Banner

Révész Attila: Az elmúlt tíz év akadémiai képzése kidobott pénz volt

Szerző: amigeleken.hu | 2021-12-17 07:59:00

Sajtófigyelő - bunteto.com


A bunteto.com-on megjelent interjúban a honi futballban szokatlan őszinteséggel vall edzőkérdésről, a magyar futball erejéről és gyengeségeiről, a klubban honos hierarchiáról és szabályrendszerről Révész Attila, az idei meglepetéscsapat Kisvárda sport- és akadémiai igazgatója.

Az interjúból azokat a részeket ragadtuk ki, amely a DVTK korábbi edzőjével, Bódog Tamással, korábbi játékosával, Gheorghe Grozavval valamint a magyarországi akadémiai képzéssel és az idegenlégiósok szerepével kapcsolatos:


Joao Janeiro a vele készített korábbi interjúnkban megemlítette, a futballban soha nem lehetsz kényelmes. De hogyan lehet ezt megvalósítani a sokszor igencsak kényelmes magyar közegben?

Az edzők esetében könnyebb, mert őket sokszor ellenőrzöm, nagy nyomást helyezek rájuk. De épp a kérdésfelvetés miatt említettem korábban, hogy mennyire fontos az edző személyisége. Hogy képes legyen hatni a csapatra. Amikor edzősködtem, szinte minden erőmet elvitte a motivációs szint fenntartása, hogy erősítsem a játékosok vitalitását.



Amit Peter Stöger mondott távozása előtt, hogy korábbi karierjében nem tapasztalt hozzáállásbeli problémákat, az bizony sokszor az edző személyén is múlik. De Kisvárdán sokaknak például ez életük lehetősége, a Fradinál megszokták, hogy elsők. Más a motiváció. Őket az Európa-ligával lehet motiválni, a magyar bajnokság másfajta kihívás, más eszközt igényel a hazai porondon is fenntartani a motivációs szintet.

Sokszor ez az oka az edzőváltásnak, hogy az új tréner legalább felrázza a csapatot. Nem lesznek attól jobb játékosok, de jobb lesz a hozzáállás. Bódog Tamás idején itt volt nekünk Gheorghe Grozav. Ragyogó futballista. Gyönyörű gólokat szerzett, szép gólpasszokat adott, ám azt kezdtem érezni, egyre rosszabb a csapatra gyakorolt hatása. Bódog Tomi, akinél amúgy alap a fegyelem, kezdeményezte, hogy engedjük el. Idővel beláttam, ha rövid távon veszítünk is elengedésével, hosszú távon nyerünk. Eligazolt Diósgyőrbe, a csapat kiesett. Elment még jobb pénzért az MTK-ba, kieső helyen állnak. Ezért hangsúlyozom, a mentalitás rendkívül fontos, hogy ne legyen olyan játékosunk, aki negatív hatással van a többiekre.

Az említett eseten túl, azért is annyi a légiós Kisvárdán, mert őket más mentalitás jellemzi?

Egyértelműen. Össze sem lehet hasonlítani a külföldieket a mieinkkel. A fiataloknál szerencsére látok már változást. Hogy a kárpátaljai fiataljaink mentalitása kezd átragadni az anyaországi magyarokra. Mindezeken túl a modern képzés is segít, sokkal hangsúlyosabb immár a motivációs faktor. Olyan gyakorlatokat végeznek, amelyekkel a versenyszellem az edzéseken is fenntartható.

Lehet akkor itt még magyar futball?

Igen. Az elmúlt tíz év akadémiai képzése kidobott pénz volt. Mert nem volt meg a megfelelő rendszer, így elmaradt a modern képzés. Az lett volna a csoda, ha ebből ennél is több jó futballista kerül ki. Mintegy két és fél éve változott azonban a koncepció, immár felfedezhető a tudatosság, létezik egy szisztéma, van kontroll, megfogalmazták a célokat, a szabályokat, a szövetség szakmai tervet készített, immár én is elvárom, hogy érzékelhetők legyenek a pozitív változások. Öt-hat éven belül jól érzékelhető lesz a változás.

Visszatérve a Kisvárdára, jogosnak tetszik sokak véleménye, amely szerint a Kisvárda a rengeteg légióssal nem nagyon szolgálja az egyetemes magyar futball ügyét – már ha létezik olyan –, és még csak az sincs, hogy tömegeket szórakoztatna.

Teljesen egyet tudok vele érteni. El kell fogadjam ezt a vélekedést, de ha azt nézem, mások mit tesznek hozzá a magyar futball ügyéhez, egy-két klub kivételével semmivel sem teszünk hozzá kevesebbet mi. Mások, sokkal jobb lehetőségekkel is hasonlóan működnek. Örök vita a magyar vagy külföldi. De honnan tudnánk mi a keretünket magyarokkal feltölteni? Az NB II-ből vagy az ifiből, utóbbiak azonban még nem felelnek meg a kívánalmaknak. Ha a csapatok többsége így működne, azzal csak azt érnénk el, hogy a legjobb lehetőségekkel bíró egy-két klub még inkább eltávolodna a mezőnytől, ennyi verseny sem jellemezné az első osztályt, esne a színvonal. Csakhogy az NB I színvonalának emelkedése nagyon fontos, ahogy persze legalább annyira lényeges az is, hogy a legjobbjaink a külföldi topbajnokságokban szerepeljenek, és hazatérve a válogatottat segítsék. Mi is szeretnénk a jövőben minél több fiatalt adni a magyar futballnak.

Azt is mondta valamikor, az edző legfeljebb húsz-huszonöt százalékban jelent pluszt, javarészt a játékosokon múlik, mire megy egy csapat. Ha ezután is így produkál a Kisvárda, 66-69 ponttal fejezheti be a szezont, azaz ha Jürgen Klopp irányítaná az együttest, az elmélete szerint 83-87 pont körül zárhatna vele az együttes. Az pedig garantált bajnoki cím. Irány Liverpool?

Ha idejönne Klopp, akkor is a Fradi lenne a bajnok, a teljesítményünkben már most is benne van ugyanis az a húsz-huszonöt százalék. Ha csak tíz lenne benne, hátrébb állnánk a tabellán. De ezek a számok Alex Fergusontól valók, nem én találtam ki. Azért újdonság legfeljebb, mert nem szokás beszélni róla. Az edzőnek nyilván fájdalmas, nekem is az volt, amikor anno olvastam. Az edző magát tartja a legfontosabbnak a klubon belül, ezért is nehéz elfogadnia a tényt, hogy nem az. Supka Attilánál maradva: nálunk ugye nagyszerűen teljesített, ezért vitte el a Mezőkövesd. Ha csak az edző személyén múlna a siker, csapatának le kellett volna bennünket győznie a bajnokságban, de mi nyertünk, mert a mi csapatunk jobb. Ha Supka Attila ül a mi kispadunkon, Erős Gabi a Kövesdén, akkor is mi nyerünk, mert most jobb csapat a miénk. A játékosállomány, a csapathangulat, hogy nyugodtan futballozhatnak a játékosok a döntő szempont. Évek óta lépegetünk előre, a siker nem egyedül az edző érdeme. Ártani annál inkább tud. A lényeg, hogy ami a csapatban rejlik, azt hozza ki belőle. Az a probléma, amikor húsz helyett csak tíz százalékot tesz hozzá. Olyankor kell lépni.

Ha nem az edző, akkor ki a legfontosabb?

A tulajdonos. Mindig az, aki a pénzt adja.


Tovább a bunteto.com-ra a teljes interjúra >>>>>>


forrás: bunteto.com

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
4. toki* |Válasz erre: 3. Ignacio-Sanchez-Mejias
2021-12-19 17:26:58 Fekete öves, Veterán
Tehát akkor Bódog is hülye?! Ez is 1 érdekes megközelítés. Az, hogy mi tavaly miért estünk ki, arról már nem keveset kiveséztük az oldalon. Viszont, hogy Grozav-ról többeknek is ez a véleménye - függetlenül attól, hogy hihetetlen technikásnak tartom én is, csak a védekező munkája volt (neki is) csapnivaló -, még lehet benne valami, hogy bomlasztó. Meg az összes hasonlítás a komoly kaliberű játékosokkal, kicsit távlati. Az meg, hogy melyik csapat kit igazol, az tudatosnak kell lennie a mai világban.
3. Ignacio-Sanchez-Mejias |Válasz erre: 2. toki
2021-12-19 15:47:04 Barna öves, Fanatikus tag
Ha szerinte egy játékos miatt esik ki egy klub, akkor nézzen inkább más munka után. Grozavot azért hozta fel, hogy fényezze magát, milyen kemény kezű szuper csávó. Maradonával mit csinált volna? Vagy Caniggia vagy Cantona vagy nem tudom. Hagyjuk már ezt. A Dvtk azért esett ki, mert a keret nem volt jól összerakva es a többiek nem tudták megközelíteni se Grozav szintjét ( házi gólkirály volt). Szóval erről ennyit. A Várda egy dolognak köszönheti, ahol van a jó scouting rendszerének és hogy jól igazolnak. A keret már együtt van 3-4 éve és minőségi arcokkal tömik fel évről évre.Ennyi.
2. toki*
2021-12-17 13:45:08 Fekete öves, Veterán
Hááát!!! Érdekes amit mondott. A Grozav-os dologgal kapcsolatban. Van igazsága, viszont azt nem értem, hogy nincs legalább 1 edző, aki tudna rá hatni???
1. pinta
2021-12-17 12:27:53 Lila öves, Tag
A címe alapján a szokásos negatív, kattintásvadász, hergelő cikk. Valójában egy nagyon jó interjú, alapvetően pozitív kicsengéssel. És leszámol végre a "miért nem játszik több magyar a csapatban" lózunggal is.
Persze az is igaz, hogy nem valószínű, hogy dolgoznék neki, amilyen vezetői felfogása van:-)

De hogy foglalkozik a futballal és elmélyed a szakmai ismeretekben az biztos. Jól mutatja, hogy bizonyos csapatok - köztük mi is - miért vagyunk ott, ahol, hiába van lóvé szarásig. Szakma nélkül a pénz önmagában nem elég.

*a teljes cikket érdemes elolvasni, nem csak a szemlézett részt
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...