Sajtótájékoztató vágatlanul

Szerző: objektív | 2019-04-18 16:12:00

Kocsis Norbert: Üdvözlök mindenkit, ezúttal egy kicsit szűkebb körben (az amigeleken.hu mellett az ÉM újságírója volt jelen – a szerk.) de annál nagyobb lelkesedéssel várjuk a szombati mérkőzést. Sűrűsödik a mezőny, az elmúlt hétvégén mind a két találkozón, amit hátul játszottak döntetlen született, ebből a szempontból nincsen változás. Most a hétvégén ismét egy olyan csapat érkezik, akikhez felzárkózhatunk. A vezetőedző mit vár ettől a találkozótól?

Fernando: Először is köszönöm, hogy itt vagytok, hogy megjelentetek. A legfontosabb mérkőzés következik a szezonban. Az elmúlt két meccs után újra meg kell éreznünk a győzelem ízét. A Paks hasonló szituációban van, mint mi, ugyanolyan célokért és ugyanolyan nehézségekkel küzd. Egy erős és kiegyensúlyozott csapatra van szükség ahhoz, hogy a mérkőzést meg tudjuk itthon nyerni.

Kocsis: A múltkor azt mondtad, hogy hat döntő vár ránk. Tartod-e még ezt, ez egy újabb döntő, vagy egy döntőbb mérkőzés lesz?

Fernando: Ez még fontosabb mérkőzés lesz, mint a kisvárdai. A kisvárdai mérkőzésből pozitív és negatív dolgokat is le lehet vonni. Negatív az eredmény, mert 1-1 lett a vége, és ahogy ez alakult, hogy a végén kaptuk a gólt. Túl kell ezen lépni, a csapat készen áll erre a mérkőzésre, készen áll arra, hogy a Pakssal versenyezzen, hogy jó állapotban legyen és ez a legfontosabb.

Kocsis: Mielőtt átadnám a szót, még egy kötelező kérdést hadd tegyek fel. A sérültekkel hogy állunk?

Fernando: Eltiltott játékos nincs, Ismaila Forgács, Ivánka, Makrai műtét után, Ismailat nem műtötték meg a többiek lábadoznak. Bárdos a kulcscsonttörése után elkezdett a csapattal edzeni, előrébb lépett abban, hogy vissza tudjon térni. Tóth Barna, akit a múlt héten is említettem, teljes értékű munkát végzett, úgyhogy mondhatjuk azt, hogy meggyógyult és ő is készen áll.

amigeleken.hu: Picit megnyugodtunk múlt héten a gól után, nem akartunk vagy nem tudtunk további nyomást helyezni az ellenfélre? Mennyire tudatos, hogy ilyenkor visszaállunk, vagy eredménycentrikussá válik a játékunk és megpróbáljuk megőrizni az eredményt?

Fernando: Nem értek egyet azzal, hogy a gól után visszavettünk volna, vagy az eredmény megtartására rendezkedtünk volna be. Jött a gól és utána Juharnak, Prossernek és Szabónak is megvolt a lehetősége arra, hogy lezárjuk a meccset és úgy menjünk be az öltözőbe a félidőben, hogy egy nagyobb előny van a két csapat között. A 2. félidőben nem volt tudatos, hogy visszarendezkedtünk, hanem ez a Kisvárda érdeme. Tudjuk, hogy rengeteg minőségi játékos játszik a Kisvárdában. Hazai pályán vesztett állásból próbáltak váltani, próbáltak ránk nagyobb nyomást helyezni, ez abszolút az ő érdemük. De amikor az ellenfél így kijön, akkor nagy területek nyílnak meg mögöttük, volt lehetőségünk, hogy lezárjuk a meccset. Ez nem sikerült, de ettől függetlenül úgy érzem, hogy a 2. félidőben, amikor a Kisvárda próbált váltani, nem nagyon emlékszem olyan helyzetre a 2. félidő első periódusán kívül – amikor volt az a két lehetőségük – hogy Antal Botinak komoly dolga lett volna. A végén meg ilyen rossz szituációból kaptuk a gólt, amiből otthon tudtak tartani egy pontot.

amigeleken.hu: Csak zárójelben jegyzem meg, hogy én is a 2. félidőre gondoltam. Oké. Említetted Antal Botondot, én személy szerint nagyon kedvelem őt és nagyon sajnálom, hogy ezen a mérkőzésen is kijött egy ilyen hibája, illetve az elmúlt mérkőzésen is belehibázott egyet, és sajnos ezen a két kapushibán 4 pont elment, még ha ez csapatjáték, akkor is. Emellett persze nem lehet ezt csak és kizárólag az ő nyakába varrni.

Fernando: Egyetértek azzal, amit mondasz, viszont Botiról többször is elmondtam és most is csak azt tudom mondani, hogy őt Magyarországon az egyik legjobb kapusnak tartom. Nagyszerű sportember. Amikor bátorságból hibázik egy játékos – én szeretem a bátor embereket – az mindig másabb. Azt lehet mondani, hogy a Boti bátran, önfeláldozóan ki akart jönni, segíteni akart a csapatnak. Rosszul számította ki a távolságot és sajnos ez lett belőle. Összességében nagyon elégedett vagyok Boti teljesítményével, jól dolgozik, de ez a kapusok életében benne van. A kapusoknál olyan a helyzet, hogyha hibáznak, akkor nincs mögöttük senki, aki tudna segíteni. Én úgy érzem, hogy a kisvárdai 2 pont nem Antal Botin ment el, hanem ez egy csapathiba volt. Meg kell tanulnunk, hogy akkor zárjuk le, amikor le lehet zárni, és akkor nem tud úgy alakulni a mérkőzés, ahogy a végén alakult.

amigeleken.hu: Ha már Botondról kicsit negatív színben kérdeztem, akkor ezt meg kell tennem a csatárok kapcsán is, ugyanis megint nem sikerült gólt lőnünk ezen a találkozón, pedig ezekre hegyezzük ki hétről-hétre ezeket a szituációkat.

Fernando: Igaz. A csatároké a legnagyobb felelősség, hogy gólt lőjenek. De nagyon remélem, hogy hétvégén nem csak a csatárok, de a középpályások és a védők is pontosabbak tudnak lenni a kapu előtt. Összességében azért nem aggódok, mert úgy érzem, ha végignézzük az elmúlt meccseinket, helyzetekig, az ellenfél kapujáig eljutunk, azoknak a befejezése nem sikerül. A futballban az a legrosszabb, ha nem is tudsz helyzetet kialakítani. Magyarul: nincs, amit kihagyjál. Mi kialakítunk, de nem jól fejezzük be őket, úgyhogy ebben fejlődni kell. Viszont a futball hullámzást mutat sokszor. Van, amikor ezek nem mennek be, van, amikor - mondjuk magyarosan – kiszakad a gólzsák és ezek a helyzetek bemennek. Nagyon fontos, hogy ezen a mérkőzésen a kapu előtti pontosságban mindenki fejlődjön, ne csak a csatárok, hanem a középpályások és a védők, de abban igazad van, hogy a legfőbb felelősek gólszerzésért a csatárok.

amigeleken.hu: Van valamiféle mentális dolog, amit a saját pályafutásodból át tudsz adni egy ilyen szituációban a játékosoknak, amiből tudnak meríteni? Hogy ebben a hátralévő 5 fordulóban ez a tendencia megforduljon és ezek a kapusba, kapu mellé lőtt lövések a hálóban landoljanak?

Fernando: Tudok adni nekik segítséget, de a játékosoknak is megvan a tapasztalatuk, ha az elmúlt két évet nézzük, sok játékos átélte ezt a helyzetet sajnos. Tudtuk az elejétől, hogy nehéz szezon lesz, tudtuk hogy csapatot kell építeni, új játékosok jöttek, de nekem az ad önbizalmat, hogy a csapaton lehetett látni a fejlődést, kevesebb a kapott gól, több helyzetet tudunk kialakítani, jobban tudja a csapat kontrollálni a mérkőzéseket, mint előtte. Ezek nekem pozitív visszajelzések. Most egy olyan csapat ellen fogunk mérkőzni, amelyik négy meccsen nem tudott betalálni az ellenfelek kapujába, hasonló nehézségekkel küzdenek, mint mi. Egy ilyen mérkőzésen nagyon fontos, hogy a játékosok mentálisan legyenek rendben. Ehhez pedig a legfontosabb, hogy önbizalmuk legyen. Ezt pedig csak úgy lehet adni nekik, ha érzik, hogy az edzőjük, illetve akik velük dolgoznak, azok bíznak bennük. És ez meg is van, mégpedig azért, mert nap mint nap látom a játékosokat, nagyon jól dolgoznak, jól edzenek, szeretik a munkájukat. Azt is tudja mindenki a klubnál, hogy jelenleg a legjobb játékosokkal dolgozunk a saját szintünkön, ami megoldható a klubnak. Ezekben a játékosokban kell bízni, mert ők vannak itt, nekik kell megoldani a feladatot, amit a szezon elejétől mondok. Kettő napunk van, hogy a játékosok felkészüljenek arra, hogy a legjobbjukat nyújtsák a hétvégén. Egészen biztos vagyok benne, hogy akik pályára fognak lépni, mindent meg fognak tenni és a legjobb formájukat fogják nyújtani, hogy bizonyítsák azt, hogy mindent megtesznek ezért a klubért, hiszen szeretik a klubot és szeretnek mindent, ami körülveszi a klubot.

amigeleken.hu: A Pakstól még nem kaptunk ki ebben a bajnokságban, egy győzelem és egy döntetlen a mérlegünk velük szemben. Mennyire számít ez a harmadik találkozón?

Fernando: A magyar bajnoki rendszerben háromszor játszanak egymás ellen a csapatok. Azt érzem, hogy a harmadik meccset nagyon nehéz elemezni. Nagyon sok minden függ a pillanatnyi dolgoktól és azt érzem, hogy nem ugyanazt a Paksot látom, mint aki ellen az első két meccsen játszottunk. Sokkal idegesebbek, más dolgokat mutatnak a pályán, és mondom ezt annak ellenére, hogy az egyik kedvenc magyar csapatom a paksi. Több összetevő miatt, az egyik, hogy régóta dolgoznak az edzőjükkel, a játékosok tisztában vannak vele, hogy mit vár el tőlük az edzőjük, van egy tiszta stílusuk, egy filozófiájuk, amit próbálnak megvalósítani és egy nagyon bátor klubnak tartom őket, hiszen csak magyar játékosaik vannak. Most úgy érzem, hogy egy sokkal idegesebb csapat benyomását keltik, ebben biztosan benne van az is, hogy sok sérültjük van, ráadásul a múlt héten Lenzsért és Fejest is elveszítették, akik nem léphetnek pályára ellenünk eltiltás miatt. Ettől függetlenül négy ponttal többel rendelkeznek, mint mi, jobb helyzetben vannak, de egy döntő mérkőzés következik, ahol az a legfontosabb a koncentráció és a mentális állapot lesz. A Haladás meccs ilyen szempontból hasonló volt, ugyanezekre hívtam fel a figyelmet, mégis az első félidőben idegességet éreztem a játékosokon, nem volt meg a megfelelő önbizalom. A második félidőre ez már javult, de ebből is sokat lehet tanulni, főleg úgy, hogy rengeteg fiatal játékos van a keretünkben, akiknek meg kell tapasztalniuk ezeket a helyzeteket.

Mivel a Paks négy ponttal vezet előttünk, ők annyiban nyugodtabban játszhatnak, hogy tudják azt, hogy nekünk kell kezdeményezni, nekünk kell az első lépést megtenni a sakktáblán…

Fernando: Azt nem tudom, hogy a Paks mennyivel lesz nyugodtabb,mint mi, de úgy gondolom, hogy egy profi csapat, amely úgy fog felkészülni erre a meccsre, hogy ez egy éles mérkőzés lesz. Viszont ez a pontkülönbség, ami a két csapat között van, ez egy kétoldalú fegyver, nekünk egyértelmű a feladat, meg kell nyernünk ezt a meccset. Ha nyerni tudunk, akkor megvan rá a lehetőség, hogy a kiesőzónán kívülre kerüljünk. A Paksnak viszont nagyon nehéz a sorsolása, a következő meccsei nem ígérkeznek könnyűnek, az MTK-val fognak játszani, mennek a Haladáshoz. Ha sikerül nyernünk, akkor egy pontra felzárkózunk mögéjük. A mi helyzetünk más, mint a Paksé, ők jól kezdték a bajnokságot, jól szerepeltek, nagyon jó pozícióban voltak a tabellán. Az utóbbi időben viszont elkezdtek visszaesni, és azért ezt sem könnyű feldolgozni. Egy dolog biztos, hogy mi egy döntő mérkőzésre készülünk és a játékosokat is erre próbáljuk felkészíteni.

amigeleken.hu: Azért nekünk is lesz egy nagyon jó hármas fogatunk a végén, Újpest, Honvéd, Videoton. Tehát nekünk sem túl rózsás a bajnokság végének sorsolása.

Fernando: Persze, de majd meglátjuk addig mi történik, most a legfontosabb a Paks elleni mérkőzés, majd az azt követő Mezőkövesd elleni meccs. Látni kell majd, hogy alakulnak az eredmények, az is lehet, hogy abban az időszakban azok a csapatok már nem azzal a fajta elkötelezettséggel fognak pályára lépni, ezt nem lehet tudni. Most a legfontosabb a Paks meccs, de fél szemmel figyelni kell, mi történik a többi pályán is.

amigeleken.hu: Azt szerettük volna, hogy a mi kezünkben legyen a sorsunk az utolsó fordulókban, ám sajnos már most ki lehet jelenteni azt, hogy figyelni kell a többi csapat eredményeit is.

Fernando: Úgy érzem, hogy még mindig a mi kezünkben van a sorsunk. Nagyon sok érdekes meccs következik, elég csak a Kisvárda-Haladást említeni, ami jövő hétvégén lesz. Úgy érzem, hogy ha mi a munkánkat jól végezzük és rendben vagyunk, akkor a saját kezünkben lesz a sorsunk és akkor magunktól fogunk függeni.

Most már tényleg csak néhány meccs van hátra. Érzitek azt a terhet, hogy itt nem csak a személyes sorsuk függ a jó vagy a rossz eredménytől, hanem a klub jövője is?

Fernando: Éreznünk kell a nyomást, ez a munkánknak a része. A játékosok átérzik ezt, én is érzem és abszolút teljesen értem is, hiszen ha a klubnál az eredmények nem megfelelőek, általában az edzőt szokták elmozdítani pozíciójából. Ezzel is tisztában vagyok. A klub szempontjából is nagyon fontos, hogy sikerüljön kiharcolni a bennmaradást, mert a klub rengeteg területen nagyon jó munkát végez, ezért is nagyon-nagyon fontos, hogy az első osztályú tagság megmaradjon. Fontos a klubnak, fontos a szurkolóknak, de fontos az akadémia szempontjából is, hiszen most is egy nagyon fiatal csapatunk van, amelyben nagyon nagy potenciál van, ha a jövőt nézzük. Az akadémián olyan játékosok vannak, akik a jövőben nagyon fontos szerepet tölthetnének be az első csapat életében, ezért is kiemelkedően fontos az, hogy megőrizzük az első osztályú tagságot.
Támogatom az amigeleken.hu oldal munkáját 500 forinttal:
És ezt olvastad már?
Hozzászólások

1 2 3 4 5 >  Utolsó

52. totalrecar |Válasz erre: 50. mr-d
2019-04-20 12:55:37
:-). Igen, sajnos Prosser is vissza esett, bele sűlyedt a Diósgyőri semmibe, de hátha talán ma, az ember mindig reménykedik.
Nagyon emlegeti mostanában Ferna az edző kérdést ha kiesünk, de mitől fél, nem is értem, LT a földön nem talál saját magának alkalmasabb edzőt mint Fernández...
Az nb2 ben a csapat fele 3/4 elmegy, aszt majd ingyen igazolunk az nb2 ből, a gyors feljutás reményében, csak hát értse meg mindenki, hogy jelentősen gyengűltűnk, az új játékosoknak meg kell azért majd az 1 év, hogy megértsék Fernandó Tili-toli hátra paszolgatós, eredményes játékát. Mindenhez idő kell!
Nem baj, csak az a lényeg, hogy továbbra is gomba módra szaporodjanak a szakosztályok! Úristen LT, hova sűlyesztetted a DVTK labdarúgó csapatát?!
51. Tanár |Válasz erre: 20. El Bandi
2019-04-20 10:55:43
Válasz pár kérdésedre.Először is én sem értem mit beszél mert minden nyilatkozata a nesze semmi fogd meg jól.Biztos vagyok benne hogy előre megírt szöveget tesznek elé mert mindig benne van az akadémia milyen jó munkát végez,milyen jó játékosok vannak itt stb...csak sosem hallottam még tőle azt hogy sajnos a visszatámadásunk nem működött,előre eltervezett kontra játékunk nem működött stb...Az akadémiáról pár szót.Tanítványaim elmondása alapján,ők mondták meg hol nézzek utána a csapatoknak. MLSZ adatbank: U16 utolső elötti-4gy-2d-16v:-27-es gólkülönbség,U17:utolsó-5gy-2d-14v:-24-es gólkülönbség,U19:utolsó-4gy-2d-15v:-31-es gólkülönbség,ennek a csapatnak az alapja a tavalyi bajnokcsapat! Mondták a magukét,megdöbbentő dolgokat!A vezetés pedig mindent tud! Kérdeztem hogy kik lehetnek stabil Nb1-es játékosok:Talán Szűcs,Orosz D ez volt a válasz!Tehát lehet minden nyilatkozatban takarózni az akadémiával csak szerintem NEM JÓ TAKTIKA mert lehet látni milyen kiváló (szarkazmus)szakmai képzés folyik a klubnál.Én még egyszer sem hallottam konkrétan szakmai értékelést Fernandótol,mit gyakoroltak a héten,mi sikerült ,mi nem sikerült!Hogy miért van még a csapatnál mert ő nagyon olcsó edző,de olcsó húsnak híg a leve.De továbbra is mondom BIZTOSAN bent marad a csapat!Az a kérdés hogy kiknek jó ha bent maradunk,mert a szurkolónak biztos nem, ha nem változik nagyon nagyot a csapatnál a tulajdonos és a szakmai vezetés.
50. mr-d |Válasz erre: 49. totalrecar
2019-04-20 10:19:56
Fogalmam sincs, mire számítsak. Ugye ez a hirtelen jött meleg megint megzavarja az élettani funkciókat. Amúgy meg ma tényleg eldől, hogy van-e még halvány reménysugár. Az utóbbi két meccsen volt 10-15 perc, amikor összeszedett volt a csapat. Ha ezt sikerülne fél órát produkálni, akkor talán van valami halvány esély. De tulajdonképpen nem is tudom. Ez a tavaszi játék nem üti meg az MB1 szintjét sem, nagyon mesze van attól, hogy az ellenfeleken kívül bárkinek is szórakozást okozzon. Na jó, a Honvéd ellen volt 20 perc, az is leginkább Prosser motivációja miatt, azóta Ő is visszasüllyedt a csapat átlagos szintjére.
49. totalrecar |Válasz erre: 44. mr-d
2019-04-20 09:50:57
Milyen jó volt hallani annó még Szivics idejében az egyik hozzánk látogató Pesti csapat edzőjétől, hogy nehéz mérkőzésre számít, mert a Diósgyőri csapat gyakorlatilag 11 gladiátorból áll...!
Sajnos mentálisan és fizikailag is leépűltűnk a hosszú"és sűrrű bajnokság végére, elfáradnak a végére, ezért már koncentrálni sem tudnak. De azért remélem hogy ma úgy fog állni a mérkőzés az utolsó 10 percben, hogy még lessz értelme izgulni, hogy a térdre rogyott csapatunk valahogy húzza ki kapott gól nélkűl. Rohangálni fogunk fejetlenűl mint pók a falon erre számítok, de remélem nem darál be minket a végén atom város!
48. vebgy
2019-04-20 08:45:11
Egyébként annak a kettő embernek minek is ilyen tájékoztatókat tartani...? A egészet a neten le lehetne zavarni...
47. vebgy |Válasz erre: 44. mr-d
2019-04-20 08:23:55
Magathot nekik teljhatalommal !
46. vebgy
2019-04-20 08:21:46
Sajnos a sokat emlegetett BRAND , mármint a DVTK-é, körülbelül a trágya szóval szinonima...ezt sikerült összehoznotok öltönyös naplopók !
45. gbacsi |Válasz erre: 40. awas
2019-04-20 08:03:57
Az hogy hányan írogatnak ide, az pont mutatja a nihilt, az apátiát ami a csapatot jellemzi mostanában, s semmiféle hergelés nincsen. Mindenki látja mi van, s a kiesést. Elkönyvelte mindenki aki látja ezt a produkciót. S ugyanúgy járunk meccsre, mikor tudunk, most, vagy 3, vagy 10 éve. Nem azok írogatnak ide akik csak a Fradi meccsre mennek ki itthon megnézni a zöldeket.
44. mr-d |Válasz erre: 42. totalrecar
2019-04-20 07:10:27
Radoki elmondta, hogyan néz ki a magyar játékosoknak a heti négy edzés. Ugye hétfő szabadnap. Kedd megbeszélés, értékelés, videózás, buksik simogatása, kis átmozgatás, egymás közti játék. Szerdán egy kicsit keményebb edzés, hogy azért na. Csütörtök kipihenés, amolyan wellness-nap, ráhangolódás a hétvégére. Péntek taktika megbeszélése (ha van), esetleg pontrúgások, szabadrúgások gyakorlása. Ez a magyar futball-kultúra. Aztán ha az új edző nem ehhez igazodik, akkor jön a mentális meg a fizikai elfáradás, meg a "taccsra" vágás szindróma.
43. totalrecar
2019-04-20 00:26:12
Elfogyott a játékosok önbizalma, hát pedig jobb lenne, ha gyorsan megnövelnék a Paks ellen, (mert bizony az Újpest, vagy a Ferencvárost rendszeresen verő Videoton) játékosai nem fognak kisebbrendűségi érzéssel kínálni ellenűnk. De jövőhéten Kuttor Attila alakulatának sem kell egészséges, de jogos önbizalomért a szomszédba menni, mondjuk hozzánk jöhetnének is, mert nekűnk nincs.
Szerintem a holnap mérkőzés mostmár végképp vízválasztó lessz. Ha most sem lessz meg a 3 pont, mostmár 1 ponttal semmire sem megyünk(főleg ha nyer a Kisvárda).
Hát nem gondoltam volna a 8 meccses szériánk után, hogy a bajnokság végéhez közeledve, ennyire leépűl csapat. Úgy fizikálisan, mint mentálisan. Remélem Bukrán vissza kerűl a kapuba!
Banner

1 2 3 4 5 >  Utolsó

Mégsem


Üzenet küldése...