Senki se temesse még a Jegesmedvéket!

Szerző: Jáborcsik András | 2019-03-03 10:41:00

Nem csak itt, az amigeleken.hu-n, hanem a Jegesmedvék szurkolóinak facebook csoportjában is többen elkezdték temetni a DVTK Jegesmedvék csapatát, amely 0-2-es állásról folytatja holnap a Tüskecsarnokban a Tipsport Liga kvalifikációs szakaszát.

Kipukkadt lufiról, az edzőről, aki ráadásul csak kapus volt aktív korában, illetve elhibázott igazolásokról lehet olvasni a csalódott szurkolók bejegyzéseiben. Felmerül a kérdés, hogy valóban temetni kell a csapatot, elúszott-e a továbbjutás és a MAC már kiénekelte-e a sajtot a szánkból?A többség szerencsére nem így gondolja, és addig, amíg szemernyi esély is mutatkozik a továbbjutásra, a csapat mellett áll a rosszban ugyanúgy, mint tette azt a jóban is. A Jegesmedve szurkoló már csak ilyen.


Szeretnék nektek bemutatni néhány példát a nemzetközi hokitörténelemből arra, hogy nincs elveszett párharc, a padlóról is fel lehet kelni és a végsőkig küzdeni kell a továbbjutásért. Biztos vagyok benne, hogy a Jegesmedvék is így gondolják, és holnap kettőzött erővel futnak ki a jégre, hogy kivívják a keddi, negyedik mérkőzés lehetőségét.

A felől sincs kétségem, hogy a MAC edzője, Majoross Gergely egyfolytában azt szajkózza a játékosainak, hogy egyáltalán nincs lefutva a párharc, mivel tisztában van vele, hogy nincs veszélyesebb egy sebzett nagyvadnál, különösen a sebzett Jegesmedvénél. Mert Majoross is tisztában van vele, hogy a medve nem játék.

Aki csak teheti, hétfőn (aztán majd kedden is) buzdítsa a fiúkat a Tüskecsarnokban, hogy aztán csütörtökön ismét találkozhassunk velük a Jégcsarnokban és ünnepelhessük a MAC kiverését.


Nézzünk tehát körbe egy kicsit tengerentúlon és vessünk egy pillantást az NHL történetének legnagyobb fordításaira.

2014-ben az NHL Nyugati főcsoportjában a rájátszás első körében a Los Angeles Kings és a San Jose Sharks nézett farkasszemet egymással. Az alapszakasz 5 mérkőzése egy kivételével nagyon szoros csatákat hozott, két találkozó is a hosszabbításban dőlt el, két mérkőzésen pedig mindössze egy gól döntött a két gárda között.

A playoff sorozatban a San Jose szerzett 3-0 arányú előnyt. Az első két meccsen hazai környezetben nyertek a cápák nagyon simán, 6-3, illetve 7-2 arányban. Így rándultak át a csapatok Los Angelesbe, ahol a harmadik meccsen, már sokkal szorosabb csatában, hosszabbításban húzták be a harmadik győzelmüket.

Kopitárék természetesen nem adták fel, előbb másnap, még mindig LA-ban 6-3 arányban nyertek és szépítettek 3-1-re, majd következett egy 3-0 arányú idegenbeli diadal. Így alakult ki a 3-2-es vezetés a Sharks javára.

A hatodik meccsen ismét Los Angelesben gyűrkőztek egymásnak a csapatok, ahol a Kings 4-1-el mosta fel a padlót a cápákkal. A mindent eldöntő hetedik meccsen pedig megadták a kegyelemdöfést is párbaj ellenfelüknek, 5-1-el tettek pontot a továbbjutás kérdésére a csalódott Sharks szurkolók nagy bánatára.


Nem kell túl sokat visszamennünk a történelemben, hogy egy újabb hihetetlennek tűnő fordításra bukkanjunk.

2010-ben a Keleti Konferencia középdöntőjében a Philadelphia Flyers fordította meg a párharcot 0-3-ról a Boston Bruins-szal szemben.

Az alapszakaszban négyszer nézett farkasszemet egymással a két együttes, két alkalommal ebben a párharcban is hosszabbításban dőlt el csak a két pont sorsa. A két csapat hét meccses párviadala óriási izgalmakat hozott, mindkét csapat otthonában sor került egy-egy hosszabbításos meccsre, illetve három alkalommal egy góllal tudott csak felülkerekedni ellenfelén a győztes. A mindent eldöntő, hetedik meccsen még tovább fokozták az izgalmat a csapatok, és hogy a semminek a legaljáról, olyan helyzetből, ahol a legtöbben már eltemették a csapatukat, is vissza lehet jönni egy párharcba, azt tökéletesen igazolta a Flyers.

A hazai közönség előtt játszó Boston ugyanis már az első harmadban három gólos előnyre tett szert, amit a második harmadban előbb kiegyenlített a Philadelphia, az 53. percben pedig Simon Gagne bevitte a győztes találatot is. Hihetetlen fordítások, mind a rájátszásban, mind a mindent eldöntő meccsen!


A következő csodához már egy kicsit jobban vissza kell menni az időben, amely a New York Islenders csapatához fűződik. 1975-ben a Stanley Cup negyeddöntőjében a szigetlakók a Kingshez és a Flyershez hasonlóan 0-3-ról fordították meg a párharcot. A Pittsburgh Penguins elleni négy alapszakasz meccsből három csata is nagyon szoros eredménnyel végződött, egy gól döntött csak a győztes javára.

A rájátszásban a Pingvinek előbb a pittsburghi Civic Arena-ban arattak 5-4, illetve 3-1 arányú győzelmet, majd idegenben is behúzták a harmadikat. Ezen 6-4-re nyertek. Aztán következett az Islenders feltámadása. Előbb a második hazai meccsen törtek borsot a továbbjutásban bízó ellenfelük orra alá egy 3-1-es sikerrel, majd idegenben tovább zárkóztak egy 4-2-es diadallal. A hatodik meccsre a Pingvinek már elvesztették az addigi duzzadó önbizalmukat, és a szigetlakók 4-1 arányú csapást mértek rájuk.

A sorsdöntő hetedik meccs hihetetlen izgalmakat hozott, mindössze egy gól született, amelynek köszönhetően az Islanders idegenben harcolta ki a három meccs után már sokak által elveszettnek hitt továbbjutást.


Arra, hogy nincs lefutott párharc, igazán szemléletes példa a New York Rangers 2015-ös és 2014-es továbbjutása a Keleti főcsoport második körének párharcából. A szenvedő felek a Washington Capitals illetve a Pittsburgh Penguins csapatai voltak. A Parkőrök mindkét párharcban 1-3-as összesített állásról álltal talpra és ejtették ki vetélytársukat.

A Washington elleni csata különösen izgalmasan alakult, hiszen a hét meccsből kettő, köztük a mindent eldöntő hetedik találkozón is csak a hosszabbításban dőlt el a győzelem, de a többi öt meccsen is csak egy gól döntött a mérkőzés kimenetéről. A továbbjutásról szóló hetedik meccsen rendes játékidőben 1-1-re végeztek a csapatok a Madison Square Gardenben, a győztes találatot a hosszabbítás 12. percében vitte a Rangers.


Aki szeretne böngészni az NHL legérdekesebb és leghihetetlenebb "visszatérései" között, látogasson el a https://www.hockey-reference.com/playoffs/playoff-comebacks.cgi oldalra.


forrás: hockey-reference.com
SEGÍTS MINKET!

Az amigeleken.hu ingyenes, de sok munkával készül.
Támogass, hogy növekedni és fejlődni tudjunk!

www.amigeleken.hu/segits-minket

És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások

1 2 > 

11. antiabs |Válasz erre: 10. vebgy
2019-03-06 23:26:23
Újat? A Mac kb. annyira sem új mint a Jegesmedvék.
10. vebgy |Válasz erre: 9. alfonz
2019-03-06 22:40:47
Hadd szabadjon már hánynom az ilyen semmiből gründolt egységektől...Futballban többet tudunk felsorolni ilyet. De most komolyan , van vkinek pénze Budapesten és jégkorongba akarja befektetni, beleönteni , hát nini, mit csinál...? Nem a meglévő nagymúltú klubokba teszi, hanem inkább kitalál egy újat. Na nem mintha azt a két klubot nem utálnám...de nem a jégkorongjuk miatt... :D
9. alfonz |Válasz erre: 7. vebgy
2019-03-04 09:21:14
Amikor megvertük őket,akkor is "fel voltak szopva"!Akkor ők a hibásak?Meg kell verni őket,nem hülyeségeket kitalálni.A befektetett pénzük nem lő gólt.Elsőre a hatba kerülés-mint láttuk-nagy falat lett volna.Vissza kellett volna venni,mivel a rájátszás biztos volt.Nyomatni a fiatalokat,pihentetni a meghatározó játékosokat.
8. alfonz |Válasz erre: 4. grele
2019-03-04 09:15:27
Ez a szabály a versenykiírásban benne volt.Ki hogy alkalmazkodik...
7. vebgy
2019-03-04 00:05:21
S pont egy műmájer, semmiből felszopott klub ellen állunk így...
6. antiabs |Válasz erre: 5. jaborcsik-andras
2019-03-03 22:59:46
És ha esetleg így lesz, ne legyen, akkor tavaly után idén is beleléptünk kb.ugyanabba a folyóba. Lehet, hogy a sokak által lesajnált Mogyi okosabban osztja be a csapata erejét, időzít formát?
5. jaborcsik-andras |Válasz erre: 4. grele
2019-03-03 22:15:03
Azt szokták mondani, hogy a playoff az egy másik popszakma.
A 2015-16-os svájci bajnokságot például úgy nyerte meg a Bern, hogy az alapszakaszban a Lausanne-nal egyenlő pontszámmal végzett a 8. helyen és csak annak köszönhette, hogy playoff-ot játszhat, hogy jobb volt a gólkülönbsége.
31 (!) ponttal gyűjtöttek kevesebbet, mint az alapszakaszt megnyerő Zürich Lions, a rájátszásban mégis söpréssel léptek túl rajtuk. A következő körben 4-1-re mosták le az alapszakasz második Davost, a döntőben pedig szintén 4-1-el intézték el a Luganot.
Meglehet, hogy nekünk túlságosan kivette a zsírunkat, hogy a legvégéig esélyünk volt a hatba kerülésre, holnap és remélhetőleg kedden kiderül, hogy talán nem.
4. grele
2019-03-03 20:45:07
Nem értek a jégkoronghoz, de ez egy jó nagy baromságnak tűnik.20+ pontot ráver az egyik csapat a másikra, majd a gyengébben muzsikálónak elég a rájátszásban 3x győznie... .Ne mondjátok , hogy igazságos... .Egyik csapat odateszi magát az idényben, a másik csak erre gyúr. Nevetséges.
3. korxi
2019-03-03 20:26:25
Hát jó, ennek a párharcnak a hivatalos végéig nem beszélek arról hogy mit gondolok a továbbjutási esélyünkről.
Viszont, a jövőbe tekintve: hogy a következő szezonban is Hanlon lesz-e az edzőnk, az ne csak attól függjön hogy ő mit szeretne. Ez csak akkor legyen az ő döntése, ha teljesíti azt, ami a szezon elején minimumcélként lett meghatározva (bejutás a rájátszásba).
2. antiabs
2019-03-03 17:20:03
Szurkolókon eddig sem múlt.
De 0-2-ről már kisebb csoda kell, persze legyen úgy!

1 2 > 

Mégsem


Üzenet küldése...