Banner

Sajtótájékoztató vágatlanul

Szerző: objektív | 2019-03-15 12:37:00

Nagyon nagy tisztelettel köszöntök mindenkit! Nagyon fontos mérkőzés vár a DVTK-ra, a Debrecen fogadja a csapatunkat az OTP Bank Liga következő fordulójában. A statisztika egy érdekes dolog, mi ki szoktuk rakni, hogy milyen eredményeket ért el a DVTK a fennállása során. Nem nyerni járunk Debrecenbe, ez a lényeg. Viszont a statisztikára sokszor rá szoktak cáfolni és a kivétel erősíti a szabályt. Ennek tökrében milyen mérkőzésre számítasz?

Fernando: Minden magyar embernek minden jót kívánok, ezen a nemzeti ünnepen. A DVSC elleni mérkőzés következik, ami egy nehéz találkozó lesz. mindenekelőtt azért, mert ha belenézünk a történelem könyvekbe, akkor az elmúlt 15 évben ők voltak a legtöbbször bajnokok, hétszer nyerték meg a bajnokságot és ennek minimum megvan a lélektani hatása a maiakra is. Ebben az időszakban ők nyerték a legtöbb bajnoki címet, többet, mint bármelyik más magyar csapat. A Debrecen sok mindenben hasonlít Diósgyőrre, többek között abban, hogy nem budapesti csapat, illetve előszeretettel alkalmazzák ők is a saját fiataljaikat a csapatban. nagyon jó akadémiájuk van és őket próbálják meg beépíteni a csapatba. Nehéz mérkőzésre számítok, mert a Debrecen most olyan passzban van, hogy ha nem is játszik igazán jól, akkor is győzni tud. Nagyon jó teljesítményt tudnak nyújtani, amikor ők birtokolják a labdát. Harmadik helyen állnak a bajnokságban, ez is azt bizonyítja, hogy nehéz mérkőzés lesz. Megérdemelten állnak a harmadik helyen.

Biztonsági játék, vagy ugorjunk nekik és támadjunk? Melyik a szimpatikusabb? Melyik a célravezető?

Fernando: Mind támadásban, mind védekezésben jót kell nyújtani, nem lehet csak az egyikkel mérkőzést nyerni. Nagyon kell figyelni arra, hogy a Debrecen szabadrúgásokból, különösen szögletekből nagyon eredményes, talán 19 gólt szereztek ebből a két játékhelyzetből tehát, erre mindenképpen fel kell készülni. Ezen túl fel kell készülni arra, hogy a Debrecen egy direkt mód játékot játszik, megszerzett labdáknál hosszú indításokkal próbál eredményt elérni az ellenfél kapuja előtt. Mint ahogy mindig, most is úgy készült a csapat, hogy 3 pontot szerezzen Debrecenben. Megtalálta a szakmai stáb azokat a lehetőségeket, amik segítenek abban, hogy megszerezzük ezeket a 3 pontokat. Ez különösképpen azért fontos, mert jövő héten szünet lesz a bajnokságban. Múlt héten is győztünk, így két győzelemmel tudnánk zárni ezt a szakaszát a bajnokságnak, az mindenképpen pozitív lenne a csapat számára.

Kik azok a játékosok, akikre nem számíthatsz?

Fernando: Makrai és Ivánka továbbra is a rehabilitációját végzi, ezen a héten Ismaïla Ousman az, aki kisebb sérüléssel bajlódik, tehát ő nem fog pályára lépni. Valamint Tamás Márk, aki a múlt héten piros lapot kapott, ő sem játszhat. A múlt hét óta Tóth Barna és Forgács Dávid az, akik még mindig nem állnak rendelkezésre.

amigeleken.hu: Ha már ott tartunk, hogy Tamás Márkot eltiltották… Karan és Brkovic viszont visszatérhet. Összeállt-e már a fejedben a hátsó alakzat?

Fernando: Tamás Márk valóban hiányozni fog piros lap miatt, viszont Karan és Brkovic visszatérhetnek mind a ketten. Úgy gondolom, hogy az elmúlt hetekben Polgár Kristóf kiváló teljesítményt nyújtott, illetve itt van még Yannick is a védelemben, aki számításba jöhet, tehát minőségi játékosokkal lehet megoldani ezt a feladatot.

amigeleken.hu: Ha már szóba került Makrai, megkérdezném, hogy áll az ő sérülése, mikor láthatjuk őt viszont a pályán?

Fernando: Makrai rehabilitációja folyamatban van. Az elején némi probléma adódott, ezért talán lassabb a visszatérése, mint ahogy eredetileg számoltunk volna vele. Az első szakaszt Felcsúton végezte el, most pedig már Miskolcon dolgozik. Nagyon bízom benne, hogy a lehetőségekhez képest hamarosan visszatérhet, mert a csapat számára nagyon fontos játékos.

amigeleken.hu: Picit visszatérve a korábbi meccsekre, hogy látod erőnlétileg a csapatot? Mi úgy vesszük észre kívülről, mintha az utolsó 15-20-25 percre elfogynánk fejben vagy testben, nem tudom. Így volt ez a Puskás ellen is, mi ezeknek az utolsó rossz negyed óráknak, 20 perceknek az oka?

Fernando: Azzal egyetértek, hogy a Puskás elleni mérkőzésen nagyon sok problémánk volt a végén, az utolsó 10 percben. Ez a 10 percnyi nagy gond abból adódott, hogy rengeteg labdát adtunk el, ezek után lehetett rohanni utána, emiatt extra teljesítményt kellett nyújtani. A fizikai állapottal alapvetően elégedett vagyok. Ezt azzal tudom alátámasztani, hogy a Ferencváros ellen a szezon legrosszabb eredménye volt, kétségtelenül, viszont a mért adatok azt mutatják, hogy a csapat rendben van, jó állapotban van. Összességében igazad van, de az erőnléttel nincs probléma.

Tajti, Prosser megvannak, ugye?

Fernando: Tajti és Prosser megfelelő állapotban vannak, készen állnak arra, hogy szombaton pályára lépjenek.

amigeleken.hu: Antal Botond bevédte magát a kezdőbe újra?

Fernando: Korábban sokszor elmondtam már, Antal Botondot Magyarország egyik legjobb kapusának tartom. Ha visszaemlékszünk arra, miért került ki a kezdőcsapatból, sérült volt, tehát ezért kellett váltani a kapuban. Ebben az időszakban Rados is sérült volt, ezért került be Erik a kapuba. Mindamellett, hogy Erik meg is érdemelte azt, hogy bemutatkozhasson, hogy visszatérhessen az NB1-be. Élt is ezzel a lehetőséggel, de most jött el az ideje, hogy Botond visszatérhessen a kapuba. Nincs kétségem afelől, hogy Boti milyen jó kapus, nem volt ez számomra nagy kérdés, hogy őt be lehet-e állítani a kezdőcsapatba. Jó teljesítményt is nyújtott, és nem csak a büntető miatt állítom ezt, hanem az egész mérkőzésen nyújtott teljesítmény alapján. Egy kapusnak, aki 2-3 hónapig nem véd, nagyon nehéz visszatérnie egy NB1-es mérkőzésre, de ő megoldotta ezt a problémát is.

amigeleken.hu: Mit szólsz a kameruni játékos bemutatkozásához, hogy tetszett a játéka?

Fernando: Ismaila jól fog illeszkedni a DVTK játékába, ugyanakkor időt kell neki adni, mindannyian tudjuk jól, hogy először jár Magyarországon, nyelvi problémái is vannak, hiszen az angolt nem érti tökéletesen. Egy kicsit más játékstílust követel meg tőle a csapat játéka, mint amihez hozzászokott Kamerunban. Ez egyébként valamennyi afrikai labdarúgóra érvényes, elsősorban a kreatívabb játékosokra, akik szabadabban játszhatnak otthon, mint Európában. Egy tehetséges, fiatal játékosról van szó, aki gyors, ugyanakkor kreatív is. Azt gondolom, hogy nagyon sokat segíthet majd a DVTK-nak a jövőben.

Az előbb már szóba került a mentális felkészülés. A két súlyos vereség után azt mondtuk, hogy ezek a csapatok más célokért küzdenek, mint mi, de ugyanezt lehet mondani a Debrecenről is. Az első idegenbeli mérkőzés következik a két nagyarányú vereség után, kellett-e ezzel kapcsolatban mentálisan foglalkozni a játékosokkal?

Fernando: Ennek a bajnokságnak számomra az a legfontosabb és egyben legörömtelibb tapasztalata, hogy bármilyen rossz helyzetbe is került a csapat, a játékosok megtartották a pozitív hozzáállást, elszántan jöttek edzésre, elvégezték a munkát, sohasem estek letargiába. Hosszú a bajnokság, természetszerűen jönnek a vereségek is, máskor meg a győzelmek, de egyensúlyt kell tartani, mert a foci olyan, mint az élet, akkor is a földön kell maradni, amikor vereséget szenved a csapat, ugyanakkor akkor sem szabad elszállni, ha nyerünk. De ahogy korábban is sokszor elmondtam már, az fog számítani, hogy májusban hol lesz a vonal, és az a fontos, hogy mi legyünk a vonal fölött.

Debrecenben több szempontból is fontos mérkőzés vár ránk. Egyrészt azért, mert közeli a helyszín, várhatóan sok szurkoló fog minket elkísérni. Másrészt azért is nagyon fontos számunkra, hogy megszerezzük a három pontot, mert ebben a helyzetben, amiben vagyunk, nagyon fontos, hogy újabb győzelmeket arassunk. Két vereséget követően múlt héten sikerült nyernünk, de a földön kell maradnunk. Eltávolodtunk ugyan egy kicsit a Kisvárdától, de a helyzetünk nem változott, ugyanazok a céljaink.

Már a legelső értekezleten elmondtam a csapatnak, hogy idén a bennmaradás lesz a célunk, ezért kell küzdenünk, jó teljesítményt kell nyújtanunk, ezért kell mindent megtenni. Nincs kétségem afelől, hogy ha ez megvan, akkor nem lesznek gondjaink a végén. És hogy miért kell ezt a játékosoknak elmondani? Azért, mert ők a legfontosabbak a pályán, neki kell küzdeni a pályán, ő tud pontot szerezni, neki kell hinnie abban, hogy elérheti a sikert.

amigeleken.hu: Volt itt olyan edző, aki azt hangoztatta, hogy idegenben jó az iksz. Ezzel szemben Te mindig azt mondod, hogy a három pont megszerzése a cél. Ahogy közeledünk a bajnokság vége felé, lehet-e arra számítani, hogy célfutballt fogunk látni a csapattól, amikor rámegyünk arra, hogy idegenben jó az egy pont is?

Fernando: Soha. Nem szabad úgy utazni idegenbe, hogy elég az egy pont is. Ennek több oka is van. Az első pusztán a matematika, a három pontos rendszerben, ha egyszer nyersz és kétszer kikapsz, az három pontot ér, ha viszont két döntetlent játszol és egyszer veszítesz, az csak két pontot hoz. Ugyanakkor, ha elmegyünk egy idegenbeli meccsre, és mindent megteszünk a győzelemért, de csak egy pontot szerzünk, ugyanúgy örülni fogok az egy pontnak is. A mérkőzés előtt viszont mindenképpen a három pont a cél. Különösképpen azért is, mert ha megnézzük, hogy az ellenfelek kikkel játszanak, láthatjuk, hogy rájuk is kemény ellenfelek várnak, tehát három ponttal tudnánk nagyon sokat előre lépni.

Múlt héten is beszéltünk a csapatszerkezetről. Az eltiltások miatt ugye a kényszer szülte a 4-4-2-es felállást. Mennyire voltál elégedett ezzel?

Fernando: Ez egy zártabb rendszer volt. Én onnan közelítem meg a dolgot, hogy a játékosoknak, akik a pályán vannak, mi a legjobb? És ez sok esetben nem is feltétlenül a védelmet jelenti, hanem a támadójátékot is jelentheti akár. Ha azt látom, hogy hátul három belső védő van, és emiatt jobb a támadójátékunk, akkor ezt kell alkalmazni. Ha úgy biztosabb a védekezésünk, hogy a négy védő egyvonalban védekezik, és így tudunk jobban támadni, akkor pedig ezt fogom használni. Az elmúlt hetekben többször is előfordult, hogy akár meccs közben is váltottunk játékrendszert, és az is egy hasonlóság a Debrecen és a Diósgyőr között, hogy ilyen szempontból mindkét csapat rugalmas, ugyanazokkal a játékosokkal másik játékrendszert is tud játszani. Erre is figyelnünk kell majd szombaton.

Minden héten úgy készül a csapat, hogy több játékrendszerre is alkalmas legyen. Ez nekem, az edzőnek mindenképpen egy könnyebbséget jelent, hogy úgy tudok cserélni, úgy tudom a játékosokat mozgatni a pályán, hogy akár egy csere után váltsunk, vagy akár csere nélkül is át tudjunk váltani másik rendszerre. Attól függően, hogy mit kíván a játék, illetve maguk a játékosok mit kívánnak, hiszen a játékosok komfortérzete és eredményessége a legfontosabb a pályán.




És ezt olvastad már?
Banner
Hozzászólások
7. Sparrow
2019-03-15 22:44:22 Barna öves, Fanatikus tag
Akkor jól sejtettem hogy vannak kommunikációs problémák Ismaval! Ezért szaladgált néha mint Pók a falon! De amikor nála volt a labda az már biztató volt! Sajnos van egy olyan érzésem hogy Makrait egyhamar nem látjuk a pályán! Szerintem egy x re jók leszünk holnap!
6. miskolci |Válasz erre: 5. KáGábor
2019-03-15 20:47:23 Barna öves, Fanatikus tag
Az enyém csak egy vélemény.. Nem gondoltam semmi negatívra, csupán a lokihoz nem nyerni járunk, vagy alapból jobb formában vannak, vagy segíti őket egy rossz döntési hullám, de valahogy behúzzák az ellenünk a meccseket. Ami viszont biztató lehet, hogy két padló után felálltunk és mégvertük az egyik riválist több hiányzóval és ez nagy pluszt adhat amire szükségünk is lesz. Egyszer minden sorozat megszakad akár negatív, akár pozitív. Hogy ez megszakad e..? holnap kiderül. Amibe biztos vagyok, ha ezt be húzzuk a végén alattunk lesz a vonal!
5. KáGábor* |Válasz erre: 3. miskolci
2019-03-15 19:44:22 Fekete öves, Veterán
Nem feltétlenül értek ezzel egyet. Épp ma ismételték a meccsünket. Az utolsó 10 perc valóban elég meleg volt, de a Felcsút egy szót sem szólhatott volna, ha a félidőben 2-0 ide. Szóval volt mázlijuk nekik is.
2019-03-15 18:52:43 Fekete öves, Veterán
Makrai felcsúton? Ezt most mire érti?
Tóth Barnát el kell engedni.

Kár Ousmanért...
3. miskolci
2019-03-15 16:08:29 Barna öves, Fanatikus tag
Simán aláírnám az egy pontot! A múlt héten szűz Mária mellettünk volt az angyalokkal karöltve, a mostani háromhoz maga a jó Isten is kellene.... Mondjuk mi szurkolók mindenképp megérdemelnénk!
2. KáGábor*
2019-03-15 15:49:12 Fekete öves, Veterán
Nagyon jó lenne megtörni a “hagyományt”, és nyerni Debrecenben. Ha e mellett az UTE-Vsrda meccs számunkra jól alakulna, akkor tényleg fellélegezhetnénk kicsit 5 pontra a vonaltól.
1. tomi87*
2019-03-15 12:59:08 Fekete öves, Veterán
Banner
Mégsem


Üzenet küldése...