Banner

Stop a pirotechnikára

Szerző: objektív | 2018-06-19 15:53:00

Sem jogilag, sem biztonsági szempontból nincs arra mód, hogy a futballstadionokban pirotechnikai eszközöket használhassanak a szurkolók – derült ki a Magyar Labdarúgó-szövetség háttérbeszélgetésén.


fotó: boon.hu

Az MLSZ nem alkalmaz szigorúbb szabályokat, mint a magyar jogszabályok. "Azokat pedig kötelesek vagyunk betartani, valamint a nemzetközi mérkőzéseken az UEFA pirotechnikát tiltó szabályait is" – szögezte le a szervezet.

Az első három osztályban a 2015/16-os idényben még csak 156, a 2016/17-es szezonban már 656, az elmúlt kiírásban pedig 697 pirotechnikai eszközzel való visszaélést jegyeztek fel a stadionokban, ráadásul utóbbiban még nincs benne két olyan nagyobb felhasználás, ahol a hatalmas füst miatt nem lehetett megállapítani pontos számot. Szó esett arról is, hogy sokszor még a biztonságtechnikai szakemberek sincsenek tisztában minden pirotechnikai eszköz veszélyeivel.

A pirotechnikai eszközök között – teljesítménytől és típustól függően – átlagosan 3 és 15 méter közötti távolságot kellene tartani, ez kivitelezhetetlen egy tömött szektorban, ezen kívül számos olyan szempontot kell figyelembe venni, amely eszükbe sem jut a drukkereknek – jelezték. Ilyen például a széljárás, a stadion szerkezeti elemeinek veszélyeztetése, a veszélyes anyagokat tartalmazó füst, vagy például az egyes molinók és drapériák esetleges gyulladása.

Olvasd el a teljes cikket >>>

forrás: hvg.hu

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 3 > 

27. Geotic |Válasz erre: 26. vebgy
2018-06-22 17:31:18 Piros öves, Őstag
Értem... Azért köszönöm. Az interjút nagyon támogatom.
26. vebgy* |Válasz erre: 24. Geotic
2018-06-22 14:04:56 Fekete öves, Veterán
Erre több verzió is van, leginkább az érintett mondhatná el...tényleg kedves szerk. nem lehetne VELE is egy interjú ??
25. vebgy* |Válasz erre: 22. fules1
2018-06-22 14:04:01 Fekete öves, Veterán
Ennyi.
24. Geotic
2018-06-21 22:25:12 Piros öves, Őstag
Elnézést a tudatlanságomért, de nem mozgok ultra körökben:
Valaki elmondja, hogy Feledi Laci miért hagyta abba?
23. fules1 |Válasz erre: 20. korxi
2018-06-20 23:43:48 Piros öves, Őstag
"Persze Feledi Lacinál is volt ilyen a meccsen, tudta hogy ennek a fajtának is kell csontot dobni,"

Ez milyen szöveg már,csúnya dolog a másik embert lenézni javaslom nézd végig ezt a filmet és talán felfogsz valamit az ultrák életéből. Életük és haláluk a csapat.
22. fules1
2018-06-20 23:34:46 Piros öves, Őstag


Itt sem volt semmi probléma nem dobáltuk be a pályára a pirót ,viszont a hangulat felejthetetlen volt
21. vebgy* |Válasz erre: 19. funkdvoid
2018-06-20 23:16:05 Fekete öves, Veterán
No a napost én sem hallom sosem az új stadionunkban...Ami meg korxi kollégát illeti, én a felülről számított harmadik sorban - az ultraszektorban - érdekes módon nem hallottam, hogy az indulónk alatt tömegesen cigányozták volna a Fehérvárt. Egyébként nem önmagukat szórakoztatják danolászással...többeknek meg kéne tanulni az újabbakat is. Aki meg vélt vagy valós sérelemnek tekinti az időnkénti vaskos kiszólásokat, hát az tényleg ne is járjon ki...
20. korxi |Válasz erre: 19. funkdvoid
2018-06-20 21:30:10 Piros öves, Veterán
De nem próbálnak szurkolni. Mást csinálnak. Szurkolás helyett a Magyarország más városaiban élő magyar embereket szidják és cigányozzák ötpercenként ordítva, minden ok nélkül, valamint önmagukat szórakoztatják monoton danolászással. Ezek mellett persze van időnként szurkolás is, de a meccs alatt összességében csak keveset szurkolnak.

Érv helyett amúgy azt szokták erre mondani/írni hogy akkor csináljam jobban. De én nem vagyok ultra. Egész pontosan a diósgyőri szurkolók azon 98%-ába tartozom akik nemcsak nem ultrák hanem nem is titulálják magukat annak (az én szememben ultra az, aki a meccsen ultraszurkolást végez).
Ami a konkrét kérdést illeti, ott voltam, odamentem és szurkoltam és szoktunk is szurkolni. Az első félidő felére már be szoktam lenni kicsit rekedve. De már rég rájöttem, hogy kell az intenzitást úgy beosztani hogy a végére is maradjon hangom.
A videoton elleni legutóbbi meccsen is ott voltam, konkrétan az ultraszektor mellett. És most eléggé elegem lett a dologból, igazából nincs már semmiért értelme meccsre járni. Régen a hangulat és a szurkolás volt az amiért érdemes volt menni (maga a játék nem nagyon). Ami miatt végképp elegem lett, az rögtön a meccs elején történt.
Minden meccs elején egyfajta szertartás és meccsenként egyszeri élmény az amikor kivonulnak a csapatok és az egész stadion sálját felemelve énekli a DVTK indulót. Most szinte teltház volt ehhez, ami ritka.
És elkezdtek kivonulni a csaptok, felhangzott az induló, mindenki emelte a sálját - amikor a szellemi nyomorékok a DVTK induló éneklése helyett teli torokból rákezdtek üvölteni hogy fehérváron mindenki cigány. Ott a környéken az indulót nem lehetett se hallani, se énekelni.
Persze Feledi Lacinál is volt ilyen a meccsen, tudta hogy ennek a fajtának is kell csontot dobni, de messze-messze nem erről szólt a "szurkolás" több mint fele.
Olyat pedig végképp nem lehetett tapasztalni, hogy magába a Diósgyőr-indulóba okádnak bele. Teli torokból. Ebből egyenesen következik például az amit írtál, hogy régebben az ultrák mellett sok volt a csapódó ember, most meg már nincs.
Az ultraszurkolásnak mindig is fontos szerepe volt az egész stadion szurkolása szempontjából, és mivel Diósgyőrben az ultrák keveset szurkolnak (mást csinálnak helyette, lásd fentebb) az kihat az egészre is.
Szóval igen, a kérdésre az a válasz hogy ott vagyok és egyben az is válasz hogy nem, mert a Videoton elleni meccs elején említett eset afféle utolsó csepp volt a pohárban, erre én nem vagyok kíváncsi, nem szórakoztat, így most már semmi értelmét nem látom kijárni.
19. funkdvoid |Válasz erre: 10. korxi
2018-06-20 20:25:52 Piros öves, Őstag
Én kérek elnézést helyetted is...mert ők legalàbb próbàlnak szurkolni.Feledi óta valóban minden megvàltozott, de ki tiltja meg bàrkinek is hogy odamenjen, és szurkoljon.Mondjuk te ott vagy vajon?
Hiàba vannak sokan a G-H szektorokban, vagy ülnek csendben, vagy àllnak csendben.A környező szektorok dettó.Feledi idején se volt sokkal több ultra létszàmban, de sok volt a csapódó ember.Most ezek lemorzsolódtak...Ja és hol a napos?Mert én nem hallom...Be lehet kapcsolódni...
18. johny* |Válasz erre: 17. jajdejóasör
2018-06-20 16:39:34 Fekete öves, Veterán
Hanem mit mondtál? :)

1 2 3 > 

Banner
Mégsem


Üzenet küldése...