Banner

Adjátok vissza a csapatomat!

Szerző: amigeleken.hu | 2021-05-04 07:50:00

Sajtófigyelő - miskolcadhatott.blog.hu


A miskolcadhatott.blog.hu-n megjelent írást ajánljuk figyelmetekbe, amely a szerző, Nagy Attila szerint Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című regénye egy részletének nyomán készült, annak parafrázisa.


Urak, akik a klub dolgait igazgatjátok: adjátok vissza a csapatomat! Bevallom őszintén: nem érdekel sem a politikátok, sem a világi ötleteitek, sem a nagyszabású multisport elképzelésetek, sem a torzító marketing kampányaitok, melyekkel szurkolók tízezreit befolyásolni kívánjátok. Nem érdekelnek már a milliárdjaitok sem. Egy érdekel csupán: adjátok vissza a csapatomat!

Mert bármit is mondjon a sportigazgatótok, a messziről jövő elnökötök és marketingesetek: ez a csapat az enyém. Mint ahogy én is hozzájuk tartozom attól a perctől kezdve, hogy megszülettem a Bükk ölelésében, abban a kis lakásban, nem messze a stadiontól, melynek ablakain keresztül már a kezdet kezdetén beszűrődött a diósgyőri szurkolók seregének istentelenül hangos morajlása. Nem tulajdonilag volt enyém, ez igaz. De enyém volt Isten rendeltetése szerint, azáltal, hogy Miskolcon születtem s a lelátón lettem emberré. Adjátok vissza a csapatomat!Nézzétek urak: idestova 33 esztendeje már, hogy beleszerettem ebbe az egészbe, amit diósgyőri fociként neveznek. Ti pedig játszottatok az én bőrömön kiesést és megszűnést, mélységes letargiába taszítva engem s a szurkolótársaimat, mint ahogy sokszor ültük már meg ennek a klubnak a halotti torát. S én 33 esztendeje engedelmesen tűrtem nektek mindent, amit csak kitaláltatok: 110 év "szenvedélyt", multisportklubot, szurkolói kártyát, kitiltást, dilettáns szakvezést, a felelősségvállalás hiányát, megaláztatást és megvetést a csapat szereplése miatt, majd végül a kiesést. Megjártam már a mennyet is, ám végül mindig a pokolban találtam magam. Láttam én már sok mindent: Tornyi legénységét piros-fehérre mázolva, embertelen sártengerben feljutni, majd Kulcsárral és Egressyvel menetelni. Voltam velük sztrájkolni, mert nem nézhettük tétlenül, hogy a klub ellehetetlenül. Majd jött a megszűnés és az újraindulás. Láttam a szerencsevadászokat, akik mindig csak ígértek: otterzsiket, reszeliket, hubicsákokat és szeviépeket. Láttam rakkolós, mégis elképzelés nélküli focit, gegenpressinget, spanyolos tikitakát, afrikai, román, szerb és horvát kontingenseket. Láttam elrontott ünnepeket: vesztes villanyfény- és napos oldal átadást, centenáriumi kiesést, stadionbúcsút és stadionavatót, amik mind-mind számtalan könnycseppembe kerültek. De még mindig ott voltam, így láthattam azt is, amikor megcsillan a remény. Akkor rövid ideig büszkén vissza tudtam mosolyogni azokra, akik több mint három évtizede emlékeztetnek arra, hogy ez a piros-fehér szerelem egy átkozott dolog. Urak, nekem elég volt. Nem akarok átkozott lenni többé! Adjátok vissza a csapatomat!

Ne mondjátok, hogy keressek magamnak másik csapatot a világban, mert nincsen ennek a világnak olyan csapata, ami az enyém volt ezen az egyen kívül. Ne mondjátok, hogy válasszak másik sportágat, hiszen a DVTK már egy multisportklub, ami már tűzön, vízen, levegőben, négy- és kétkeréken, a stadionon kívül is jelen van, mert nincsen azokon a helyeken nekem semmi keresnivalóm. Ne mondjátok, hogy menjek a DVTK szeretetéért Egerbe vagy Salgótarjánba, mert azok mások identitásai, nem az enyémek. Adjátok vissza az én, diósgyőri csapatomat!


Tovább a miskolcadhatott.blog.hu-ra a teljes írásra >>>>>>>


Részlet Koltay Gábor Adjátok vissza a hegyeimet! című filmjéből.

A regényrészletet előadja Selmeczi Roland.


forrás: miskolcadhatott.blog.hu

forrás: youtube.com
És ezt olvastad már?
Hozzászólások

1 2 3 4 > 

34. vebgy |Válasz erre: 31. MmMmM
2021-05-06 15:15:52
HA hagyjuk...mert egyszer elpattan a húr, kiszakad a gát...lehet, hogy nem most, hanem 5 év , 10 év múlva, de egyszer kiszakad.
33. MmMmM |Válasz erre: 32. kanap
2021-05-05 11:52:38
Köszönöm

A cikk címét én kiegészíteném: Adjátok vissza a játékomat!

Mert ez az egész NB1 csak egy Tycoon játék valakiknek, a sport itt nagyon másodlagos (legjobb esetben is). Nem tudom, a másodosztályban mi lesz, én egy kicsit optimistábban azt várom, hogy kevésbé lesz demotiváló, frusztráló.
32. kanap |Válasz erre: 31. MmMmM
2021-05-04 18:46:10
Mennyire igazad van...
31. MmMmM |Válasz erre: 30. kanap
2021-05-04 16:02:08
Nem cél, hogy a korábbi rétegek jelenjenek meg a lelátókon. "Fogyasztók" kellenek. A pilot már lezajlott, ehhez kellettek a kis csapatok (ahol a korábbi 'old school' szurkolók legnagyobb megdöbbenésére) megjelentek a szurkolók, családok a lelátón, ingyenjeggyel, ingyen buszokkal, de elindult valami a falvakban, a hagyományok nélküli csapatoknál.
Ezután jön a többi csapat szurkolótlanítása, szkennerrel, egyéb feladatokkal (security, catering) megszelídítve, akit lehet, kitiltva, ellehetetlenítve, akiket nem. Ha nem vennétek észre, a szurkolói szubkultúra teljes kinyírása, illetve átalakítása folyik. Nemsokára már csak a nézők lesznek a pályákon, talán az utolsó mohikánok voltunk, és talán a mi kinyírásunk sem ment volna ilyen gyorsan, ha nincs a korona.
30. kanap
2021-05-04 12:35:48
Rátették az ötöst, ezt már nem adják maguktól vissza. Részévé lettünk a a lölők, vikik, stb homokozójátékának, jó szórakozás lehet hétvégente százezrek idegeivel játszani. A többi csapatot sem fogják visszaadni. Itt már csak az lehet amit ők szeretnének. Ha akarják jövőre visszajutunk, ha nem, 10 év múlva sem. Ez öli a lelkeket, láthatjátok egyre többen kiégnek közülünk. Gondolom ez volt a cél, vagy csak kellett a hétvégi kikapcsolódás a "fárasztó" hétközbeni parlamenti szunyókálás után. Nem lesz itt változás a klubnál sem, a jelenlegi garnitúra tökéletesen szolgálja a kiépített rendszert, felfele nyal, lefele tapos, minket meg leszar. Ez az elvárás. Egyébként nagyon tetszik az írás.
29. betyarok
2021-05-03 15:48:48
Még ma kell venni mindenkinek egy doboz tojást, kirakni a napra, vasárnapra mögzápul. Oszt' lehet majd kínálni!
28. toki |Válasz erre: 27. árpádvezér
2021-05-03 13:20:58
Nekem a 2 nagy kedvencem Oláh Feri és Salamon Józsi volt. Az ő véleményük nagyot dobna nekem is.
27. árpádvezér
2021-05-03 13:14:56
Csodálatos írás! Gratulálok a szerzőjének.
Egy dolog jött elő még bennem. Hol vannak a régi nagyjaink,az Aranycsapat bálványozott hősei?
Jó lenne,ha előjönnének a rejtekükből és megrázva magukat,félredobva az anyagi? juttatást ettől a hiénahadtól. Lemondanának a 30 ezüstért megvett hallgatásról és kiállnának a vártára!
Mert biztos,hogy van a jelenlegi helyzetről is véleményük!
És Veréb Gyuri,ha még megdobban a szíved a Diósgyőrért,nem érdekel téged,hogy egy senki megakadályozzon abban,hogy riportot készítsenek veled és megszólalsz! Most ez KÖTELESSÉGETEK! Tatár Gyurival, Szabó Lacival, Oláh Ferivel, Salamon Jóskával és a többiekkel együtt,KÖTELESSÉGETEK!!!
Ez a DVTK jövője szempontjából,az újabb 100 év reményében. Ezt nem lehet ennyiben hagyni. Elsőként megszervezni,hogy az utolsó itthoni meccset megakadályozni és egy nagy tüntetést létrehozni,ahol felszólaltok!
26. alpesi krokodil |Válasz erre: 21. vebgy
2021-05-02 17:16:27
A foci inkább üzlet, mint sport, ha tetszik, ha nem. Ha amatőr focit akarsz, nézzed Lakatos Rikárdóékat a grundon, ha még szoktak egyáltalán focizni két dizájner spangli között. (Amúgy nem biztos, hogy szarabb, mint amit a nagyok tolnak, vérprofiként, sztárgázsiért)
25. vebgy |Válasz erre: 24. toki
2021-05-02 17:14:34
..egy másik aranyköpése évekig itt ezen az oldalon is kint volt a fejlécen...

1 2 3 4 > 

BannerBanner
Mégsem


Üzenet küldése...