Banner

Tegnapi Európa-bajnoki mérkőzések

Szerző: objektív | 2016-06-26 10:38:00

Tegnap 3 mérkőzést játszottak le a csapatok az Európa-bajnokság kieséses szakaszában.

Eredmények:

Svájc-Lengyelország 1-1 Tizenegyesekkel Lengyelország jutott tovább, így ők a portugálokkal játszhatnaka 4 közé jutásért a folytatásban.
Wales-Észak-Írország 1-0. Wales válogatottja a mi mai mérkőzésünk győztesével csap össze.
Horvátország-Portugália 0-0 (0-0) 0-1, hosszabbításban Portugália jutott tovább.

Nem biztos, hogy illik negatívan kommentálni ezeket a mérkőzéseket, de engem, mint focibarátot azért a mieinken kívül is érdekelt, hogy milyen játékkal rukkolnak elő a csapatok ebben a kieséses szakaszban. Sokat nem tévedtem abban, hogy a csoportmeccseket követően - ahol szintén nem az agresszív támadójáték dominált - itt még inkább arra rendezkednek be a csapatok, hogy egy rendkívül masszív, stabil védekezést megvalósítva, kapott gól nélkül játsszák le a 90 percet, remélve, hogy a saját válogatottjuk előtt adódó 2-3 helyzetecskéből egyet értékesítenek majd.

Ennek a forgatókönyvnek és taktikának megfelelően a 3 mérkőzésen 4 gól született - ha a tizenegyeseket nem számítjuk. 4 gól, de úgy, hogy két összecsapáson is 120 percig pattogott a labda. Ez alulmúlta az én elképzeléseimet is.
A lengyelek meccse egy nézhető színvonalat hozott, adódtak helyzetek mindkét kapu előtt és gólok is születtek. A mutatók is ezt igazolják, a két csapat összesen 50-szer veszélyeztette a kapukat, tehát itt az játékosok szeme előtt azért a gólszerzés szándéka is szerepelt. A tizenegyespárbaj kifejezetten izgalmassá tette a végét, melyen a lengyel testvéreink egy "fával" bizonyultak jobbnak.
A Wales meccs már nem tartozott abba a ketegóriába, ami miatt bármit abba kellene hagynom, vagy ki kellene hagynom, csak hogy megnézhessem. Egy dolog miatt volt érdekes számomra ez a párharc, éspedig hogy egy esetleges továbbjutás után milyen csapattal nézhetünk farkasszemet. Egy biztos, én untam. Wales továbbjutását egy öngól döntötte el. Mutatja ezt az a statisztika is, hogy itt a lengyel meccs éles ellentéteként a két csapat mindössze 13-szor próbálkozott, ezekből 4 lövés tartott valóban kapura.

Az est "fénypontjaként" - itt az idézőjel nem tükrözi hűen a markáns véleményemet a megélt izgalomról - a portugálok és a horvátok rangadóját, csúcsmérkőzősét vártuk. Hiába. De hogy hiába? Még annál is hiábavalóbban. A statisztika szerint a horvátok 17-szer, míg a portugálok 5-ször kísérelték meg bevenni az ellenfél kapuját. Ezzel még semmi baj nincs. De halljatok csodát, szurkolótársaim! Megszületett az Európa-bajnokságok történetében az első olyan mérkőzés a kieséses szakaszban, ahol írd és mondd, egyetlen kaput eltaláló lövést sem jegyezhettünk fel. Nem csak a rendes játékidőben tartott ki ez az állapot, a csapatok átmentették ezt a hosszabbításra is. A 115. perc után tört meg a jég, amikor 2 helyzetet is láthattunk. Ezek egyikéből született meg az a gól, amivel Portugália legyőzte Horvátországot.

Nyilván a győztes csapatok játékosai és a szurkolói nem bánják a semlegesek véleményét, és örülnek a továbbjutásnak. Valószínűleg ezt tennénk/ezt tesszük majd mi is, ha így sikerül előrelépni. Hogy a másik 3 csapat fejében, vagy a szurkolók gondolataiban mi zajlik, az már megint másik kérdés.

Mindenki vonja le a következtetéseit a látottakból, alkosson róluk véleményt, írja le ide a fórumba. Vitassuk meg, beszéljük ki, már amennyiben érdekel bennünket. Ha nem, akkor engedjük el, és koncentráljunk teljesen a magyar válogatottra, mert ma este nagy feladat vár a fiúkra.

És ezt olvastad már?
Banner

Ez egy archivált cikk, így nincs lehetőség hozzászólás írására.