Banner

Összefoglaló a III. Bánka-Rakaczki Emléktornáról

Szerző: Jáborcsik András | 2018-02-01 08:27:00

Szombaton 16 csapat részvételével került megrendezésre a III. Bánka-Rakaczki Emléktorna. Budapest, illetve Miskolc után idén két helyszínen, Ercsiben és Százhalombattán került lebonyolításra a torna, mely két, nagyon fiatalon elhunyt labdarúgónak, a mi örök kapusunknak, Rakaczki Bencének és az újpestiek rendkívül tehetséges játékosának, Bánka Kristófnak hivatott emléket állítani.

Az amigeleken.hu és az Újpest 1885 Szurkolói Klub az emlékezés mellett azzal a nem titkolt céllal indította útjára a kezdeményezést 2016-ban, hogy erősítse a szurkolói barátságot is. Ennek szellemében idén egy nagyon üde színfolttal, a Semleges Térfél szurkolói közösség csapatával színesedett a mezőny.

A harmadik emléktornát az Újpest 1885 Szurkolói klub szervezte és az az elgondolásuk, hogy két, egymáshoz nagyon közel eső településen rendezik meg az eseményt, tökéletes választásnak bizonyult. Ercsi és Százhalombatta ugyanis rendkívül vendégszerető házigazdának bizonyult, ennek köszönhetően egy baráti hangulatú, sok-sok izgalmas mérkőzést felvonultató emléktornán vagyunk túl, amelyen valamennyi mérkőzés sportszerű küzdelmet hozott.


A 16 csapat 4 darab négyes csoportba került besorolásra, az A és a B csoport mérkőzéseit Ercsiben, míg a C és a D csoport küzdelmeit valamint a helyosztókat Százhalombattán tekinthették meg az érdeklődők.

A-csoport: Atomic Strike (Paks), MTK Baráti Kör, Mezőkövesd, Vasas Szurkolók

B csoport: Szolnoki Olaj, Pena Madridista Hungara, Sepsi OSK Szurkolók, Diósgyőr Szurkolók

C csoport: FTC Fanatics, Haladás Szurkolói Kör, Lokiblog, Újpest 1885 Szurkolói Klub

D csoport: Semleges Térfél, Videoton, Kispesti LTE, AS Roma Club Ungheria.


Nagy-nagy örömünkre egy határon túli csapat is elfogadta a meghívást, így a résztvevők között köszönthettük az OSK Sepsi szurkolói csapatát is. A Székely Légió együttesében a klub tulajdonosa, Diószegi László is megcsillogtatta futballtudását.


Csoportmérkőzéseinket Ercsiben játszottuk, sorrendben a Székely Légió, a Pena Madridista Hungara és a Szolnoki Olaj szurkolói csapat ellen.


Csapatunk összeállítása a következő volt: Álló sor balról jobbra: Rakaczki Péter, Hável Zsolt, Varga András, Fülöp István, Emődi Zoltán, Drótos Csaba, guggolnak: Somogyi Attila, Ruszkai Sándor, Bodnár Kristóf és Bencs Zsolt.

Első meccsünkön a Székely Légió kicsit meglepett minket, és a meccs elején rögtön vezetést szerzett. A rendkívül szimpatikus erdélyi csapat igazolta a mondást, hogy „Öreg ember nem vén ember”, hiszen annak ellenére, hogy ők voltak messze a legmagasabb átlagéletkorú csapat és súlyban sem voltak a mezőny végén, tetszetős játékkal egészen az elődöntőig verekedték magukat. Később be is igazolódott, hogy az ellenük elért 1-1-es döntetlen egyáltalán nem volt rossz eredményt. A Real Madrid magyarországi szurkolóinak csapatát, valamint a szolnokiakat különösen Fülöp István látványos megmozdulásainak és gólra törő játékának köszönhetően gyűrtük le, így utazhattunk Százhalombattára, ahol a másik két csoport küzdelmein túl az elődöntőket és a helyosztókat is rendezték.

Bal oldali képen a Székely Légió, a jobb oldalin a Semleges Térfél csapata


A legjobb négy közé jutásért a Semleges Térfél csapatával kerültünk szembe. Annak ellenére, hogy csapatuk tagjai most találkoztak először, igazán remekül játszottak. Szereplésük igazi csúcspontja volt a tornának, hiszen ők szimbolizálták igazán a torna egyik célját, a szurkolói barátság erősítését. A csapat egyik tagja, aki hét éve Skóciában él, kizárólag az Emléktorna kedvéért utazott haza erre a hétvégére. A csoportmeccseiken még veretlenül meneteltek, de ellenünk már kiütközött a fáradtság és az összeszokottság hiánya, így magabiztosan fektettük két vállra az ST gárdáját, és jutottunk az elődöntőbe, ahol az Újpest várt ránk. A másik ágon a Videoton és a Székely Légió csapata jutott a legjobb négy közé. A sepsiek egy rendkívül izgalmas mérkőzésen, büntetőpárbajban múlták felül a Ferencváros csapatát a négy közé jutásért vívott mérkőzésen.


A programnak ezúttal is része volt egy utánpótlás minitorna, melynek keretében két házigazda város U10-es csapatai az Újpest és a DVTK hasonló korosztályú fiataljaival játszottak körmérkőzést. A képen az Ercsi Kinizsi és a DVTK ifjú labdarúgói.

A minitorna végén a díjakat Dunai Ede, az újpestiek 12-szeres válogatottja, olimpiai ezüstérmes, kilencszeres bajnok és 3-szoros MNK győztes legendája adta át a fiataloknak.


A nap fénypontja természetesen az Újpest és a DVTK öregfiúk csapatainak mérkőzése volt. A lilák csapatában többek között pályára lépett az Újpesti Dózsa örökös bajnoka, a 33-szoros válogatott Zámbó Sándor, aki 73 éves kora ellenére fiatalokat megszégyenítő fürgeséggel tűnt ki. Rajta kívül ott volt az újpestiek csapatában Juhász Péter, Tamási Zoltán, Koszta János, Urbán Flórián, Véber György, Kisznyér Sándor, az egykori diósgyőri Csillag Krisztián, valamint Fekete László és Törőcsik András fiai is.

A DVTK öregfiúk gárdájában (a képen balról jobbra) Kiser László, Földvári Tibor, Farkas János, Budai Tibor, Sivák Sándor, Tábori István, Szűcs Lajos és Bém Gábor lépett pályára, a kapunkat Szalma Pál őrizte. Örökifjaink tetszetős játékkal 5-3 arányban múlták felül az újpestieket. Az öregfiúk játéka olyannyira elnyerte a közönség tetszését, hogy mindkét félidő végén hosszú vastapssal hálálta meg a tetszetős megmozdulásokat és a szép gólokat. Szalma Pali parádésan őrizte a kapunkat, négy gólos előnyünket csak a legvégén tudták kozmetikázni az újpestiek. Sivák és Tábori kétszer is betalált Koszta hálója, míg Farkas Jani egyet vállalt, de az az egy annál szebb volt.


Az elődöntőben aztán már kiütközött rajtunk a fáradtság, hiszen ez már az ötödik mérkőzése volt a csapatoknak, amit az újpestiek sokkal fiatalabb összetételű gárdája jobban bírt erővel és három gólos győzelmet aratott fölöttünk. A másik ágon a Videoton került a döntőbe a már szintén fáradtan mozgó székely legények ellen. A döntő a lila-fehérek győzelmét hozta, így az MTK, és a DVTK után Újpestre került egy évre a Bánka-Rakaczki Emléktorna győztesének járó vándorserleg.

A kiírás értelmében a torna harmadik helyezettje az a csapat lett, amely a későbbi győztestől szenved vereséget az elődöntőben, így a képzeletbeli dobogó harmadik fokára mi állhattunk fel és az OSK Sepsi szurkolói csapata lett a negyedik helyezett. A sepsiek személyében egy rendkívül szimpatikus társaságot ismerhettünk meg, akik joggal vívták ki mind a csapatok, mind a közönség rokonszenvét. Ők kapták meg a torna legsportszerűbb csapata megtisztelő címet is.


Az Emléktorna egyik legfelemelőbb pillanata volt, amikor a Rakaczki szülők, valamint gyermekük Péter, és unokájuk, Jancsika átadott egy-egy példányt a székely csapat tagjainak az Ahová mindenki hivatalos című könyvből, amelyet Rakaczki Péter fordított le és amely egy leukémiás kislány küzdelmét írja a betegséggel szemben.


A díjkiosztón Diószegi László a következő szavakkal köszönte meg azt a sok szeretetet, amit a tornán kaptak: "Nyelvünk magyar, lelkünk magyar, szívünk magyar!" Hatalmas taps köszöntötte a pályáról és a nézőtérről egyaránt.

A díjakat a két rendező város polgármestere, valamint a szülők, Bánka Gyula, illetve Rakaczki János és Rakaczkiné Katika adta át. A torna legjobb kapusa a Videoton hálóőre lett, a gólkirály valamint a legjobb játékos pedig egyaránt az újpestiek közül került ki.


Csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, a paksiakat ezúttal is elkísérték a paksi amazonok, akik hangos szurkolással buzdították az atomvárosiakat. A hölgyek külön kis serleggel és éremmel is kedveskedtek szeretteiknek. Nagyon üde színfoltjai voltak ők is a tornának.


Hálás köszönettel tartozunk az újpesti önkénteseknek és mindenkinek, aki hozzájárult az Emléktorna sikeréhez! Külön köszönet a Szerencsejáték Zrt-nek, hogy mellénk állt és 400.000 Ft-tal támogatta törekvéseinket. Nagy örömünkre szolgált, hogy jó néhány DVTK szurkoló, köztük a Radomszki család is kilátogatott a rendezvényre és segítette csapatainkat a minél jobb eredmény elérésében.

Köszönjük a klubvezetésnek, hogy szerelést biztosított a szurkolói csapatnak, köszönet az öregfiúknak, hogy a nemes cél érdekében feláldozták a szombatjukat és remek játékkal szórakoztatták a közönséget és köszönet a fiataloknak is a lelkes játékért!


A célkitűzéseink sikerét szimbolizálja az is, hogy több csapat is jelezte felénk, a szervezők felé, hogy nagyon szívesen biztosítanának helyszínt a jövő évi emléktornának, így jó esély van arra, hogy 2019-ben ismét egy vidéki város látja vendégül majd az Emléktorna résztvevőit.

Köszönet mindenkinek a részvételért, felejthetetlen nap volt. Találkozunk 2019-ben a IV. Bánka-Rakaczki Emléktornán!


Ide kattintva a torna valamennyi mérkőzésének eredményét megtekintheted >>>>


Néhány csapatfotó a teljesség igénye nélkül:

Mezőkövesd / MTK


Paks / Pena Madridista Hungara


Szolnoki Olaj / Vasas


Videoton




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2018-02-01 08:55:04 Zöld öves, Tag
Nagyon kellenek az ilyen kezdeményezések - még akkor is, ha szomorú apropóból jött létre ez a torna -, és a beszámolók alapján jó úton halad afelé, hogy egy még komolyabb és még rangosabb torna legyen. Örülök, hogy nem csak fociszurkolók, és nem csak határon inneni magyarok voltak, és az is örömteli, hogy ekkora az érdeklődés a következő rendezése iránt. Gratulálok, és csak így tovább :)!
6. arpad-nepe |Válasz erre: 1. bohumil-stejskal
2018-01-30 21:46:21 Narancs öves, Tag
Én is úgy gondolom, hogy Bence már megoldotta volna évekre, évtizedre a kapusgondunkat! Nem felejtem el soha, Szombathelyen játszott akkor a DVTK és talán ez volt az első kezdő meccse. Olyan magabiztosan és jól védett mintha már évek óta Ő lett volna az 1-es számú kapus! Nagyon -nagy kár Őérte!
És most abban bizakodunk, hogy talán Köteles Laci újra Diósgyőrben lesz...
2018-01-30 10:23:30 Lila öves, Tag
Le a kalappal a rendezés előtt, illetve mindazok előtt, akik életrehívták ezt a tornát. Erről is szól a futball. Közösségeket kovácsol, összetartást erősít. S külön öröm, hogy szerintem évrő évre nő a presztizse a rendezvénynek. Csak így tovább!!!! :)
4. toki*
2018-01-30 10:02:39 Fekete öves, Veterán
Azért az öregfiúk is szépen odatették magukat. Gratula nekik!
3. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 1. bohumil-stejskal
2018-01-30 10:01:57 Fekete öves, Veterán
Az én tudomásom szerint az a búcsúlevél egy újságíró fantáziájának a szüleménye volt.
2. kerecsen
2018-01-30 09:49:09 Piros öves, Őstag
Erről szól a sport, nem a gyűlölködésről!
2018-01-30 09:45:18 Fekete öves, Őstag
Úgy látom voltak csapatok szép számmal, ez nagyon jó! Pont valamelyik nap olvastam -bulvár vagy nem bulvár (facebook hír szóval ...)- hogy nyilvánosságra hozták Bence búcsú levelét. Hát megkönnyeztem. Én azt gondolom mostanra ő már stabilan védene a nagy csapatba ha csak el nem vitte volna egy külföldi klub. Nagyon nagy veszteség a klub történetében a legnagyobb.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...