Banner

U17: Képzés és eredmény

Szerző: objektív | 2018-06-11 09:43:00

A DVTK U17-es csapata 16 pontos előnnyel lett bajnok, így a következő idényben a DVTK teljes utánpótlása az első osztályban szerepelhet a legjobb akadémiák ellen. A sikerről Zsivoczky Gyula vezetőedzővel beszélgettünk.

- Gratulálunk az U17-es csapat bajnoki címéhez!
- Köszönjük, ez a siker a diósgyőri akadémia közös sikere, hiszen a legjobb nyolc közé kerültünk, és a következő bajnokságban az elitakadémiák csapatai ellen léphet pályára az U16-os, U17-es és az U19-es csapatunk. Nagyon sokat dolgoztunk érte, és véleményem szerint teljesen megérdemelten győztünk, mert kétségtelenül a mi csapatunk volt a legjobb. Most lehet örülni, ünnepelni, de ne felejtsük el, hogy nagyon hosszú út áll még előttünk.

- Személy szerint hogy érted meg a sikert?
- Egy éve a Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia igazgatójaként keresett meg Sütő Szilárd és Benczés Miklós. Nagyon sokat gondolkodtam a váltáson, hiszen mégiscsak az akadémiai igazgatói széket kellett feladnom egy U17-es csapat kispadjáért. Azonban láttam a kihívást és a perspektívát, ezért elvállaltam. Egy év tapasztalatával a hátam mögött kijelenthetem, hogy jó döntést hoztam, bebizonyosodott, hogy a diósgyőri labdarúgásban hatalmas a potenciál. Egy olyan közeget találtam itt, ami egyedi Magyarországon, és az infrstruktúra is kifogástalan, és még mindig fejlődik. Bizakodó vagyok: a diósgyőri labdarúgás szép korszak előtt áll.

- Minek köszönhető a siker?
- Tavaly egy kicsit lesajnálták az U16-os csapatot, nem igazán hittek bennük. Amikor jöttek a mérkőzések, éreztem rajtuk, meg akarják mutatni, sokkal több van bennük, sokkal többre képesek. Az általam képviselt mindig és minden áron győzni akarással elegyítve ez nagyon jó közeget hozott létre. Végig úgy dolgoztak, hogy meg tudják valósítani a céljainkat. Hittünk önmagunkban, és ahogy jöttek a győzelmek, egyre jobban feltöltődtünk önbizalommal.
Több fiatal is komoly jövő előtt állhat, a csapat váza 2001-es születésű, de a 2002-es és a 2003-as korosztályból is többet szerepet kaptak, azaz eredményesség mellett nagyon figyeltünk a tehetséggondozásra is.

- Biztosan végig hittél a bajnoki címben, de mikor érezted realitásnak?
- A vezetőség konkrétan nem tűzte ki célként elénk a feljutást, de éreztem, hogy azért hívtak Diósgyőrbe, hogy megragadjuk a lehetőséget. Megtaláltam a közös hangot a játékosokkal, fizikálisan kiemelkedtünk a mezőnyből, mert nagyon jó erőnléti edzők dolgoztak az utánpótlásban (ősszel Dobos Attila, tavasszal Barney Lord - a szerk.). Mindenki hozzátette a magáét, hogy kerek legyen a történet.
Jól kezdtük a bajnokságot, de a 4. fordulóban vereséget szenvedtünk a Békéscsabától egy olyan mérkőzésen, ahol végigtámadtuk a 90 percet. Lasztóczi Péter kollégám mondta akkor, hogy ha pozitívan tudunk kijönni ebből a helyzetből - márpedig pozitívan jöttünk ki -, akkor szárnyalni fogunk. Így is történt. Az őszi szezon végén már 9 ponttal vezettük a tabellát, és biztos voltam abban, egy jó felkészülést követően nem engedjük ki a kezünkből az aranyérmet. Tavasszal minden edzésen, minden mérkőzésen szoros kontroll alatt tartottam a játékosokat, még akkor sem engedtem el a gyeplőt, amikor szinte biztossá vált a sikerünk, mert az utánpótlásban nem az eredmény - a mi esetünkben: nem csak az eredmény -, hanem a képzés a fontos.

- Idén mi jelentette a fő csapásirányt a képzésben?
- Ebben a korban már posztspecifikusan képezzük a játékosokat, és a játékrendszerek megtanítása mellett arra készítjük őket, hogy amikor eljön az ideje, a lehető legkisebb zökkenővel be tudjon illeszkedni az első csapatba. Ne azzal kelljen foglalkoznia, hogy az adott poszton milyen elvárásokat támaszt vele szemben a vezetőedző, hanem ennek a tudásnak birtokában ki tudja bontakoztatni tehetségét.
A játékosnevelés igazi csapatmunka, az akadémiai képzés 6 évesen indul és 19 évesen fejeződik be, ez idő alatt minden edzőnek hozzá kell tennie a magáét, egyetlen lépcsőfok sem maradhat ki, például aki 10-12 évesen nem tanulja meg a tökéletes labdakezelést, fejelést, passzolást, az később hátrányba kerül. Ezért lenne hiba kisajátítani bármilyen sikert, mert a korábbi edzők munkája nélkül nem tudtunk volna elérni semmit. És ha minden kolléga megfelelően dolgozik nap mint nap, akkor is nagyon fontos a játékosok tehetsége, ezért fordul elő, hogy akár tízezer kis focistából is csak 2-3 válik első osztályú profivá.

Elolvasom a teljes cikket >>>

forrás, fotó: dvtk.eu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
3. toki*
2018-06-12 08:02:15 Fekete öves, Veterán
Csak így tovább!
2. zorba*
2018-06-11 14:20:31 Fekete öves, Veterán
Jól járt a DVTK Zsivoczky Gyulával.
1. alfonz
2018-06-11 14:09:59 Lila öves, Tag
Csak megmozdult valami...
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...