Banner

Szucsányi Andrásra emlékezünk

Szerző: Jáborcsik András | 2021-08-24 20:25:00

51 éve egy villámcsapás következtében hunyt el a DVTK egykori labdarúgója.


Szucsányi András Borsodnádasdon született 1941. február 27.-én. 1961. október 29-én mutatkozott be az élvonalban az Ózdi Kohász csapatában a Dorog ellen, ahol csapata 2–1-es győzelmet aratott.

1963 és 1968 között a Diósgyőri VTK labdarúgója volt. Diósgyőri debütálására 1963. augusztus 19.-én került sor az 1963-as NB-I-es bajnokság nyitófordulójában. A Pécsi Dózsa ellen Bukovi Márton vezetődző a következő kezdőcsapatot küldte pályára:

Hódi - Werner, Szigeti, Kiss I., Szucsányi, Nyíri, Ráczi, Kovács I., Kiss II., Cserjés, Szőczei.

A bajnokságot a 11. helyen zárta a DVTK, Szucsányi 10 mérkőzésen lépett pályára.


Az Ózdi Kohász csapata 1961-ben. Szucsányi a guggoló sor bal oldalán.


Az 1964-es szezonban már a csapat alapemberévé vált, a rendkívüli munkabírású fedezet a bajnokság valamennyi találkozóján a kezdőcsapatban kapott helyet és 3-szor be is talált az ellenfelek hálójába.


A DVTK 1965-ös csapatképén álló sor balról: Pócsik, Kovács P., Homródi, Werner, Kovács Mustos István, Preiner Kálmán edző, Gál, Vári, Szigeti, Tamás gy., Kiss L.

Guggolnak balról: Deák, Oláh, Vass L., Szamek, Sikora, Hódi, Szucsányi, Balázs.


Az 1965-ös másodosztályú bajnokságban 24-szer volt a kezdőcsapat tagja. A DVTK második helyen zárta a bajnokságot, ennek köszönhetően visszajutott az élvonalba. Szucsányi tagja volt a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjébe jutott csapatnak.



Utolsó diósgyőri fellépésére 1968. augusztus 28.-án került sor a Videoton elleni 2-0 arányban megnyert hazai mérkőzésen. Ezt követően igazolta le az MTK, ahol haláláig 33 találkozón lépett pályára.


1969. augusztus 9. Szucsányi András tisztáz Tussinger elől a Honvéd - MTK bajnokin


1970. augusztus 21-én, Dunavarsányban edzőtáborozás közben villámcsapás érte és meghalt. 29 éves korában hunyt el. A viharos időjárásban éppen gimnasztikai gyakorlatokat végeztek, amikor villám csapott le a játéktérre. Az egész együttes és az edző is a földre esett, utána azonban valamennyien felálltak, kivéve Szucsányit, akinél az orvosok hamarosan megállapították a halál beálltát, a szíve nem bírta ki a sokkot.


1969. május 10. Szucsányi András elfejeli a labdát Albert Flórián elől
a Ferencváros-MTK mérkőzésen


Az élvonalban összesen 151 mérkőzésen lépett pályára, és hat gólt szerzett. 1968-ban egy alkalommal szerepelt a magyar B-válogatottban. Tagja volt az olimpiára készülő bő keretnek, de már nem utazhatott ki Mexikóba - így nem lehetett olimpiai bajnok.

A Rákoskeresztúri Űj Köztemetőben nyugszik.



Három egykori diósgyőri csapattársát, Vass Lászlót, Sikora Ferencet és Kovács Mustos Istvánt kértem meg arra, hogy elevenítse fel Szucsányi Andráshoz fűződő emlékeiket:


Vass László: Sikora Ferivel és Kovács I. Mustos Istvánnal mi sokat játszottunk vele egy csapatban, jó ideig játékostársak voltunk.

A mai szóhasználattal élve középpályás szerepkörben játszott, igen igen hasznos tagja volt a 60- as évek diósgyőri csapatának, hatalmas munkabírással, átlagon felüli technikai felkészültséggel, nagy önbizalommal és még nagyobb lelkesedéssel futballozott. Életvidám és élet igenlő ember volt, a sikeres fiatalok egészséges bohémságával a futballpályán kívül, amit az edzéseken sokszor emberfeletti erőbedobással és intenzitással pótolt. Hatalmas erő és akarat jellemezte - kitűnő labdarúgó sajátságokkal - sokszor beszélgettünk játékostársainkkal a szörnyű baleset után, hogy van abban valami sorsszerű, hogy Vele csak az emberfeletti természeti erő végezhetett!

Isten nyugosztalja!


Sikora Ferenc: Szucsányi András élt-halt a futballért. Hatalmas munkabírású játékos volt, képes lett volna meghalni a pályán, úgy hajtott. Már a bemelegítést is nagyon nagy intenzitással végezte. Volt egy jellegzetessége, mégpedig az, hogy már a bemelegítésnél patakokban folyt róla a veríték. Sokszor mondta nekem viccesen, hogy "Szikkadt, izzadjál!" Jóllehet, az életben más mentalitásúak voltunk, a pályán nagyon jól megértettük egymást. A futball iránti alázata, lelkesedése a csapattársaira is átragadt mind az edzéseken, mind a meccseken.

Mindig elegánsan öltözött és mindenkivel nagyon kedves volt, néha az volt az érzésem, hogy túl rendes volt az emberekkel. Halálhíre nagyon megrázott minket, jó szívvel őriztük meg őt az emlékezetünkben.



Kovács Mustos István: Első élményem még ellenfélként fűződik hozzá. 1963. április 14-én játszottunk Ózdon másodosztályú bajnokit a Kohász ellen 18.000 néző előtt. Igen jó csapata volt akkoriban az Ózdnak, többek között a Szucsányi-Siska fedezetpárosnak is köszönhetően. Remek kis meccs volt, amit az én gólomnak köszönhetően végül meg tudtunk nyerni. A bajnokság véghajrája olyan izgalmas volt, hogy végül egy ponttal sikerült megelőznünk a Kohászt, így mi jutottunk fel az első osztályba.

A következő évben pedig már csapattársak voltunk. Remek felépítésű, jó izomzatú, nagy munkabírású játékos volt. Azzal tűnt ki a mezőnyből a meccseken, hogy mindig rengeteget futott.

Igazi vagány gyerek volt. Az apja kőműves mester volt és Bandi kitanulta mellette a szakmát. Ezt tudtuk is róla. Amikor vettem egy házat, elhívtam segíteni, hogy segítsen betenni a fürdőszoba ablakokat. El is jött, szokásához híven elegánsan, öltönyben, nyakkendőben. Így is ment fel az állványra. Mondtam neki, hogy legalább a nyakkendőt vegye már le. Amikor elterjedt a hír az utcában, hogy Szucsányi Bandi az állványon dolgozik Mustosnál, szinte az egész utca népe összesereglett. Meg kell mondjam, mesteri munkát végzett.

Nagyon lesújtott minket a hír, amikor értesültünk a haláláról.




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
4. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 2. Pele1958
2021-08-24 20:31:29 Fekete öves, Veterán
Én köszönöm az értékes kiegészítésedet!
Annak örülök, hogy a facebook-os megosztásoknak köszönhetően több rokonához is eljutott a megemlékezés.
3. betyarok
2021-08-24 20:12:18 Fekete öves, Őstag
Nekem a fia másodunokatestvérem... együtt fociztunk, erdőt jártunk, a Móra Ferenc utcában.
Isten nyugosztalja!
2. Pele1958 |Válasz erre: 1. Pele1958
2021-08-24 18:15:07 Kék öves, Tag
Köszönöm András ,hogy ez a cikked megjelent.
1. Pele1958
2021-08-24 17:01:09 Kék öves, Tag
Engedjétek meg,hogy a megemlékező cikk olvasása olyan hatással volt rám,hogy nem tudtam szó nélkül hagyni.
Sajnos röviden nem fogok tudni írni az én Barátomról-de vállalom annak is a kockázatát, hogy emiatt kitiltást kapjak.Csak úgy jönnek elő az emlékek !
16-17 évesen ifi focistaként kerültem Bandival kapcsolatba ,hogy miért engem választott rejtély. A kölcsönös szimpátia később barátsággá alakult.
18 évesen elvittek katonának-Miskolcon kaptuk a rádió-lokátoros kiképzést ami után engem vezényelni akartak az ország másik felibe.
Egy edzés után megvártam Bandit és kértem segítsen Miskolcon maradni. Azt kérte,hogy a századparancsnokomnak mondjam el ,hogy szeretne vele beszélni,adjon az alezredes elvtárs egy időpontot és helyszint a találkozóra. Szerencsémre az "Öreg" nagy DVTK drukker volt és örömmel találkozott a Szucsányi Bandival a tiszti klubban.Másnap a század írnok hitetlenkedve közölte,hogy képzeld Kökesz Miskolcon maradsz-nem érti az alezredes elvtárs döntését,és ,hogy az Öreg mindenkinek büszkén mutogatja az éves DVTK bérletét amit személyesen az Ő " jóbarátjától" Szucsányi Banditól kapott.
Leszerelés után úgymond bejáratos voltam hozzájuk-az Észak -Kiliánban lakott a mostani "Fehér Akác " lakóparknál. Megkért,hogy érettségizettként segítsem matekból -akkor jártak Tamás Gyuszival a Kohóipariba estin.Én még láttam a kisfiát pelenkában,akire nagyon büszke volt.Egy igazi diósgyőri mentalitással megáldott focista volt akinek semmi nem számitott ha pályára lépett csak a csapat !Hihetetlen fizikai képeségét a mostani Chelsea-ben focizó Kantéhez tudom hasonlítani. A játékszeretetére egy példa: a diósgyőri strandon jó szokás szerint torinóztunk mikor megkérdezte :beállhatna -e ? A füves,homokos pálya eltakart jópár fa gyökeret is amibe "sikerült" Bandinak bele sportolnia ! A nagy lábuja
körme azonnal leszakadt csak a lehelet tartotta ! Ez történt szerda magasságában-vasárnap pedig meccs volt. Mondanom sem kell a meccset végig játszotta ,mi több senkinek nem tünt fel ,hogy esetleg problémája lehetett. Hogy hogy csinálta a mai napig rejtély !
Mintha érezte volna ,hogy az élete rövid lesz-habzsolta,"nagykanállal ette "az életet. A Kilián (ma Diósgyőri ) gimnázium villamos megállójánál megállt egy gyönyörű halványkék skoda felicia,világos sárga bőr üléssel és invitál beülni,ha netán Miskolc belvárosába akarok menni. Hát hogyne akarnék mondtam. A Szent Anna teret elhagyva az egyenes út végén ott állt a "Yard". A Bandi száján meg egy káromkodás .Mondom mi a baj hát nem csináltál semmi szabálytalanságot.
Az igaz,mondja csak az a baj,hogy nincs jogsim. De meg úszta,mert a Főkapitány tudott róla és "kisegitette".
Akkor tájt talán az idősebbek emlékeznek rá volt egy " Élet és Tudomány cimű havi magazin amiben igen érdekes tudományos dolgokról lehetett olvani. Jó sok idő eltelt már a Bandi halála óta mikor a magazinban ha jól emlékszem egy Egely György fizika professzor is foglalkozott a halál okáról. Abban megemlitik,hogy a Dunavarsány 25 kilométeres körzetében az időjárás jelentés szerint nem vol felhő !!! A füvön ülők közül a Bandi állt fel előszőr és őt érte a villám. A halántékán ment be és a nagy lábújnál jött ki. Na ezzel a természet ellenes dologgal foglalkozott a prof.
Most nagyon gyorsan be kell fejeznem mert még mélyebbre ment a lelkemben az emlékezés és nem szégyellem, már potyognak a könnyeim. A feleségem "kérdezi mi a baj "? Csak annyit tudok kinyögni: Szucsányi Bandi.

Jó barátom legyen Neked könnyű a föld. Nyugodj békében: Szucsányi Bandi !
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...