Banner

Az öregedő NB I-nek közel a 40 százaléka légiós

Szerző: Jáborcsik András | 2019-11-05 21:35:00

Az életkor és a keretek összetétele alapján az OTP Bank Liga csapatai foglalkoztatják jelenleg Európában az egyik legtapasztaltabb és legkorosabb játékosállományt. A saját nevelésű futballisták és a légiósok számában viszont a középmezőnyhöz tartozunk - a csakfoci.hu összeállításából szemezgetünk.

Demográfiai szempontból készített ezúttal futballszakmai tanulmányt 31 európai bajnokság tekintetében a svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES). A kutatás során a 2009 és 2019 októbere közötti időszakot vizsgálták meg, összesen 463 klub 11692 játékosát (csapatonként 25,3 futballistát átlagban) górcső alá véve. Azon játékosok feleltek meg a kritériumoknak, akik pályára is léptek az adott bajnokságban, de a második, illetve harmadik számú kapusokat is számításba vették


Csak két bajnokság öregebb a miénknél

Átlagéletkor tekintetében “öregszik” az európai foci, hiszen 2009 októberében 25,90 év volt az átlagéletkor a vizsgált bajnokságokban, jelenleg viszont már 26,07. A mostani jellemző futballista-életkor a 24 év, a 21 éven aluliak hányada pedig valamivel több, mint a keretek egyötöde átlagosan (20,8%).

A MAGYAR NB I MOST AZ EGYIK LEGIDŐSEBB, LEGTAPASZTALTABB JÁTÉKOSÖSSZETÉTELŰ BAJNOKSÁG A KONTINENSEN, AZ ÁTLAGÉLETKOR MEGHALADJA A 27 ÉVET (27,01). EZZEL AZ OTP BANK LIGÁT CSAK A TÖRÖK (28,00) ÉS A CIPRUSI (27,41) ÉLVONAL ELŐZI MEG E TEKINTETBEN.

Eközben a szlovák bajnokság a legfiatalabb Európában (24,31), a holland (24,54) és a szlovén topliga (24,57) előtt.


Közepesen kevés a magyar fiatal az NB I-ben

Érdekes adatokat mutat még a saját nevelésű (a klubnál 15 és 21 éves kor között legalább három idényt eltöltött) fiatalok száma is a bajnokságokban, így magyar viszonylatban is. Az itthon évek óta központilag, szövetségi szinten támogatott-ösztönzött fiatalítás egyelőre az európai középmezőny alsó feléhez elég: a CIES kimutatása szerint az NB I a 21. a listán e tekintetben, a játékosok 15,7 százaléka számít saját nevelésű futballistának a kluboknál. Ez nagyjából megegyezik a szerb vagy a román élvonal számaival, miközben a dán liga a követendő, a török pedig a rossz példa ezen a téren.


Elolvasom a teljes cikket a csakfoci.hu-n >>>>>>


forrás: csakfoci.hu

címlapkép: news.at




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
5. toki* |Válasz erre: 4. sverige
2019-11-06 12:41:27 Fekete öves, Veterán
Ne haragudj, de olyan kultúráról beszélsz, ahol sosem volt "szegénység". 1 Skandináv állam sem volt csöves, ellenben velünk. Ez meg a mi megyénkre, de a mondhatnám a keleti régiót is, hatványozottan igaz. Sajnos tudomásul kell venni, mi, nem érdemeljük meg a jólétet, mivel nem tudunk utána úgy küzdeni mint amikor nincs mani, nincs love, mert akkor rákényszerülnek a kitörési lehetőségre. Amikor ki van nyalva a segg, onnan nincs motiváció. A játékot még csak-csak élvezik is, de nem tanulnak meg a csapatért küzdeni, és ebben van igazságod, hogy nincs meg az egy fajta hova tartozás már gyerekkorban. Tény és való ebben a történetben mindenkinek meg van a maga szerepe, a maga felelőssége, hogy ez így alakult, és függetlenül ettől a gyerek az - akiben a jövőt látnánk - aki megsínyli ezt az egészet. A másik és ez a tapasztalat. A csapattársam az egyik budapesti csapatnál edző (is) a 10 évesekkel foglalkozik. A múltkor mesélte, hogy a kisgyerek nekiállt, hogy ez miért, az miért, és megkérdőjelezte a ... ...., 1 olyan embert akinek nb1-es múltja is van. Szerinted az utolsó cigány gyerek is, aki eljött anno edzésre, megmerte valaha is kérdőjelezni mondjuk Csányi Józsi bácsit?? Arról nem is beszélek, hogy a többi gyerek mit lát ezáltal. Én már olyan fülest adtam volna neki, mint az állat. Mondta a másik nagy sztorit. Szőke műanyuci a jó verdával hozza a kölköt, végignézi az edzést, majd a többi szülő, és a gyerekek előtt elmondja, hogy ő nem azért hozza a gyereket ide, hogy futkározzon, mert akkor elvitte volna atlétizálni, meg nem érti mi értelme van a 3 szögelésnek. Elmondta neki szépen, hogy mi miért van, és az Isten barma ......, nem fogta épp ésszel! Azt mondta, majd viszi más helyre focizni a gyereket, és, hogy majd a médiában, hogy le fogja őket járatni, meg a facebook-on, meg itt, meg ott. Szánalmas ez na! Sajnos! Ezek után én nem csodálkozom semmin.
4. sverige |Válasz erre: 2. toki
2019-11-06 11:11:04 Barna öves, Tag
Szerintem ez sokkal összetettebb probléma, s a teljes társadalom, illetve valamennyi résztvevö (szülök, gyerek, edzök, MLSZ) közösen felel ezért.
Ha megnézed az északi az országokban magas a fiatalok és saját nevelésüek aránya. Ennek az az oka, hogy sokkal nagyobb a merítési lehetösége a kluboknak, kvázi szélesebb a piramis talpa. Itt a gyerekekben már az óvodában kialakul a sport iránti elkötelezettség és szeretet. S ez bizony a szülök és a társadalom felelössége. Addig amíg itt mire a gyerek iskolába megy, már kipróbált 6-7 sportágat, megtanul úszni, korcsolyázni (egyesületben), kipróbálja a focit, jégkorongot, innebandyt, meg még amit akar, szülökkel eljár, s megtanul sielni. Kisiskolásként már tudja, melyik sportot fogja üzni. Itt a szombat délelött a sporté. Minden gyerek, a legkisebb településeken is (mindenütt van világított, müfüves focipálya, csarnok, jégcsarnok, uszoda) megy edzésre, szinte kivétel nélkül. Hamar kialakul bennük az egyesülethez való tartozás is. A legalacsonyabb osztályokban is egyenmelegítökben, illetve ruhában edzenek már kisiskolás kortól. (pl. a stockholmi külvárosi sportáruházban leválasztott bokszokban lehet megvenni a különbözö lakótelepek (utánpótlás) sportegyesületeinek felszereléseit). Ha tehetségesebb, jobban érdekli, akkor feljebb tud lépni egy szintet, s akkor már komolyabb szinten, heti több alkalommal is tud edzeni. Határ az akadémia, illetve a nagy klubok.
Eddig otthon mi a gyakorlat? A szülökben nincs meg igény, túlhajszoltak, fáradtak, nincs meg az anyagi fedezet, stb. A gyerek hétvégén jobb esetben kimegy a többi gyerekkel játszani (akár focizni), rossz esetben marad a PS, meg a számítógép, szombati programnak a Tesco, meg a Meki. Sokkal szükebb réteg sportol egyesületi szinten.
A másik gond, az az, hogy amikor már fiatal felnött, akkor otthon nem motivált a jó szereplésre. (Eleve a fentiek miatt nem a legjobbak, legtehetségesebbek jutnak el az elsö-, másodosztály kapujába). A lényeg, hogy közepes teljesítménnyel, elpadozva lényegesen többet meg tud keresni, mint a szülei, illetve a haverjai munkával (minimális befektetéssel jó kocsi, jó nö, kényelmes élet, s ez elégedetté teszi). Itt nincs akkora különbség a bérekben, tehát a pénz, illetve a jólét nem feltétlenül lesz motiváció, illetve nem úgy jelenik meg, mint otthon.
Ezeken kívül persze óriási a felelösség az utánpótlás edzökön, a klubokon, a szövetségen, a finanszírozási rendszereken, stb.
Ebböl a témából egy (sport)szociológus PhD-t tudna írni...
3. zaphod
2019-11-06 10:53:34 Fekete öves, Őstag
ez a közepesen kevés fiatal nulla lenne, ha az MLSZ nem adna pénzt a fiatalok játszatásáért.
Egyébként, az lenne a reális. A pénzért játszatott fiatalok amint kiöregszenek az U21 státuszból, mennek majd az NB3-ba, ahonnan a kitartóak talán fel tudják magukat küzdeni az NB2-ig. birodalmi-lepegeto posztolt egy NSO pubicisztikát az egyik szomszéd threadben, kivételesen (NSO szinthez képest) nem rossz az írás, nagyjából kimondja, hogy az utánpótlásképzés nem nyújt értékelhető teljesítményt.
El van baszva a magyar foci rendesen, különösen mióta az állam rátelepedett és végleg kikapcsolta a piaci szemléletet ami addig így-úgy, de valamennyire kényszerítette a klubokat arra, hogy értékelhető szakmai munkát végezzenek.
2. toki*
2019-11-06 08:01:10 Fekete öves, Veterán
Szerintem meg a fiatalokkal van a baj. A hozzáállásukkal. Elkényeztetettek, kocsival viszik őket edzésre stb. Régen felszálltam a 36-osra, oszt átgyalogoltam a Digépnél. Pedig már akkor is laktak arra nem fehér bőrűek. Apám, anyám dolgozott ki vitt volna?
1. mr-d
2019-11-06 07:46:17 Fekete öves, Őstag
Nem meglepő, ha azt mondom, rossz az mlsz megközelítése a magyar bajnoksághoz. A kluboktól saját hatáskörbe vonta a bajnokság szervezését, anélkül, hogy az mlsz-ben komoly szakmai tudás lenne, legalábbis semmit nem látunk belőle. Persze a mozgatórugók ismertek. A pénz így gyakorlatilag egycsatornásan, az mlsz-en keresztül áramlik a magyar futballba.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...