Banner

A magyar futballutánpótlásban semminek nincs következménye

Szerző: Jáborcsik András | 2023-12-28 19:37:00

Sajtófigyelő - utanpotlassport.hu


Az utóbbi napokban a "fiatalpercek" valamint az akadémiák finanszírozási rendszerében bekövetkező változások kapcsán fokozottan előtérbe került a fiatal játékosok első csapatba való felkerülésének kérdésköre. Az akadémiák központi támogatásának elsődleges szempontja a jövőben a teljesítmény lesz. Ez azt jelenti, hogy az elosztásnál az lesz a döntő, hány akadémista játszik a felnőttcsapatban. Az utanpotlassport.hu-n egy sokakat érdeklő hírre bukkantunk, amelyben erős kritika fogalmazódik meg a magyar labdarúgó akadémiák működésével kapcsolatban.


A 24.hu Ziccer című podcastjében Kálnoki Kis Attila beszélgetett az osztrák TSV Hartberg utánpótlásedzőjével, Németh Szabolccsal. A korábban a Haladás vezetőedzőjeként is dolgozó szakember szerint a legfontosabb különbség a hozzáállásban van a magyar és az osztrák trénerek között. Németh problémásnak tartja, hogy az akadémiai edzők nincsenek felelősségre vonva, ha nem nevelnek ki játékosokat a felnőttcsapatnak.

Németh elmondta, szerinte nagy probléma, hogy Magyarországon „semminek nincs következménye”, majd így folytatta:

„Aki bekerül egy akadémiára edzőnek, és éveket lehúzhat úgy, hogy bármit csinálhat. Ha nem nevelnek ki játékost a felnőttcsapatnak, illetve a csapataikkal nem úgy szerepelnek a korosztályos bajnokságokban, ahogy az elvárható lenne, akkor sincsenek felelősségre vonva, minden megy tovább. Mindent arra fognak, hogy kevés gyerek van és ilyen színvonalú a jelenlegi gyerekállomány. Természetesen tisztelet a kivételnek, néhány klubnak, ahol normális munka folyik, de összességében nem megfelelő az utánpótlásképzés.”


A teljes beszélgetés alább megtekinthető:


Tovább az utanpotlassport.hu-ra >>>>>>>>


forrás: utanpotlassport.hu, 24.hu Ziccer podcast



És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
8. toki* |Válasz erre: 7. repohár
2023-12-31 16:07:08 Fekete öves, Veterán
Nem árt, de nem feltétlenül ez a probléma oka.
7. repohár
2023-12-31 10:00:52 Piros öves, Őstag
Az apukák, meg úgy általában a család hogy mögöttünk legyen az nagyon fontos, a magyar válogatott transfermarkt szerint négy legértékesebb tagja közül 3-nak az apukája az berkeken belül dolgozik, vagy korábban válogatott labdarúgó volt, ezért mondom hogy nagyon fontos.
6. toki* |Válasz erre: 4. papa67
2023-12-30 08:48:40 Fekete öves, Veterán
Sőt! Örökéletű!
5. repohár |Válasz erre: 2. dvtk64
2023-12-29 17:19:55 Piros öves, Őstag
Mellé tudsz tenni egy Mbappe apuka interjút?
4. papa67
2023-12-29 16:13:15 Zöld öves, Tag
És még mindig milyen időszerű.
3. toki* |Válasz erre: 2. dvtk64
2023-12-29 15:41:47 Fekete öves, Veterán
Igen, de ez már 1 jó 1 hónapos nyalatkozat.
2. dvtk64
2023-12-29 11:14:52 Piros öves, Fanatikus tag
Érdemes elolvasni a Szoboszlai apukával készült interjút. Ő azt mondja, hogy 14 éves korig nem szabad nagypályán és nagylabdával játszatni a gyerekeket. Heti egy nap erőnléti és technikai edzés a többi napokon játszatni és játszatni kispályán a gyereket. A fia Salzburgban ugyanezt látta. Nagypályán egy egy gyerek 3-4 szer ér labdához egy edző meccsen. Hol és hogyan tud így bánni a labdával, szorongatott helyzetben is kapura lőni, cseleket begyakorolni, futtába pontosan passzolni. Mivel már nincsenek grundok ahol reggeltől estig kergetnék a labdát a gyerekek, mesterségesen kell a grundfocit bevinni az életükbe.
1. Sickunt
2023-12-29 10:44:39 Barna öves, Tag
Csinálni kéne az adatbank alapján egy utánpótlás edző toplistát/adatbázist. Egy nagyon kezdetleges példa:
-legalább egy évig edzője voltál egy később nb2-es játékosnak. 1pont
-nb1-es játékosnál 3 pont.
-válogatott játékosnál 10 pont.
-Topligás játékosnál 10 pont. Beleszámolnánk még az nb3-at is így akár egy Karcagi utánpótlás edző is feljebb kerülhet a pontjaival. Nyilván most csak random irkáltam pontokat meg ,hogy egy év, de az alap koncepciót értitek. Akadémia igazgatók, vezetők esetében is hasonlóan. Minden statisztika rendelkezésünkre áll, ha kitalálunk egy reális pontozási rendszert, simán készíthető lenne egy releváns toplista. Rangsor alapján pedig feltölteni a magyar futballt, A legsikeresebb edző lesz az MLSZ utánpótlás igazgatója, majd a többi pozíciót is szépen feltölteni, majd az akadémiákat is hasonlóan. X idő után újra számolunk és aki bizonyít feljebb kerül. Lehet hülyeség, de jelenleg sok olyan szakember van magas pozícióban akinek szinte semmi tapasztalata. Csak jók a kapcsolatai.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...