Banner

Ha körbenézünk, már kirajzolódik a stadion kontúrja

Szerző: Jáborcsik András | 2017-04-28 16:15:00

Március végén a stadiont építő Market Zrt. lehetőséget biztosított arra, hogy az érdeklődő szurkolók körbejárhassák az építkezést és testközelből nézhessék meg, miként halad az új diósgyőri stadion építése. Az amigeleken.hu nagy örömmel vállalta a stadiontúra koordinálását és a nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg megbeszélt 20 fős létszámot kérésünkre 30-ra emeltük. A bejáráson a Market Zrt. részéről Boros László project menedzser, Silling Balázs építésvezető, míg a Diósgyőri Stadion-rekonstrukciós Kft. részéről Pásztor Ervin ügyvezető kalauzolta a szurkolókat és válaszolt készséggel a felmerülő kérdésekre.

A most következő összeállítás első részében a Silling Balázs építésvezetővel készített interjúnkat olvashatjátok, majd szurkolótársainknak köszönhetően betekintést nyerhetünk a bejárás során elhangzott kérdésekbe és az azokra kapott válaszokba.


Balázs! Köszönjük, hogy ismét a rendelkezésünkre állsz! A II. Bánka-Rakaczki Emléktornán itt járt Miskolcon 11 NB-I-es klub szurkolói csapata és örömmel tudtunk nekik beszámolni arról, hogy már szinte készen van az új stadion vendégszektora, ebből is látszik, hogy szeretettel várjuk őket a stadionunkba.

Számunkra úgy tűnik, hogy nagyon jól halad az építkezés. Ez valóban így van, vagy csak azért látjuk így, mert ritkán látunk ilyen nagy volumenű építkezést?

Valóban így van, jól állunk a munkálatokkal, az ütemtervnek megfelelően haladunk. Azt azért el kell mondani, hogy a tél nagyon hosszú volt, illetve a december és januári hidegek, a mínusz 10C alatti hidegek nehezítették a kivitelezést.

A vendég oldalon még a bontás befejezése lőtt elkezdtük az alapozási munkálatokat, azért is van az az oldal előrehaladottabb állapotban. Itt már összeállt az előre gyártott szerkezetnek a keretállása, alatta a monolit falaknak, büféknek illetve a mosdóknak a falainak építése van most folyamatban. A héten megindul a vízszintes lelátó járdaelemeinek elhelyezése, a főépületnél még hiányzik néhány pilon, de folyamatosan állítjuk őket is, jelen pillanatban is ez folyik. Ezek gyártása és elhelyezése is folyamatos. Körülbelül két hét múlva elkészülnek a földszinti falak, illetve elkezdjük a földszint feletti födém panelek elhelyezését is. Először az előre gyártott elemek elhelyezésére kerül majd sor, utána következik a monolit felbetonozása.

Az északi oldalon készen van a keretállásnak az alsó fele, ott most fogjuk kezdeni a monolit falaknak az építését, és szintén a héten megkezdődik itt is a pilonok állítása.

Ha körbenézünk, akkor már látszódik a stadion kontúrja…

Igen, a kontúr már teljesen látszódik. Május elejére tervezzük, hogy a pilonok és az előre gyártott elemek keretállása teljesen összeáll. Utána még a további büfék, mosdók, monolit falak következnek, amik szerepet játszanak a merevítésben. Ezek kivitelezése is folyamatban van párhuzamosan. Amint ezek készen vannak, elkezdjük felrakni a lelátóelemeket.

Az épületek tartószerkezetének elkészültét meg szokták ünnepelni az építők, ezért amikor a vasbetonszerkezet és tetőszerkezet elkészül, akkor tartunk egy bokrétaünnepséget. Ez egy ünnepség az itt dolgozó munkások számára, amelyen megköszönjük nekik az eddigi munkájukat. Ez júliusban várható.

Jelen pillanatban hányan dolgoznak az építkezésen és mennyi lesz a maximális létszám, amikor a legtöbben tevékenykednek majd az építkezésen?

Jelenleg 260 fő dolgozik az építkezésen, amikor a szakipari munkák, a száraz építés, a gépészeti és elektromos szerelések elkezdődnek a főépületben, akkor a maximális létszám kb. 500 fő közelében lesz.

Hol gyártják a betonelemeket és hogyan kerülnek ide leszállításra?

Az előre gyártott betonelemeket hat helyen gyártják, a legközelebbi gyártóhely Alsózsolcán van, ahol pilléreket, lelátó elemeket, lelátó gerendákat is gyártanak. Ezeken kívül még Bodrogkeresztúron, Dunaújvárosban, Szolnokon és Majosházán készülnek a betonelemek. A túlméretes elemeket Dunakeszin gyártják és éjszaka szállítják őket közúton Miskolcra.

Kellett módosításokat végrehajtani a terven?

A kiviteli terveknek megfelelően történik a kivitelezés, minimális módosítások vannak a Megrendelő jóváhagyásával. Illetve a gyártmánytervek elkészítése a Market vállalása.

A szomszédos területek rendezése is ennek a tervnek a része?

A számozott utcák rendezése és a régi birkózócsarnok bontása is egy külön projekt. Ezek nincsenek benne a szerződéses vállalásunkban.


Köszönjük a beszélgetést és további jó munkát kívánunk!


A stadiontúrát követően arra kértük néhány szurkolótársunkat, elevenítsék fel, melyek voltak a legfontosabb kérdések és válaszok, amelyek felmerültek a bejárás alkalmával. Az alábbi összeállítást LaciTominak, Dudik Attilának és Márton Tibornak köszönhetjük.

Hogyan használták fel a régi stadion bontási anyagait?

A klubház nyílászárói, épületgépészeti elemei, a napos oldali lelátó betonelemei, a régi világítás az MVSC stadionba kerülnek majd. A klubház és a bástyalelátók beton és téglaanyagát ledaráltuk és részben az új alaphoz, másrészt a belső terület feltöltéséhez használtuk fel. A pálya építésekor ezt felszedjük majd és a külső tereknél, parkolóknál, új utaknál hasznosítjuk.

Hogy fog kinézni részleteiben a stadion kívülről?

Az új stadion kívülről egy ezüstkehelyhez lesz hasonlítható, melynek a főtartó pilonjai nyersbetonból készülnek. A lelátók kívülről 2cm vastagságú aluhabos lemezborítást kapnak, a tetőtartó betonelemekbe beépített hosszanti fényforrások egy impozáns esti megvilágítást adnak majd az építménynek. A kerítés - körben a pilonok között - a volt napos oldalihoz hasonló elemekből épülnek majd.

Lehet-e tudni már, hogy ki lesz az üzemeltető?

Az üzemeltetőt pályázat útján választják majd ki.

Milyen bevételi források lehetnek a fenntartáshoz?

Elsősorban az új főépületben lesznek lehetőségek, ebben lesz egy nagy konferenciaterem, amiből 2-3 kisebb terem is leválasztható lesz. Ez alkalmas lesz konferenciák, edzőképzések, de pl. szurkolói esküvők megrendezésére is. Az azonban egészen bizonyos, hogy nagy bevételt hozó stadionkoncerteket nem bír el majd az új gyepszőnyeg.

Az Andrássy utca és a stadion között lesz egy nagy közösségi tér. Ennek lesz egy szabadtéri része, valamint itt kap helyet majd egy állandóan nyitva tartó söröző és itt kerül kialakításra a DVTK múzeum is.

A különböző színű székekből kiolvasható lesz-e valamilyen szöveg a lelátón, akár DVTK, Diósgyőr, esetleg Miskolc?

Nem lesz felirat a székekből. A tervezők abban gondolkodtak, hogy a mai trendeknek megfelelően – hasonlóképpen, mint a Groupama Arénában - vegyesen szerelt, különböző árnyalatú piros székek lesznek a lelátón a fehérek mellett.

Mit lehet tudni az ülések kialakításáról?

Tetszetős, kényelmes és ergonomikus kialakítású, felhajtható ülések lesznek a nézőtéren, melyet a stadiontúrán résztvevő szurkolók ki is próbálhattak.

Milyen lesz az új gyepszőnyeg, és hogyan kerül kialakításra az öntözőrendszer?

Minden bizonnyal gyepszőnyeg lesz, mert a műfű-élőfű kombinációnak nagyon magas az ára.

Az öntőzőrendszer két fontos elemből tevődik majd össze. Egyrészt 2 db 100 m3-es víztartályban kerül majd összegyűjtésre az esővíz, másrészt száraz idő esetén fúrt kútból fogjuk rendelkezésre bocsátani azt a napi 60 m3 vizet, ami szükséges lesz a gyepszőnyeg locsolására. A gyep fűtése pedig a távhővezetékről fog történni.

Hogyan fog történni a beléptetés, hol lesznek a beléptetőkapuk?

A stadion négy sarkában lesznek elhelyezve a beléptetőkapuk. Számuk jóval nagyobb lesz, mint a régi stadionban, ebből kifolyólag az áteresztőképességük is sokkal nagyobb lesz. De nemcsak gyorsabb, de a három ágú beléptetőkapuknak köszönhetően kényelmesebb is lesz a stadionba való bejutás.

Hogyan biztosítják majd a stadion áramellátását?

A Stadion energiaellátása két, egymástól független középfeszültségi hálózatról lesz biztosítva áramszolgáltatói állomásról. Illetve napelemek lesznek beépítve a vendégszektor tetőszerkezetébe. Ezek segítségével biztosítjuk majd a kiszolgáló létesítmények áramfogyasztását. A napelemek által termelt energia teljes mértékben felhasználásra kerül.

Hol lehet majd parkolni a mérkőzések előtt?

Annak érdekében, hogy az új stadion könnyen megközelíthető legyen, az egykori számozott utcák helyén kerülnek kialakításra a nagy felületű parkolók. Egyeztetések folynak arra vonatkozóan, hogy szintén a számozott utcák felőli részre egy villamos beálló kerüljön kiépítésre, hogy a mérkőzések után a szurkolók tömegközlekedési eszközzel is gyorsan haza tudjanak menni.

Mikorra tervezik a következő stadionbejárást?

Terveink szerint a következő stadiontúrára június végén kerülhet majd sor. Ekkorra a második nézőtéri szint is fel lesz húzva már, körben meglesz az a kerengő, amelyen keresztül körbe lehet járni majd a stadiont.


És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 > 

40. Krapulax |Válasz erre: 30. Szabó József
2017-05-04 11:30:24 Piros öves, Őstag
Pont nem. Hányszor is alakult meg újra? DFC-BorsodVolán-Siófok-Bőcs-Balaton FC stb. Ki tudja mi lesz még itt?
39. Istike |Válasz erre: 26. arpad-nepe
2017-05-04 10:23:46 Barna öves, Tag
Lehet, hogy meggondolták, és Cs@b@r szobor lesz helyette:):):)
38. tb |Válasz erre: 25. scs001
2017-05-04 09:35:07 Piros öves, Őstag
Igazad van, hogy ne igyunk előre a medve bőrére, de én hiszek Józsinak. Más helyekről is hallani ezt-azt, realitásnak tűnik a dolog.
37. dvtk64
2017-05-04 09:23:37 Piros öves, Fanatikus tag
A ratyi arénájának alapján itt is ki kell építeni, hogy a kapo mikrofonja a stadion hangosító rendszerére csatlakozzon.
36. pecz-dezso |Válasz erre: 34. Bobák Kornél
2017-04-30 09:35:28 Narancs öves, Tag
A bejáráson elhangzott, hogy ott egy észak -déli összekötő út lesz, ami már az önkormányzat hatáskörébe fog tartozni.
35. sverige |Válasz erre: 34. Bobák Kornél
2017-04-30 09:09:30 Barna öves, Tag
Csak ronda... Beparkosítják az egészet, építenek parkolókat, s a semmi közepén ott áll egy betonfallal körbekerített ház. A ház lehet, hogy nem csúnya (bár nem is szép), csak sehogysem illik a környezetbe...
34. Bobák Kornél* |Válasz erre: 33. BBalazs
2017-04-30 09:05:50 Fekete öves, Veterán
Csak remélni tudom, hogy Kalo Iluék maradhatnak. Egy ház olyan sok problémát nem okozhat, lesz elég parkolóhely.
33. BBalazs
2017-04-30 00:41:27 Fehér öves, Újonc
A stadion mögött még áll egy körbekerített nem is csúnya ház. Az is le lesz bontva?
32. Szabó József* |Válasz erre: 31. bohumil-stejskal
2017-04-29 09:39:26 Fekete öves, Veterán
Nem nyert. :)

A tetőszerkezet is már szépen alakul, egyelőre a földön:
31. bohumil-stejskal |Válasz erre: 29. Szabó József
2017-04-29 09:32:22 Fekete öves, Őstag
Jól sejtem, hogy névadó szponzorként fog érkezni a szóban forgó cég? És ezt kb. a stadion készültségi szintjének kb. 70-80%-nál fogják bejelenteni? Így magyarázható a pár hónap.

1 2 3 4 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...