Banner

Groupama Aréna, Üllői út 129. - Szép új világ

Szerző: | 2014-08-09 17:02:08

Brave New World

2014 augusztus 8.

Dr. Kriza Ákos meghívására 2014 augusztus 8-án közös stadionbejáráson vett részt Miskolc város vezetése, a DVTK vezetése, és több szurkolói csoport képviselője.

A helyszín az Üllői út 129. volt.

A korábbi Albert Stadion helyén, most a Groupama Aréna található.

A Ferencváros új stadionjának közös megtekintése érdekes módon fontos esemény a DVTK stadion tervezésében is.

Miért is? Mert minden résztvevő azt szeretné, hogy az új diósgyőri stadion a lehető legjobb legyen.

A közös stadionlátogatás az első lépés a közös gondolkodás felé.

Egy mondatban... Milyen is a Goupama Aréna? Jó, nagyon jó, de nekünk nem ilyen kellene.

Pár mondatban a stadiontúráról.


Maga a Stadion lényegében 2 fő részből áll: egy 9 emeletes irodaházból, aminek van lelátója és az épületet 3 oldalról kiegészítő betonlelátókból.

A főbejárat modern irodaház stílusú, a lelátók a megszokott vasbeton elemekből épültek.

Alapkoncepció a Feerencvárosnál, hogy a dísztribünnek annyi bevételt kell hoznia, mint a többi kb. 20.0000 embernek.

Az egész stadionál érzehető volt, hogy a pénz nem számított a tervezésnél és a felhasználásnál.

Nem lennék meglepve, ha később kiderülne: mégis többe került az egész, mint ahogy tervezték.

Főtribün: Belépéskor egy recepció fogad.
Semleges fekete és szürke színekkel.

Innen pár lépést haladva egyből a stadion küzdőterén találtuk magunkat.

Ez a legszebb része a stadionnak. Nem láttam még ilyen kiváló minőségű gyepet magyarországi stadionban.

Túravezetőnk rá is erősít erre és elmeséli, hogy angol gyepmester segítségével ültették a füvet.

Vastag vízelvezetésre képes anyagra ( tőzeg és homok keveréke) speciális 14 cm vastag földréteg került, ami műanyag szálakat tartalmaz. A fű, növekedése során körbenövi a műanyag szálakat, és gyakorlatilag kitéphetetlen a helyéről, ellentétben a Loki stadionnal, ahol a kemény felületre csak néhány cm vastag gyeptégla került a hozzátartozó pár centis gyökérzettel. Ezért képes ott úgy elmozdulni a gyeptégla, mint egy rendes szőnyeg a parkettán.... Ezért sérülhetett meg Antal Botond.

A fűmagassággal és a locsolással lehet változatni, hogy pálya gyors vagy lassú legyen.

A Cselszkij ellen pl. magas fűmagasság és száraz fű lesz.

A Pápa ellen pl. alacsony fűmagasság és előtte jól meglocsolják. Ja.... Hogy a Pápának ez mindegy :)) , az igaz :)

Érdekessége a stadionnak, hogy nyílvánvalóan nem (csak) sportnak épült.

Lényegében 2 öltöző van az egész stadionban: a vendég és a hazai.

A két öltöző nem különösebben említésre méltó. A megszokott minimál stílusban tervezték őket.

Vendégöltöző felé vezető folyósó feketére volt festve és pokollal ijesztgettek minket :)

Mit mondjak? Nem csúnyiztuk össze magunkat tőle :)

Azon meg különösen jót mosolyogtunk, amikor az egyik képen az alábbi rémisztő fotót láttuk: FTC-ZTE 0-0 :))

A Hazai öltöző kissé komfortosabb, itt a padokon már párna is volt. Mondjuk én bunkóságnak éreztem, hogy a vendégeknek nem adnak.

A szekrényekben mobiltelefon-töltő és miniszéf is található (ők ismerik egymást :)

Állítólag 3 hónapig tervezte a szakmai stáb, hogy milyen legyen az öltözőjük.

Sikerült a zuhanyzó mellé egy 3 ágyas masszírszobát és egy komolyabb, 25 méter hosszúságú bemelegítő helyiséget is belepréselni, elvéve a helyet a drága konferenciatermektől...

Az öltöző fontos szakmai része ez a TV, amin a Tracab Online rendszer fut. Ez a rendszer a legapróbb részletek is rögzíti a játékosok teljesítményével kapcsolatban, segítve a szakmai stáb munkáját. Akár a mérkőzés alatt, akár a szünetben le lehet a mért adatokból (passzok, mérkőzés alatti teljesítmények, kapura lövések stb.) a következtetést vonni. (Ez később okostelefonon meccsközben is elérhető lesz.)

A stadion, válogatott mérkőzések megrendezésére is alkalmas, ilyenkor a fradi címereket letakarják.

Az öltözői helyiség elött található a mixed zona, ahol hangszóróból stimulálják a kijövő játékosokat.

Nos, hallottam már ettől hangosabbat és jobbat is. Ismét nem sikerült ránk ijeszteni. A mixed zóna kismérete döbbentett rá, hogy ez az épület nem a fociról szól. Kár lett volna ilyen butaságra nagyobb helyett pazarolni....

Az irodaépület 9 emeletes. Ebből az alsó három a mélygarázs. A 4-5 emelet a gazdagoké és a más szempontból fontosaké.

A stadiontúra következő állomása a VIP szektor volt. Két emeleten helyezkednek el a Skybox-ok. Kilátás az egyik VIP-páholyból:


A VIP bérlet ára: 2400 Euró/szezon (751.200 Ft)

A páholyok ára: 58.000-75.000 Euró/szezon (18 mFt-22 mFt)

Sajnos a hang-, és fénytechnikát vezérlő helyiségekbe nem jutottunk el, mivel éppen a stadionavató mérkőzésre készültek. A hazai vezérszurkoló részére mikrofon van telepítve, bekötve a hangosítási rendszerbe. A hazai ultra szektor szurkolóinak hangerejét a lelátó fölött elhelyezett 4 db mikrofon méri, rögzíti és kimutatja hangerő szintjét, amelyet a két nagy kivetítő megjelenít.

Gondolom lesz ez magasabb érték is, ha majd a Diósgyőrt is megmérik majd :)

Meg is néztük a vendégszektort. 2200 fő fér el benne. A 25. fordulóig várnunk kell a tesztelésére. A Vendégparkoló kicsi, mindösszesen 10 autóbusz fér el benne. Személygépkocsik a közeli László Kóház környékén tudnak majd megállni. Nem igazán győzött meg a dolog, hogy sikerül balhé nélkül megrendezni komolyabb mecccseket. Vészjósló, hogy a vendégszektorban a büfé mellett fogda is található.

A hazai ultrák szektora 5800 fő befogadóképességű. Szerintem a a WC-k befogadóképessége vagy alultervezett, vagy nem isznak rendesen...

Büfé árak:


A stadionban kizárólag az ún. Cashless (készpénzkímélő) rendszer segítségével lehet fizetni a szolgáltatásokért, amely rendszer rendkívül biztonságos, gyors és egyszerű vásárlást kínál. A rendszer lényege, hogy az új, multifunkcionális szurkolói kártyára feltöltött összeg áll rendelkezésre a stadionban történő vásárláshoz. Magyarra lefordítva: azért van a készpénzkímélő módszer, hogy a büfések ne nyúlják le a bevételt. Megkerülve a stadiont visszértünk a főépület elé, ahol egy Bisztró és egy Fradi Shop is található a kialakított kis téren.

Itt található a régi stadionból megmentett Springer szobor, és vele azonos méretben egy Albert szobor.

Én kerestem a Sas szobrot is, de még nincs szobra Sas Józsefnek :), kicsit odébb természetesen megtaláltuk a tollászkodó vastyúkot, ami éppen egy labdán kotlott.

Komolyra fordítva a szót, ha lehetőségünk lesz rá, nekünk is meg kell jelenítenünk saját jelképeinket: Vanger szobor, Rakaczki emléktáblát, kabalaállat szobrát stb.

Benéztünk a Fradi shopba, amelynek kínálata bővebb volt a DVTK shop kínálatánál.

Árak: mez - 22.000 Ft (ráadásul zöld :) )

Túra végén találkoztunk Fürjes Balázzsal is, aki az építés miniszteri biztosa volt. Megígérte, hogy tapasztalataikat átadják, ha elkezdődik a Diósgyőri stadion építése.

Hogy mikor is?

Utolsó aláírások hiányoznak ahhoz, hogy a építésre szánt összeg megjelenjen a bankszámlán.

Rövid időn belúl kiírható lesz a tervpályázat.

Építkezés elkezdésének várható kezdési időpontja a szezon vége.

Értékelve a kirándulást.

Szép stadion, de nem a sport a fő funkciója. Multifunkciós. De több konferencia és esküvő lesz benne, mint focimeccs. Bár évi 50 meccsre terveznek, az NB1.ben csak 15 hazai meccsük lesz :)

A szurkolókat kasztokra bonják és új közönséget próbálnak szervezni.

A bevételt az úri tribüntől várják. Az ultrák csak a hangulat miatt kellenek, de közülök se mindenki, kiszűrésükre kameraerdő, beléptető-rendszerek, vénaszkennereket használnak. A regisztráció újítása a biometrikus adatkezelés. Ez egy vénaszkenner segítségével történik, ami a tenyér kétszeri átvilágítását jelenti a regisztrációs irodában lévő szkennerek segítségével. A tenyér adatai a személyes szurkolói kártyára lesznek elmentve, amit minden belépés előtt ellenőriznek.

Аz indoklás szerint a törvényjavaslat célja, hogy а sporteseményt szervezők а modern technológia segítségével már beléptetésnél kiszűrhessék azokat, akik korábbi rendzavarásukkal veszélyeztették а fair plау szellemét а lelátókon. Magyarul: ahhoz, hogy valakit biometrikus adatainak felhasználásával tiltsanak ki a pályáról, még csak rongálni sem kell, csupán megsérteni a politikai önkény által határolt “fair play” szabályait. Információink szerint a szurkolók egy jó része már most úgy döntött, ilyen „kriminalizáló” feltételekkel nem lesz hajlandó többé meccsre járni, hiszen eddig is személyes adataik megadása után léphettek át a kapukon, de most már ez sem lesz elég.

További részletek a vénaszkenneről itt: http://sg.hu/cikkek/100192/pin-kod-helyett-is-jo-a-magyar-venaszkenner

A klub egyébként az első évben 12-14.000 fős átlag nézőszámmal tervez.

Sok újítás a 21 század felé mutat. Pl. :

Okostelefonos applikációk (Stadion, FTC Klub, Múzeum, Jegykezelés)

  • Több témakörben készülnek iOS és Android platformokra Stadion applikáció alkalmazások, amelyek segítséget nyújtanak az élő video streamek követésében;
  • ételrendeléshez a büfékből;
  • megtalálhatóak lesznek rajtuk a stadion megközelítési lehetőségei;
  • a stadionban lévő eseményekre az előzetes jegyvásárlást kezelik;
  • a naptár segítségével nyomon követhetővé teszik az egyes eseményeket.

Az FTC-nek készül saját klub-applikációja, amely tartalmazza a klubbal kapcsolatos híreket, a különböző sportágakkal kapcsolatos eseményeket, eredményeket, tabellákat, információkat és egy képgalériát.

A harmadik, azaz a múzeum tárlatán végigvezető alkalmazás érdekességekkel kiegészítve informálja a látogatókat. Lehetőség lesz sms-ben üzenni a két nagy kivetítőre a mérkőzéseken és egyéb eseményeken. Alkalmas lesz hirdetések küldésére, sportfogadásra, játékokra, valamint további fejlesztések is várhatóak.

Goal Control kamerarendszer

A stadionban a brazíliai futball-világbajnokságon is használatos kamerarendszer lesz telepítve, mely 4 mm pontossággal észleli, ha a labda áthalad a gólvonalon, és jelzi ezt a játékvezetők speciális karórájára. Mindezt a két kapunál felszerelt 7-7 db kamera teszi lehetővé.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztató közvetítve lesz az óriáskivetítőkön és a több mint 200 lcd kijelzőn.

Érdekes gazdasági probléma egy ilyen komplexumnál, ha az MLSz nem tud pontos mentrendet adni, vagy ha az időpontot vasárnapról szombatra teszi át... Mi van ilyenkor? Ha már kiadták a stadiont esküvőre, vagy szalagavatóra?

A stadion a magyar állam tulajdona.

Az FTC 49 évre kapott üzemeltetési jogot, amit részben tovább is adott a Lagardere Unlimited Stadion Solutions Kft-nek és a LUSS Kft-hez kerültek a Ferencváros marketing jogai is.

Lagardere évente egy nagyobb összeget garantál a klub kasszájába, ami egyfajta garancia a klub számára, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt eltervezték, akkor is biztosítva van a forrás a csapat működtetéséhez. Amennyiben viszont túlteljesítenek, úgy a klub is jobban jár, hiszen az összes bevétel legnagyobb része minden esetben őt illeti.

Már a LUSS KFt. kötötte a névhasználati szerződést a Groupama Biztosítóval.

Minden fontos döntésben a FTC-nek vétójoga van.

multifunkciós lesz az új stadion: a labdarúgó mérkőzések mellett egyéb programok, konferenciák, esküvők lebonyolítására is lesz lehetőség - See more at: http://www.fociclub.hu/2014/04/ferencvaros-eves-szinten-100-millio-a-stadion-neve/#sthash.TC5UGNWj.dpuf

Összefoglalva: Nem is ez lesz a Ferencváros igazi otthona, hanem ez csak egy kirakat, egy vasárnapi stadion. Ünneplő, ha lesz mit.

multifunkciós lesz az új stadion: a labdarúgó mérkőzések mellett egyéb programok, konferenciák, esküvők lebonyolítására is lesz lehetőség - See more at: http://www.fociclub.hu/2014/04/ferencvaros-eves-szinten-100-millio-a-stadion-neve/#sthash.TC5UGNWj.dpuf

Szép stadion, jó stadion, de nekünk nem ilyen kell.

A miénk legyen egy kicsit kisebb, jóval pirosabb és sokkal hangosabb!

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.