Banner

Interjú Elek Ákossal

Szerző: | 2015-08-26 08:10:36

A 2014-15-ös szezon legjobb diósgyőri játékosával beszélgettünk

A 2014-15-ös szezont követően szavazásra invitáltuk az amigeleken.hu olvasóit. Azt kértük szurkolótársainktól, hogy szavazzák meg a szezon legjobb diósgyőri játékosát. A voksolást meggyőző fölénnyel az az Elek Ákos nyerte meg, aki a téli szünetben Kínába igazolt és a Changchun Yatai együttesénél folytatta pályafutását. Ákos a szavazásnál Kádár Tamást és Senad Husicot utasította maga mögé.

Ákos kihasználva a kínai bajnokság három hetes szünetét hazautazott és a válogatott románok elleni felkészülésének kezdetéig a DVTK együttesével edz. Kihasználva a kínálkozó lehetőséget, találkozót kértük a szavazás nyertesétől, hogy átadhassuk a 2014-15-ös bajnokság legjobb diósgyőri játékosának járó jutalmat.

Ákos! Köszönjük, hogy időt szakítottál ránk és először is gratulálunk a díj elnyeréséhez!

Köszönöm szépen a szurkolóknak az elismerést. Nagyon jólesik, hogy engem választottak meg az előző szezon legjobbjának és nagyon büszke vagyok a díjra.

Mi az oka, hogy ilyen hosszú szünetetek van a bajnokságban?

Most lenne meccsünk, van forduló Kínában, de a mi meccsünk elmarad. Utána jöttem volna a válogatotthoz, de így szerencsére egy héttel előbb hazaengedtek. Most itt készülök Diósgyőrben, a jövő héten még itt vagyok, utána megyek a válogatotthoz.

Milyen a kínai élet? Megszeretted a kínai ételeket?

Általában, hogy ha megyünk idegenbe, akkor svédasztalos étkezés van, amin van európai és kínai étel is. Azt eszek, amit itthon is ettem, rizst, csirkét. Most, hogy nyáron kint volt a feleségem, nyilván magyarosabb kajákat is ettem. Most, ha visszamegyek, már nem jönnek vissza velem, mivel már csak másfél hónap van hátra a szezonból, ezt már letudom egyedül és a klub szállodájában, ahol lakni fogok, ott is főznek, vagy elmegyek étterembe. Olasz meg német étterem is van a városban, ott jól főznek.

Milyen időjárás uralkodik arrafelé?

Attól függ, milyen szemszögből nézzük. Például ha a focit vesszük, akkor most nagyon jó idő van kint, 30-32 °C a maximum. Akárhova megyünk idegenbe nyáron, a nagy páratartalom miatt nagyon nehezek az időjárási körülmények. A tél viszont kemény, még áprilisban is kemény mínuszok vannak.

Nem is terveztétek, hogy a családod is veled lesz Kínában?

Most, hogy megszületett a pici februárban, megvártuk a négy hónapos oltást és utána jött ki a család a nyáron. Egyébként jövőre sem tudnak kijönni hamarabb, mert még tavasszal is nagyon hideg és szmog van. Ha a válogatott meccs után visszamegyek, utána pedig már csak másfél hónap lesz hátra a szezonból, egy-másfél hónappal hamarabb vége, mint itthon.

Mennyit volt veled a család?

Egész nyáron kint voltak. Az elején elég nehezen bírták, mivel minden nagyon új volt a számukra. Az is nehéz volt nekik, amikor idegenben játszottunk, mert az nálunk négy napos túrát jelent. Ha szombaton játszunk, akkor már csütörtökön elutazunk, és csak vasárnap érünk haza. Szerencsére csak két alkalommal volt ilyen, az elején pedig kint volt Édesanyám és a testvérem is, akkor együtt voltak.

Hogy zajlik egy négy napos idegenbeli túra?

Szombaton van a meccs, csütörtök délelőtt van egy edzés, délután repülünk, pénteken este edzés, szombaton este meccs, vasárnap regeneráció és utána hazarepülés. Kínában olyan távolságok vannak, hogy valamennyi idegenbeli meccsre repülővel utazunk.

Milyenek a körülmények a csapatnál?

Hasonlóak, mint itt Diósgyőrben. Vannak azért ott is hiányosságok, de amire feltétlenül szükség van, az mind meg van ott is. Most építenek például egy új edzőközpontot, ami télen lesz készen a tervek szerint. Az nagyon komoly lesz.

Milyen a stadionotok?

A mi stadionunk szerintem a legrégebbi a ligában. Sok csapatnak viszont, akik ellen játszunk, gyönyörű, új stadionja van. Hatalmas a fejlődés ezen a területen is Kínában.

Mennyi néző van a meccseken?

A topcsapatoknál 50-60.000 néző is kilátogat a meccsekre. A legkevesebb néző, ami előtt játszottunk, az olyan 5-6.000 lehetett. A mi átlagos nézőszámunk 12.000 körül van, amikor topcsapat ellen játszunk, akkor jön ki 15-20.000 néző a meccsre. Akkor közel telt ház szokott éenni.

Hogy kell elképzelnünk a kinti szurkolókat? Ők is piros-sárga mezben mennek meccsre?

Majdnem mindenki mezben van, és ugyanúgy vannak ultracsoportok is. Ami érdekes számomra, hogy a csapatoknak több ultracsoportja is van, akik a stadion különböző helyein szurkolnak. Olyan ez, mintha a Diósgyőr egyik csoportja az állóhelyen szurkolna, a másik meg a tribünön. Szurkolnak, dobolnak, jó a hangulat a meccseken, de a tűzijáték meg a petárda nem jellemző.

Ekkora távolságok mellett elutaznak idegenbe is?

Idegenbe a legközelebbi túra másfél óra repülővel, ezért oda nem nagyon jönnek velünk. A topcsapatokat azonban elkísérik a szurkolóik, ott idegenben is vannak 4-500-an.

Jól fogynak az Elek mezek?

Ott nincs rajta a név…

Vagy lehet, hogy rajta van, csak nem tudod kiolvasni. (nevetés. – a szerk.)

Mindig az adott szponzor neve van rajta, illetve akik játszanak az Ázsiai Bajnokok Ligájában.

Van esélyetek oda kijutni?

Áááá! Ehhez a négy csapathoz nem lehet hozzáférni. A nagy sztárok is ezekben a csapatokban játszanak. Az ötödik helyezett most tíz pontra van lemaradva a negyediktől, de az első és a negyedik között sokkal kisebb a differencia. Szinte fordulónként váltják egymást az első meg a harmadik helyen. A négy topcsapat ellen játszottunk már oda-vissza, és egy pontot szereztünk, azt is nagy szerencsével. Egy csapat van a ligában, amelyik nagyon gyenge, az ki is fog esni. A többi 11 csapat küzd egymással.

Nekem az tűnt fel, hogy idegenben vagytok masszívabbak. Kevesebbszer kaptatok ki idegenben, mint otthon.

Valóban, idegenben majdnem annyi pontot szereztünk, mint hazai pályán. Az elején a kínai edzővel nagyon gyengén indultunk, kilenc meccsből mindössze egyet nyertünk meg. Ő korábban is dolgozott már a klubnál, de miután Dragan Okuka elment a klubtól, megkapta a csapatot vezetőedzőként. A rossz rajt után leváltották, most egy horvát edzőnk van, akinek eléggé magyaros hangzású neve van, Marijo Tothnak hívják, de nincsenek magyar gyökerei.

Az öreg Okuka miért ment el?

Mert nem hosszabbítottak vele szerződést. Én nem is ismerem őt. Sokan azt hiszik, hogy én azért kerültem oda, mert ott ő az edző. Én nem is találkoztam vele.

Akkor nem is Szivics és Okuka intézték a szerződésedet?

Nem. Én Okukát nem is ismerem, nem is találkoztam vele. Sokan azt hitték, amikor kimentem, hogy még ő a vezetőedző. De nem. Vége volt a szezonnak és nem hosszabbítottak vele.

Fura lehet ez a kínai élet…

Nem lehet általánosítani sem. Elmentünk például Sanghajba. Sanghaj olyan gyönyörű, hogy elájulsz. Parádés egy hely, rengeteg turista van. De ahol mi vagyunk, az vidék. Hiába laknak 7 millióan, az vidék.

Az edzésmunka mennyiben másabb, mint Diósgyőrben vagy Magyarországon?

A kínai edző csinált érdekes dolgokat, de amióta a horvát edzőnk van, azóta hasonló, mint itt. Ő is az európai stílust képviseli. Konditermi edzések vannak, meg sok labdás gyakorlat. A kínai edző nem volt olyan felkészült, aminek meg is lett az eredménye. Ami a legnagyobb lemaradást látok a kínai labdarúgásban, az a taktikai felkészültség hiánya. Mind erőállapotban, mind technikailag felveszik a versenyt, de taktikailag nagyon nem. Ehhez nyilván az kellene, hogy egy csapat több évet együtt dolgozhasson egy európai edzővel.

Milyen az iram a kínai meccseken? Gyorsabb a játék, mint itt?

Hasonló a bajnokság, talán kicsivel erősebb. A topcsapatok tényleg nagyon jók, ők komoly erőt képviselnek. A többi csapat is megy, hajt, jó iram van. Voltak kifejezett jó iramú, kemény meccseink, de voltak nagyon gyenge meccsek is.

Az a DVTK, amelyikből elmentél, hogyan állná meg a helyét a kínai bajnokságban?

A négy kínai topcsapat egyértelműen jobb, ezért azt mondanám, hogy az 5-8. helyek valamelyikéért küzdene.

A te lakásod a stadionhoz közel van?

Van egy szálloda, ami a tulajdonosé, ebben mindenkinek van egy szobája. Amikor a családom még nem volt kint, én ott laktam és ha visszamegyek, újra ott fogok majd lakni. Ott van gyülekező, mindenki felöltözik és busszal megyünk ki az edzőközpontba, ami kb. 10 percre van. Az edzőközpontban vannak elszállásolva az ificsapatok. Edzés után busszal vissza, ott fürdés, utána haza. Most, hogy a családom kint volt, ettől a szállodától 5 percnyi járásra laktunk.

Tapasztaltál szurkolói rendbontást?

Nincs. Teljesen mindegy, ki ellen játszol, mindig megtapsolják az idegenbeli csapatot is. Kimész melegíteni, és ugyanúgy odamész az ellenfél szurkolótábora elé, és megtapsolják egymást. Ők a vereséget is másképp értékelik. Az elején kilenc meccsből egyet nyertünk. A kilencedik meccsen otthon kikaptunk, de valami nézhetetlen, szörnyen gyenge játékkal. Vége volt a játéknak, mindenki ment haza, ezért itthon már minimum füttyszót kapnál.

Amikor egy pontra voltunk a kieső helytől, a következő meccsre ugyanúgy kijöttek. Szerintem ott is megvan az a mag, aki mindegy, hogy játszol és hányadik vagy, azok mindig járnak meccsre. Amikor topcsapatok ellen játszunk, akkor itt is nagyobb a mozgolódás a városban, nagyobb az érdeklődés.

A meccs előtti napon mind a két csapat bent edz a stadionban, ekkor lehet találkozni a játékosokkal. Sokan ki is jönnek a stadionba, kíváncsiak az ellenfél edzésére is. Őket is teljesen normálisan fogadják. Ha mondjuk a Fradi itt edzene a meccs előtti napon, nem biztos, hogy itt is így fogadnák őket. Persze, biztos lenne, aki Gera Zolival szeretne csinálni egy közös képet, de nem ez lenne a jellemző.

Ott is profi szintre viszik a marketinget? Visznek titeket ide-oda, megjelenni, vagy ezzel annyira nem foglalkoznak?

Nem. Ilyenek nincsenek. Szezon előtt volt egy szurkolói ankét, ahol bemutatták a csapatot. Szinte az egész csapat kicserélődött, a kínaiak is és a külföldiek is. De mint mondtam, szinte minden egyes meccs előtti edzés egy fél ankéttal ér fel, lehet a játékosokkal fotózkodni, aláírásokat kérni.

Megismernek a városban?

Volt már rá példa. De akkora a város, hogy…. Most ha azt nézed, hogy hétmillióból tízezren járnak meccsre, akkor ha úgy vesszük, az semmi. A tízezer az nem rossz egyébként, de ha százalékra lebontod, nagyon kevés.

A mostani DVTK-nak nincs olyan értelemben vett vezére, mint amilyen Te voltál. Ez a Te bensődből fakad, hogy vezéralkat vagy? Veled kapcsolatban sokakban az maradt meg, hogy Debrecenben a Magyar Kupa elődöntőn 1-4-nél megindulsz a saját térfeledről és belövöd a gólt, amivel megadtad az esélyt arra, hogy a kupadöntőbe juthassunk, mert anélkül a gól nélkül ez elég reménytelen vállalkozás lett volna …

Amikor jött Szivics, akkor a Kádié volt a csapatkapitányi szalag. Őt nevezte ki, én meg Rudolf voltunk a helyettesek. Így voltunk hárman, akik képviselték a csapatot. Aztán jött a debreceni meccs, amin kikaptunk 4-0-ra és Kádi lemondta a csapatkapitányságot. A Pápa elleni kupameccs visszavágóján – amin nyertünk itthon 3-0-ra – mondta Szivics, hogy azt szeretné, hogy én legyek a csapatkapitány, de nem csak ma, hanem végig a szezonban. Ez nekem nagy dolog volt, egyrészt nagyon jól is esett, másrészt meg borsodiként tudtam, hogy milyen szurkolótáborral rendelkező csapatnak leszek a kapitánya. Ez nagy felelősség volt, de ez engem nem nyomott, hanem inkább motivált.

Visszatérve a kérdésre, nem tudom, miből fakad ez bennem, de az nagyon fontos, hogy engem a csapat az elejétől kezdve elfogadott. A mai napig nagyon jó a viszonyom velük, nyilván nem minden nap, de rendszeresen beszélek a srácokkal. Úgy éreztem, elfogadtak, és amit mondtam, az célba ért náluk. Nyilván én soha nem beszéltem velük olyan hangnemben, ami nem megengedhető, és jól is tudtam képviselni a csapatot a vezetőség felé. Ez azért fontos volt.


Az miben mutatkozott meg, hogy kapitányként képviselted a csapatot a vezetőség irányában?

Ha volt egy olyan dolog, ami nekem vagy a csapatnak nem tetszett, vagy úgy éreztem például, hogy a vezetők olyan dolgokat találtak ki, ami megzavarná a csapatot - amire azért volt is példa, akkor elmondtam, hogy ez így nem mehet.

Mennyire befolyásolja a csapatkapitány szerepét az edző személye? Edzője válogatja, hogy ki mennyire támaszkodik a csapatkapitányra?

A csapatkapitánynak az a feladata, hogy egy kapocs legyen az edző és a csapat között. Amikor Tomi kinevezett, sok dologban kikérte a véleményemet. Olyan is előfordult, hogy megkérdezte, hogy érzi a csapat, kinek kellene védenie. Amikor például közeledett a kupadöntő napja, megkérdezte, mit gondolok én, mennyi legyen a prémium a kupagyőzelemre. Bementem az öltözőbe és átbeszéltük a csapattal, hogy ők mit gondolnak, hogy látják a kérdést. Egyszer-kétszer előfordult Szivicsnél, hogy edzésen nem ment olyan jól a munka, akkor megkérdezte, hogy van-e valami gond. De ilyen nagyon ritkán fordult elő a másfél év alatt, a csapat nagyon jól dolgozott. Nem voltak fegyelmezési problémák sem, nem voltak összeveszések.

Visszatérve a Debrecen elleni kupameccsre, az megindulás a végén, az már amolyan csakazértis dolog volt? Úgy tűnt, olyan lendülettel viszed a labdát, hogy fel se tudnak rúgni, be sem tudnak taposni a fűbe ...

A negyedik gól előtt, amit Tisza rúgott 1 m-ről, én hibáztam. Azzal lett 4-1 és nyilván az is bennem volt, hogy van még hátra pár perc, próbáljuk meg. Amikor berúgtam, már éreztem, hogy tovább fogunk jutni. Kikaptunk ugyan 4-2-re, de azt láttam a meccs után a fiúkon az öltözőben, hogy mindenki azt gondolja, ebből a párharcból mi fogunk továbbjutni. Kondás Elemér is azt mondta a meccs után, hogy boldog lett volna, ha 4-1 marad, mert a 4-2 veszélyes eredmény. A visszavágó előtt nagyon felspannolta a csapatot, amikor megnéztük a Loki összeállítását. Egy kicsit lesajnált összeállítás volt, mintha túlzottan magabiztosan jöttek volna Diósgyőrbe. Mondtam is a meccs előtt Pepének, hogy te vagy a leggyorsabb játékosunk, ezt a meccset te tudod megnyerni nekünk. Így is lett hála istennek.

Most ő sem találja igazán önmagát …

Róla sokat beszéltem Sziviccsel annak idején. Benne olyan potenciál van, hogy neki két-három év múlva képességei alapján komoly bajnokságban kellene játszania.

Tulajdonképpen párhuzamot lehet vonni Te közted és Koman Vladimir között olyan értelemben, hogy mindkettőtöknek nemrég született gyermeke és mindketten távol vagytok a családotoktól. Mennyire befolyásolja ez a formádat, a teljesítményedet, hogy nincs ott veled a család? Mennyire tudod függetleníteni magad ettől?

Azért nem hatott rám negatívan a hiányuk, mert mi ezt átbeszéltük előtte. Tudtuk, mikor születik a baba, azt is tudtuk, hogy előbb meg kell erősödnie, és majd nyáron jönnek. Tisztában voltunk vele, hogy az elejét túl kell élni és majd nyáron úgy is velem lesznek. Így is lett, a nyár nagyon jó volt, hogy újra együtt voltunk. Hosszabb távon azonban nem igazán egészséges. Mondtam is a feleségemnek, hogy ha én egyedül lennék, nem lenne családom, akkor el tudnám képzelni, hogy akár négy-öt évet is Kínában játszhatnék. Viszont, amikor ők kijöttek, nem voltak azért felhőtlenül boldogok, ez az igazság és meg is értettem őket. Amikor elutazunk egy idegenbeli meccsre, az négy nap távollétet jelent, ami a feleségemnek két gyerekkel egy vadidegen országban nem egyszerű helyzet.


Amikor ideigazoltál, az a szóbeszéd járta, hogy annyira nem szerettél itt lenni. Ez igaz?

Persze, hogy igaz. Ki szeretett itt lenni egy olyan csapatban, aki kettőt nem passzolt egymáshoz. Amikor én ide igazoltam, engem a Vidi után olyan amatőr dolgok fogadtak, ami nekem meglepetés volt. Olyan dolgok voltak itt, ami miatt nem véletlen, hogy nem ment Rudolfnak sem a játék, meg ő sem tudott nagyon azonosulni azokkal a dolgokkal, amik itt voltak. Mi a Gyuri bánál, a Mezeynél megtanultuk azt, hogy rend van, ki volt nyalva a hátsónk. Gyuri bá’ – amellett, hogy szakmailag a top kategória - abban látta a sikert, hogy a játékosnak minden meg legyen adva. Tudta azt, hogy ha meg van neki adva minden, ő akkor tud követelni. Ha mindent megkaptok, de nem megy a csapatnak, akkor veletek van a probléma. Ebben igaza is van, szerintem. Nekünk abban az évben mindennel, minden hülyeséggel kellett foglalkozni, csak a focival nem. Csak egy dolog: magunknak vittük a szerelést a meccsre. Én az első meccsemen nem vittem zoknit, abban a zokniban játszottam, amiben mentem. Nekem természetes volt az, ha bemegyek az öltözőbe idegenben, akkor az én cuccom ki van készítve. Hidd el, ha játékosként bemész egy ilyen öltözőbe, más a hangulata az egésznek, más az érzésed. Itt viszont mindent magadnak kellett vinni. Fél év kellett ahhoz, hogy elérjük azt, legyen egy ember, aki bepakolja a szerelést a táskába, és elhozzák idegenbe. Addig én mentem a szertárba, összepakoltam a cuccomat és vittem magammal. És akkor mondják a barátaim Putnokon, hogy náluk van valaki, aki kihajtogatja idegenben meccs előtt a szerelést. Ilyen dolgokból volt több is és erre jöttek még a rossz eredmények is.

Én az egyik legnagyobb hibát, ami a Szivics érában volt, abban láttam, hogy rosszul kommunikált kifelé a klub. Sokan hangoztatták a játékosok közül is – amiben mi is hibásak voltunk -, hogy dobogó a cél, viszont nem láttam, hogy ennek lenne realitása. Mert véletlenül oda lehet érni, de én nem láttam azt a fajta hátszelet, amire reálisan azt lehetett volna mondani, hogy a dobogó a cél. Persze, lehet mondani, hogy szeretnénk dobogósok lenne, de azt nem lehet mondani, hogy reálisan elvárható a dobogó. A Fradinál most kimondták, hogy cél a bajnoki cím, de ott ez reális is. Ha nem lesznek bajnokok, ők mondhatják, hogy csalódás.

Ezért nyilatkoztam többször, hogy szerintem az az év hiába volt rossz, hosszú távon jó volt. Utána picit észbe kaptak. Azóta nagyon sok minden változott. Miután elmentem, ahhoz képest is változott. Van a játékosoknak például fizioterapeuta, tehát próbál a klub fejlődgetni, csak az a baj, hogy fejlődgetni.

Pont valamelyik nap gondolkodtam azon, hogy ha összeállítanánk egy topcsapatot az elmúlt 3 év diósgyőri játékosaiból, akkor a bajnoki címért mennénk.

Ki lenne az, akit betennél a diósgyőri válogatottba az elmúlt 3 évből?

Antal, Okuka, Lipták, Kádár, Husic, Elek, Kostic, jobb oldalon lenne Rudolf vagy Gosztonyi, Koman, Luque, Futács… Azért ez nem olyan rossz. és akkor még mindig lennének a padon olyan emberek, akik ha bejönnek, el tudnának dönteni egy meccset.


Kostic is elment inkább Nyíregyházára …

Hallottam, hogy nem kapott jó ajánlatot, és Nyíregyházára igazolt. Zoran emberileg is nagyon normális volt és segített a csapatnak is. Ő is játszott gyengén időnként, de azt nem lehet mondani, hogy ne hajtott volna.

Hallom, hogy sokan bántják Árki Gábort, de neki abból kell megoldani az anyagi részét, amit neki mondanak.

Beszéltünk róla, hogy eleinte nem érezted jól magad Diósgyőrben, de ez megváltozott később?

Amikor elkezdtük a felkészülést Szentes Lázárral, nagyon jó edzések voltak, nagyon jól ment a felkészülés. Lázárt az egyik legfelkészültebb edzőnek tartom, akivel eddig dolgozhattam, nem is igazán értettem, miért nem szerették itt. Nyilván van egy stílusa, ami közrejátszhatott benne. Aztán csak nem jöttek az eredmények, volt egy Vidi elleni győzelem, majd Siófokon kikaptunk, aztán, miután elment Lázár, volt egy hat hetes időszak, amikor már csak azt vártuk, hogy legyen vége a szezonnak.

Utána sokan elmentek, jött Szivics. Sose felejtem el, hogy az első edzésen hatan voltunk az öltözőben. Jön be Tomi és kérdezi, hogy hol a csapat? Vazze, mondom, ez a csapat. Meg volt velünk egy fiatal srác, aki az U21-es csapathoz ment. Ha hiszitek, ha nem, az első edzésen bene Feri volt a kapus, mert nem volt kapusunk.

Rengeteget számított, hogy Szivics hozott magával erőnléti edzőt, normális stáb volt a csapat mellett. Sok dolog változott, apróságnak tűnik, de sokat jelentett az is, hogy kaptunk kaját két edzés között, vagy edzések után, szóval odafigyeltek a felkészülés alatt az étkezésre, a táplálék bevitelre. Ilyen nem volt előtte.

Azt is elmondtam már korábban, hogy Barczi meg Nikházi is ugyanolyan rossz állapotban érkeztek ide, mint én, de végig tudták csinálni a csapattal a felkészülést. Nekem az is probléma volt akkor, hogy engem Sisa Tibor már a harmadik meccsen bedobott a kezdőbe. Ki is kaptunk a Honvédtól. Nekem akkor kellett volna még legalább egy hónap, hogy fel legyek készülve a játékra. Ez se tett igazán jót nekem.

Szivicsnél jó munka folyt, az első öt meccs aztán ott se indult valami jól, de Pápán aztán nyerni tudtunk, igaz nagy szerencsével.

Én alapvetően munkás játékos vagyok, szeretek edzeni, de azokkal az edzőkkel, akikről úgy érzem, hogy nem tesznek hozzá a karrieremhez, soha nem voltam túlzottan jóban. A játékos nem hülye, tudja azt, hogy az a gyakorlat, amit végeztetnek vele, hasznos-e a számára, hogy jobb lesz-e általa a hétvégén.

Az első évben attól a totyogástól én ki voltam. Engem a Vidinél edzés után Gyuri bácsi kézen fogott és csiszoltuk azokat a hiányosságokat, amiket lehetett fejleszteni. Itt az első évben egyáltalán nem ezt tapasztaltam, a csapat a hatvanadik percben teljesen kifulladt, gyengék voltunk. Szivics is egy munkás edző, ő is kemény edzéseket tartott, az erőnléti edzővel is nagyon hasznos gyakorlatokat csináltunk. És a játékos is olyan, hogy ha látja értelmét annak, amit hétköznap beletesz a munkába, annak a hétvégén van eredménye, akkor másképp indul a következő hét. Szivicsnél még a 90. percben is odapréseltük az ellenfelet a kapuja elé és sok gólt is szereztünk a meccsek hajrájában.

Szivics mikor hirdetett kezdőcsapatot?

Közvetlenül meccs előtt. Persze azért a meccs napjához közeledve lehetett érezni, hogy kik lehetnek a kezdők, de olyan is előfordult, hogy valaki azt hitte, hogy kezdő lesz, aztán a keretbe sem került be. Ha valaki az utolsó edzésen teljesen indiszponált volt, könnyen kereten kívül találhatta magát.

A Videotonból ismered Bekő Balázst …

Persze, dolgoztam vele, akkor pályaedző volt. Vezetőedzőként nem ismerem, de ha azt vesszük, hogy Mezey Gyuri bácsitól tanult, meg hát Sousa-tól is el lehetett lesni egy-két dolgot. Kettőt edzettem eddig a Diósgyőrrel, egy jól felépített edzést láttam meg egy normálisan edző csapatot.

Nem sikerültek túl jól az erősítéseink …

Túlságosan egyszerű dolog emiatt a sportigazgatót szidni, mert könnyű egy olyan klubnál dolgozni, ahol sokkal több pénzből gazdálkodnak, mint Diósgyőrben. Szerintem, ha egy játékos két klubtól közel azonos kondíciójú ajánlatot kap, akkor biztosan sokat fog számítani, hogy Diósgyőrben futballhangulat van és ennyire szeretik a futballt. De ha egy klub kétszer annyit ajánl, mint a DVTK, akkor Árki Gábor keze megvan kötve és akkor a játékos nem fog ide jönni.

Találkoztál már az új szövetségi kapitánnyal?

Nem találkoztam még vele, csak telefonon beszéltünk. A kapitány hívott, kérdezte, hogy vagyok, játszok-e, nincs-e valami sérülésem. Mondta, hogy számít rám a válogatottban és sajnálja, hogy a Pali elment, de fontos meccs következik és cél az, hogy kijussunk a második helyen az EB-re.

Mikor kezdődik a válogatott felkészülése?

Egy hét múlva, az Újpest meccs után megyek a válogatotthoz.

Mit vársz a románok ellen?

Az biztos, hogy kemény meccs lesz. Ha most ők ikszelnek ellenünk, akkor már gyakorlatilag kijutottak.

Téged spannolt Bukarestben az az ellenséges hangulat?

Minden játékos elmondja meccs előtt, hogy ugyanúgy készülünk, ami egyébként igaz is. Teljesen mindegy, hogy egy Magyar Kupa meccset játszok egy megye 1-es csapat ellen, vagy egy komoly válogatott meccset, ugyanazt eszem, ugyanúgy edzek, de az érzés, ami belül van, az teljesen más. Van azért az emberben egy fajta félelem, hogy mi van akkor, ha nem sikerül, de végül mégis felülkerekedik az emberben a győzni akarás.

Mire helyezik a hangsúlyt ilyenkor a kapitányok?

Alkalmazkodni kell egyrészt az ellenfélhez, hogy ők mit fognak várhatóan játszani, aztán mit szeretnénk mi játszani. Kik azok, akik várhatóan játszani fognak, ugye már a hét elején úgy igazgatják a sorokat, hogy próbálják megtalálni a kezdőcsapatot. Videókat elemzünk az ellenfélről, öt nap alatt ennél sokkal többet nem is lehet csinálni.

Mik a távlati terveid?

A legoptimálisabb az volna, ha jövőre játszhatnék az Európa bajnokságon, ott jó teljesítményt nyújtva utána vissza tudnék igazolni Európába valamelyik topbajnokságba. Ez lenne a legjobb. Ha ez nem jön össze, akkor szeretnék 3 évet kint maradni Kínában. Két évig szól a szerződésem és egyet még ráhúznék. A család sem bánná nagyon, ha az első variáció valósulna meg, a kislányom három év múlva megy iskolába, akkor azért már jó lenne itthon lenni.

Elképzelhető, hogy még Magyarországon is fogsz focizni?

Persze, az biztos. Sose lehet tudni, mit hoz a jövő. Lehet, hogy a szezon után jön egy új edző és azt mondja, hogy nincs szüksége rám. Van még egy év a szerződésemből, de azt mondják, hogy bontsunk szerződést, állapodjunk meg, keress magadnak csapatot. Ez is lehet, de az is összejöhet, hogy kint maradok négy évig.

Vannak olyan terveid, hogy pályafutásod befejezése után edző legyél?

Nem igazán. Gondolkodtam már rajta, hogy mit kellene csinálni majd, de leginkább talán klubvezetőként dolgoznék a legszívesebben. Ott el tudnám magam képzelni.

Köszönjük a beszélgetést és reméljük, láthatunk még piros-fehérben!


fotó: Max és yataifc.cn

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.