Banner

Augusto Max: Jó helyre igazoltam, itt becsülete van a munkának

Szerző: Jáborcsik András | 2020-11-19 18:44:00

Nyáron érkezett Diósgyőrbe Augusto Max, aki a válogatott szünet előtt bejátszotta magát a kezdőcsapatba. Az argentin játékos eddigi diósgyőri mérkőzéseiről és a magasságáról, a profi sportról és munkáról, fociról és filozófiáról nyilatkozott a dvtk.eu-nak. Onnan idézünk:


Amikor a DVTK - PAFC mérkőzés után téged választottak meg a szurkolók a meccs emberének rendkívül magas, 9,3-as osztályzattal, akkor éppen a küdőszellemet emelték ki veled kapcsolatban.

Ahogy az első kérdésben említett első interjúmban is elmondtam, mielőtt Diósgyőrbe igazoltam, az interneten tájékozódtam a klubról, a városról. Így felkészülten érkeztem, tudtam, hogy a DVTK hagyományai szerint egy munkáscsapat, a szurkolói pedig zömmel gyárakban dolgoztak. Mi labdarúgók vagyunk, azonban egyúttal munkások is, akik keményen dolgoznak a sikerért, és ezt sosem szabad elfelejteni. A Honvéd ellen nagyot küzdöttünk, amit a vereség ellenére is díjazott a közönség. Akkor tapasztaltam meg személyesen először, hogy hogy jó helyre igazoltam, itt becsülete van a munkának. Persze nem csak a saját kedvünkre focizgatunk, hanem profi labdarúgóként eredményt kell elérni, ezért fontos az eredmény, hogy minél több pontot gyűjtsünk az év végéig.



A DVTK légiósai közül többen is beszélnek többé-kevésbé magyarul, de talán te vagy az egyedüli, aki már a második napon "jó napot!"-tal köszöntél, és azóta is érezhetően fejlődik a szókincsed.

Vendégként érkeztem Magyarországra, ahol nekem kell alkalmazkodni a helyiekhez, és imádok tanulni, ami a nyelvekre is igaz. A nyelvtanulás megtornáztatja az agyat, hiszen egészen másként gondolkodik egy spanyol, egy görög vagy egy magyar, amikor mondatokat alkot. Az angolt használjuk az öltözőben, de kifejezetten rosszul érzem magam, ha nem értem a körülöttem folyó beszélgetéseket. A magyar a negyedik nyelvem és mind közül a legnehezebb. A focipályán már minden kifejezést ismerek, de napról napra fejlődök.

Az interneten nagyot futott Diósgyőrbe igazolásodkor az a videó, ahogy csapatkapitányként lelkesíted a társaidat. Át tudod ragasztani a többiekre ezt a győztes mentalitást?

Ez döntés kérdése. Az ellenféltől függetlenül úgy kell kimenni a pályára, hogy nyerni akarsz, és mindent megteszel ezért. Ha így történik, akkor a másik csak kiemelkedő teljesítménnyel győzhet.
Igen, viseltem néhány korábbi csapatomban a kapitányi szalagot, de úgy gondolom, a maga területén mindenki a saját maga kapitánya. A pályán mindenkinek magának kell meghozni a legjobb döntést függetlenül attól, hogy civilben visszahúzódó vagy éppen a társaság középpontja. De a fociban nem csak 1 az 1 ellen küzdünk, hanem 11 a 11 ellen is, és imádok csapatban gondolkodni, ahol nem csak magamért, a családomért, a jövő évi szerződésemért, hanem a közösségért, a klubért, a városért is küzdök.

Az interjú elején is felidézted, hogy a klubváltás előtt az interneten utánanéztél a DVTK-nak és Miskolcnak is.

A választásban döntő szerepet játszott, hogy itt sok néző előtt játszhatok egy gyönyörű stadionban, hétközben pedig kiváló körülmények között készülhetek. Mindent a focinak és a sikeres szereplésnek rendelek alá, ezért legalább ennyire fontos számomra is a mindennapi élet minősége. Imádok a miskolci parkokban vagy a belvárosban sétálni a várandós feleségemmel. Ha jól érzem magam, mert minden adott a felkészüléshez, a pihenéshez, akkor a mérkőzésen is jobban teljesítek. Régi igazság, hogy a mérkőzést nem szombaton kell megnyerni, hanem már hétfőn és kedden is meg kell tenni mindent a győzelemért.



Profi labdarúgó vagy, aki egyetemre jár, és adott már ki irodalmi kötetet is. Ha tíz év múlva újra beszélgetünk, ki válaszol a kérdéseimre? Egy edző? Egy tanár? Egy író?

Tetszik az edzői szakma, de profi labdarúgóként azt érzem, évről évre nagyobb a nyomás rajtam, hogy továbbra is az élvonalban szerepeljek, és jelenleg nem vagyok meggyőződve arról, hogy életem végéig ezt akarom csinálni. Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy a szülővárosom környéki erdőben élek a feleségemmel és a fiaimmal, és csak a tévében nézek focit. A katedrát most sokkal valószínűbbnek tartom, de ezt hangsúlyozottan most mondom, ki tudja, mit hoz a jövő. Az biztos, megvan bennem a vezetői képesség, és ezt mind a két területen tudom hasznosítani. Azért járok egyetemre - bár jelenleg felfüggesztettem filozófiai tanulmányaimat a labdarúgó karrierem miatt -, hogy később legyen választási lehetőségem.

És miért a filozófiát választottad?

Imádok tanulni, és imádom azt, amit tanulok. A filozófia a dolgok mélységét, a végső okokat kutatja, ez érdekel engem is. Egy szimpla hétköznapi edzés is rengeteg energiát vesz ki a játékosból, utána nagyon nehéz bármit is csinálni, nem beszélve a mérkőzésekről. De a modern technika segít, a számítógép mellé bármikor le lehet ülni egy-két órára. És mivel a filozófiában örömömet lelem, nem is munkaként, hanem szórakozásként tekintek rá, még akkor is, amikor kemény munka egy szöveget értelmezni.

Mit tudsz a filozófiai tanulmányaidból hasznosítani a pályán?

Mindent. A foci maga az élet, ami a hétköznapokban előfordulhat, az előfordulhat a pályán is. Átélheted az extázist egy hatalmas sikerrel, a csalódottságot, amikor elküldenek egy klubtól, hogyan legyél türelmes, amikor egy sérülésből épülsz fel. A modern fociban akkor is évről évre cserélődnek a társak, ha nem váltasz klubot, és mindenkivel meg kell találni a közös hangot. A filozófia az élet minden területét érinti, még ha néha ez nem is mindig nyilvánvaló, azt is mondhatom, az élet maga a filozófia. És ha ezt megérted, akkor ki tudod alakítani a saját filozófiádat.

Egy mondatban össze tudod foglalni az életről, a futballról vallott filozófiádat?

Néhány éve azt hittem, össze tudom foglalni, de az élet megmutatta, hogy tévedtem. Mindig találkoztam egy edzővel, egy klubvezetővel vagy egy csapatárssal, aki egy pillanat alatt rámutatott az egy mondatba sűrített filozófiám hiányosságaira. Úgyhogy jelenleg nincs tömören összefoglalható filozófiám, hanem élem az életem, és tanulok belőle. Talán ez a rövid filozófiám.


Ide kattintva még több dolgot megtudhatsz Augustoról a dvtk.eu-n >>>>>>


forrás: dvtk.eu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2020-11-22 10:22:54 Zöld öves, Lelkes újonc
Végre egy gondolkodó futballista... Remélem ma is megmutatja azt a szellemiséget, amit eddig láttunk tőle és átadja a csapatnak is.
2020-11-21 22:08:30 Fekete öves, Veterán
Kihagyhatatlan

5. dvtk-3534*
2020-11-20 14:23:18 Fekete öves, Veterán
Hallani erdekes infokat es neveket ki tudja mennyire igazak a hirek?

Molnár Gabi -Feczko affér.

Kuttor, Berecz, Polgár (Molnár?) cserék...
Jo lenne tisztán látni. Kozben Dobos meg tul él mindenkit...
2020-11-20 13:09:12 Piros öves, Őstag
Rendkívül értelmes és profi mentalitású, Sesztakovhoz tudnám hasonlítani. Több ilyen kellene.
3. KáGábor*
2020-11-20 11:30:20 Fekete öves, Veterán
Továbbra is kifejezetten szimpatikus és értelmes játékos. Nagy értékünkké válhat, ha ki tud teljesedni.
2. toki*
2020-11-20 07:58:45 Fekete öves, Veterán
Szimpatikus minden téren a srác. Jó helyen van itt, nálam fix kezdő.
1. vebgy*
2020-11-19 21:46:50 Fekete öves, Veterán
Bár csak a sikereket is megérd itt...!!
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...