Banner

A DVTK Stadionban is debütál a VAR rendsze

Szerző: Jáborcsik András | 2023-07-27 20:34:00

A szombati DVTK - Felcsút mérkőzésen debütál a DVTK Stadionban a Magyarországon két esztendeje bevezett (ám eddig kizárólag az NB I.-ben használt) VAR rendszer.


Az OTP Bank Liga 1. fordulójában, a szombati DVTK - PAFC mérkőzésen debütál a DVTK Stadionban a Magyarországon két esztendeje bevezett (ám eddig kizárólag az NB I.-ben használt) VAR rendszer. Mivel a szurkolók jelentős része eddig nem találkozhatott vele, a dvtk.eu utánajárt, hogy egy adott szituációban mire érdemes figyelni, és milyen üzenet kerül ki a stadion kivetítőjére.


A VAR (video assistant referee) egy olyan kombinált rendszert, amely a közvetítés során használt kameraképek segítségével ellenőrzi a játékvezetőnek a játéktéren meghozott döntéseit. Célja, hogy minimalizálják az eredményt befolyásoló játékvezetői hibákat és ezzel a játék tisztaságát és fejlődését szolgálják.

A játékvezetőnek a pályán mindig döntést kell hoznia, nem támaszkodhat egy döntés elsődleges és azonnali meghozatalában a VAR-ra. A VAR automatikusan vizsgál minden esetet, így nem szükséges a játékvezetőnek azt külön kérvényeznie. Amennyiben a VAR véleménye alapján hibás döntés született, úgy értesíti a játékvezetőt, aki szükség szerint egy arra kijelölt területen (RRA - referee review area) megtekintheti (OFR - on-field review) a kérdéses szituáció felvételeit.



Mivel elsődleges szempont a helyes döntés meghozatala, így a felülvizsgálatnak időbeli korlátja nincs. Ha a döntés meghozatalának játékvezető általi ellenőrzése következik, akkor a játékvezető nem engedi a játékot folytatni és bemutatja a felülvizsgálat jelét.

A játékvezető munkáját közvetlenül a VAR (video assistant referee) segíti, ám a VAR mellett dolgozik még egy AVAR (assistant VAR) és egy operátor is, akik a videó szobában (VOR - Video operation room) - Magyarországon kisbuszban - helyezkednek el.

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2023-08-01 10:45:59 Piros öves, Őstag
A VAR-hoz!

https://www.csakfoci.hu/magyar-foci/az-nb-i-es-birok-fonoke-a-honved-bennmaradasaba-kerulo-hibarol-sok-almatlan-ejszakat-okozott-a-jatekvezetoknek
7. Stevenstreet |Válasz erre: 4. Sickunt
2023-07-28 17:04:43 Piros öves, Őstag
Sz' tem bár ismerjük, de az a kettő nem ott lesz...
2023-07-28 10:35:35 Piros öves, Őstag
Sajnos a VAR az ugyan olyan "veszélyes" mint a hülye gyerek kezébe fegyvert adni!
2023-07-28 08:33:56 Piros öves, Őstag
Szerintem nem olyan rossz az eddigi jegyeladás, de én is hiányolom a marketing tevékenységet a klub részéről. Jól fizetett emberek vannak erre, akik el vannak mint a befőtt. Én örülök a VAR-nak, a kétes szitukból inkább mi jöttünk ki rosszabbul eddig.
4. Sickunt |Válasz erre: 3. Stevenstreet
2023-07-28 07:41:50 Barna öves, Tag
Hivatalos tette ki fb-re. Azért a napos a két tizenhatos között pár tucat híján tele, tribün is most szokatlanul tele van, ultra szektor is tegnap este indult be. Meg nem számoltad bele vendégbe is fogyott 6 jegy, abból kettőt ismer mindenki.
3. Stevenstreet |Válasz erre: 2. Sickunt
2023-07-28 06:42:23 Piros öves, Őstag
5000 nem sok első meccsre, de az már nem is olyan rossz. Viszont honnan vetted, hogy annyi ment el? Az eladási képből nem ez látszik...
2. Sickunt |Válasz erre: 1. Stevenstreet
2023-07-27 22:17:04 Barna öves, Tag
5000 felcsút ellen két nappal a meccs előtt? Nem rossz az szerintem. Ha csak nem lesz nagyon vakon a csapatunk, visszatérünk a második helyre nézőszámban.
2023-07-27 22:11:07 Piros öves, Őstag
Kimondva vagy nem, de nagyon szarul fogynak a jegyek az első meccsre. Igazából nem tudom, miért? Kiváràs, nyaralás, de eddig jó, ha 3 ezer fogyott. Mondjuk reklám, hype se nagyon volt a klub részéről...meg a Kassa meccs sem volt nézőcsalogató mondjuk...
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...