Banner

Területvédekezés

Szerző: dfcwolf | 2019-01-21 09:58:00

Lényegében a futball fejlődési törvényszerűsége volt, hogy kialakuljon egy, az elmozgó rendszer ellen hatékony védekezési eljárás. Ez lett a területvédekezés. Hazája Olaszország, azon belül is kiemelendő Arrigo Sacchi neve. Hozzá és az abban az időben általa irányított Milanhoz köthető a területvédekezés első komoly szintű és sokáig emlékezetes alkalmazása.

forrás: nagykero

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
2019-01-21 18:04:43 Citromsárga öves, Lelkes újonc
Tudom, hogy nálunk mindenki ért a focihoz, magamról csak félve állíthatom ugyanezt, de azért néhány megjegyzést szívesen tennék a fenti eszmefuttatásokhoz, nem tagadva azok helyt állóságát és igazságtartalmát.
Az élet már olyan, hogy minden területen a fejlődés törvényszerű, de ki tagadhatná Galilei, Newton és más tudósok hallhatatlanságát, hiszen nélkülük nincs a mai, korszerű tudományokon alapuló Marsra utazni készülő vállalkozás.
A mai korszerű tudományos ismereteknek van egy fontos törvényszerűsége, mindazon ismereteknek a birtokában -- amelyeket az elődeinktől tanultunk - valósítunk meg korszakalkotó elképzeléseket.
Elmondható -e ez a labdarúgásról ? Szerintem nyugodt szívvel nem !
Az kétségtelen, hogy a mai foci gyorsabb, szervezettebb és többet futnak a játékosok, a terület leszűkült, ezáltal a labdával végrehajtandó műveletekhez fel kell nőni mozgáskészségben, technikában, észbeli képességekben!
Megvan e ez a labdarúgóinkban ? ... mit mondjak van még hová fejlődnünk .
Most értem oda, hogy mielőtt a játékrendszerek sajátosságait tanítanánk meg a labdarúgóinkkal, a fenti készségeket kellene tökéletesen megkövetelni és megtanítani a játékosokkal.
Emberfogás - területvédekezés - letámadás, nálam ez kizárólagosan a labdaszerzésre irányul, a megszerzett labdával mit kezdjenek a játékosok ? Erre is kell lenni válasznak, erről kevesebb szó esik, pedig ez a labdarúgás sava - borsa, a góllövésre való törekvés, igaz, annak megakadályozása is fontos eleme a népszerű játéknak.
És most eljött az ideje annak a filozófiai különbségnek a rámutatására, amit a külföldi szakemberek alkalmaztak a világ labdarúgásában és annak a magyar szakembergárdának, akiknek az volt a fő szempontjuk, hogy egyel több gólt kell rúgni, mint amit az ellenfelünk rúg nekünk. Szerintem nem vitatható, hogy melyik módszer alkalmazásával a leglátványosabb a játék, s ha a védekezésre fókuszáló ajánlásokat is meg tudnánk valósítani, nagy valószínűséggel eredményességben is jól működne.
Szerény véleményem szerint a magyar labdarúgás hanyatlásának egyik oka az lehet, hogy a saját utunkat nem járva, azt feladva, külföldi ajánlásokat kritika nélkül alkalmaztunk a honi labdarúgásban.
És most lehet el nem fogadni a véleményemet, a labdarúgás a külső , érdektelen néző számára egyre unalmasabb, sok-sok oldal és hátra passzal, kevés rizikóvállalással előre, egyre kevesebb párharccal, egyre kisebb területen, négy-öt passzt előre lehet látni - különösen, ha gyengébb csapatok művelik - kicsit túlzok, gól csak véletlenül esik, esetleg pontrúgásokból. No, de ha igazi szurkoló vagyok, és érzelmileg kötődöm a csapathoz, mind ez nem számít, lényeg, hogy nyerjen a csapatom !
Nos, tudom én, hogy a játék annál sokkal összetettebb, mint ahogy néhány eleméről most kifejthettem véleményemet, ősrégi mondás, ha nálunk van a labda nyitom a teret, ha az ellenfélnél van, akkor szűkítem a területet annak reményében, hogy megszerezzem, és hogy a labdarúgás futurisztikus jövőjéről mit gondolok: nem tartom kizártnak, hogy a szabálymódosításoktól viszolygó UEFA- FIFA a nem közeli jövőben esetleg korlátozhatja a játékosok számát, esetleg úgy is , hogy a támadó és a védekező térfélen tartózkodó-működő játékosokat megosztja csapaton belül, esetleg egynek - kettőnek engedi meg, hogy mindkét térfélen játszhasson. Elnézést az Istenkáromló gondolataimért, de a látványosságért, az eladhatóságért és az izgalmasságért minden elképzelhető? !
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...