Banner

41 éve történt - Dundee United-Diósgyőri VTK 0-1

Szerző: amigeleken.hu | 2020-10-25 10:45:00

Szabó László (Colombus) írása


41 éve történt - 1979. Október 24-én.

"Petőfi rádió Budapest, 21 óra 30 perc. Most közvetítés adunk a Dundee United-Diósgyőri VTK labdarúgó UEFA Kupa mérkőzés második félidejéről, a riporter Szűcs Ferenc..."

A legendás Szűcs Ferenc, akiről köztudott volt, hogy a székesfehérvári MÁV Előre egyik legnagyobb szurkolója, de a mikrofon mögött az egyik legpártatlanabb, elfogulatlanabb riporter. (Na jó, Vass István Zoltánt is imadtuk)

Szóval a helyszínen 11.987 skót és 13 diósgyőri fanatikus, a rádió előtt sok tízezer diósgyőri, miskolci, borsodi, és többszázezer magyar várta a csodát...



A második fordulóra már csak a Diósgyőr maradt állva, a Ferencváros, az Újpesti Dózsa és a Rába Eto is elbúcsúzott a magyar csapatok közül a nemzetközi kupákban.



A Diósgyőr megerősített védelemmel kezdte a mérkőzest, Veréb előtt Salamon söprögetett, majd a Szántó, Váradi, Kerekes, Kutasi négyes védelmi fal allt. Középen Oláh, Tatár és Görgei, elöl pedig Borostyán és Fekete állt készen a kiugrásra...



A skótok gólkirályát Pettigrewet Kerekes, míg a játékmestert Fleminget Tatár őrizte különös figyelemmel..

Skót rohamokkal kezdődött a mérkőzés, az akkor szokásos brit stílus, ki szélre a labdát, onnan jött a beiveles a 16-oson belülre. A vasgyári fiúk hősiesen álltak a rohamokat Salamon vezérletével. De ha a hazaiak túljutottak a védelmünkön, akkor ott állt Veréb a kapuban, aki bravúrt bravúrra halmozott.

A mérkőzés 75 százalékában a mi kapunk előtt folyt a játék, de nem találtak a skótok az ellenszer... A 80. Percben Borostyánt Szalai váltotta, majd a 86-ban Kerekes helyett Teodoru Borisz állt be.

Az egyre idegesebb skót szurkolók elindultak mar hazafelé, így nem láthatták a... Na de kapcsolodjunk be a Petőfi rádió közvetítésébe 1979. Október 24-én 22.14-kor:

"Szántó vezeti fel a labdát a jobb oldalon, már átlépte a felezővonalat, átteszi a labdát baloldalra Feketének, Fekete megindul, már a 16-oson belül jár, laposan lő GÓÓÓL!!!

1-0-RA VEZET A DIÓSGYŐR!!!


(Kis érdekesség, 1981-ben az MLSZ felmérést végzett az NB1-es csapatok részére, és az egész NB1 leggyorsabb játékosa, két védő Szántó és a Honvédos Garaba lett...)

Szóval 1-0 és maradt is ez a végeredmény, és bizakodva várhattuk a visszavágót.


Itthon minden szurkoló boldogan kapcsolta ki a rádiót, és tért nyugovóra, hisz szerdai nap volt, másnap munkanap, de Miskolcon nemcsak ezért kellett korán kelni csütörtök hajnalban...

Aki hajnali 6 óra után ért oda az ujságárushoz, már nem kapott Népsportot...

Bár akkor 1.90 Ft volt az újság, de a legendak szerint egy diósgyőri győzelem másnapján 6 után is lehetett itt ott kapni a pult alól... Húsz-harmincszoros áron...






Két héttel később pedig azon a szerdai estén, minden diósgyőri szurkoló egy verset ismételgetett...

"Tatár Gyuri megérkezett, kivertük a Unitedet!"


Utóirat: A Népsport újságírója, Lakat T. Károly ezt írta az akkori DVTK-ról:

"Jelenleg a DVTK az e g y e t l e n olyan csapatunk, mely a sötét felhők mögül előkandikáló parányi napfényt jelenti a magyar labdarúgás számára.

Félreértés ne essék, ők sem csodagyerekek! Csak éppen felismerték, hogy kitörhetnek a szürkeségből, a névtelenségből, s agyoncsepült labdakergetők helyett feladatuk becsületes ellátása, megoldása esetén megbecsült futballistákká válhatnak."


forrás: Szabó László (Colombus) facebook oldala




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
4. perecesi-diosgyor-szurkolo* |Válasz erre: 1. jaborcsik-andras
2020-10-25 19:07:19 Fekete öves, Veterán
Hova jutottunk 4 évtized alatt?
Dicső múlt, legdicstelenebb jelen, nem túl bizakodó jövő?
3. johny* |Válasz erre: 2. KáGábor
2020-10-25 13:21:41 Fekete öves, Veterán
A visszavágó viszont tuti igaz volt, azon gyerekként ott voltam. Nagy élmény volt.
2. KáGábor*
2020-10-25 12:44:29 Fekete öves, Veterán
Régen volt, tán igaz sem volt...
2020-10-25 12:20:44 Fekete öves, Veterán
Ajánlom a kedves olvasók figyelmébe Lakat T Károly 41 évvel ezelőtti sorait az akkori Népsportból:

Jelenleg a DVTK az e g y e t l e n olyan csapatunk, mely a sötét felhők mögül előkandikáló parányi napfényt jelenti a magyar labdarúgás számára.
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...