Banner

NB II: jön a magyar futball legdrágább fordulója

Szerző: amigeleken.hu | 2021-05-15 11:37:00

Sajtófigyelő - nemzetisport.hu


A labdarúgó NB II vasárnapi utolsó fordulójára nagyságrendekkel több izgalom jutott, mint az NB I-ére – amúgy is érdemes alaposabban szemügyre venni a másodosztályt, mert sokat elárul a magyar labdarúgás működéséről.

Szabados Gábornak, a Nemzeti Sport újságírójának blogbejegyzéséből idézünk:


A legfeltűnőbb persze az, hogy a DVSC, Vasas páros nem tudta olyan könnyedén kivívni a feljutást, ahogyan azt a rajtnál gondolni lehetett – és egyelőre az a valószínűbb, hogy a Vasasnak ez egyáltalán nem is fog sikerülni –, köszönhetően részben az őket kitartóan üldöző Gyirmótnak, részben a saját szerencsétlenkedéseiknek.

Ennek szakmai boncolgatása nem az én asztalom (megtette ezt a volt NB I-es futballista Bobory Balázs), gazdasági oldalról azonban fontos hangsúlyozni, hogy a Debrecen és a Vasas költségvetése milliárdos nagyságrendű, NB I-es szintű volt ebben a szezonban, szemben a Gyirmóttal és a többi csapattal – és még az élvonalban sem lett volna kieső ez a páros a büdzséjével. A DVSC például bevallottan 1.2 milliárdot tervezett az idei bajnoki évre az induláskor, de azt követően még több olyan játékosigazolás is történt, amelyek egész biztosan nem voltak az eredeti költségvetésbe tervezve, így a teljes összeg vélhetően közelebb van legalább a másfél milliárdhoz.



Mindezt azért jelentős, mert a magyar futballklubok mai stabil gazdasági hátterét alapvetően az MLSZ-től érkező központi bevételek, vagyis a televíziós jogdíjakból és a szerencsejáték-pénzekből a csapatoknak adott részesedések biztosítják, ezek viszont az NB II-ben lényegesen kisebbek az NB I-hez képest. Több százmilliós nagyságrendű különbségről van szó, amely extrém esetben – ha az adott klubnak jelentősebb saját bevétele is van, amely a másodosztályban lecsökkenhet – akár a félmilliárd forintot is elérheti.

Az angol másodosztály, a Championship rájátszásának döntőjét szokás a világ „legdrágább” mérkőzésének titulálni, mert annyi pénz múlik rajta: szintén százmilliók, csak éppen fontban. A győztes a mennybe, de legalábbis a Premier League-be megy, ahol mind a központi bevételekből, elsősorban a televíziós jogdíjból, mind az egyéb bevételekből lényegesen nagyobbat szakíthat ki, mint a Championshipben ragadó vesztes. (Jövő héten vívják az elődöntőket, AFC Bournemouth–Brentford és Barnsley–Swansea a két ág, a győztesek a Wembleyben játsszák majd a finálét.)

Az NB II most vasárnapi hármas csatája bátran felfogható tehát egy hasonlóan „drága” ütközetnek, hiszen rengeteg pénz múlik azon, hogy a DVSC, Gyirmót, Vasas hármasból melyik kettő jut fel, és ki lesz a zokogó harmadik.

Éppen ezért az NB I és az NB II közötti többszáz milliós eltérésre úgy tekintsünk, hogy az idei szezonban élvonalbeli költségvetést biztosító debreceni és az angyalföldi tulajdonosoknak ezt a különbözetet saját zsebből kellett biztosítaniuk, jelentős kockázatot vállalva a feljutás érdekében – nyilván azzal a gazdasági megfontolással, hogy az NB I-ben majd megtérülhet ez a befektetés. Ha viszont egyikük nem jut fel, akkor ezt a pénzt kidobták az ablakon.


Tovább a nemzetisport.hu-ra a teljes írásra >>>>>>


forrás: nemzetisport.hu




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 4 > 

38. diodio |Válasz erre: 37. matono78
2021-05-17 14:50:26 Barna öves, Fanatikus tag
Ezt az infót honnan vetted???
37. matono78
2021-05-17 14:39:03 Citromsárga öves, Lelkes újonc
A Diósgyőr nem fogja igenybevenni a csak magyarok után járó támogatást. Külföldiekkel a csapatban fog nekivagni az nb 2 nek.
36. tamaskpt |Válasz erre: 26. Szabó József
2021-05-17 11:45:32 Piros öves, Őstag
Vágyvezérelt gondolkodás ezt valami féle fellegvárak elleni vendettának gondolni. Még a Pest/vidék ellentét sem állja meg a helyét, nézd meg a Vasast, vagy a pár évvel ezelőtti bajnoki címről kiesőjelöltté süllyedő Kispestet, esetleg a két osztály közt évekig liftező MTK-t.
Szimplán arról van szó, hogy ún. falusi csapatokat sokkalta egyszerűbb felépíteni a nulláról, mint az ún. fellegvárakat, ezért ha azonos lehetőségek állnak rendelkezésre, a "falusiak" könnyebben fogják venni az akadályokat. Nincsen szurkolói nyomás, hiszen akik stabil NB3-asként is a csapat mögött voltak, azoknál az NB1 non plus ultra; nincsenek klublegendák vagy hosszú időt lehúzó strómanok, akiknek muszáj valahogy pozíciót találni a klubon belül, bármilyen káros legyen az a munkára; nincsenek visszafizetendő adósságok; az infrastruktúrát a semmiből létre lehet hozni, nem kell állagmegóvásra elkölteni súlyos pénzeket régi dolgok tákolgatásával; etcetera, etcetera, etcetera. A Mezőkövesd pont annyival járt és jár előttünk, hogy nincsenek csontvázak a képzeletbeli szekrényében amiket ki kellene takarítani.
35. Szabó József* |Válasz erre: 32. scs001
2021-05-16 22:12:50 Fekete öves, Veterán
Egy térség nem tud több csapatot fenn tartani.
A fentről jövő mannát, a nb1-es szintű magyar játékosokat, ha több részre osztják, a 12-es mezőnyben kemény feladat a térség több csapatát fenn tartani, pláne, ha az arány el van tolva a faluk felé.
Így a Diósgyőr-Kövesd, Gyirmót-Eto, Nyíregyháza-Kisvárda viszonylata szép példa erre.
A Kövesd a 12-es mezőny előtt liftezett, az óta fenn van.
34. Csaszi |Válasz erre: 33. jaborcsik-andras
2021-05-16 22:11:50 Fehér öves, Újonc
András, egyszerűen szarnak rá. Nem érdekli őket a foci. Nézd meg a Lesztingert. Megbocsájtott neki a Fidesz, jobbos oligarhát csinált belőle. 4-5. legnagyobb ktg vetéssel a dobogót kellett volna támadni minimum!
Erre vergődtünk a kiesés ellen 10 éven át, kivéve kb 2 szezont. Nyűg volt neki a csapat, de hát ez volt az ára, hogy ne menjen a kóterba. Minimálisat foglalkozott a csapattal. Nyíregy-Győr dettó. Nyíregyen autó-motor sport fan a tulaj, Győri polgi meg köztudottan rühelli a "jól kereső" focistákat. Szerinte játszon a csapat az utánpótlásból, feljutnak akkor feljutnak, ha nem akkor meg nem és ennyi. Ez nem koncepció.
33. jaborcsik-andras* |Válasz erre: 32. scs001
2021-05-16 22:04:27 Fekete öves, Veterán
Talán azért, mert a tiregyi meg a győri politikusok nem játszótérként tekintenek a labdarúgásra.
Kövesden meg Várdán szerintem hiúsági kérdésnek tartotta az NB I-et a két nagyhatalmú politikus.
32. scs001 |Válasz erre: 31. Szabó József
2021-05-16 21:40:08 Piros öves, Őstag
Sem a Debrecent, sem a Diósgyőrt nem a bmlsz és/vagy Csányi ejtette ki, hanem a szakmaiatlan vezetőség+az alkalmatlan edzők, játékosok! Minden tény az általad leírt vélemény ellen szól: loki kiesése, a miénk mennyi hasznot hoz a bmlsznek vagy a kormánynak? Semmit, inkább minuszt!!! Ha jól emlékszem, kiesett már a 12 csapatos nb1 óta a felcsút, kövesd, mtk is. Erre mi az ésszerű magyarázat??? Sokkal jobb lenne, ha a vidéki fellegvárak lennének első osztályúak, mind a bmlsz, mind a kormány szempontjából! A valóság az, hogy ahol nem értenek hozzá/szakmaiatlan a vezetés/ nincs meg a kellő anyagi bázis, ott van nb2! Senki sem akadályozta meg most sem a győrt vagy tíregyet, hogy feljusson: kormánypárti polgármester van, megfelelő anyagi háttér, mégsem jutnak a feljutás közelébe sem, és nem a bmlsz vagy a bírók miatt! Erre adjál ésszerű magyarázatot és nem a szokásos semmitmondó lózungokat, amolyan 444 szinten!
2021-05-16 20:51:18 Fekete öves, Veterán
2021-05-16 20:08:21 Barna öves, Tag
Csanyi menjen a pixaba !

Eddig megirtam mar a velemenyemet sokmindenrol, .. beleertve Csanyit, s a birokat

DVTK-t sujtotta kritikus helyzetekben :
Január vege : Rui Pedro, Hasani motivalatlansaga ( köszönjük Benczes ! )
Utana:
Kövesd egyik golja les volt -2 pont
Honved elleni 91.perces golt Bogarka visszavonta -2pont
ZTE ellen 60.percben 2.sargaval le kellett vlna kuldeni a zali parazstot - 1 pont
Ujpest ellen pedig 54. percben szinten a középpályasuknak 2.sarga -2pont

Csanyi meg legyen boldog a 12 csapataval - a köcsög falvakkal Kisvrda, Kövesd, Felcsut , Gyirmot + a 1-3000 fős MTK, ZTE, Ujpest szurkolotaborral

S jolfelemelte az ÁLLAMI PÉNZEKET 550 milliorol --> 1milliard / csapat

Rohadjon meg a BMLSZ !
29. Krapulax |Válasz erre: 28. Szabó József
2021-05-16 18:09:43 Piros öves, Őstag
Nézd, én sem szeretem őket, de nem hiszem, hogy csányi miatt vannak ők ott, mi meg már lent.
Ami meg a szakmi bizonytalanságot illeti, hát nem gondolom, hogy a Benczés-Sántha jégtánckettősnek is az mlszből szóltak, hogy ki kell esnünk.
Sikerült az nekik anélkül is, évek szorgos munkájával.
Úgy hogy közben leesett egy új stadion, medical center, kocsik a seggük alá, lakóparkban lakás, sztárséf, sportpszichomókus, téli török wellnes, nyári edzőtábor stb.
Vagy a kopasz kóklernek is az mlszből szóltak, hogy 7 pontot kaparjon össze ősszel összesen? (+3 a majmok ellen az mlsztől).
Mindegy, elfogadom ha így látod, de én nem.
Na megyek nézem a leendő ellenfeleinket.

1 2 3 4 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...