Banner

A Hajduk Split Akadémiájának képviselője a DVTK Akadémiájával ismerkedik Miskolcon

Szerző: Jáborcsik András | 2020-09-22 20:40:00

Háromnapos akadémiai látogatásra Diósgyőrbe érkezett Andro Fistonić, a Luka Kaliterna Akadémia (a horvát Hajduk Split utánpótlás-nevelő központja) igazgatóhelyettese. A dvtk.eu a házigazda Fogarasi Zoltánt és vendégét kérdezte arról, hogy melyik fél mit remél a kapcsolatfelvételtől. A horvát vendég szavait idézzük:


Andro Fistonić középen, tőle balra a DVTK LSA igazgatója, Fogarasi Zoltán,

jobbra pedig a DVTK Stadiont bemutató Balla László


Milyenek az első benyomások?

Természetesen az utazás előtt felvettem a kapcsolatot Fogarasi Zoltánnal a DVTK Labdarúgó Sportakadémia igazgatójával, aki elküldte a háromnapos látogatás percre lebontott programját, így tudtam, mire számítsak. Azt már most elmondhatom, hogy rendkívül inspiráló a környezet, az infrastruktúra adott a fejlődéshez.

Sok országban megfordultál, az Egyesült Államokban végezted az egyetemi alapképzést, és a kölni Német Sportegyetemen szereztél mesterdiplomát, dolgoztál hazádon kívül Lengyelországban, valamint emellett jártál tanulmányúton Brazíliában, Angliában, Portugáliában és most Magyarországon.

Azt vallom, a tanulás legjobb módja az utazás, sokkal több tudásra lehet így szert tenni, mint a legjobb iskolában. Amikor két feladat között akad egy hónap szabadidő, akkor sem a tengerparton napozom, hanem inkább tanulok valami újat, vagy ha már a tengerpart, akkor a Copacabanán tanulmányozom a brazil focit.
Sok információt össze lehet gyűjteni az interneten, de azt csak a helyszínen lehet megtapasztalni, hogy például Brazíliában a labdarúgás mindent átható, minden korosztályt átölelő életstílus, míg Lengyelországban inkább a történelmükből fakadó katonai szellem uralja a futballt. Ebből ered a brazil és a lengyel focistílus közti különbség. Mindig felmerül, hogy szép ez a felismerés, de mit lehet ebből hasznosítani Splitben? Egy az egyben semmit, de amikor bevillan, hogy Brazíliában és Horvátországban is nagyon népszerű a futsal, akkor tudod, hogy kiegészítő sportágként be lehet építeni a fiatalok technikai képzésébe.
És aki sokáig ugyanazt a munkát végzi ugyanabban a munkakörnyezetben, az hajlandó elkényelmesedni. Ilyenkor jó elhagyni a komfortzónát és szembesülni azzal, hogy ami otthon fejlettnek tűnik, amellett már régen elhaladt a világ. Ebből lehet újra és újra motivációt nyerni.

A horvát labdarúgás előrébb tart, mint a magyar, és a Hajduk Split akadémiája is elismertebb a DVTK LSA-nál. Adja magát a kérdés, mire jó egy ilyen tanulmányút?

Horvátországnak erős sporthagyományai vannak, és ez alatt nem csak a függetlenné válást követő éveket, hanem már a jugoszláv időszakot is értem. A rendkívül magas színvonal megtartása az elsődleges feladatunk, mert a délszláv háború után egyből az első világeseményen, a franciaországi világbajnokságon a harmadik helyen végzett a válogatott 1998-ban, majd 2018-ban Oroszországban már világbajnoki ezüstérmet nyertünk.
Magyarország rendkívül hosszú ideig nem szerepelt a nemzetközi színpadon, mivel és 1991-ben születtem, nekem még hosszabb időnek tűnt (utalt az 1986-os világbajnokság és a 2016-os Európa-bajnokság közötti 30 évre - a szerk.).
Az utóbbi években azonban ugrásszerű a fejlődés, ami nyilvánvalóan az állami támogatással kezdődött. A gyors ütemű fejlesztés az infrastruktúrával indult, a második szakaszban pedig következhet a szaktudás szintjének emelése.
Diósgyőrben nagyon tetszik, ahogy hangsúlyt helyeznek a részletekre, mert a modern labdarúgásban már apróságok döntenek arról, hogy melyik csapat nyer meg egy rendkívül szoros mérkőzést.
Az utóbbi években Magyarországon többet fejlődött a labdarúgás, de Horvátországban sokkal stabilabb háttérrel rendelkezik a sportág, úgyhogy még előnyben vagyunk. Azonban tisztában vagyunk azzal, ha nem lépünk mi is valamit, akkor a magyarok előbb-utóbb elénk kerülnek.
Elsősorban azért érkeztem, hogy információt gyűjtsek, amivel meg tudom világítani a dalmát politikusoknak és klubvezetőknek, miért kell még több pénzt fektetni a labdarúgásba, elsősorban az utánpótlás-nevelésbe.

Mit vársz a diósgyőri látogatástól?

A szakmai együttműködés első lépéseként töltök el néhány napot Diósgyőrben, amit a DVTK LSA delegációjának spliti látogatása követ, minek eredményeként megismerjük egymás módszereit, az akadémiák felépítését és az infrastruktúrát. Ha bármelyik területen akár csak egyetlen ötletet is át tudunk adni a másiknak, akkor már megérte a kapcsolatfelvétel.
Az egyik első prezentáció a kapusképzésről szólt, és igencsak meggyőző volt. Néhány területen egészen mást hallottam, mint amit Splitben csinálunk, de ez nem jelenti azt, hogy az egyik jó, a másik pedig rossz, pusztán különböző. Mindenből lehet tanulni, és én abban hiszek, hogy a tanulás egy állandó folyamat.
Egy ilyen látogatás nem csak arra alkalmas, hogy kérdések fogalmazódjanak meg, hanem arra is, hogy bizonyos dolgok helyességéről megbizonyosodj. A Miskolcon töltött három nap mindkét szempontból nagyon hasznos lesz.


Kattints ide és a dvtk.eu-n olvasd a DVTL LSA igazgatójának nyilatkozatát is >>>>>>>


forrás: dvtk.eu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

18. gabesz1975 |Válasz erre: 15. árpádvezér
2020-09-24 14:38:03 Zöld öves, Tag
Ne haragudj de kit érdekel már hogy mi volt 1977/78-ban?
Szomorú hogy nekünk 40 évvel ezelőtti eseményeink vannak nemzetözi kupában ahol valamire való szereplésünk van.

Felkészülési mérkőzés lekötéséhez ennek végképp nem értem mi köze lehet.
A Hajduk "más kávéház" mint a DVTK, nekik mint edzőpartnernek elég súlytalanok lennénk.
17. vebgy* |Válasz erre: 12. beli1
2020-09-24 01:20:04 Fekete öves, Veterán
Csak tanulnának is végre valamit...
2020-09-23 13:58:57 Fekete öves, Veterán
A képen is mit látni? Egy focista kinézetűt, meg két dagit. Kérdés, melyik a horvát?
2020-09-23 12:04:43 Barna öves, Fanatikus tag
Még egy dolog, ha már horvát vendéget köszöntünk itt Diósgyőrben a Hajduk Split köréből. Fogarasi úrnak lehetett volna annyi elméleti tudása a múltból / de nincs semmi kötődése a DVTK-hoz ez itt megbizonyosodott/, hogy említést tegyen arról: 1977/78-as KEK idényben volt egy komoly kupameccsünk a Hajduk Splittel. Itt is, ott is 2-1 lett a hazaiaknak, jött a hosszabbítás majd végül a 11-ek. Sajnos ebben mi maradtunk alul. Oláh Ferit, Veréb Gyurit kérdezhették volna, akik a mérkőzéseken játszottak.
Legalább a holtidőkben /felkészülés/ kössenek le egy "barátságos" mérkőzést, már ezzel is előrébb lennénk!
14. árpádvezér |Válasz erre: 3. beli1
2020-09-23 11:55:23 Barna öves, Fanatikus tag
Tulajunk megbukott a közgázon, amikor a BL és EL nemzetközi kupák pénzügyi helyzetét tanulmányozták. Ő bizony nem akar saját pénzt sem betenni kedvenc csapatába, nemhogy Ő majd megerőlteti magát azért, hogy itthonról kiugorva nemzetközi meccseket játsszon. Pedig most a fradika példáját követve, milyen jó lenne a pénztárhoz menni és beállni a sorba a kifizetésekért Orosz Palika helyett!
13. toki* |Válasz erre: 12. beli1
2020-09-23 11:37:47 Fekete öves, Veterán
Ha már csak 1-2 olyan dolgot ellesnek a Horvátoktól, ami az up. játékosok fejlődését elősegíti, már megérte. Bár annak örülnék a legjobban, ha up. tornákon részt vennének a fiataljaink.
12. beli1 |Válasz erre: 10. toki
2020-09-23 11:23:48 Piros öves, Fanatikus tag
Járjanak. Csak lassan tíz ève minden èvben új utat keresnek. Volt spanyol Bòdog ut. Fernando ut. Most horvát. De járjanak.
11. hinds |Válasz erre: 8. beli1
2020-09-23 10:56:06 Fehér öves, Lelkes újonc
Igen, a spanyol tanulmányút után kezdődött az utánpótlás átalakítása. :(
10. toki* |Válasz erre: 8. beli1
2020-09-23 09:51:55 Fekete öves, Veterán
Még most is járhatnának, nem értem a miértjét, hogy miért nem?
2020-09-23 09:05:46 Fekete öves, Veterán
A diósgyőri akadémia kiváló munkát végez. A Barcika szépen profitál belőle.

1 2 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...