A törmelékre külön meg kell állapodni, hogy ki viszi el, és mikor. Ha a kivitelező vállalta az elszállítást, akkor addig ne fizesd ki az utolsó részletet, amíg el nem viszi, vagy a nyakadon marad! Tudtad, hogy egy panelfürdőszoba bontásakor akár 18 zsák törmelék is keletkezhet?

7. Előleg

A mesterrel állapodjatok meg részteljesítési fázisokban, például egy fürdőszoba felújítás során, ha kész a bontás lehet részletet fizetni, ha kész a csövezés, akkor „x” százalékot kap, amikor kész a burkolás, akkor még „y” százalékot, és így tovább.

8. Határidő

Ne érdekeljen milyen más munkája van még. A fodrásztól se tolerálod, ha félbehagyja a hajvágást, mert jött még egy kuncsaftja. Ha nincs kikötve szankció a határidő megszegésére, számolj a határidő duplájával nyugodtan.

9. Cigi, ital

Ezeket a kellemetlen témákat is érdemes tisztázni már az elején. Meg kell beszélni, hogy amíg ott dolgoznak nincs italozás. Tisztázni kell, hogy hol dohányozhatnak. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a felújítandó lakásban nem dohányozhatnak.

10. Mit várhatsz el?

Egyszerűen azt, amit megbeszéltetek és leírtatok.



A fürdőszoba felújítás kapcsán forduljatok hozzánk bizalommal, keressetek a weboldalon található elérhetőségek egyikén.

És ezt olvastad már?
Banner